Review DALI Callisto wireless system

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Mooi gemaakt
 • Super-installatie

Nadelen

 • Draadloze link beperkt tot 24 bit / 96 kHz Soundhub hoort niet bij pakket
 • Dali Callisto

  Inleiding

  Het is de droom van menig audioliefhebber: een compleet draadloos systeem. Correctie: een écht, serieus hifi-systeem zonder draadjes. Geen concessies dus. Menig fabrikant probeert deze behoefte in te vullen met een oplossing die soort van draadloos is. Dynaudio heeft de Xeo. KEF heeft de LS50 Wireless… DALI heeft nu de Callisto. Wij bekijken de DALI Callisto 6: de vloerstaander. 

  DALI heeft jaren gewerkt aan de Callisto. Vorig jaar op de IFA zagen we voor het eerst de ‘prototypes’. In feite ging het om een nagenoeg productierijp model. Echter was de sound-tuning nog niet af. We konden wel al een beetje snoepen van hoe het systeem werkt. En we kregen te horen hoe het systeem precies werkt en wat de prijs gaat worden (1799 per stuk voor de Calisto 6, de DALI SoundHub zo’n 649 euro)

  Actief

  Natuurlijk gaat het om een actief systeem bij de Callisto. Elke speaker heeft zijn eigen versterker waarbij 30 watt continu geleverd kan worden en 300 watt piek. DALI communiceert 250 watt voor 5 seconden.

  Elke unit in de Calisto krijgt zijn eigen signaal dat door een dsp gesplit is. Het is dus een écht actief systeem en niet een ‘powered’ speaker. Om de signaalweg in kaart te brengen: een draadloos muzieksignaal vanaf de hub gaat via een I2S-verbinding de DSP binnen (Ja, het is wireless I2S!). De DSP split het signaal in twee of drie delen (crossover), afhankelijk van de speaker (2 of 3-weg). Het signaal gaat door een (Burr Brown) dac voordat het de versterker in gaat. De versterker stuurt vervolgens elke unit netjes aan binnen het gebied waar het actief is.

  SMC à la Rubicon

  De units in de Callisto zijn vergelijkbaar met die van de Rubicon. We hebben het dus over een SMC-unit waarbij de ‘pole-piece’ – het ‘binnenste deel van de magneet’ met SMC (Soft Magnetic Compound) is bewerkt. Deze pole-piece is ook van een koperen kapje voorzien. Dit alles om te winnen in snelheid en resolutie. We hebben in de review van de Epicon en Rubicon uitvoerig uitgelegd wat SMC is en wat het doet.

  De DALI Callisto 6 beschikt over twee woofers en een hybrid-tweeter die bestaat uit een softdome-tweeter en een ribbon. Overigens werken de woofers niet in exact hetzelfde gebied. De ‘midden-woofer’ is hoger gecrossed om meer midden weer te geven. In feite is het dus een soort 3,5-weg.

  Gerelateerde berichten

  Lentus Audio Solo

  Lentus Audio is een nieuweling in luidsprekerland. En met een gezamelijke technische ervaring van 50 jaar heeft heeft het oprichtersduo, Theo Kraai en Koert Linde, aardig wat kennis in huis. En dat leidt tot erg interessante producten. Eén daarvan is de Lentus Audio Solo waarbij slechts één unit verantwoordelijk is voor de gehele frequentieband van […]

  Voorkant NAD M50.2

  Review: NAD M50.2 high-end audio streamer

  Eindelijk! Onze gebeden zijn verhoord; nadat we er tijdens high-end München verleden jaar al een blik hebben opgevangen, heeft NAD heeft de opvolger van de welhaast legendarische M50 begin april bij de redactie afgegeven. Het voelt als een cadeau en als een kind zo blij betasten we de NAD M50.2 met tederheid alsof het een […]

  NAIM Unity NOVA

  Review Naim Uniti Nova

  Het is voor de ware audiofiel een wet van Meden en Perzen: audio behoort te bestaan uit een stapel kastjes met elk een eigen functie. Streamer, voor- en eindversterker, voedingen, tuner enzovoort. Kijk maar eens bij de producten van het Engelse merk Naim Audio. Er is echter ook een andere markt; mensen die gewoon een […]

  7 reacties

   1. Ik heb de Whitepaper gelezen. En ook die van de Calisto. Staat er echt… Was ook verbaasd.

    “The wireless connection between the Sound Hub and the
    speakers, is an extremely stable digital connection, made
    on either the 2.4 GHz or the 5.8 GHz band depending on
    location and quality of the connection. The proprietary 30
    bit protocol transfers an uncompressed I2S audio signal
    in 24 bit 96 kHz, utilising the remaining bits to control
    volume, speaker ID and other control data.”

      1. Ik denk niet dat het over “liegen” gaat. Dat is wat te zwaar aangezet.
       Je kunt 2 dingen doen
       Je laat een dergelijk paper schrijven door het enginering department.
       Het klopt als een bus maar geen hond begrijpt het.
       Je laat een dergelijk paper schrijven door het marketing department.
       Het staat onzin in maar de gemiddelde audiofiel slikt dat als zoete koek.
       Ik vermoed het laatste.

  1. Grappig en vooral indrukwekkend dat je zonder draadjes toch serieus geluid kunt weergeven. Maar voor dit moment laat ik mijn bestelling van een setje Chord Music luidsprekerdraadjes nog maar even gewoon doorlopen. ;-)

  Geef een reactie

  Ga verder met deze blogpost:

  Review Edifier R1850DB

  Review Edifier R1850DB