web analytics

Review Bryston BDA-3.14 Renderer – DAC

Voordelen

 • DAC, streamer en preamp in een behuizing
 • De beste streaming oplossing denkbaar
 • Extreem veel inputs
 • 2 USB ingangen

Nadelen

 • Prijs is nog ietsje hoog
 • Geen volume knoppen op het front
 • Geen permanente level-indicatie
 • Prijs: € 4840

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Bryston BDP-3-14

  Functionaliteit

  Inhoud

  Wanneer u weet dat de Bryston BDA-3.14 zowel de inhoud van de BDA-3 DAC als de BDP-Pi bevat, dan laat het zich raden wat de inspiratie was voor het modelnummer… Inderdaad, het is de wiskundige constante Pi! Ook engineers hebben humor. Het voordeel van twee apparaten in één, is dat er een flinke kostenbesparing mogelijk is. Zo kost de BDA-3.14 slechts 430 euro meer dan de BDA-3.

  De streaming functionaliteit is intern via I2S op de best mogelijke manier geïmplementeerd. Naast de RJ-45 streaming ingang heeft de DAC een ongekend aantal inputs waaronder maar liefst 2 USB-poorten, 4 HDMI-poorten, AES / EBU, SPDIF coax en BNC en TOSLink.

  De ingebouwde firmware is er enorm op vooruitgegaan sinds de laatste keer dat we een Bryston-streamer gebruikten. De nieuwe Manic Moose interface werkt intuïtief, ziet er modern en strak uit en biedt een schat aan configureerbare opties. Deze interface is toegankelijk via elke webbrowser en op elke PC, Mac, telefoon of Tablet via my.bryston.com. Hierna heeft men toegang tot letterlijk alle functies van het voorpaneel, alsmede een zeer breed scala aan andere functies, waaronder ook de volumeregeling.

  Net als bij Antipodes-muziekservers biedt de Bryston BDA-3.14 voor de netwerkfunctionaliteit een heel scala aan rechtstreeks te selecteren protocollen zoals MPD, RoonReady, Shairport-Sync, Squeezelite, DLNA / UPnP en toegang tot een Samba-share. De BDA-3.14 kan overigens overweg met zowel PCM als DSD zowel via het netwerk als via USB-sticks.

  Vanwege de eenvoud en stabiliteit zal voor veel gebruikers de ingebouwde Bryston Media Player de ideale interface zijn. Hoewel deze player intuïtief, snel en heel goed werkt, geeft uw redacteur toch de voorkeur aan de Roon-interface. Met Roon is de BDA-3.14 overigens ook 100% stabiel gebleken. Naast lokale bronnen biedt het apparaat ook een internet-radiostation overzicht genaamd bRadio en werkt hij perfect met Tidal en Qobuz.

  Systeem context

  De BDA-3.14 werd beoordeeld in een systeem dat bestaat uit de CH Precision L1 voorversterker en A1.5 eindversterker met Martin Logan ESL15A en Magico S1 MkII luidsprekers. De digitale bron is de Antipodes CX + EX-muziekserver en renderer. Voor verdere vergelijkingen hebben we ook de Aqua Formula xHD en de Denafrips Venus DAC’s en het Aqua La Diva CD-transport bij de hand.

  De gebruikte interlinks zijn Vermouth Reference XLR tussen de DAC’s en de voorversterker en CH Precision Balanced Link tussen voorversterker en eindversterker. De luidsprekerkabels ten slotte zijn de Jorma Design Trinity en alle stroomkabels Belden met Bals schuko- en Oyaide C-004 IEC-connectoren.

  Het exemplaar van de Bryston BDA-3.14 was een demo-model dat al enige tijd in gebruik was, maar we hebben hem toch maar ruim de tijd gegeven om warm te lopen alvorens hem te onderwerpen aan een luistertest. Dat was overigens meer een geval van “voor de zekerheid” dan echte noodzaak omdat we in het algemeen het gevoel hebben dat Bryston-producten weinig tot geen opwarmtijd nodig hebben.

  3 reacties

  1. Nu bijna een week de 3.14 in huis, zeer straight forward bediening en eenvoudig van opzet. De web interface vrijwel meteen gevonden en connectie gemaakt, erg overzichtelijk.
   De 3.14 klinkt iets helderder en muzikaler dan het geluid van mijn Accuphase E410, die een mooie DAC aan boord heeft.
   Ik denk nog meer winst muzikaal te kunnen halen met juiste interconnects, want het mag wat mij betreft iets muzikaler. Ik ben nog op zoek naar de goede kabel van 2 mtr met XLR. Wat ik belangrijk vind is dat de Bryston al erg weet te overtuigen op dit gebied, met een pakkende sound die makkelijk op emotioneel niveau weet te raken. De 3.14 neemt je makkelijk mee door zijn drive, eigenlijk precies wat ik zocht..! Wat mij ook erg bevalt zijn de 4 HDMI input aansluitingen; met een klik op de knop kiezen tussen bronnen en meteen beeld en geluid via de speakers. Wil ik geluid gewoon via de TV horen dan druk ik op de streaming knop links, het geluid is dan pass-thru maar ook de stand om streaming geluid door te geven. Ik maak het meest gebruik van een externe usb HDD met mijn ruime muziek bibliotheek erop en dat werkt perfect zonder enige haperingen.
   Hoe ik echter dan een specifieke track of artiest zoek op mijn HDD is me nog niet gelukt, maar wellicht is dit een instelling. Zou wel fijn zijn als dit nog lukt…

  2. Mooie review, erg positief. De 3.14 besteld inmiddels, ik ben benieuwd!
   De Auralic G2 heb ik aan de tand gevoeld maar ook de Moon 390. De 3.14 heeft naar mijn idee de muzikale magie van Auralic en de intuïtieve bediening van de Moon, ik denk dat ik hier erg blij van ga worden.

   1. Leuk dat je ervoor gaat! Auralic is hier nog niet voorbij gekomen dus ik zou niet weten hoe dat zich verhoudt. Maar ik heb veel andere streamers gehoord en veel vertrouwen in de 3.14. Laat je weten hoe hij je bevalt?

  Geef een antwoord