web analytics

Review Chord Qutest converter

Voordelen

 • Klinkt bijzonder goed!
 • Speelt écht álles
 • Geinig design

Nadelen

 • Cinch-uit geeft bij ons wat issues met bepaalde kabels (passen niet lekker)
 • Geen coax-uit
 • Kan niet uit, wordt wel warm
 • Prijs: € 1395

  Chord Qutest

  De set-up en sound

  We hebben de Chord Qutests opgenomen in de set in de werkkamer. Deze set bestaat uit een Dion Audio T92 buizen voorversterker, SD60 eindversterker een setje Harbeth HL5 Plus, onze eigen HTPC / Ultieme Audio PC met JCAT netwerk en usb-kaart en bekabeling van Audioquest, Art Speak en filters van Van Medevoort. Voeding van de Chord is een Sbooster 5 volt lineaire voeding. We hebben ook direct uit de pc en met de eigen adapter getest.

  Een gek puntje is dat we problemen hebben met de cinch-uitgangen. We tweaken altijd een beetje met kabels om het maximale uit het te testen apparaat te halen. Dus ook nu. Maar wat blijkt? Onze Art Speak Solid Core Silver interlinks passen niet. Ze kunnen niet diep genoeg waardoor de plug niet grijpt. Hetzelfde met de Inakustik-interlinks, al blijven die nog enigszins hangen. Audioquest past wel gewoon. En met wat gepruts ook een setje Tubulus met die heerlijke schroef-/klem-pluggen. Hier moet Chord wel wat aan gaan doen, want dit is toch écht een designfout.

  Sound

  We hebben een gloednieuwe Qutest binnen gekregen van importeur X-Fi, dus we hebben dit kleine, schattige dacje ruim een week gegeven om te ontplooien. En ja: dat is nodig. De eerste drie dagen horen we een heel groot verschil. Daarna zijn het kleine, maar wel hoorbare stapjes. Na een week gaan we er even goed voor zitten. We hebben vooral op de neutrale instelling geluisterd (witte lampje) met een usb-verbinding naar onze pc.

  Wat ons direct opvalt, is hoe bizar volwassen deze dac klinkt. Ontzettend schoon, snel, en compleet. High-hats hebben een heerlijke impact… snel, krachtig, strak getimed. Stemmen staan als een huis… imaging is 3D en precies. Tsja…wat wil je nog meer? We weten het oprecht niet. Dit klinkt gewoon als een high-end dac van een paar jaar terug. Een dac die destijds vele malen duurder is dan de 1400 euro die u er nu voor neerlegt. De digitale sneltrein die niet meer te stoppen is. Wij zijn er wel blij mee natuurlijk. Want dit betekent dat écht goede weergave betaalbaar wordt. Of zelfs al is…

  Als we de Sbooster even wisselen voor de meegeleverde voeding en de voeding vanuit de pc, dan horen we wel degelijk een verschil: vooral het stereobeeld wordt minder strak; het dwarrelt wat. Tevens hebben drums (aanzienlijk) minder impact. Koopt u een Qutest? Pak écht meteen een goede voeding mee!

  Easy…

  Natuurlijk is er te spelen met de filters. Wij zijn er niet zo van. Het geeft ‘audiofilia nervosia’… Want welk filter is nu de juiste? Vandaar dat we eigenlijk altijd testen op neutraal. En in praktijk ook zo gewoon thuis spelen… Wat u echter wel kunt doen met deze Chord is iets meer warmte toevoegen met de Warm filters. En voor high-res materiaal nog een HF-filter toepassen. Zo wordt potentieel hoogfrequente ruis weggehaald. En dat zou voor iets meer rust moeten zorgen.

  Wij hebben gemerkt dat de verschillen subtiel zijn. Warm is inderdaad ietsje warmer. Maar de HF-filters horen wij eigenlijk niet. Wellicht op een systeem dat nog meer laat horen… Al met al is de sound van deze Chord Qutest zeer open, snel en detailrijk zonder ooit stresserig te zijn. En zo hoort het.

