Home Review: CEC CD5

Review: CEC CD5

6

Voordelen

  • Ingebouwde DSD DAC Neutraliteit Functionaliteit Prijs

Nadelen

  • Lastig te bedienen in een krap kastje Laser is met de vingertopjes te betasten

Prijs: € 3295

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
CEC CD5

Klank

Inhoud

We kunnen de klankbalans van de CEC CD5 omschrijven als welhaast ‘Zwitsers’ neutraal. Nu wordt de term neutraal door sommigen wel eens geïnterpreteerd als plat en futloos, maar dit is beslist niet het geval. We bedoelen hiermee dat er niet ergens een deel van het hoorbare spectrum wordt geboost of juist wordt verzwakt. De klank is dus netjes in balans over het hele hoorbare spectrum en heeft nergens last van ‘kleuring’.

We prijzen de totale afwezigheid van hardheid of scherpte. Eigenschappen die sommigen ook wel eens aanduiden met ‘analoog’. Zonder tikken, krassen en ruis wel te verstaan. Cymbals en rides hebben een heerlijke zacht-doorzingende klank. De timbre van houtklanken is realistisch en wordt in de juiste grootte neergezet. Het algehele beeld is heel zuiver en schoon.

Geluidsbeeld

Ja, eerlijkheid gebied ons te zeggen dat het geluidsbeeld van de CEC CD5 ook al zo realistisch is. Deze verantwoordelijkheid ligt voor een groot gedeelte bij de door ESS vervaardigde DAC, maar ook door de goede implementatie ervan. Deze ES9018K2M is niet alleen snel en gedetailleerd, maar is in staat om zelfs de kleinste details in de achtergrond weer te geven. Details die bij sommige concurrenten niet worden waargenomen.

Wij ervaren het geluidsbeeld van de CEC CD5 als heerlijk open en transparant. De geluidsdiepte is niet overdreven diep, maar alles wordt op de juiste plek in het geluidsbeeld neergezet. Hetzelfde geldt voor de soundstage. Ook de snelheid van de CD5 blijft niet onopgemerkt. De impact en definitie in het midden en midlaag is opmerkelijk.

Echo’s ten gevolge van de akoestiek in de opnameruimte (of door toepassing van een stukje elektronisch vernuft in het nabewerkingsstadium) blijven onder elke omstandigheid hoorbaar. Bij een saxofoon hoor je bij sommige producties zelfs het trillen van het rietje in het mondstuk, terwijl bij sommige cd-spelers juist de indruk wordt gewekt dat de saxofonist pijnlijk met zijn tong tussen het rietje en het mondstuk klemzit.

Ruimtelijkheid

Het belangrijkste van een hifi-component is dat deze ruimtelijk speelt zodat de muziek niet aan de speakers blijft kleven, maar ook weer niet te ruimtelijk zodat het lijkt alsof de ritmische instrumenten op een te breed podium staan opgesteld. Dit alles doet de CEC CD5 voortreffelijk. Zo ook de grootte van stemmen. De CEC CD5 maakt stemmen niet ‘larger than life’ en geeft deze voldoende autoriteit zodat de zanger of zangeres nooit nasaal of grieperig uw huiskamer ‘betreedt’.

De CD5 heeft een uitstekende focus, waardoor alles als in beton gegoten op de bühne blijft staan. Het gehele muzikale feestje vindt netjes plaats tussen de speakers en tot ongeveer een halve meter erbuiten. Effecten of (Q-sound) opnametruckjes kunnen de luisteraar soms heel indrukwekkend besluipen, maar normaal gezien blijft het geluidsbeeld onder alle omstandigheden realistisch en zal met zijn meer laid-back signatuur nooit intimideren.

Winkels met CEC

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

6 REACTIES

  1. Hoi Harro,

    Ik zelf heb een cd speler van BMC de BDCD 1.1. Deze heeft ook een beld aandrijving en is een toploader. Maar je geeft niet aan of je hem hoord draaien tijdens het luisteren van cd’s.

    Dit is bij de bdcd wel degelijk het geval omdat er niets boven is om het geluid te dempen. Omdat ik hem heb gekocht voor het uiterlijk plaats ik er een kap op als ik cd’s luister (zet toch altijd een masker voor mijn ogen om extra te kunnen genieten van de muziek) waardoor je het bijna niet meer hoort. Maar voordat ik hem kocht had ik meerdere professionele reviews gelezen van de cd speler en NIEMAND gaf aan dat je hem hoorde spelen.
    Wil jij wel zo professioneel zijn en aangeven of je hem hoort draaien/ lezen tijdens het luisteren van cd’s want de kap die je hier moet dicht schuiven ziet er niet echt dik en dus geluidsdempend uit.

  2. Hallo Harro,
    Bedankt voor deze prachtige review. Goed onderbouwd. Fijn om te lezen.
    Vraagje: De snaar, is dit een getande snaar of niet, m.a.w. kan hij slippen? Dit omdat de snelheden van de spindel nogal moeten kunnen wisselen.
    (Oh ja, mijn ding, (niet aan storen) maar geluid verplaatst geen lucht, wind/ventilatoren verplaatsen lucht)
    Met vriendelijke groet
    Theo

    • Dankjewel. Is ook een mooie speler.

      De snaar vertoont grote overeenkomst met een snaartje zoals we die kennen uit een cassetterecorder, dus zonder tandjes. En dit werk perfect zonder stagnatie of slip. Goede techniek.

      Ah. Ja. Luchtverplaatsing. Een speaker beweegt en zet lucht met een bepaalde frequentie in beweging. Zodoende wordt het voor het oor hoorbaar en in een vacuum zonder lucht weer niet. Dus de factor ‘lucht’ is blijkbaar belangrijk in onze hobby, Bij heel diep laag wordt dit bij deze CD5 zelfs voelbaar.

      Maar je hebt gelijk. Een ventilator doet dit beter.

  3. Dag Harro,

    Wow. Weer een hele mooie speler. Ik, als cd liefhebber, wordt verwend de laatste weken. Zalig. Bedankt voor de mooie reviews. Ik denk dat ik wat spul verkoop en eens ga investeren. Gisteren wou ik nog de naim maar deze spreekt me nog meer aan en is misschien net haalbaar.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

×