Home Review Celsus Companion One VS Oppo HA-2

Review Celsus Companion One VS Oppo HA-2

2

Voordelen

  • Beide klinken goed
  • Verhoogt plezier!
  • Oppo laadt ook andere apparaten op
  • Celsus kan draadloos streamen

Nadelen

  • Celsus bedient niet altijd intuïtief
  • Oppo is snel leeg als oplaadstation

Prijs: € ? 395 - ? 649

Bouwkwaltieit
Afwerking
Geluid
Prijs
Celsus Sound Companion One

Waarom zou u onderweg genoegen nemen met de middelmatige geluidskwaliteit uit uw telefoon of tablet? Daar hebben we tegenwoordig gewoon portable dacs voor. En het mooie is: die kunt u thuis ook gewoon inzetten als dac voor hi-res audio. Ook handig: het zijn vaak ook opladers voor uw telefoon of tablet. We bekijken de gloednieuwe Oppo HA-2 en Celsus Companion One.

Celsus Sound? Ja, het is een nieuw bedrijf. Wij kenden het ook niet. Dimex importeert sinds kort de Companion One.

NuForce?

Companion OneCelsus Sound is een start-up van Jason Lim, die zich na de verkoop van NuForce op de portable high end markt lijkt te richten. De look & feel van de Companion One straalt luxe en degelijkheid uit. Er is veel aandacht besteed aan design, materiaalkeuze en afwerking.

Zo past Jason bijvoorbeeld gorilla glas toe: ja, dat glas wat u ook vindt in de betere smartphones en tablets. Dat glas kan niet krassen (bij normaal gebruik). Ook zien we mooie, afgeronde zijkanten en een minimum aan knoppen en opschriften.

Met 260 gram is het een vrij zwaar apparaat; het past niet zomaar in uw binnenzak. Qua formaat is hij iets groter dan de iPhone 6. De Companion One wordt geleverd in een leren etui en een aantal aansluitkabels waarmee u verbinding kunt maken met uw smartphone, tablet of computer. U sluit de digitale uitgang (in het geval van iDevices de Lightning of 32-pins aansluiting, bij Androidtoestellen de USB-poort) aan op de Companion en er gaat een groene LED branden als teken dat er verbinding is.

De set-up

Companion OneWe testen de apparaten met een iPhone 5 en een Macbook Pro met Audirvana Plus. Bij de luistertest sluiten we de uitgangen aan op een aantal hooftelefoons met verschillende impendanties (de Oppo PM-3, Bowers & Wilkins P7, Sennheiser HD410 en HD800) en via de line-out op de voorversterker in de Alpha-Audio studio. We hadden het geluk om te kunnen spelen op de Pass Labs XP 20/XA 30.5 set die we van een trouwe lezer een tijdje mochten gebruiken.

Het schakelen tussen PCM en DSD-bestanden ging moeiteloos. Ter info: wij blijven overigens niet  erg overtuigd van de meerwaarde van DSD. We hebben bestanden gebruikt die 1,4 Gigabyte groot waren, en dat voor een muziekstuk van vier minuten! Zo krijgt u die terabytes wel vol in no-time natuurlijk. Daarbij: we hebben de meerwaarde van zoveel data nog niet kunnen terughoren in de kwaliteit van het geluid. Wellicht dat er mensen zijn die een goede A/B-test kunnen opzetten met dezelfde masters gecodeerd in PCM en DSD?

Het is evenwel erg prettig dat het mogelijk is om DSD/DXD te gebruiken, omdat het aanbod ervan gestaag toeneemt. Echter: vanwege de onmogelijkheid om 1-bit audio digitaal te bewerken zal het aanbod beperkt blijven tot klassiek en jazz, verwachten we.

Terug naar de Companion One; die verricht zijn taken onberispelijk. Ook het 1,4 GB DSD-bestand wordt zonder haperen weergegeven.

De prestaties

Celsus Sound Companion OneEn hoe klinkt het? De Companion presteert bovengemiddeld goed. Al bij koppeling aan de iPhone merken we dat het geluid wint aan diepte, dynamiek, focussering. Teksten worden verstaanbaarder, instrumenten krijgen een plaats. Dat hoort u op een hoofdtelefoon, en ook bij aansluiting op een vaste installatie. En de kwaliteit stijgt wanneer we hi-res muziek beluisteren via de laptop. De Companion One klinkt dan zelfs nog verfijnder dan de Oppo HA 1 DAC/voorversterker! En dat terwijl de chipset nagenoeg gelijk is! We ervaren hier nogmaals dat een goede DAC-chip ook moet zijn ingebed in een electronische keten die van alle kanten klopt; stroombehandeling, klok en bijvoorbeeld input-receiver.

Als we wat hoofdtelefoons pakken, blijkt de Companion een krachtig appraatje te zijn. De voorversterker is krachtig genoeg om de impendantiegevoelige Sennheisers HD420 en HD800 aan te sturen. De gain moet dan wel in de hoge stand worden gezet. Anders krijgt u niet genoeg volume eruit.

