Home Review: Bryston BryFi BW1

Review: Bryston BryFi BW1

1

Voordelen

  • Neutrale klank Inbouw accu's mogelijk

Nadelen

  • Positie connectors en powerswitch Userinterface wijkt af van overige producten Prijs

Prijs: € 1950

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs

Eindoordeel

We hebben de Bryston BryFi BW1 ervaren als een prima presterende draadloze speaker en een prima aanvulling op het huidige leveringsprogramma. De mogelijkheid van een ingebouwde accu maakt de BryFi flexibel inzetbaar, al is het gewicht niet zodanig dat we hem snel onder de arm mee zullen nemen naar het strand. De accuduur met een enkele accu is prima. We hebben hem eenmaal opgeladen en gedurende de gehele reviewperiode hebben we de BryFi niet meer hoeven op te laden. Een tweede accu vinden we dan ook overbodige luxe.

Ondanks de kunststof behuizing is de bouw solide en de look & feel prima. De hoogglans perspex bovenkant geeft een mooi contrast met de verder geheel mat uitgevoerde behuizing. Helaas heeft Bryston niet gekozen voor een harde kunststofsoort en blijkt de bovenzijde in de praktijk krasgevoelig. De door de fabrikant toegepaste taaie rubberachtige laag wordt ook veel in de auto industrie gebruikt en biedt een goede bescherming tegen krasjes en vingerafdrukken.

We moeten bekennen dat we onder de indruk zijn van de klankeigenschappen van de BryFi. De klank is wel smaak gebonden. Zoekt u een portable speler met een lekker knuffelig donkerbruin geluid, dan zult u wellicht kiezen voor een ander fabricaat. Deze BryFi BW1 is meer gericht op diegenen die in eerste plaats streven naar puurheid van het geluid; de meer geoefende luisteraar.

Het laag loopt, net als bij de Bryston Mini A’s waarop hij is gebaseerd, niet zo heel diep door. Dit had Bryston – net als zoveel andere fabrikanten – kunnen oplossen met DSP, maar voor vele ‘audiofielen’ onder ons blijft DSP toch echt een tenenkrommende oplossing, want DSP is immers niet ‘puur’. Punten voor de Bryston dus. Een subwoofer kan hier uitkomst bieden. En – surprise – die levert Bryston ook.

Kanttekeningen

Alpha-Audio heeft de beschikking over een van de eerst uitgeleverde units in de EU. Dit betekent doorgaans dat dergelijke units niet vrij zijn van softwarefoutjes en de ongemakken die hierdoor ontstaan. Zo ook bij deze vroege BryFi en hier hoeft niemand zich voor te verontschuldigen. Dit is all-in the game als je een van de eerste gebruikers van een nieuw product wilt zijn.

Deze ongemakken uiten zich bij ons in wat geruzie met invoerveldjes en een instabiele WiFi-connectie waardoor de bediening en streaming soms niet geheel gladjes verloopt. Ten tijde van schrijven vernemen we van de importeur dat deze ongemakken inmiddels met een nieuwe firmware update grotendeels zijn verholpen. En hier ligt precies de kracht van een ‘kleinere’ fabrikant als Bryston; werkt iets niet helemaal perfect, dan wordt er in Canada direct gewerkt aan een oplossing. De support is echt fenomenaal.

Ondanks de vele positieve ontwikkelingen waaronder een heuse app lopen we ook tegen een paar zaken aan die we niet kunnen rijmen met de statuur van deze Canadese fabrikant. Het zijn geen deal-breakers, maar kleine ergernissen die in onze beleving niet hadden gehoeven.

Ontwerp keuzes

De toegepaste ‘brick’ voedingsunit heeft de grootte van een baksteen. Waarom heeft de fabrikant er niet voor gekozen deze in te bouwen? Ruimte genoeg in de behuizing en een echt lichtgewicht was deze sowieso al niet.

 

Bryston maakt gebruik van een bestaande Raspberry-Pi en de keerzijde is dat ze hier ze niet zo heel veel aan kunnen veranderen. Nu kunnen ze wel nadenken over de wijze waarop ze deze het slimst in de behuizing kunnen integreren en Bryston heeft er weloverwogen voor gekozen om deze met al zijn aansluitingen achter een klepje weg te werken. Evenals de powerswitch.

Aangezien de Bryston niet automatisch opstart als er een muzieksignaal wordt aangeboden, dient dit klepje bij elk gebruik te worden geopend. Maakt u graag permanent gebruik van een netwerkkabel voor de beste streamingresultaten, dan kan het klepje bovendien niet dicht. Wilt u de kabel er na gebruik graag weer uithalen, dan wacht er een onplezierige verrassing. De vergrendeling van de netwerkkabel valt zodanig dat deze er niet meer handmatig uit kan worden gehaald. Waarom al deze zaken niet netjes op het achterpaneel opnemen?

 

Ook missen we een mute/pauze toets en master volumeregeling op de behuizing om de BryFi snel te laten zwijgen wanneer er een telefoongesprek binnenkomt. Nu is het een enorm gedoe om tijdens een repeterend en opdringerig belsignaal de juiste app te openen, het volume te dempen en daarna ook nog de telefoon te beantwoorden voordat deze op de voicemail springt.

We snappen deze keuzes dus niet zo goed. Nu zijn wij echter journalisten en hebben niet gestudeerd voor industrieel ontwerp, dus wat weten wij hier nu van? Wij beseffen ons terdege dat ons onbegrip volledig aan onszelf is toe te schrijven. Dit zult u als kundige en begrijpende Alpha-lezer beslist beamen.

1 REACTIE