Home Review: Bryston BDP-3 Digital Player

Review: Bryston BDP-3 Digital Player

5

Voordelen

  • Klank
  • Imaging
  • Design en afwerking
  • Prijs-kwaliteit

Nadelen

  • Spartaans ogende Manic Moose web interface
  • Geen wereldschokkende verschillen met de BDP-2

Prijs: € 4290

Klankbalans
Geluidsbeeld
Connectivity
Functionaliteit
Prijs
Bryston BDP-3 Digital Player

Functionaliteit

Inhoud

Functionaliteit staat centraal. Spartaanse functionaliteit? Zeker. Maar het werkt en is zeer stabiel.

De functionaliteit van de BDP-3 is, net als de look en feel, gelijk gebleven met haar voorgangers. Alle dagelijkse functionaliteit is via de bedieningstoetsen van de BDP-3 zelf te bedienen. Dit is een eigenschap die we niet genoeg kunnen prijzen. Alle overige zaken zoals de settings van de speler kunnen worden aangepast in de Manic Moose web interface. De Manic Moose firmware doet misschien wat Spartaans aan, maar wanneer je jezelf de tijd geeft even aan de interface te wennen, dan blijkt werkt alles prima en bovenal zeer stabiel.

De BDP-3 wordt af-fabriek geleverd zonder remote. Nu zijn er verschillende apps te downloaden om de BDP-3 mee te bedienen, dus een IR-remote is geen onmisbaar stuk gereedschap. Voor echte ‘fanboys’ wel een noodzakelijk bezit natuurlijk; want wat anders te doen met het luttele bedrag van 500 Euro. Als meegeleverde optie is de BR2 overigens een stuk voordeliger.

Apps

Bryston verkiest de op Linux gebaseerde MPD-techniek voor het streamen van audio en hiervoor zijn voor Android verschillende apps beschikbaar. Wij gebruiken zelf graag de gratis Mupeace-app. Voor Apple devices wordt het lastiger.

Voorheen waren er twee Apple apps, mPod en mPad, beschikbaar. Een speciaal voor de iPhone, de ander voor de iPad en deze functioneerden prima. Helaas heeft de ontwikkelaar van deze apps al enige jaren terug de support gestopt en heeft Apple de verouderde apps eind vorig jaar uit de appstore gewipt.

Hierom heeft Bryston veel tijd en moeite gestoken in de vormgeving en toegevoegde functionaliteit in de Manic Moose mediaplayer. Deze mediaplayer kan via elke webbrowser op computer, tablet of telefoon worden bediend. Snel, goedkoop en reuze functioneel. Maar niet het meest intuïtief helaas.

Streaming protocollen

Gelukkig ondersteunt de Bryston ook de streaming protocollen Shairplay, Shareport-Sync; beide op Linux gebaseerde Airplay emulators. Vervolgens SAMBA-server alsmede de Logitech Squeezebox renderers Squeezeslave en Squeezelite. Tot zover de vreemde talen die de Bryston beheerst.

Uiteraard ondersteunt de BDP-serie ook het DLNA-protocol. Bryston heeft de fucties van DLNA-Renderer, DLNA-Server en DLNA-Client in Manic Moose geïmplementeerd. Zodoende kan alle BDP-functionaliteit ook zonder toepassing van de MPD-methode worden gebruikt via DLNA.

Voor elk van de streaming methodes zijn vele besturings-apps beschikbaar voor zowel iPhone, iPad als Android device.

Bestandsformaten

De Bryston BDP-3 speelt zo ongeveer alle gebruikelijke lossy en lossless bestandsformaten bitperfect af. Bij PCM tot maximaal 32bits en 384kHz. DSD wordt met de huidige firmware ondersteund tot maximaal DSD128. Vooralsnog DSD over PCM (DoP). DSD128 over PCM heeft namelijk al een PCM carrier nodig met een samplingfrequentie van 352.8kHz.