  Gerelateerde berichten

  Audiolab 6000A

  Review Audiolab 6000a versterker

  De set-up en sound Inhoud 1. Inleiding2. The Chord Qutest3. De set-up en sound4. Specificaties Chord QutestReactiesDe voorbije maanden hebben we enkele fijne betaalbare geïntegreerde versterkers over de vloer gekregen. Denk aan de Ps Audio Sprout 100, Arcam SA10 en Rega Brio. Drie versterkers in dezelfde prijsklasse, elk met hun specifieke kwaliteiten. Vandaag bespreken we […]

  audioquest Cobalt

  Video Audioquest Dragonfly Cobalt usb-dac

  De set-up en sound Inhoud 1. Inleiding2. The Chord Qutest3. De set-up en sound4. Specificaties Chord QutestReactiesHet zijn bijzonder interessante tijden als het gaat om digitale audio. Converters worden steeds beter… beter te betalen én… kleiner. Kijk maar eens naar de Audioquest Dragonfly serie. De grootte van een usb-stick, maar wél hoogwaardige kwaliteit audio. En […]

  24 reacties

  1. Chord….geweldig merk.
   Ik heb een voor-en eindversterker ervan heb er mijn B&W805d3 aanhangen.
   Dit geeft een geweldig fraai 3D geluidsbeeld.
   Deze versterkercombinatie heb ik zo’n dikke 15jr geleden tweedehands gekocht en heb hem nog steeds.
   leuke site lees het graag!

  2. Bij Chord lijkt men niet naar stroomverbruik en warmte te kijken. Mijn Chord spulletjrs worden ook erg warm en blijven dat ook in standbye. Maar de prestaties maken voor mij alles weer goed. En over de levensduur maak ik mij bij Chord (en hun aftersales) al helemaal geen zorgen!

  3. Jaap
   Ik heb een qutest uit de eerste levering. Hi) speelt bij mij dus al zo’n 2 maandjes. Ik ben er zeer tevreden mee. Klinkt super op mijn accuphase versterker. Ik wil er nog wel graag een voeding bij kopen maar de s booster 5 V is op dit moment niet leverbaar. Als die weer leverbaar is kun je de voeding met een schakelaar toch uitzetten. Zou je dat adviseren?
   Henri

   1. Dag Henri,

    De Sbooster gaat zeker een verschil maken. Ik merkte meer souplesse en rust. Op die voeding zit een schakelaar. Of je hem uit wil zetten, is persoonlijke voorkeur: het kost wat tijd om op klank te komen. Echter: ik vind de Chord best warm worden… en warmte is niet altijd goed voor een product.

      1. Wanneer je digitale audio afspeelt op de native sample-rate, hoeft de processor natuurlijk niet zoveel te doen. Die kan in alle rust processen. Maar ja, wanneer je onder de gesel van de wet van de grote getallen alles naar het hoogst mogelijke getal upsampled, tjsa . . . . . . . . dat kost energie (en vaak ook kwaliteit ten koste van het eindresultaat).

       1. En ik heb bewust het maximale aan bits (512 DSD en 24-352 flac) er doorheen geramd en de 3v output gebruikt om het inspelen – hopelijk – te versnellen, dus dat valt weg als verklaring……

       2. Hallo Eddie,
        Dat bedoelde ik niet, ik bedoelde up-samplen.
        Maar goed.
        Ik heb geprobeerd je helpen met diverse adviezen en tweaks, waarvan ik me heel goed realiseer dat oplossingen met kabels etc lapmiddelen zijn.
        Mijn conclusie: Waarschijnlijk past de interpretatie van Chord van de sample domweg niet bij je gehoor (Phon). Want inspelen heeft m.i. daar mee te maken. Wennen aan de reconstructie/interpretatie van de sample. Wanneer je gehoor niet gewend kan raken . . . . . . . kun je tweaken tot je een ons weegt.

       3. Hoi Theo,

        Ik was ook bang dat het harde hoog niet op te lossen was, maar het vervangen van koper/zilver door koper heeft het probleem opgelost. Ik probeer de komende tijd wat kabels te proberen die veel detail geven, zonder dat het hoog onprettig wordt.

    1. Hoi Jaap,

     Er moet binnenkort een nieuwe sbooster op de markt komen. Ik neem aan dat er geen mini-usb kabel bij jouw sbooster is geleverd; wat voor connectie heeft de sbooster?

     groet,

     Eddie

   2. Beste Henri,
    je hebt het over investeren van een Sbooster 5V, ik ben hier kennelijk de eerste, maar kijk, of beter luister eens naar een versie van de Syntaxx van LexiCone, Zij hebben een nieuwe voeding uitgebracht voor de Liberty,. Dit is de Syntaxx ‘small’ maar deze is te bestellen op 5volt. Echt beter dan een Sbooster , kost wel 400 euro.. Dit is de goedkoopste. Deze kan gewoon uit. En weer aan en is dan meteen op kwaliteit.
    T is maar een tip?! grt, Marcel de Rooij.

  4. Bedankt voor Jaap voor deze heldere review.
   Niet alle argumenten zijn natuurlijk even zwaarwegend, maar wanneer ik de prijsstelling zie, en de tekortkomingen, is dit volgens mij een onverkoopbaar product.
   Je zult maar een paar interconnects van een paar honderd euro of meer hebben liggen, en geen BNC, wat dan???
   Even wachten dus op de versie met goede rca racks en een Coaxiale S/Pdif.

