woensdag, april 24, 2024
Home Review Classé Sigma SSP en AMP2

Review Classé Sigma SSP en AMP2

5

Voordelen

  • Classe SSP biedt veel voor 5000 euro
  • Mooi touch-screen
  • Prima menu

Nadelen

  • AMP2 mist muzikaliteit...
  • En ballen in de weergave
  • SSP had bij ons bugs
  • Mag mooier gemaakt worden

Prijs: € 8500

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Classe Sigma SSP en AMP2

Inleiding

Inhoud

Classé is geen onbekende in de audiowereld. De Canadezen maken al tijden apparatuur in het hogere segment. In 2014 heeft het bedrijf de Sigma-lijn in de markt gezet. Een serie, gericht op surround, voor de ietwat prijsbewustere liefhebber. Wij kijken naar de Classé Sigma SSP processor en de Sigma AMP2. 

Een flexibele oplossing voor zowel stereo- als av-fanaten met een gunstig prijskaartje. Dat is wat Classé met de Sigma-serie in de markt wilde zetten.

De afwerking is compleet zwart. De kast is grotendeels van metaal, maar het middenstuk is plastic. En dat vinden we niet zo mooi (dit is natuurlijk smaak). Het oogt wat goedkoop. Net als de voetjes die gewoon plastic cupje zijn die geschroefd zitten. Dit mag en kan anders naar onze mening.

Touch-screen

Het scherm van de Classé Sigma SSP is prima in orde. Het is aanraakgevoelig (resistief) en prima afleesbaar. Tenminste: het volume. De andere zaken niet. Nu is er een app te vinden, maar die werkte niet bij ons tijdens de test. De app gaf aan dat er geen Sigma is. Gek: want Synology DS Audio werkt prima. Net als BubbleUPnP. Kortom: het netwerk werkt prima.

Classé Sigma SSP

Classe Sigma SSP en AMP2
De Classé Sigma SSP: fijn zo’n touch screen. Nu nog in het Engels of Nederlands!

De Sigma SSP is het hart van het systeem. De SSP is een surround-processor met maximaal 7.1 kanalen. De SSP ondersteunt echt nagenoeg alle surround-codecs. Atmos, DTS:X en Auro3D nog niet, maar dat zou in theorie met firmware kunnen worden toegevoegd. Deze Classé moet echter ook bijzonder goed klinken in stereo. En zo hebben we hem ook getest.

Er zijn talloze digitale aansluitingen achterop te vinden. Onder andere: zeven hdmi-inputs (één extra voorop), een tweetal single ended ingangen, een gebalanceerde ingang, twee keer een optische ingang, drie keer coaxiaal, usb en ethernet.

Dan is er natuurlijk een hdmi-uitgang, twee kanalen geblanceerd (front) en vervolgens zijn de center, sub en surround in single ended uitgevoerd. De reden is dat dit geld bespaard. Hetzelfde geldt voor het weglaten van analoge beeldingangen.

Leuk detail is dat Classé aan domotica heeft gedacht. Er zijn canbus-aansluitingen achterop aangebracht. Net als trigger in- en uitgangen.

Classé Sigma AMP2

Classe Sigma SSP en AMP2
De AMP komt in diverse smaken. Dit is de Mono. Er is ook een AMP2 (stereo) en een AMP5 (vijf kanalen).

De Classé Sigma AMP2 is een tweekanaals klasse D eindversterker. Echter: geen ‘of the shelf’ oplossing, maar een eigen ontwerp. Deze oplossing schakelt op 384 kHz, wat de ‘dead time’ (volgens Classé) moet verlangen. Echter: volgens ons zijn er al oplossingen die ofwel even snel ofwel sneller schakelen dan 384 kHz. De meeste rond de 400 kHz. Bijvoorbeeld nCore schakelt tussen de 470 en 530 kHz. En we hebben zelfs modellen gezien die rond de 800 kHz schakelen. Meer hoeft niet beter te zijn. Hoge schakelfrequenties kunnen ook zorgen voor complexe filtering. Elke keuze heeft zo zijn eigen consequenties.

Wat tevens een eigen oplossing is, is de ‘Toolbox’. Dit onderdeel van de versterker moet interferentie en storing elimineren binnen de versterker. Klasse D schakelt hoogfrequent. En van deze mogelijke storing moet je afkomen… Dat doet de Toolbox. Een klein stukje op de print, met een mooi kapje eroverheen. Wat er onder zit? Dat is geheim.

De Classé Sigma AMP2 levert 200 watt in 8 Ohm. En dat verdubbelt bij 4 Ohm. Netjes. Er zit een 1000 watt voeding in deze eindversterker. Dus power genoeg! Ook voor lastigere speakers.

5 REACTIES

  1. Thank you for this review! I agree with you that the Sigma series are made for those who want serious AV and stereo performance out of one system. And that’s exactly what it does! I think it doesn’t make a lot of sense to review the SSP together with just the AMP2, since the former is multichannel and the latter only stereo. I have an SSP together with an AMP5, which I run in bi-amping mode for the front/stereo channels in a 3.1 configuration. In total it costs about the same as my former AV and stereo equipment together, but it’s much smaller and it performs clearly better in both disciplines. In sum, this system offers me exactly that I’ve been looking for for years and has it’s “unique selling proposition”. I can imagine that the AMP5 has been developped before the AMP2 as the basic power amp for this system, and thus the AMP2 is more of an “extention module” for those who need more than 5.1 channels. This might be the reason why the AMP2 doesn’t offer the best value for stereo sound quality in it’s price class.

  2. Graag wil ik mijn waardering uitspreken voor een eerlijk en oprecht review van de SIGMA SSP en de AMP2. Het is inderdaad zo moeilijk om dit te vinden zowel op het internet als in de vakliteratuur. Jullie review is welliswaar kort, maar wel to-the-point en waar het allemaal om draait is dat er nu eenmaal geen compromisloze AV versterker te koop is die zowel goed is in stereo alsook goed is als surround versterker. Daarom moet je de stereo weergave vergelijken met een stereo versterker (en dat hebben jullie gedaan), zowel de voor als de eind versterker. Jullie hadden ook nog de surround kwaliteiten kunnen vergelijken en daar kunnen vaststellen dat er inderdaad bij de SIGMA geen automatische roomcorrection faciliteiten zijn.
    Jullie review is heel duidelijk en jullie mogen er fier op zijn ! Proficiat !

    Karl (AV en Stereo fanaat)

×