Home Review Bryston BDA-3 dac

Review Bryston BDA-3 dac

0

Voordelen

  • Klank

    Connectiviteit

  • Eenvoud

    Ondersteuning

  • Prijs

Nadelen

  • Geen normale usb op front
  • Geen afstandsbediening meegeleverd

Prijs: € 3975

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Bryston BDA-3 dac

Externe DAC vs. interne DAC

Nu hebben we in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw ook al eens een opleving van externe DAC’s meegemaakt. Deze is uiteindelijk een stille dood gestorven omdat het kwaliteitsverschil nauwelijks voordelen bood ten opzichte van de toenmalige high-end cd-spelers. Tegenwoordig is digitale overdracht niet beperkt tot een cd speler en zijn DAC’s geen zeldzame verschijningen meer. Bronnen worden zelfs uitgerust met kwalitatief hoogwaardige DAC’s en digitale ingangen. In hoeverre maakt een DAC zoals de BDA-3 dan nog het verschil en is dit verschil de investering waard?

Een direct vergelijk met de door de Internationale vakpers bejubelde interne DAC van onze Pioneer N50 netwerkspeler (nog steeds een van onze referentiespelers) blijkt een oneerlijke vergelijking. Hoewel er digitale ingangen beschikbaar zijn, is deze klankmatig niet vergelijkbaar met de BDA-3. Al bij lagere bitrates profiteert de Bryston hoorbaar van de discreet opgebouwde klasse A outputstage ten opzichte van de N50.

Waar beide DAC’s bij 44.1kHz nog in bepaalde mate ‘redelijk’ gelijk opgaan, speelt de Bryston bij hogere bitrates in een geheel andere categorie. Hoe hoger de bitrates des te meer diepte en atmosfeer de Bryston aan de opnames toevoegt. DSD, ondanks dat het materiaal schaars is, hebben we via een paar listige omwegen toch kunnen bemachtigen. DSD-64 en DSD-128 albums, onder meer van het befaamde 2L label, klinken fenomenaal.

Bij de DAC van de Pioneer is bij hogere bitrates ‘ergens een verschil’ hoorbaar, maar het staat niet in verhouding tot de hoorbare kwaliteitswinst bij de BDA-3. Deels komt dit door de betere klok, maar zeker door de snellere en kwalitatief betere DAC’s. Deze hebben minder last van conversie- en kwantificeringsruis. Dit is duidelijk waarneembaar naar mate de bandbreedtes hoger worden. De Pioneer DAC kan dan wel met de bitrates tot 192kHz overweg, maar naar mate de bitrates hoger worden treedt er meer vervorming en ‘schakelruis’ op. Dit uit zich in een hogere vervorming en signaal-ruisniveau in de weergave. Tja het prijsverschil van een dikke 3000 Euro moet toch ergens naar voren komen.

×