donderdag, maart 28, 2024
Home Review Cocktailaudio X40 streamer

Review Cocktailaudio X40 streamer

7

Voordelen

  • zeer veelzijdig
  • opnamefunctie
  • goede phonotrap
  • gebruikersvriendelijk
  • meerdere user interfaces

Nadelen

  • beperkte ondersteuning streamingdiensten
  • Interne layout kan beter

Prijs: € 1649

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Cocktail Audio X40

In en Uit!

Inhoud

Cocktail Audio X40

Even een suf rijtje in- en uitgangen: XLR (gebalanceerd) analoog uit, RCA (ongebalanceerd/single ended) analoog uit, digitaal uit optisch, coaxiaal en AES/EBU, digitaal in optisch en coaxiaal, Phono In, analoog in (lijnniveau), antenne (coax), een HDMI-uit voor het aansluiten van een monitor op de X40, Gigabit Ethernetpoort, 2 USB ingangen voor een USB-harde schijf. Aan de voorkant nog een USB-input, een analoge stereo-input via een 3,5 mm mini jack-ingang en een grote jack-uitgang voor een hoofdtelefoon. Poe… dat is veel.

Als we de X40 openschroeven zien we dat de binnenkant netjes is opgebouwd. De kwaliteit van de pluggen en de interne bekabeling is goed. Wat we in het ontwerp van de binnenkant missen is een afscherming tussen digitaal en analoog. Een metalen ‘muurtje’ tussen de digitale componenten zoals de USB-receiver, streamingmodule en de analoge zoals de voorversterker, de DAC en de voeding. Zo’n afscherming zorgt voor een reductie in interferentie en dat komt de geluidskwaliteit ten goede.

DAC-talk

Cocktail Audio X40

Eens even kijken naar de dac. De X40 herbergt een ESS Sabre DAC ES9018 K2M. Deze wordt bijgestaan door een XMOS 32Bit/500MIPS DSP. De Sabre is een prima DAC die we in veel andere producten aantreffen. Maar de DAC-chip alleen zegt niet zoveel over de uiteindelijke kwaliteit van het geluid. Erg veel hangt af van de implementatie ervan; hoe is de stroomvoorziening geregeld, de klokgenerator, de USB-receiver?

Aangesloten op ons Linn-systeem hebben we niks te klagen. Het geluid van geripte CD’s, direct afgespeelde CD’s of via de NAS klinkt prima. Gedetailleerd, ruimtelijk, zonder kleuring, neutraal.

Versus OPPO

We zijn toe aan een vergelijking en doen dat door de Oppo HA-2 DAC aan te sluiten op het Stax-systeem. De Oppo heeft precies dezelfde DAC-chip als de X40 en kan ook qua prijsstelling goed worden vergeleken. De X40 gaat met een Vovox Sonorus XLR-interlink naar de gebalanceerde ingang van de Stax SRM 006t versterker. De Oppo HA-2 gaat via een Wireworld Luna 7 interlink naar de single ended ingang van de Stax.

Als afspeelapplicatie gebruiken we VOX, geinstalleerd op een iMac, iPhone en Macbook Pro Retina. Deze gratis mediaspeler gebruiken we sinds ons bezoek aan de Wisseloord Studio’s. Het prettige is dat u makkelijk kunt wisselen van DAC, terwijl de track doorloopt. Ook is goed zichtbaar wat de bestandsstructuur is van de betreffende track. En hij klinkt ook nog goed!

Dat dezelfde DAC-chipset nog niet betekent dat de klank hetzelfde is, wordt meteen duidelijk als we de Oppo HA-2 DAC vergelijken met de X40. De Oppo klinkt net iets ruimtelijker en nog neutraler, de X40 is meer ‘up front’ of ‘in your face’, in goed Nederlands. Als check gebruiken we ook nog de single ended uitgang van de X40 met Esoteric bekabeling, en ook daar is het verschil duidelijk. Het verschil is klein maar goed hoorbaar, en ook een kwestie van smaak. Bedenk daarbij dat de Stax-set genadeloos is en alle verschillen laat horen.

Vinyl

Cocktail Audio X40

 

Een apart stukje over vinyl, want daar hebben we echt veel plezier aan beleefd. We hebben “25” van Adele opgenomen met onze STD 305D draaitafel, Shure SME 3009 toonarm en ADC TRX II MM element. Het prettige is dat we een hele zijde van een LP kunnen opnemen en er achteraf losse bestanden van kunnen maken, deze kopiëren naar de database, artwork toevoegen e.d. We zijn enorm benieuwd wat u vindt van de klank, maar u begrijpt dat we geen samples online kunnen zetten ivm rechten. Dus we beschrijven maar even de verschillen.

Vergeleken met de FLAC-bestanden van de digitale versie is de vinylmaster een stuk ruimtelijker, lijkt simpelweg minder compressie te hebben. Deze karakteristieken zet de Cocktail feilloos over naar digitale versies van het vinyl. Kortom: de download-versie is gewoon anders gemasterd. Zonde, want loudness en dynamische compressie is zeker niet altijd beter.

Bij het opnemen kunnen we kiezen uit vijf bestandsformaten (FLAC, WAV, Ogg-vobis, ALAC en MP3) en de samplerate (48, 96 of 192 KHz). Opnemen van de radio of een analoge bron (bijvoorbeeld van een cassettebandje met unieke muziek) kan natuurlijk ook. Ook hier gaat de bedieningen met de afstandsbediening en de draaiknoppen op het toestel vlekkeloos.

Alleen al de mogelijkheid om in zoveel bestandsformaten te kunnen opnemen zou voor uw redacteur al een reden zijn om voor de X40 te kiezen. Tot nu toe heb ik LP’s gedigitaliseerd via een ingewikkelde keten apparaten: een A/D-converter gekoppeld aan de Mac, via een opname-applicatie zoals Audacity opnemen en goed checken of alle instellingen synchroon lopen met de A/D converter. Daarna bewerken en exporteren in het gewenste formaat en op de NAS zetten. Bekabeling was ofwel optisch, Firewire of Thunderbolt en niet altijd stabiel. Kortom; een heel gedoe, en met de X40 kan het letterlijk met de druk op één knop. Geweldig.

7 REACTIES

  1. Hi Jaap, wellicht toch een keer een idee on de verschillende Streamers met interne opslag tegenover elkaar te zetten?
    Ik dacht bijvoorbeeld aan Ripstreamer XL Musicplayer
    AudioaanZee musicstreamer
    EVO Streamers 432
    Aurender
    NAD M50
    Bluesound node
    Butripper
    NovaFidelity X40 CD ripper/streamer
    OVATION ML8/ML8S Music Library om er maar een paar te noemen.
    Speel zelf met een AudioAanZee Ultraflow en ben er zeer te reden over!
    Denk dat je lezers ook wel geïnteresseerd kunnen zijn in een vergelijk.
    Fasteddie