web analytics

Review Cambridge Audio Azur 851 pre en power

Voordelen

 • Klinkt erg goed
 • Veel controle
 • Mooi gemaakt

Nadelen

 • Geen digitale ingangen
 • Prijs: € 3900 per set

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs

  Cambridge Audio kennen we vooral van de degelijke spullen tegen een nette prijs. Maar een referentie voor- en eindversterker combinatie hebben we nog niet echt onder handen genomen. Tot nu. We testen de Azur 851E en 851W. Jazeker: met de befaamde Class XD versterker-technologie. 

  Sinds Douglass Self in dienst is getreden bij Cambridge Audio zijn er wat veranderingen doorgevoerd. Een van de meest opmerkelijke zaken is een herontwerp van de versterkers. Iets waar Douglass Self zijn sporen wel heeft verdiend. Wie hem nog niet kent: kijk hier even en wellicht hier voor een zeer interessant boek over versterking. De man weet wat hij doet.

  Class XD

  XD Technology
  De Class XD in een wat populair plaatje. Maar u begrijpt wat het doet.

  De naam Class XD impliceert dat het om een variatie van klasse D gaat. Dat is het zeker niet. Beetje ongelukkige naam dus. Waar gaat het dan wel om?

  Zonder teveel in te techniek te duiken, is Class XD een klasse AB-ontwerp, waarbij het crossoverpunt is verlegd naar een veel minder kritisch punt. Een vervelende eigenschap van klasse AB is namelijk crossover-vervorming als de transistor overschakelt van negatief naar posietief en visa versa.

  Cambridge – of Douglass Self – heeft daar een oplossing voor gevonden. En het direct gepatenteerd. Door een variabele stroom – getrokken vanuit de output – te zetten op de negatieve kant van de rail, verlegt Cambridge de crossoververvorming naar een onhoorbaar deel. Cambridge noemt deze ‘injectie-unit’ de “Displacer”.

  Cambridge-audio-851w-binnen
  De binnenkant van de 851W. Erg netjes gemaakt. En een lekker dikke ringkern.

  Dat klinkt verdacht veel als een zwaar gebiaste klasse B-versterker, en dat is het ook voor een deel. Het punt bij een klasse AB-versterker waarbij er boven een bepaald vermogen geschakeld wordt, is dat Class XD dat dus variabel houdt. Er is daardoor geen overduidelijke overgang van klasse A naar klasse B, omdat het systeem ook vervorming drukt als deze in klasse-B opereert.

  Cambridge geeft het aan met:  Id = Iq (1 – Vout/Vrail). De ‘bias’-stroom is het hoogst als het voltage richting het nulpunt gaat en is het minst als spanning richting de rail-spanning gaat.

  U zult begrijpen dat de 851W behoorlijk warm wordt als deze niets doet, omdat dan de ruststroom het hoogst is. Net als bij klasse A dus. Genoeg ventilatie is wel aan te raden.

  Meer weten? Hier staat de whitepaper.

  Einde techniek

  Cambridge Audio Azur 851
  De setup: de Cambridge 851E en 851W, bijgestaan door een Bluesound Vault, NAD M51 en een setje Bowers CM6S2. Mooie set zo.

  Zo… even terug naar de apparaten. Want wat hebben we voor onze neus staan? Allereest de Cambridge 851E. Een analoge voortrap met zeven ingangen, verdeeld over single ended en gebalanceerd. Er zit een soort van tooncontrole op, maar wij hebben direct op de knop: Direct gedrukt. Een goede bron heeft dat niet nodig.

  Achterop zijn dus zowel gebalanceerde als single-ended aansluitingen. Drie keer balanced en vier keer single ended. De gebalanceerde zijn duaal: er is ook een setje single ended beschikbaar. Verder is er nog een setje rec-in en rec-out.

  Voor wie domotica gebruikt of een set wil in- en uitschakelen met één druk op de knop: er is een control bus, trigger en ir-ingang.

  Dan de 851w. Dit power-house levert 200 watt in 8 Ohm en 350 watt in 4 Ohm. Hij is in bridged-mono of bi-amping mono-modus te zetten. Dan levert de 851W 500 watt.

  De setup

  Cambridge Audio Azur 851
  Tooncontrole? Neh… gewoon een goede bron eraan hangen.

