Home Review: Bryston BryFi BW1

Review: Bryston BryFi BW1

1

Voordelen

  • Neutrale klank Inbouw accu's mogelijk

Nadelen

  • Positie connectors en powerswitch Userinterface wijkt af van overige producten Prijs

Prijs: € 1950

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs

Functionaliteit

Inhoud

Na het opstarten van de BryFi meldt deze zich na enkele seconden met een geluidssignaal voor actieve dienst. Om de BryFi te kunnen bedienen dienen we, net als bij elke multiroom configuratie, via de instellingen van de smartphone een hotspotverbinding te maken met de BryFi.

Een Bryston? Een app?!

Vervolgens schakelen we over naar de BryFi-app (Android) of via de webbrowser (Apple’s en pc’s) naar de optisch identieke gebruikersinterface van de BryFi waarin we vervolgens verbinding maken met het thuisnetwerk. Tot zover niets geks. De tijd om deze procedure te voltooien blijkt in de praktijk echter net te kort om dit op het op het dooie gemak te doen. Uiteraard is de BryFi ook bekabeld met het netwerk te verbinden. Dit werkt in de praktijk feilloos.

 

Na connectie met het thuisnetwerk heeft de BryFi een internetconnectie en kan deze via de Bryston app of webbrowser worden bediend. Nu is de BryFi geschikt voor het afspelen van muziek via een USB-stick, internetradio, DLNA en Airplay. Bluetooth wordt niet ondersteund, maar er is niets dat een additionele Bluetooth-dongle van een paar kwartjes niet voor elkaar krijgt. Vervolgens kunnen we via de BryFi app connectie met de NAS maken, waarna de app automatisch de muziekcollectie begint te scannen. Hierbij aangetekend dat de grootte van de muziekcollectie bij een Raspberry Pi maximaal 60.000 titels mag bevatten.

Een speaker van formaat

De BryFi staat open voor veel verschillende formaten. Lossless of lossy, tot 32bit en 192kHz zingt de BryFi als ware het een nachtegaal. Ondanks de hogere specs van de DAC konden we ten tijde van schrijven geen DSD-bestanden afspelen. Een gemis? Nee. DSD-content is nog slechts mondjesmaat voorhanden en de hoorbare kwaliteit is – in onze beleving – nauwelijks beter dan 24/192 highres bestanden. We hadden het wel mooi gevonden als DSD door de firmware werd ondersteund.

Wat we wel missen is de mogelijkheid om commerciële streamingdiensten als Tidal of Spotify vanuit de app te streamen. Nog mooier hadden we het gevonden als de fabrikant het gratis SoundCloud had geïntegreerd. Wellicht mogen we dit in de toekomst meemaken, maar voorlopig moeten we het doen met onze eigen gedigitaliseerde muziekcollectie en het enorme aanbod aan internetstations.

Multiroom

In tegenstelling tot sommige soortgelijke producten is de BryFi een echte multiroom oplossing. Via de app of web interface zijn verschillende BryFi’s toe te wijzen aan verschillende ruimtes en centraal te besturen. Het is nog wachten voor een dergelijke functionaliteit bij de high-end componenten van het merk, maar mocht de fabrikant hier voor kiezen dan ontstaat er een interessante propositie.

‘Brystonite’

Ondanks onze nostalgische gevoelens voor monochroom-groene monitors uit lang vervlogen tijden moeten we even wennen aan de door Bryston ontwikkelde grafische schil. Waar de meeste ontwikkelaars een neutrale zwart-witte schil ontwikkelen heeft Bryston gekozen voor een zwart en ‘kryptonite’-groene interface.

De interface heeft wel afwijkende look & feel ten opzichte van andere merken en de Manic Moose interface die momenteel op de high-end streamers van Bryston draait. Mogelijk is het een voorbode op de lang verwachte opvolger van Manic Moose? Wie weet.

Ook de benadering van de BryFi via de webbrowser werkt (nog) niet via ‘my.bryston.com’ zoals alle andere producten uit de Bryston-stal die zijn voorzien van een netwerkaansluiting. Maar ook dit is iets dat de ontwikkelaars bij de fabrikant eenvoudig via de software kunnen aanpassen.

We kunnen zeuren over de kleur en over de gebruikersvriendelijkheid van deze ‘milestone’ van de sympathieke Canadezen; wij vinden het belangrijker dat alle functionaliteit werkt. En dit doet het. Bovendien is de informatievoorziening van de afgespeelde muziekstroom prima. Een ding is zeker, even afgezien van de kleur en kleine ongemakken is de BryFi interface en een flinke stap voorwaarts in vergelijking met de Manic Moose interface. Goed werk dus.

1 REACTIE

×