   1. Oh Ja,
    Vroegruuuh toen ik klein was kon je niet zomaar een tulpstekkertje kopen. De verkoper vroeg dan: RCA of Phono.
    Rca was voor aux zoals Tape-deck en dergelijke. Phono was voor draaitafels. Had een wat kortere pin. Nu worden de termen RCA en phono door elkaar gebruikt. Ik denk dat de inkoper bij Chord in China in alle onschuld phono heeft besteld en ook heeft gekregen. Erg grappig allemaal.

     1. Hoi Jaap,
      Prima review. Ik deel je conclusies: veel geluidskwaliteit voor een redelijke prijs. Ze schijnen wereldwijd ook aardig te verkopen. Voor mij persoonlijk had de kast wat groter en zwaarder gemogen, aan/uit schakelaar moet er gewoon opzitten, COAX is een omissie. De dubbele BNC is waarschijnlijk een hint naar de Mscaler of goedkopere opvolger ervan. De adapter van mijn ‘tandeborstel van de Action’ is degelijker uitgevoerd. Rob Watts geeft wel aan dat volgens hem een LPS geen voordelen biedt op de Qutest. Hij bestrijd ook de waarschijnlijkheid van hardwarematige veranderingen door inspelen. Ik meen wel een verandering in het hoog op te merken. Met mij overigens meer bezitters van de Qutest en Hugo2 die in sommige situaties aanvankelijk erg hard in het hoog kunnen klinken. Ik ben erg benieuwd of de – nieuw te komen – Sbooster het geluid naar een hoger plan kan tillen. Voor wie niet het studiefonds van zijn kinderen wil plunderen, kan de Qutest denk ik een aardige bron zijn voor een goed klinkende set. Nog een vraagje: is de Qutest volgens jou erg gevoelig voor de bron: PC vs streamer?

      groet,

      Eddie

      1. Ik merkte toch echt wel een groot verschil in de eerste drie dagen. Sbooster maakt het geheel wat ronder en vriendelijker ten opzichte van de meegeleverde adapter.

       Brontechnisch is de Qutest niet heel gevoelig. Een mooie USB poort klinkt beter dan een gare… Dat wel.

      2. Hallo Eddie,
       Respect hoor dat je blijft proberen het apparaat naar je zin te krijgen. Petje af.
       Wat betreft de BNC:
       Ik vind BNC de beste verbinding die er is, hij wordt te weinig toegepast. Dat komt omdat BNC gewoon is wat het is. Er valt geen goud, rhodium of zilver op te plakken, en de coaxiale verbinding is koud koper op koper. Perfect dus.
       Dat hij was los zit, KAN (is heb nog nooit een Chord gezien, dus is het een wild quess) te maken hebben met het feit dat Chord ingenieurs niet willen dat de adapter elektrisch contact kan maken met de kast, en daarom de verbinding met rubberringen hebben geïsoleerd van die kast. NAIM doet hetzelfde met haar DIN aansluitingen. Dan voelen die adapters wat wiebelig aan, maar dat is dus met opzet gedaan.

       1. Hallo Vincent,
        Helemaal mee eens, BNC is technisch het beste.
        Wat betreft die 75 Ohm impedantie, die wordt verkregen door middel van de constructie van de hartafstand van de geleider t.o.v. van de mantel van de kabel. Met RCA lukt dat natuurlijk ook, net zoals met een TV/Radio antenne verbinding.
        Wat vergulden betreft: Ik vind het onzin. Ook vergulde aansluitingen kun je beter af en toe even schoonmaken. Daarnaast krijg je met al dat vervulden een hele mix aan geleider-materiaal. Dat kan volgens mij nooit ten goede komen van de kwaliteit. Daarom is BNC zo mooi, niks vergulden, koper op koperdraad. Heerlijk eenvoudig. En dat is meestal het beste.

     2. Hij zal erg goed klinken/werken, dat is Chord wel toevertrouwd, maar wanneer ik de review en de reacties lees is Chord iets te snel of te hard van stapel gelopen met dit product.

      Is een aan/uit schakelaar niet gewoon verplicht op (huis)apparatuur? Helemaal wanneer het apparatuur warm wordt. Hoe hou je dat onder controle dan?

      RCA/Phono. Is inderdaad erg vervelend dat dit klakkeloos door elkaar wordt gebruikt. De meeste aansluitingen op apparatuur zijn RCA, daar passen beide in. Ik ben dit probleem zoals je beschrijft al jaren niet meer tegengekomen. Wel aan de male kant van de tulp stekkers. Die worden kris kras door elkaar gemonteerd.

  Geef een reactie