Review DALI Callisto wireless system

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Mooi gemaakt
 • Super-installatie

Nadelen

 • Draadloze link beperkt tot 24 bit / 96 kHz Soundhub hoort niet bij pakket
 • Prijs: € 4250 voor de set

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Dali Callisto

  Intallatie Dali Callisto 6

  Inhoud

  Wij hebben van DALI de Callisto 6 met Sound Hub – gek genoeg een optie – ontvangen. De setprijs komt op zo’n 4250 euro exclusief modules. Zonder modules hebt u wel al een ruime hoeveelheid inputs, waaronder: bluetooth (AptX), coax, twee keer optisch, minijack (aux) en analoog in. Ook is er een pre- en sub-uit voor handen. Zeer flexibel dus. En het mooie is: de inputs zijn autosense. Wel moeten we enorm wennen aan de logo’s die op het display verschijnen. Wij zien liever gewoon namen.

  We hebben de Soundhub tevens voorzien van een BluOS-module (499 euro), wat zeer eenvoudig gaat: kwestie van kapje eraf schroeven, module erin duwen en weer vastschroeven. Kind kan de was doen. We hebben vervolgens een ethernet-kabel erin gedaan (wifi kan ook) en de BluOS-app geopend. We zien direct de DALI spelen… Het werkt feilloos, zoals we inmiddels wel gewend zijn van Bluesound. Overigens werkt de DALI Soundhub ook in Roon. Al is het systeem nog niet officieel gecertificeerd.

  De Callisto-speakers koppelen aan de Soundhub gaat ook met een paar kleine stappen. Wij hebben de speakers simpelweg op de juiste plek gezet en een stekker erin gedaan. Vervolgens zetten we de Soundhub aan en drukken we op de Link-knop. Bovenop de Soundhub verschijnt in een discreet display een tweetal speakers. Nu geeft de Soundhub netjes aan op welke speaker we op de link-knop moeten drukken. Heel mooi gedaan.

  Met een heerlijke ‘bloengg…’ horen we dat de boel verbonden is. Daarna is de link ‘rock solid’ en blijft de boel ook gepaard totdat er een reset is gedaan. Poe… dat ging eenvoudig zeg! Petje af voor DALI!

  Kleernet

  DALI gebruikt Kleernet voor de verbinding. En voordat u denkt: ahhh… dat is toch een lossy link! Nee: Kleernet is simpelweg een draadloos – lossless – protocol op 2,4, 5,2 of 5,8 Ghz. DALI gebruikt 5,8 in Nederland. Om precies te zijn op kanaal 163. Dit kanaal is afgeschermd van wifi zodat er geen interferentie kan ontstaan. We hebben dit gemeten. U kunt dat hier zien.

  Kleernet is in feite gewoon een standaard om draadloos muziekdata over te sturen. De bandbreedte is ongeveer 22 Mbit, wat ruim voldoende is voor stereo high-res. Voorbeeld: 24 bit 96 kHz in stereo, compleet ongecomprimeerd is 4,6 Mbit/s. DALI zou dus zelfs zonder problemen een high-res 5.1-systeem kunnen maken op basis van Kleernet zonder (lossless) compressie te hoeven toepassen.

  Wat wel jammer is, is dat Kleernet vooralsnog geen 192 kHz of meer accepteert. We zien zelden opnames in 192 kHz – behalve dan audiofiel gepingel – maar om het helemaal future proof te maken, zou dat mooi zijn. Wellicht dat een update het kan brengen.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  10 reacties

  1. Weer ‘n fijn artikel, maar deze muziekliefhebber (ik) begrijp niet dat de audiofiel zich druk maakt over het aantal bits. https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth Toen SACD op de markt kwam werd er alles aan gedaan dat deze standaard niet op de markt kwam. 16 bits (dynamiek 0 96 dB) bij 48 kHz (24 kHz is hoorbaar?!!!) is ruim voldoende. Bij 24 bit is de theoretische dynamiek 0 144 dB (PA die 144 dB levert wordt door een hijskraan ettelijke meters hoog opgehangen, om gehoor beschadiging te voorkomen) en bij 96 kHz kan er door de tweeter 48 kHz komen. Ik wil niet als een betweter overkomen, want je weet ook veel meer over audio. De hoge waarden in bits en kHz heeft alleen zin met de opname apparatuur in de studio. Maar volgens mij zijn de passieve luidsprekerboxen straks een exceptie, uitgezonderd de magneto- en electrostaten. Wie wil er nou zoeken naar de beste combinatie versterker luidsprekerbox. De fabrikant van zijn/haar actieve luidsprekerbox heeft er voor gezorgd dat de juiste versterker(s) is ingebouwd.

   1. De rede dat ik toen niet reageerde op de vraag van schrijvers gezocht, mijn geheugen is een vergiet. De nieuwe recensenten zijn prima. Maar wil toch een wetenschappelijke feit bevestigen, kan de Engels geschreven site niet zosnel vinden. Maar een universiteit kwam erachter dat, ofschoon niemand een hogere frequentie dan 20 kHz kan horen, bleek dat dit niet op te gaan, bij meerdere frequenties (muziek) tegelijk, dan worden de hogere frequenties toch herkent, bij een weergavetest tussen meerdere luidsprekerboxen, dan blijkt dat de hogere frequenties bij sommige boxen gemist wordt. En is het begrijpelijk dat de luidsprekerbox fabrikanten, hun best doen om frequenties boven de 20 kHz weer tegeven. Dit is beslist geen hoax!

  2. Het is natuurlijk niet écht draadloos want er hangt gewoon een stroomkabel aan je speaker. Dus de meerwaarde wat dat betreft zie ik nog niet zo tov een luidsprekerkabel.

   1. Beste Bart, volgens mij maak je een vergissing. Draadloos is mogelijk, maar heb je enig idee wat een accu kost, die dit vermogen kan leveren.

   1. Ik heb de Whitepaper gelezen. En ook die van de Calisto. Staat er echt… Was ook verbaasd.

    “The wireless connection between the Sound Hub and the
    speakers, is an extremely stable digital connection, made
    on either the 2.4 GHz or the 5.8 GHz band depending on
    location and quality of the connection. The proprietary 30
    bit protocol transfers an uncompressed I2S audio signal
    in 24 bit 96 kHz, utilising the remaining bits to control
    volume, speaker ID and other control data.”

      1. Ik denk niet dat het over “liegen” gaat. Dat is wat te zwaar aangezet.
       Je kunt 2 dingen doen
       Je laat een dergelijk paper schrijven door het enginering department.
       Het klopt als een bus maar geen hond begrijpt het.
       Je laat een dergelijk paper schrijven door het marketing department.
       Het staat onzin in maar de gemiddelde audiofiel slikt dat als zoete koek.
       Ik vermoed het laatste.

  3. Grappig en vooral indrukwekkend dat je zonder draadjes toch serieus geluid kunt weergeven. Maar voor dit moment laat ik mijn bestelling van een setje Chord Music luidsprekerdraadjes nog maar even gewoon doorlopen. 😉

  Geef een antwoord