Home Review Cabasse Pearl Keshi – grootheidswaanzin?

Review Cabasse Pearl Keshi – grootheidswaanzin?

4

Voordelen

  • Klinkt groot
  • Fijne klankbalans
  • Oogt goed!

Nadelen

  • Afstandsbediening onhandig
  • Geen hdmi
  • Vaste bedrading satellieten

Prijs: € 2500

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Cabasse Pearl Keshi

Inleiding

Inhoud

“Wat een geinige desktopspeakers”, hoor ik als m’n bezoek binnenwandelt. “Nou… dit is niet echt voor op het bureau”, meld ik voorzichtig. “Maar het kan toch wel?”, vraag de redactiebezoeker. “Ja, alles kan…”, zeg ik nog wat gereserveerd. Wie deze Cabasse Pearl Keshi’s hoort, zal begrijpen dat het iets meer kan bieden dan wat ondersteuning bij Youtube filmpjes. Laten we dat eens toelichten. 

Cabasse is een Frans merk. En de Fransen doen zaken vaak nét even anders. En wat stijlvoller. Kijk maar naar merken als Micromega, Focal, Devialet, Advance Paris… we kunnen wel even doorgaan. En kijk eens naar Concorde… of Franse automerken. Hoe gaaf is de Citroen DS of iets moderner: de Xantia met actieve ophanging? Of een Renault 5 Turbo…? Ja: de Fransen wisten wel hoe ze een fun-factor konden toevoegen!

Cabasse is ook anders. Op vele vlakken zelfs. Laten we daar eens naar kijken!

Coaxiaal

Wat direct opvalt is dat deze Cabasse Pearl Keshi compact is. Erg compact. De eerste indruk is eerlijk gezegd dat het niets kan zijn. Want sja… een merk met een “B” heeft ons een paar decennia heel veel beloofd… en niet alles waargemaakt. Veel hoog, geen mid en dan een boel laag… Vaak het gevolg van te kleine satellieten – wel gewaagd – en een subwoofer om de boel te compenseren.

Dat is bij de Cabasse zeker niet het geval. Mede door ongelooflijk sterke drivers en een coaxiale opzet kunnen de satellieten veel meer dan u in eerste instantie denkt. Niet alleen sluit de subwoofer verrassend goed aan op de satellieten – lang leve moderne technologie – het stereobeeld is ook veel groter dan we hadden verwacht. Maar hier later meer over.

De satellieten hebben zoals gezegd een coaxiale opzet. Dat wil zetten dat de tweeter in het midden van de middentoner is geplaatst. Om de tweeter heen zit de middentoner. De unit zit in de opvallend zware, ronde, metalen behuizing. Volgens Cabasse zit er ook een krachtige magneet achter die de unit goed onder controle moet houden.

De satellieten hebben een vaste kabel van drie meter. Dat vinden we geen handige keuze, want wat als u kortere of langere kabels wilt? Of de kabels gaan stuk? Dat wordt een lastig verhaal… Het is vast te repareren, maar dat gaat u niet zomaar zelf doen, schatten we in. Aan het uiteinde zitten nette pluggen die in de luidsprekeruitgangen van de subwoofer passen.

Een subwoofer met extra’s

Over de subwoofer gesproken: dat is meer een centrale ontvanger, versterker en subwoofer. In de sub zitten de crossovers (DSP) en versterkers voor de satellieten en de sub zelf. We hebben het over 300 watt per satelliet en 450 watt voor de subwoofer. Uiteraard klasse D, want zoveel ruimte is er niet en er moet natuurlijk ook gekoeld worden.

Onderaan de subwoofer zien we de ingangen: ethernet, optisch, micro-usb (helaas geen normale usb-ingang), wifi en bluetooth. Bluetooth wordt ook gebruikt om te verbinden met de afstandsbediening. Dat heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat bluetooth energiezuinig is, waardoor de batterij lang mee kan gaan. Het nadeel is dat er na een tijdje geen gebruik weer opnieuw een verbinding opgezet moet worden. En dat duurt even. Daar moet Cabasse even over na gaan denken; het werkt niet zo fijn. Gelukkig is er een goede app.

Het enige wat we écht missen in deze set, is hdmi. We zien deze set namelijk écht een plek krijgen bij de tv. En dan is hdmi-arc (e-arc) gewoon een must. We gokken dat Cabasse hierdoor wel wat klanten gaat missen. Wellicht komt er een versie 1.1 van de Pearl Keshi mét hdmi-ingang? Nu zullen mensen het met een optische kabel moeten doen, wat kan… maar minder modern is, en veelal minder handig werkt.

Geavanceerde DSP’s

Om het geluidsbeeld te realiseren waartoe deze Pearl Keshi toe in staat is, moet er wel wat uit de kast getrokken worden in termen van DSP-technologie. In feite staat alles al redelijk goed als u de boel gewoon aansluit en inschakelt.

Echter wilt u alles uit de Cabasse Pearl Keshi halen, dan kunt u ook de mini Cabasse inmeten op de ruimte om wat vervelende roommodes weg te halen. En u kunt -als u niet wilt inmeten – ook aangeven hoe de Keshi geplaatst is: van de wand, tegen de wand, helemaal in de hoek. Ook kunt u een profiel kiezen onder “Audio-aanpassing” en dan audiospectrum. (Sommige dingen zijn nog wat gek vertaald).

Deze wijzigingen zijn zonder meer hoorbaar en verstandig om even door te lopen als u de Keshi opstelt en gebruiksklaar maakt. Het zet niet alleen een puntje op de ‘i’; het is het verschil tussen gewoon prima en erg goed klinken.

Winkels met Cabasse

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL

4 REACTIES

  1. Weet bijna zeker dat als de fabrikant jouw review gelezen heeft, de verandering aanbrengt, bij V2.
    En iedereen die problemen heeft met (ruimte) met plaatsen of partner die geen grote luidsprekerboxen wilt, hoeft niet verder te zoeken.
    Misschien is het handig indien (hoop werk maar wordt door iedere fabrikant gewaardeerd) zet ook samples ook van de speakers online.

  2. Goed omschreven, kan me nog goed de (bas weergave) wasmachines (echt bijna dezelfde afmetingen als de Miele) herrinnen van B&W en daarop 2/3 (midden/hoog weergave) het formaat van een pak melk. Grootte heeft niets te maken met de geluidsweergave. Inderdaad jammer dat HDMI/ARC of verwijderbare (satellieten-sub) luidsprekerdraad er niet standaard op zit. De soundbar vergelijken met deze speakers, staat gelijk aan het verschil tussen ‘n Yugo en een Audi A6
    Wordt deze set bij de tv geplaatst dan de sub midden/onder – en satellieten naast de tv, dan valt de optische kabel niet (zo erg) op.