Going wireless

Companion One HD800Dan de draadloze functie. Het is even een klus om dit te installeren. Dat komt doordat de knoppen zeer summier of zelfs niet zijn voorzien van een opschrift. Daarbij is er geen display wat weergeeft wat u doet. Even lastig dus. Maar eenmaal aan de praat, werkt het apparaat gewoon goed en is het mogelijk deze als AirPlay-bron te gebruiken. Daar zullen Apple Addicts weer blij mee zijn!

Toch nog even over de bediening: dat kan wel wat beter. Zo moet u uit de handleiding afleiden welke van de drie 3,5 mm stereo-jackuitgangen aan de bovenkant digitaal (S/PDIF), analoog lijnniveau of voor de hoofdtelefoon zijn bestemd. Dat went overigens best wel snel.

Heerlijk gewoon

Met de Companion One ervaren we hoe fijn het is om overal te kunnen genieten van high end audio. Een goede hoofdtelefoon eraan gekoppeld en u creëert uw eigen comfortzone. We vonden het geen enkel probleem om de extra 300 gram mee te dragen in onze laptoptas. Met de batterijduur zit het wel goed; we zaten geen enkele keer zonder stroom. Dus de door Celsus geclaimde 6-7 uur speeltijd klopt wel. Daarbij: elke keer beloond worden met goed geluid is heel wat waard!

De Oppo HA-2

Oppo HA-2 overzichtDe Oppo heeft, net als de HA-1 en de Companion, dezelfde DAC-chipset van Sabre (ES9018-K2M). En net als de andere Oppo-producten is ook deze DAC/hoofdtelefoonversterker mooi om te zien, fraai ingepakt en afgewerkt. Hij weegt een stuk minder dan de Companion (175 gram) en is een slag kleiner. Dat maakt hem veel meer portable en hij ligt ook wat lekkerder in de hand. En het gevoel van ‘premium’ en prettige gevoel bij het hanteren van het apparaat wordt nog versterkt door de (kunst)leren omslag van de HA-2.

De opzet van de HA-2 verschilt nogal van de Companion. U kunt een bron op drie manieren aansluiten: USB-A, USB micro B en er is een analoge ingang via de 3,5 mm stereo-jackplug. Met een schakelaar kiest u een van de drie ingangen. Voor het geval een mobiel apparaat dus niet compatibel mocht zijn met de Oppo, kunt u via de analoge uitgang een verbinding maken, waarna het signaal wordt versterkt en eventueel verbeterd.

Geen verloopjes

Oppo HA-2 zijkantMet de bijgeleverde kabels sluit u uw smartphone (Apple of Android) rechtstreeks aan op de HA-2. U heeft er geen andere adapter bij nodig. Het geluid wordt dan automatisch via de digitale uitgang van uw smartphone doorgegeven.

Ook hier is de kwaliteitsverbetering duidelijk hoorbaar. In bediening vinden we de HA-2 makkelijker en intuïtiever dan de Companion One. De draaiknop op de HA-2 voor aan/uit en harder/zachter en de duidelijk gemarkeerde ingangen en knoppen zijn makkelijker in de omgang dan die van de Companion. En ook erg handig vinden we de extra batterij/oplaadfunctie van de HA-2. Met een druk op de knop verandert uw DAC in een mobiel oplaadstation voor uw smartphone. Slim gedaan! Na het opladen van uw smartphone (wat verrassend snel gaat) mag u wel hopen dat er nog genoeg accuduur is voor de DAC/versterkerfunctie omdat het opladen nogal wat vraagt van de accu. Ook bij de HA-2 is de gebruiksduur van de DAC/versterker ruim voldoende voor een dag luisteren naar muziek. Oppo levert bij de HA-2 bovendien een extra snelle oplader, iets wat Celsus Sound weer niet doet. Wellicht om de accu te sparen en de levensduur te verlengen.

Oppo HA-1, HA-2 en Companion One

Oppo HA-2En dan de klank, want dat is waar deze test eigenlijk om gaat. We meldden al eerder dat we de HA-1 in vergelijking met de Companion One minder goed vonden. Dat is nogal een conclusie, aangezien de HA-1 ongeveer ? 1.500 kost en destijds door ons zeer goed werd beoordeeld. De HA-2 kost ? 395 en dat is iets meer dan de de helft van de Companion One (?649). Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze qua audioprestaties onderdoet voor de Companion.

De weergave is zonder twijfel goed, maar in vergelijking met de Celsus Sound Companion One komt de HA-2 tekort in ruimtelijkheid, rust en transparantie. Dat verschil zult u overigens alleen in A-B vergelijkingen horen en het hangt ook erg af van de combinatie met uw systeem of hoofdtelefoon. De Bowers & Wilkins P7 bijvoorbeeld klinkt erg goed op de HA-2, omdat deze iets warmer is qua klankkleur. De zeer neutrale en open hoofdtelefoons zullen weer beter klinken op de Companion One.

Bekijk alle specificaties op de volgende pagina.

2 REACTIES