vrijdag, maart 29, 2024
Home Review CEC TL2N transport en CEC DA SL Superlink dac

Review CEC TL2N transport en CEC DA SL Superlink dac

9

Voordelen

  • Synergie
  • Beleving
  • Resolutie
  • Rust
  • Oplossend vermogen

Nadelen

  • Korte BNC kabels
  • Sober uiterlijk
  • Standaard afstandsbediening

Prijs: € 12490

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs

Inleiding

Inhoud

Voor velen is de bron het belangrijkste onderdeel van een hifisysteem en na het testen van het CEC TL2N transport en bijhorende CEC DA SL Superlink d/a converter valt daar veel voor te zeggen. Aanvankelijk zou enkel het transport getest worden maar importeur Hear Everything Audio verzekerde ons dat je met de speciaal ontwikkelde dac het volledige potentieel van het transport zou ontdekken en die boude stelling wilden we wel eens staven.

CEC, uit Japan, bestaat sinds 1954 en maakt reeds decennialang cd-transports, cd-spelers en d/a converters. Voor hun optische spelers ontwikkelden ze in 1991 een al even eenvoudig als geniaal systeem. Ze gebruikten toen voor het eerst, in hun inmiddels illustere TL1, een snaar om zilveren schijfjes af te spelen. Bij de TL2N, die we vandaag testen, worden zelfs twee snaren gebruikt, een zogenoemde double belt drive. Via een uniek Superlink systeem (I2S) maak je verbinding met de speciaal ontwikkelde DA SL d/a converter. Anders, afwijkend, apart. Daar houden we wel van.

Bouw en uiterlijk

Het transport

Bescheiden is de term die we zouden gebruiken voor deze toestellen. Beide toestellen zitten erg degelijk in elkaar maar opvallen doen ze niet. Het TL2N transport heeft volwaardige afmetingen (435 (B) x 335 (T) x 111 (H) mm), net als de dac, en ziet er vooral functioneel uit. We zien vooraan een rechthoekig led-scherm met daaronder vijf druktoetsen. Die dienen van links naar rechts voor terugspoelen, doorspoelen, upsamplen, stoppen en play/pauze. Links is er nog de aan/uit knop en dat is het.

Bovenaan zien we een lade die je openschuift met een sierlijke hendel. In die lade zit een grote cirkelvormige puck die de hele compact disc bedekt. Deze stevige puck (Flywheel stabilisator) heeft een diameter van 12cm en een gewicht van 380 gram. Lade open, puck eruit, cd in, puck erop, lade dicht. Steeds hetzelfde ritueel om naar een speciaal uitgekozen cd te luisteren. Heerlijk. Een pak minder vluchtig dan streamen in elk geval. Dit ritueel zorgt, net als het opleggen van een vinylplaat, voor extra beleving. Rustig de ‘liner notes’ en de teksten nalezen en het plaatje is af. Achteraan zijn er outputs voor optisch, coax of AES/EBU en voor de unieke Superlink aansluiting. Als laatste is er nog een input om een separate klok aan te sluiten.

De dac

Zoals gezegd heeft de dac dezelfde afmetingen als het transport. De voorzijde is opnieuw minimalistisch met eenzelfde led-scherm in het midden. Dat scherm kan je dimmen of volledig uitschakelen. We zien links een knop om te kiezen tussen de twee filters (flat en pulse) en rechts de inputknop. Uiterst links nog de aan/uit knop en klaar. Achteraan van links naar rechts de analoge outputs (xlr en rca), een word-clock input, de vier superlink inputs. De sterk gemodificeerde ESS Sabre Hyperstream dac moet zorgen voor ultra lage vervorming. Beide toestellen krijgen standaard een goedkope afstandsbediening mee en hoewel die prima werkt vinden wij dat de metalen, optionele afstandsbediening gewoon in de doos moet zitten.

Superlink

De gepatenteerde CEC Superlink verbinding is eigenlijk een I2s-connectie die CEC opgesplitst heeft in vier onderdelen. Door middel van vier 75 Ohm BNC-kabels stuurt men het signaal zonder extra decodering van transport naar dac. Het doel hier is jitter geen kans geven. De vier onderdelen bij de Superlink verbinding zijn MCK (masterclock), BCK (bitclock), LRCK (left/right clock) en DATA. Je bevestigt de kabels en geeft ze een kwartdraai naar rechts om vast te klikken. Aanvankelijk dachten we dat je de DA SL dac enkel via Superlink kon gebruiken maar dat klopt niet. Na het lezen van de handleiding komen we te weten dat de tweede input (BNC-BCK) als normale spdif BNC-aansluiting gebruikt kan worden. Je kan deze dac dus nog op een ander toestel aansluiten. Een streamer bijvoorbeeld.

