Review Bryston Mini T bookshelf

Voordelen

 • Indrukwekkend goed laag
 • Krachtige, volle weergave
 • Relatief compact

Nadelen

 • Vormgeving en afwerking
 • Prijs
 • Prijs: € ? 3695 per paar

  Bouwkwaliteit
  Afwerking
  Geluid
  Prijs
  Bryston Mini T bookshelf speaker

  Wie aan Canadese audio denkt, denk aan Bryston. Zo eenvoudig is het wel. Het bedrijf maakt al grofweg 35 jaar audio-apparatuur voor zowel de pro-wereld als consumenten. De Canadezen zijn met name bekend vanwege de onverwoestbare versterkers die altijd over reserve lijken te beschikken. Wij testen vandaag geen versterker maar een setje speakers. De Mini T bookshelfs om precies te zijn. 

  Mini… nou, dat is toch wel wat overdreven. De Mini T is alles behalve mini. De drieweg bookshelf is opgetrokken uit behoorlijk dik MDF en weegt zo’n 20 KG… per stuk. Jazeker: menig vloerstaander weegt geen 20 KG, dus gaat u maar na. Daarbij zitten er geen misselijke units in deze Bryston. De woofer heeft een diameter van 8-inch (20 cm) en kan een aardige slag maken. Dat maakt het dat de Mini T vrij gemakkelijk 35 Hz kan halen. De specs zeggen 33 Hz bij -3 dB. Dat kan heel aardig kloppen.

  Stappenplan

  Bryston Mini T bookshelf speaker
  Jep… Mini is niet echt van toepassing! Deze Brystons zet u niet op een boekenplank.

  We hebben de Bryston van Mafico kunnen lenen. Net na het plaatsen krijgen we een telefoontje: de tweeter wordt vervangen, dus of we graag pas willen testen met de nieuwe tweeter. Tuurlijk: geen probleem.

  We hebben de Brystons wel alvast aangekoppeld om een indruk te krijgen. Op dat moment spelen we wel nog met de Pass Labs-set die 30 watt pure klasse A levert. Dat blijkt al vrij snel aan de krappe kant. Na wat versterkers te hebben gewisseld zonder echt lekkere resultaten (het is wat suffig), komen we uiteindelijk op een Van Medevoort 515 eindversterker uit. Dit is een driekanaals eindversterker, maar we gebruiken even alleen links en rechts. Deze eindversterker levert ongeveer 100 watt per kanaal zonder problemen. Het bijzondere aan Van Medevoort is echter de compromisloze stabiliteit. En daar varen deze Brystons wel bij, zo blijkt, want ineens hebben we een redelijk zingend geheel.

  Verder pakken we nog een Dion Audio T92 voortrap, een Bluesound Node, NAD M51-converter en bekabeling van AudioQuest en nieuwe Art Speaks interlinks (review komt nog).

  Open!

  Bryston Mini T bookshelf speaker
  De nieuwe tweeter van de Mini T is een heel stuk mooier dan het vorige model!

  Als Mafico de nieuwe tweeters heeft geplaatst (een custom versie van Axiom) horen we binnen twee dagen het beeld veel mooier open trekken dan met de oude tweeter. Wat een verschil zeg! Het is maar goed dat Bryston vanaf nu deze tweeter toepast, want de gehele speaker klimt een fors niveau omhoog als het gaat om spreiding en losheid.

  Nu we het toch over de tweeter hebben. Even een klein beetje techniek. De tweeter is een metal dome met een diameter van 1-inch. De aluminium middentoner is een 5,25-inch model en de woofer een 8-inch model. De unites komen bij Axiom vandaan. Crossovers liggen op 160 Hz en 2300 Hz. Het bereik van de gehele speaker is 33 Hz – 22 kHz.

  Diep!

  Met de juiste elektronica – lees: met name een eindversterker die ‘ballen’ heeeft – kunt u heel veel, diep en strak laag uit de Bryston Mini T halen. We horen bijvoorbeeld een zeer overtuigend en energiek diepsegment bij Gorillaz. We pakken het nummer Clint Eastwood. Daar hoort u op een goed en compleet systeem in het begin een zeer diepe ‘dip’ in het laag bij het intro. De Brystons hebben er geen enkele moeite mee. Ook niet in onze grote ruimte. Knap!

  Bryston Mini T bookshelf speaker (3)
  Als u de Bryston Mini T koopt, koopt u een speaker: geen mooi meubelstuk.

  Mede door dat complete laag klinkt de Bryston erg compleet. Veel completer dan u zou verwachten uit een bookshelf. Bryston heeft dat gerealiseerd door een lagere poortafstemming (en daarmee ook het rendement wat lager te houden, 86 dB), en een woofer te pakken met een langere slag. Mede daardoor hebt u ook wel wat vermogen nodig.

  Spartaans

  Met het geluid zit het dus wel goed: diep en mooi laag en met de tweeter een neutraal en open midden en hooggebied.

  Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De Bryston Mini T is een speaker… that’s it. Verwacht geen mooie afwerking, aluminium inlegstukken of mooie voetjes. En eerlijk gezegd vinden we dat in deze klasse wat karig. Of beter gezegd: not done. U betaalt ? 3695 voor een setje Mini T. Dan mag u best een speaker in huis halen die ook goed oogt. Bowers & Wilkins kan het, Dali kan het, Mission kan het… ga zo maar door. Waarom kan Bryston dan niet een speaker neerzetten die niet alleen goed klinkt, maar ook goed oogt?

  Toch is het ook smaak. Wellicht houdt u van een industrial look. Of vindt u het compleet ondergeschikt. Of zoekt u een speaker voor een studio… Of een compact model wat een grote zaal kan vullen. Dan zit u wel goed bij deze Bryston.

   
   

  Geef een antwoord