DSD256 over PCM heeft zelfs 705.6kHz nodig en wordt hierom (nog) niet ondersteund. Native, of liever ‘direct’ DSD weergave, wordt op het moment van schrijven dus nog niet ondersteund. Dit zal naar verwachting bij een van de opvolgende firmware updates worden geactiveerd. Hiermee zal – volgens de fabrikant – in de toekomst zelfs tot DSD512 worden ondersteund.

DSD over PCM is overigens wel 100% DSD, maar hierbij wordt het DSD signaal via een PCM-carrier over de USB-poort naar de DAC getransporteerd. En hier is helemaal niets mis mee. Zie het een beetje als het verschil tussen lossless FLAC en WAV. Native DSD-streams kunnen de conversieslag van en naar PCM overslaan wat in theorie zou kunnen bijdragen aan een weergave die nog dichterbij het oorspronkelijke studiomateriaal komt.

Streamen en uw cd-collectie

Naast eigen bestanden op de interne SSD of op de NAS kan er geheel gratis naar vele duizenden radiostations via het Internet worden beluisterd en is de commerciële streamingdienst Tidal in de Manic Moose firmware geïntegreerd. Hiervoor is uiteraard wel een Tidal abonnement vereist.

In combinatie met het Bryston BOT-1 slot-in loopwerk kan de gebruiker via de Manic Moose interface, net als bij de eerdere BDP-2, de fysieke muziekcollectie afspelen, of deze (bitperfect) rippen en in digitale vorm opslaan. Met de BOT-1 is het ook mogelijk om een playlist op cd te branden zodat u uw muziek ook kan meenemen in, bijvoorbeeld, de auto.

5 REACTIES

  1. Mooie en uitgebreide review van een interessante streamer!
    Heb op basis van een analyse en wat buikgevoel voor de gelijk geprijsde Auralic Aries G2 gekozen. Had namelijk de indruk dat de USB uitgang (die het liefste wilde gebruiken) bij Bryston niet helemaal op het eerste plan stond en zie die indruk nu min of meer bevestigd.
    Ben desondanks erg benieuwd naar een vergelijking van beide apparaten dus mochten jullie nog eens in de gelegenheid zijn dan graag!

    • USB niet op het eerste plan? Dat lijkt me niet. Zeker niet gezien de inspanning van de fabrikant om een gescheiden USB-board toe te voegen om DAC’s met een Streamlength protocol te kunnen gebruiken. Via USB klinkt de BDP echt waanzinnig goed. De S/PDIF via het Bryston IAD-board alleen net even een nageldikte beter.

      • Precies dat door Bryston hoog geloofde IAD board (jitter reductie) geld niet voor de USB uit.
        Ook wat je schrijft over USB3 versus 2 en de suggestie om een jitterbug toe te passen snap ik niet helemaal.
        Laat onverlet dat het apparaat hemels zal klinken hoor! “Moest” alleen recent een keuze tussen de G2 en de BDP3 maken en gaf wat van mijn keuze criteria (en buikgevoel) weer.

  2. Ja, BDP’s zijn hele fijne streaming bridges. Manic Moose kan enorm veel als webinterface en ik ken ook geen uitgebreidere webinterfaces. Maar Manic Moose is niet echt intuïtief. Je moet er echt even aan wennen en daarna werkt het ook als een tierelier.

    DoP is ‘echt’ DSD, alleen verpakt in een PCM-stream. Ook ik was altijd in de veronderstelling dat de BDP-serie ‘native’ DSD uitstuurde. Maar blijkbaar dus niet. Bryston geeft ook aan begin 2018 met een firmware update te komen waarna de BDP-3 (BDP1 en 2 weet ik niet) native DSD uitstuurt tot DSD512.

  3. “Vooralsnog DSD over PCM (DoP).” Volgens mij klopt dit niet en wordt gewoon “echt” DSD afgespeeld (maar wellicht vergis ik me),
    Ik was de eerste die deze speler in Nederland had en ik moet zeggen nu deze dus al een tijd te hebben me totaal niet verveeld en zeker in verhouding tot andere spelers de beste blijft. Alhoewel mijn net aangeschafte A&K SP1000 ook erg goed klinkt.

    En!! Manic Moose is een van de betere interfaces die ik maar kan bedenken, veel beter dan menig andere interface.

×