  Het is dus een interessante benadering die Cambridge erop nahoudt met Class XD. En de afwerking en mogelijkheden zijn prima in orde. Maar hoe zit het nu met de prestaties van dit duo. De prijzen van de componenten liggen immers op ?1799 en ?2199. Dus even grofweg: een setje van ?4000 wat we even neer zetten. (klik hier voor alle prijzen)

  We sluiten de Cambridge Audio 851E en 851W aan op een setje Bowers & Wilkins CM6S2 en een BlueSound Vault. We pakken voor het gemak ook nog even de NAD M51 uit het rek zetten die tussen de Vault en de Cambridge 851E in. Kabels komen van Art Speak en AudioQuest.

  Heerlijk

  Cambridge Audio Azur 851
  Ziet er gaaf uit toch? De bouwkwaltieit en afwerking is prima! Moet ook wel in deze klasse.

  Potverdikkeme wat klinkt dit goed zeg. De Cambridge heeft ballen, klinkt bijzonder soepel, open en met overtuigend veel detail en precisie. De combinatie met de Bowers is ook ronduit goed. En dat laat zien dat de 851W veel controle heeft. Want de CM6S2 is geen gemakkelijke speaker om écht strak te laten spelen.

  We hebben bijzonder veel genres voorbij laten komen: folk, house, rock – onder meer de heerlijke nieuwe Nothing but Thieves – en de nodige pop. Wat opvalt is de helderheid, openheid en lichtvoetigheid waarmee het systeem speelt. Er is een bijzondere ‘vloei’ in de weergave. Iets wat veelal bij duurdere systemen pas komt.

  We hebben het idee dat dit met name te danken is aan de eindversterker, want we hebben de voortrap ook op een set actieve luidsprekers gehad – Arteluthe – en daar was de combinatie niet ‘je van het’. Niet slecht en tonaal kloppend, maar we misten daar wat diepte in de beeldvorming. Niet in deze setup overigens. Dus wellicht is het gewoonweg een ongelukkige combinatie geweest.

  Als we meer en meer spelen – en die neiging hebben we al vrij snel met deze set – komen we er steeds meer achter dat Cambridge een bijzonder setje in de markt heeft gezet. Als we even gaan graven in het geheugen kunnen we niet zo 1-2-3 een systeem verzinnen wat beter speelt in deze klasse. Sterker nog: de 851W speelt beter dan de Rotel-set die we onlangs hebben getest. Dit is gewoon veel muzikaler en uitnodigender dan het Rotel-duo. En het is nog minder prijzig ook.

  33 reacties

  1. In gebruik kan de eindversterker tot 2400 watt trekken.
   Echter omdat de versterker ook klasse A eigenschappen heeft gegenereerd deze een hoop warmte en heeft die een hoop stroom nodig.
   Trekt de versterker altijd 2400 watt
   Hoe veel vermogen zal de versterker trekken als deze niet volledig belast wordt ?

    1. Jammer ! Je zou toch denken dat het een vorm van reclame is. De 851 gaat trouwens al wat jaartjes mee dus ook daar ben ik benieuwd of er geen opvolger zit aan te komen.

     Bedankt.

     Groeten Pieter

  2. De Azur 851 N Maakt van digitaal-Analoog weergave! Nee ik trap geen opendeur in (DAC) Wat ik bedoel, door de upsampling wordt de sinus golf tot in het extreme benaderd, hoe? De CD is 44,1 kHz dat betekent 441.000 opnames per seconde verdeeld over linker- en rechterkanaal, dat houdt in dat het bereik tot 22,5 kHz binnen0dB is, alles hoger dan deze frequentie wordt bijvoorbeeld -70dB dit filter veranderd met de toename van het aantal samples. Op de CD wordt 16bit lengte gebruikt, 2^16 = 65.536 dus elke sample wordt geschreven met één aantal van 65.536 cijfers, dat betekent 2^32 = 4.294.967.296 ook wel woordlengte genoemd. Digitaal opslaan houdt in dat het met eenen en nullen wordt opgeslagen, aan of uit, maar als met 2^32 – 96 kHz wordt opgeslagen wordt gehoormatig de weergave van de CD of gestreamde track’s gelijk aan vinyl, maar zonder de krasjes of ruis. Het tekort aan digitale ingangen is op te lossen met een HDMI AUDIO waar niet alleen RCA analoog maar ook RCA- en Tolslink digitale uitgang opzit. Volgens mij is de Azur 851 een must voor iedere audiofiel. Volgens mij moet hier een https://www.china-hifi-audio.com/en/line-magnetic-audio-lm-tube-amplifier-c-50/line-magnetic-lm-501ia-kt120-tube-integrated-amplifier-push-pull-power-amp-100w-p-1444?zenid=2b9c18e5360b51ed50e112c1e0a64a00 versterker bij. Wel de beste randapparatuur (kabels e.d.) gebruiken. Zelf helaas nog geen eigenaar, maar de theorie heeft mij overtuigd, wat elke eigenaar alleen maar zal bevestigen 😉

