web analytics

Review Bryston BDP-2 Digital Player

Prijs: € 3850

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Configuratie
Klank
Prijs
Bryston BDP-2

Techniek

De Bryston digital players zijn ondertussen niet meer weg te denken uit het leveringsprogramma van dit Canadese high-end merk en reviews zijn ruimschoots op het internet te vinden. Hierom heeft de BDP-2 ook geen heel uitgebreide introductie nodig.

De Bryston BDP-2 is opgebouwd rondom een geoptimaliseerd Mini-ITX mainboard van het Amerikaanse iBase, de MI890-N4 en is voorzien van een 1.66 GHz Intel Atom N455 processor en DDR3 intern geheugen; een configuratie die krachtig genoeg is voor de door Bryston ontwikkelde Linux firmware. Uiteraard is alles gebufferd, gefilterd en getweakt voor high-end audio gebruik.

Het geheel kenmerkt zich door een totale afwezigheid van bewegende delen (lees: fans en roterende media), omdat bewegende delen enerzijds geluid produceren, ruis veroorzaken door PWM (Pulse Width Modulation) en magnetische velden en anderzijds – hoe minimaal ook – trillingen kunnen opwekken die weer een nadelig effect kunnen hebben op de geluidskwaliteit.

Om de afwezigheid van koelventilatoren te compenseren, is het mainboard voor een groot deel afgedekt met een aluminium koellichaam om de processors in de afgesloten behuizing voldoende te koelen.

Er wordt geen harde schijf gebruikt om de firmware, settings en MPD-tabellen op te slaan. In plaats daarvan wordt dit opgeslagen op een veel snellere 4GB compact flash kaart. Een van de S-ATA connectors wordt doorgelust naar een externe S-ATA aansluiting voor het aansluiten van een externe S-ATA harde schijf en een de tweede S-ATA connector is gereserveerd voor een intern te monteren S-ATA harde schijf (of solid state) harddisk. Hiermee kunt u muziek opslaan in de Bryston BDP-2 zelf. Hierover later meer.

Het interne gebeuren ziet er netjes en verzorgd uit. Alles is modulair en gescheiden opgebouwd. De netspanning wordt met een simpele netfilter ontdaan van de grootste vervuiling. Een zware ringkerntransformator levert gescheiden voedingsspanning voor het digitale circuit en het audioboard. Deze worden op een Bryston-eigen voedingsprint gelijkgericht en afgevlakt. Punt van kritiek: op de voedingsprint pronkt prominent de tekst “Made in China”. We snappen dat er op componentniveau kostentechnische afwegingen worden gemaakt, maar dit hadden we graag anders gezien.

Het audioboard met digitale uitgangen is eveneens van Bryston afkomstig en met name hier is door de fabrikant veel ontwikkelingstijd in gestoken om de klank van de BDP-2 op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Al met al een mooi opgebouwd systeem dat eenvoudig is te servicen en te upgraden met normale, in de vakhandel verkrijgbare, componenten.

Gerelateerde berichten

Cambridge Audio DacMagic 100 overzicht

Review Cambridge Audio DacMagic 100

Techniek InhoudIn de preview lieten we op basis van de foto’s al doorschemeren dat met het uiterlijk en de bouw van de Cambridge Audio DacMagic 100 niet heel veel mis is. Sterker nog, dit is zeer waarschijnlijk hoe je wilt dat fabrikanten hun producten op basis van materiaalgebruik en afwerking samenstellen. Eenvoudig, verzorgd en robuust.

Review Fiio E10 USB DAC

Techniek InhoudEen hoofdtelefoonversterker, een portable dac met analoge en een digitale coaxiale uitgang voor 89 euro? De superkleine E10 van het merk FiiO biedt dit alles aan. Interessant genoeg voor Alpha-audio om het apparaatje eens nader te bekijken… en te beluisteren. 

21 reacties

 1. Na een 4 tal weken ongeduldig wachten op de Bnc-rca kabel (chord Epic) en een week inspelen, kan ik zeggen dat de Alpha Audio tip zeer in dank aangenomen is. De Bdp 2 is echt indrukwekkend en werkt ontzettend verslavend. ;-)
  Ik heb wel een probleem met de bediening voor android, bij de mupeace app vragen ze ip-adressen wachtwoord enz., het lukt me gewoon niet. Met ipad en pc heb ik geen probleem .

  1. Dat klopt. Eens in de zoveel tijd wordt aan de BDP een ander IP adres toegekend door de router. Ik wil hier nog eens induiken, maar de tijd ontbreekt me helaas. Dus pas ik om de zoveel tijd het IP adres in Mupeace weer eens aan of gebruik ik de Manic Moose interface.

  1. De Hegel heeft, voor zover ik weet, een DSD DAC en DSD heeft een USB-connectie nodig om dit af te spelen. U kunt hiervoor prima een USB-kabel van Audioquest gebruiken. Hiermee hebben we zelf goede ervaringen.

   Indien u geen DSD materiaal heeft, zou ik zelf liever de S/PDIF connectie nemen. Deze klinkt ook bij de BDP-2 het best.

    1. De Hegel heeft geen BNC connector naar mijn weten en de Bryston wel. Dit betekent dat er inderdaad een 75 Ohmse BNC naar RCA kabel nodig is. Ik ken helaas niet alle kabels die worden verkocht. Zou soms wel handig zijn.

     Chord maakt uitstekende kabels, dus dat lijkt me een prima keuze.

      1. Ongetwijfeld. BubbleUPnP ondersteunt Qubuz en de BDP-serie is in te stellen als een DLNA speler. Heb zelf nooit geprobeerd om dit te doen, want ik werk met een iPhone en heb geen Qobuz account. Maar zie niet in waarom dit niet zou werken.

 2. Ik ben benieuwd hoe de geluidskwaliteit is tussen de Bryston en de Aurender streamers, ik wil een streamer kopen maar twijfel tussen deze 2. Beide zelf beluisteren is een moeilijke onderneming.

 3. Als ik het zo lees blijf ik toch liever bij mijn Nad M50 tenzij de Bryston klankmatig de M50 verpulverd en afkomt met een app en gebruiksgemak die Bluesound app waardig is.
  Heb je de Bryston ook getest met de M51 of M12 ?

  1. In mijn beleving speelt de Bryston op een veel hoger niveau dan de NAD. Het laag van de NAD is licht gekleurd, wat de indruk wekt ‘vol’ en ‘warm’ te klinken. Het middengebied van de NAD klinkt bovendien een stuk minder ‘open’ en minder ‘gelaagd’ dan de Bryston; de Bryston laat veel meer van de muziek horen.

   De NAD is echt een hele goede combinatie voor het geld, maar als ik de M50/M51 klankmatig vergelijk met de BDP2/BDA3 dan is de Bryston combi met afstand de winnaar.

 4. Is het niet typisch dat een apparaat van €3850 vertrouwt op standaard SATA kabels, in plaats van allerlei gefilterde hocus-pocus?

  Ik zou voor dit geld liever jullie audio-PC handleiding volgen. :)

Geef een reactie