Type test
Multitest

Winkels met CEC

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

9 REACTIES

  1. Dag Geoffrey,

    Ik veronderstel dat de CD’s die je hebt beluisterd niet allemaal recente opnames zijn.
    Is het niet zo dat de kwaliteit van sommige CD’s opgenomen voor het streaming tijdperk en zelfs van de jaren 80, 90 en 2000 veel minder is dan de huidige CD opnames.
    Is dit dan ook hoorbaar op deze CEC combinatie? Zijn deze CD’s dan meer te genieten of juist minder?
    Ook bij streaming kan je een onderscheid horen tussen goede kwaliteit opnames en minder goede.
    Graag jouw ervaring hieromtrent.

    Met vriendelijke groeten,

    Bart

    • Dag Bart,

      Ik heb oude, nieuwe, audiofiele en cds met max. loudness afgespeeld en allemaal klonken ze uitstekend en ontdekte ik niet alleen nieuwe elementen maar zat ik vooral meer in de muziek.

      Het is idd net als met de streams. Bij een cd van Joanna Newson of Cecilia Bartoli haal je meer winst dan eentje van pakweg Aha.

      Ik ben zelf erg benieuwd naar de TL5 want die zou helemaal nieuw ontwikkeld zijn.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

      • Dag Geoffrey,

        Betekent dit dat ook CD’s van minder goede opnamekwaliteit (waarvan er toch redelijk veel bestaan) of zelfs slechte kwaliteit door deze CEC combinatie veel beter gaan klinken?
        Ik zou veronderstellen dat door de grote mate van detail van de CEC deze minder goede of scherp klinkende CD opnames nu nog slechter gaan klinken.
        Misschien zie ik iets over het hoofd? 🙂

        Met vriendelijke groeten,
        Bart

    • Dag Bart,

      Met deze toestellen ben je wel geneigd om de beste cds uit je kast te halen maar het maakte eigenlijk niet veel uit. Ik genoot max van elke cd.

      Met de Bryston in de set heb ik nu wel een versterker waardoor muziek sowieso niet meer dun klinkt.

      De cec combo is niet enkel voor het detail maar ook voor het muzikale.

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

    • Hallo,

      Ik begrijp uw reactie volledig maar ik wil graag een en ander nuanceren. Van mijn laatste 10 reviews zitten de meeste rond of onder de 2000 euro per toestel. Ik test zelden zulke dure toestellen als die uit deze review maar ik was persoonlijk geïntrigeerd door de CEC transporten. Ik wou die al heel lang eens testen en eigenlijk wou ik de TL5 (2895 euro) ,nog steeds veel geld, testen maar het is anders gelopen. Zoals u kan lezen in de review wou de importeur er dan ook de dac bij en daar had ik begrip voor aangezien de dac speciaal ontwikkeld is voor het transport.

      Maar we nemen uw opmerking ter harte en ik ga er de komende maanden persoonlijk over waken dat er weer meer betaalbare spullen worden aangevraagd want het is zeker niet zo dat we hier bij Alpha Audio deze prijsklasse uit het oog willen verliezen. Het is ook een prijsklasse waar bijzonder fijne producten te vinden zijn en waar veel van mijn persoonlijke favorieten zitten zoals de Vienna Acoustics Haydn Jubilee, Elac Carina, Merason Frérot, Rega io, Sonnet Hermes, Denafrips Ares, Elac Carina, Ricable Magnus,…

      Af en toe is het ook wel eens leuk en leerrijk voor mij als recensent om eens een duurder product te testen. Maar ik maak er geen gewoonte van. Beloofd!

      Vriendelijke groeten
      Geoffrey

      • Dag Geoffrey,

        Ga vooral zo door, ik beluister hier in het Hilversumse ook wel eens een set die niet direct `betaalbaar` is maar wel erg leuk en interessant (kind in snoepwinkel!) om bij thuiskomst te ontdekken dat mijn eigen set (voor anderen misschien onbetaalbaar) nog steeds aan mijn behoeften wat betreft luisterplezier voldoet. Af en toe een `exoot` er tussendoor kan helemaal geen kwaad en is zoals je zelf zegt leuk en leerrijk en onderdeel van onze hobby.