     1. Nou, Ferdy. Je hoeft niet direct in de slachtofferrol te gaan, toch? Ik begrijp gewoon oprecht niet wat er staat. En wat ik ervan begrijp, is technisch niet correct.

      De 851 N is gewoon een streamer die alles kan upsamplen naar 24 bit / 384 kHz. Dat ontlast het filter en zorgt voor minder hoorbare artefacten van het digitaal filter. Dat is niet uniek; praktisch elke goede dac kan dat.

      CD of wat voor bron dan ook kan nooit beter worden dan de bron zelf. Of je het nu upsampled of niet. Een CD wordt nooit high-res omdat de brondata gewoonweg… tjsa… cd is.

      Vergelijk het met een jpg. Die kan je upsamplen wat je wilt, maar het wordt nooit een RAW-bestand.

      Over interfaces…

      ” Het tekort aan digitale ingangen is op te lossen met een HDMI AUDIO waar niet alleen RCA analoog maar ook RCA- en Tolslink digitale uitgang opzit.”

      Ik begrijp dit niet. Wat bedoel je precies?

      1. Ik kwam aan dit verhaal omdat https://youtu.be/SdPU2TZylSs het hier zo werd uitgelegd. En als ik me goed herinner was Philips degene die vond dat ‘n CD instaat moest zijn de 9de van Beethoven te bevatten. 44,1kHz is voldoende…etc. Heb de https://www.cambridgeaudio.com/en/products/851/851n ook verkeerd geïnterpreteerd, maar dacht echt dat 851 N instaat was om de digitale invoer, direct te http://alpha-audio.nl/2013/02/to-upsample-or-not-to-upsample/ En omdat het binnenwerk veel dubbel is, kun je dacht ik, dit niet alleen direct horen maar ook opnemen. Voor dat ik naar deze (foutieve?) YouTube video keek dacht ik precies hetzelfde, als het voorbeeld jpg RAW Wat betreft het tekort aan digitale ingangen is niet alleen deze https://www.allekabels.nl/audio-omvormer/1300/1283945/audio-omvormer-hdmi-naar-audio.html maar ook (vergeten) https://www.allekabels.nl/hdmi-schakelaar/1780/1081670/8-poorts-hdmi-schakelaar-met-3d-aten.html Maar ik ga http://alpha-audio.nl/2013/02/to-upsample-or-not-to-upsample/ nogmaals lezen, want dat jouw kennis is 😉

       1. Paul zegt toch direct al: “We can’t make more information…”? Drie keer zelfs… Wat de DirectStream DAC doet, is slim oversamplen. En dat doet hij heel goed. De reden is gelijk aan andere fabrikanten: het leven van het filter gemakkelijker maken, zodat er minder fouten hoorbaar zijn in het hoorbare gebied. En daardoor kan je wellicht meer hoorbaar maken, omdat er minder versluierd wordt. Tevens kan met wat algoritmen het geheel wat vloeiender maken. Dat is smaak.

        Je kan dus niet opnemen met de 851N. Het is gewoonweg een streamer.

        En de omvormer: ik betwijfel of dat gaat werken. Maar wie weet. Ik heb het nooit geprobeerd.

       2. De omvormer gebruik ik om van elk HDMI signaal, de audio via mijn installatie te kunnen horen. Dus niet alleen de TV (video HD recorders) maar ook de DVD speler en Chromecast en dat is echt een aanrader. Inderdaad er komt geen informatie bij (851N), maar als het beter klinkt, omdat de fouten minder hoorbaar zijn.
        Maar zijn de mogelijkheden als je een externe harde schijf met audio (aac, MP3, MP4 etc) dan komt deze data (met minder fouten) er toch analoog en tegelijkertijd digitaal uit,wat je op je Mac, PC, Laptop etc. kunt opnemen. Of is dit beveiligd, maar ik las ook op deze site, dat http://alpha-audio.nl/2014/02/dsd-streamen-via-usb-dop/ mogelijk is. Als ik dit ook verkeerd geïnterpreteerd heb, dan ben ik reuze benieuwd, hoe het dan wel moet.

