Home Review Bryston BDA-3.14 Renderer – DAC

Review Bryston BDA-3.14 Renderer – DAC

3

Voordelen

  • DAC, streamer en preamp in een behuizing
  • De beste streaming oplossing denkbaar
  • Extreem veel inputs
  • 2 USB ingangen

Nadelen

  • Prijs is nog ietsje hoog
  • Geen volume knoppen op het front
  • Geen permanente level-indicatie

Prijs: € 4840

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Bryston BDP-3-14

Luisteren

Inhoud

De eerste luistersessie met de Bryston BDA-3.14 vond plaats na een lange dag op het werk en zonder voorafgaande vergelijkingen. Op dat moment waren de Magicos aangesloten met het Aqua La Diva CD-transport als bron.

De Antipodes combo doet nog steeds trouw dienst maar de laatste tijd is uw redacteur weer helemaal in de CD-stemming. Ach, zo blijf je als audiofiel lekker bezig he? Maar goed, de BDA-3.14 klonk meteen fantastisch! We mogen dan gewend zijn om met een DAC uit de allerhoogste regionen te spelen maar op de Bryston was helemaal niks af te dingen. Alles was helemaal perfect in balans en je raakt meteen betrokken.

Het timbre is ook bijzonder natuurlijk, Bryston heeft überhaupt nooit een synthetische klank, en de DAC heeft een aangename combinatie van sonore robuustheid, indrukwekkende dynamiek en een rijk middengebied met soepele hoge tonen zonder enige scherpte.

Hoewel de BDA-3.14, Bryston-typisch, over een V12-motor-achtige “drive” beschikt is er ook een hoge mate aan verfijning en zijdigheid waardoor het geluid nooit droog wordt. En wanneer een component vloeiend en soepel klinkt met de Magicos, dan kun je er zeker van zijn dat dit ook echt het geval is. Als er sprake is van scherpte of een hard randje dan laten ze dat meteen horen.

Nu was het tijd om over te schakelen naar de Antipodes CX + EX-muziekserver met als doel de USB en RJ45 ingangen met elkaar te vergelijken. Deze gelegenheid nam uw redacteur meteen maar even te baat om een vergelijk te maken tussen de server en het CD transport. Beginnend met de CX + EX combo als server en renderer, aangesloten op de Bryston BDA-3.14 met een Final Touch Audio Callisto USB-kabel, herkenden we meteen de Antipodes-typische sonore robuustheid. Dit was een duidelijk voller en kleurrijker geluid dan met het CD transport. De BDA-3.14 liet echter ook perfect horen dat de server niet geheel dezelfde mate aan strakheid en impulsiviteit heeft als het Aqua CD transport. In vergelijk is het geluid van de server dan wat statischer.

De CX kan ook in zijn eentje zowel de server- als renderer taken uitvoeren en klinkt dan strakker en sneller maar ook wat minder magisch. An sich benadert hij dan dichter het geluid van het CD transport maar het geluidsbeeld wordt dan ook compacter en met minder gevoel van diepte afbeelding. Maar wat we dan het meeste misten, is de sonore en robuuste volheid waar de EX zo in uitblinkt. Welke weergave nou de meest neutrale is laten we maar even in het midden maar wat vaststaat is dat de BDA-3.14 deze verschillen wel piekfijn laat horen.

Streaming input

Na de Antipodes CX rechtstreeks op de BDA-3.14 te hebben aangesloten met een Ethernet-kabel, deed het geluid ons ineens sterk denken aan de Bryston BDP-3 mediaspeler. Strakker, sneller, beter gearticuleerd en ook directer. Nu kwam het server geluid ook veel meer in de buurt bij het geluid van het CD transport en met behoud van het lyrische vermogen, noem het de magie. Het lijkt erop dat de fysiek meer directe verbinding ook daadwerkelijk resulteert in een concreter (en beter!) geluid.

Vergelijking

Wanneer beoordeeld met de muziekserver via USB of het CD transport via coax, bereiken zowel de Aqua Formula xHD en de Denafrips Venus een nog hoger niveau van transparantie en oplossend vermogen. Beide DAC’s gebruiken een discrete NOS R2R-topologie waardoor ze “schoner” klinken, zonder de subjectief gezien vaak aangename warmte en vergevingsgezindheid van de meeste andere D-A converters. In absolute zin zouden we zeggen dat beide componenten meer van de opname blootleggen dan de in vergelijk warmere en meer robuust klinkende Bryston.

Dit is natuurlijk ook een smaakkwestie maar in het geval van de Aqua is het sowieso geen schande aangezien deze DAC maar liefst 13.670 euro kost. In het geval van de Denafrips ligt het wat anders aangezien de Venus min of meer in dezelfde prijsklasse zit als de Bryston. In dat geval heeft men de keuze tussen een pure DAC met een strikt genomen meer audiofiel geluid en een DAC met een extreem goed klinkende streaming-input en de grootste selectie aan ingangen die we tot nu toe op een DAC heb gezien.

Maar de belangrijkste factor is dat u met beide andere DACs ook nog een streaming endpoint nodig hebt. En zoals de tests al snel lieten horen hebt u niet zo een, twee, drie een echt top geluid met een server/streamer. Hier heeft de Bryston BDA-3.14 een absolute troef in handen waardoor hij als compleet-oplossing in zijn prijsklasse misschien wel onverslaanbaar is.

Conclusie

De BDA-3.14 is een geweldige DAC met een uitmuntende streamer sectie aan boord. Deze ogenschijnlijk simpele toevoeging is daadwerkelijk zo goed geïmplementeerd dat hij tot een beter resultaat leidt dan met de beste server + renderer-combo die uw redacteur op dit moment beschikbaar heeft. En dat zegt wel wat!

3 REACTIES

  1. Nu bijna een week de 3.14 in huis, zeer straight forward bediening en eenvoudig van opzet. De web interface vrijwel meteen gevonden en connectie gemaakt, erg overzichtelijk.
    De 3.14 klinkt iets helderder en muzikaler dan het geluid van mijn Accuphase E410, die een mooie DAC aan boord heeft.
    Ik denk nog meer winst muzikaal te kunnen halen met juiste interconnects, want het mag wat mij betreft iets muzikaler. Ik ben nog op zoek naar de goede kabel van 2 mtr met XLR. Wat ik belangrijk vind is dat de Bryston al erg weet te overtuigen op dit gebied, met een pakkende sound die makkelijk op emotioneel niveau weet te raken. De 3.14 neemt je makkelijk mee door zijn drive, eigenlijk precies wat ik zocht..! Wat mij ook erg bevalt zijn de 4 HDMI input aansluitingen; met een klik op de knop kiezen tussen bronnen en meteen beeld en geluid via de speakers. Wil ik geluid gewoon via de TV horen dan druk ik op de streaming knop links, het geluid is dan pass-thru maar ook de stand om streaming geluid door te geven. Ik maak het meest gebruik van een externe usb HDD met mijn ruime muziek bibliotheek erop en dat werkt perfect zonder enige haperingen.
    Hoe ik echter dan een specifieke track of artiest zoek op mijn HDD is me nog niet gelukt, maar wellicht is dit een instelling. Zou wel fijn zijn als dit nog lukt…

×