Home Review Cambridge Audio Minx Go

Review Cambridge Audio Minx Go

5

Prijs: € ? 129

Cambridge Audio Minx Go

All in one speakers zijn bijzonder populair. En de modellen met een accu zijn ideaal voor onderweg of op vakantie. Wij hebben de Cambridge Audio Minx Go twee weken mee gehad voor een test in de Kroatische zon. Is het wat?

Eenvoudiger wordt een all-in-one speaker (of een muzieksysteem) bijna niet. De Cambridge Audio Minx Go (? 129) laat het toe te koppelen via bluetooth of een aux-in. Bovenop de speaker vindt u een power-knop en volumeknopjes. Dat is het. U leest het goed: drie knoppen, bluetooth en een aux-ingang. Wat doet de usb-ingang daar dan achterop? Dat is alleen voor updates. En de 16-voltaansluiting is om de accu op te laden, al zult u dat niet vaak hoeven te doen. De speaker speelt volgens de specificaties 18 uur op één lading. Wij hebben de tijd niet bijgehouden, maar we zijn met normaal gebruik de twee weken vakantie doorgekomen zonder op te laden.

Vol

Opvallend aan de Minx Go is de volle, gulle weergave met een helder en open midden en hooggebied. Zie dit overigens wel in perspectief: de Minx Go is een kleine speaker. Maar we hebben toch echt grotere modellen gehoord die aanzienlijk minder lekker klinken. Deze volle weergave is mede te danken aan de passieve radiator aan de achterzijde. Aan de voorzijde zitten achter de grille twee tweeters (19 mm) en twee 50 mm mid- / laag-units. De passieve radiator is – zoals de naam al suggereert – niet actief aangestuurd, maar werkt mee op de interne druk die de 50 mm units opbouwen. Een effectief systeem dat vaker gebruikt wordt door fabrikanten. Ook in full-range vloerstaanders.

In tegenstelling tot de grotere versies, heeft de Minx Go geen BMR-units. Laat u dus niet misleiden door de naamgeving: Minx. Deze Minx Go heeft ‘normale’ units. Geen luxe BMR-units die in de andere Minx-speakers te vinden zijn, waaronder de Minx Min-11 en Min-21.

Richtingsgevoelig

MInx Go black
Klein, maar vrij groots geluid. De Minx Go doet niet onder voor veel grotere modellen in de markt.

Tevens opvallend is het afstraalgedrag van de Cambridge. Dat is wel jammer, want het lijkt ons de bedoeling dat meerdere mensen genieten van een volledig klankbeeld. Recht voor de speaker is alles koek en ei, maar als we een beetje ‘off axis’ gaan zitten, wordt het al snel een heel stuk minder. En dat is toch wel jammer.

Bluetooth

Het koppelen met bluetooth gaat zeer gemakkelijk. Als u de Minx voor het eerst aanzet, gaat deze automatisch in ‘pairing mode’. Als u na de eerste keer opstarten nog een apparaat wilt koppelen, dan kunt u twee keer op de power-knop drukken. Deze knippert dan om aan te geven dat hij zich laat zien aan andere apparaten. Pairen gaat dan door op het te koppelen apparaat simpelweg te kiezen voor de Minx Go.

Overigens kiest de Minx Go automatisch voor bluetooth. Ook als er een bedraad apparaat gekoppeld is via de aux-ingang. Als er dus een bekabeld apparaat speelt én een bluetooth-apparaat, geeft de Minx Go de bluetooth-stream weer.

Inzetbaarheid

Cambridge Audio Minx Go
Aan de achterzijde nog wat aansluitingen. De usb-input is voor het opladen van apparaten, of een update. Het is niet mogelijk er muziek mee te spelen.

De Cambridge Audio Minx Go klinkt dus goed, maar is wel richtingsgevoelig. De accu gaat lang mee en het koppelen via bluetooth is een fluitje van een cent. Wie dat niet wil, kan voor de aux-ingang kiezen. So far so good!

Wanneer en hoe gebruikt u nu de Minx Go? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Wij hebben op vakantie vooral via de laptop (Samsung 5-serie Ultrabook) gespeeld, omdat daar alle muziek op staat. Het koppelen via bluetooth is daar niet gelukt (paar keer geprobeerd, zonder succes: de Minx werd niet gevonden), maar dat kan aan de laptop of Windows 7 liggen. We hebben dus via de kabel gespeeld en dat werkte prima.

We hebben gemerkt dat het in combinatie met een laptop toch niet écht snel werkt. Via een smartphone met Spotify is het toch allemaal wat gebruiksvriendelijker. Maar ja: we willen liever geen verrassingsrekening van de provider na de vakantie. (Spotify kost data, tenzij u albums offline zet voordat u vertrekt naar het verre oord). En mede door de wat onhandige manier van werken, luisteren we minder muziek dan normaal. Maar dit is niet echt een manco van de Minx Go. Eerder de wat onhandige voorbereiding van onze kant.

Cambridge Audio Minx Go
De laptop is niet echt handig, hebben we gemerkt. Via de smartphone werkt alles prima.

Maar u moet zich wel afvragen: waarvoor gaat u de Minx Go gebruiken? In de tuin? In de keuken? Op reis? Op de camping? Naar ons idee is het niet heel sociaal om buiten hard muziek te draaien. Niet iedereen heeft dezelfde smaak. En het zal toch wat worden als iedereen portable speakers in de tuin zet tijdens het barbecueën! Vraag u dus goed af of u écht een portable speaker nodig hebt.

Conclusie

De Minx Go is een schattige, prima klinkende portable speaker. De bluetooth-koppeling werkt prima en is voldoende voor 99 procent van de apparaten. Wie een kabeltje wil gebruiken, heeft een aux-ingang. De accu gaat lang mee, wat de Minx Go prima geschikt maakt voor een dagje op pad. Stel uzelf wel eerst de vraag of u écht een portable speaker nodig hebt.

5 REACTIES

  1. Beste Jaap, heb je nog last gehad van ‘bluetooth-artifacts’, het steeds wegvallen van de verbinding tijdens muziek-afspelen of slecht geluid door compressie-technieken? Ik lees nl. op internet dat de Minx Go daar wel last van heeft. WhatHiFi maakt daar helemaal geen melding van, maar die geven Cambridge Audio produkten sowieso altijd 5 sterren…

×