       3. Er zal best een digitaal signaal uit de 851N kunnen komen… en ja: dat kan je oppikken met de PC en dus weer opnemen. Waarom zou je dat echter willen? Je hebt de file toch? Om een MP3, WNA,etc – via de 851N weer naar de PC te sturen is vrij zinloos. Het wordt niet beter… hooguit anders.

        DOP via USB is een protocol om DSD te kunnen streamen. Dat is niet zomaar in te zetten om opnames te maken.

  3. heb zelf een classé CA200 en wil er een andere voorversterker aan koppelen dan de Rega Cursa3 die er nu aanhangt. Dit vanwege de aankoop van nieuwe Revox C32…vind het geluid nog niet optimaal vandaar de gedachte aan een andere voorversterker. Suggesties zijn welkom natuurlijk.

    1. Bedankt Jaap,
     Een andere gedachte is deze Revox in te ruilen voor bv. Elac BS 403 ook vanwege de bandtweeter. Heb deze nog niet gehoord, wel de Quad S2. Het diepere laag en detail van de Revox gaven wel de doorslag jammer dat er geen bandtweeter in zit…

      1. ben al begonnen in 1e instantie met Dion Audio (jullie al bekend) die laat mij een andere voorversterker uitproberen. Ga hem straks ophalen…lol

       1. Hey Jaap,
        even een aanvulling…heb dus de classé maar gehouden en heb er voorlopig de 6SB4 van Dion Audio op gelinked. Man wat een verschil mooi open veel meer detail, komt nu al los met sommige tonen. Te gek gewoon…weer een genot om naar te luisteren. Is dus nu al 01.00 uur s ‘nachts maar kan haast niet stoppen. Ga hem dus aanschaffen. Intussen bedankt daar je toch een aanzet hebt gegeven en via de site aan Dion Audio ben gekomen.

    1. Heb in eerste instantie de 851N op de 851A gehad, maar sluit alles digitaal op de 851N aan. Vond de 851A dun klinken en jammer dat je dan alleen source 1 gebruikt en de rest niet. Met de 851W heb je dat niet en meer power vandaar mijn vraag.

     1. Heb de combi Azur851N / Azur851W een kleine 4 maanden staan. Wat een superset!!!.
      De Azur851N is super gebruiksvriendelijk en van sublieme geluidskwaliteit. In combi met de monsteramp Azur851W top, met name de demping van deze amp resulteert in een superstrak laag. Draai met Sonusfaber Venere 2.5.

   1. Bij mij thuis staat deze combi te spelen op vintage Elipson 1303 luidsprekers. De 851N klinkt naar de kwaliteit van het aangeleverde digitale signaal. Persoonlijk valt mij op dat 24/96 data fenomenaal goed is het geluidsbeeld heeft diepte, de instrumenten ‘staan echt’ in je woonkamer en Diana Krall zou je zo kunnen ‘aanraken’. Speel je 44/16 af klinkt het ontzettend goed, maar het beeld is een fractie ECHT een fractie geknepen. De dynamiek blijft onovertroffen goed en de klank is evenwichtig en loupe zuiver. De combi 851N met AudioQuest Mackenzie XLR’s gekoppeld aan de 851W luidsprekerkabel vd Hul data afgifte via apart VLAN-audio-netwerk CAT-6 met Plex DLNA op Mac OS sierra server en Drobo DAS 30Tb Thunderbolt. Gewoon een echte aanrader!

  4. Ik heb een vraagje de vv 851e is is natuurlijk een perfecte partner met de ev 851w maar ik mag aannemen dat vv 851e ook te combineren is met andere ev hierbij denk ik aan de sphinx mono blokjes project twelve, deze heb ik nog staan.
   In een later stadium kan ik dan de 851w aanschaffen in combinatie met magnepan speakers.

  5. Was mooi geweest als jullie de 851D direct op de 851W hadden kunnen testen, de 851D is tenslotte een dac met “digitale” voorversterker. Maakt het prijskaartje ook gunstiger.

  Geef een antwoord