web analytics

Review: Bryston BCD3 high-end cd speler

Prijs: € 4240

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs

Conclusie

De Bryston BCD3 is, ten opzichte van zijn geprezen voorganger, op alle fronten verbeterd en het resultaat is in een woord verbluffend. De Bryston BCD3 is een machtige cd-speler met een high-end look, feel en klank. Van de vele features moet de BCD3 het niet hebben. De klankeigenschappen zijn echter exceptioneel; de rust, balans, ruimtelijkheid en de enorme geluidsdiepte zijn, zeker in deze prijsklasse, opmerkelijk.

Eindoordeel

Veel muziekliefhebbers prefereren een warm sausje om de – vaak slechte – kwaliteit van albums te verbloemen; om het geheel makkelijker naar binnen te laten glijden. En hier is helemaal niets mis mee. Bryston giet echter geen warm sausje over de muziek en reproduceert de klank en het realisme zoals de artiest dit samen met de mastering engineer heeft bedoeld. Het is niet voor niets dat diverse grote artiesten thuis ook luisteren naar een Bryston set en ook bij Alpha-Audio gebruiken we ook al vele jaren Bryston als referentie.

In een eerder dit jaar afgenomen interview met Chris Russell, CEO van Bryston, heeft hij ons precies uitgelegd waarom Bryston welke keuzes heeft gemaakt in de geboorte van de BCD3. Nu hebben we dit ook met eigen oren waargenomen; ondanks de ‘slechts’ 16 bits en ‘bescheiden’ 44.1kHz samplingsfrequentie speelt de BCD3 qua klank op een hoger niveau dan zijn voorganger die de capaciteit van zijn CS4398 DAC wel maximaal benut. Eenvoud loont. In dit interview verklapt hij ook dat de digitale Bryston producten ook een Nederlands tintje hebben. Nieuwsgierig? Het interview kunt u hier teruglezen.

Beetje karig

De levering van de BCD3 is, zoals gezegd, wat karig. We missen de remote. Gelukkig kunnen we via de webbrowser kan de gebruiker eenvoudig inloggen op de BCD3 en deze via de (mobiele) browser bedienen. Liever een ‘echte’ afstandsbediening? Bryston levert altijd remote codes mee waarmee u een universele remote naar keuze kunt programmeren. Toch liever Canadese degelijkheid? Dan kunt u altijd nog de optionele zeer solide uitgevoerde multifunctionele BR2 aanschaffen. Als u nog een paar honderd euro over heeft. Deze kunt u tevens gebruiken als presse-papier of als deurstopper.

Samengevat

Kort samengevat is de BCD3 een van de best klinkende, zo niet de best klinkende cd speler die we op de redactie van Alpha-Audio hebben ontvangen. En de bouwwijze? Tja. De Bryston is gebouwd voor de erfgenamen van uw erfgenamen. Deze gaat straks over van vader op zoon. Op zoon. Het klinkt misschien een beetje naar, maar een Bryston BCD3 is, ongeacht uw leeftijd, een gewild erfstuk. Nu al. Schrik er dus niet van als u op een dag achter op de BCD3 een stickertje vindt met de naam van uw zoon of dochter. En dit snappen we maar al te goed.

De Bryston BCD3 is, ten opzichte van zijn geprezen voorganger, op alle fronten verbeterd en het resultaat is in een woord verbluffend. De Bryston BCD3 is een machtige cd-speler met een high-end look, feel en klank. Van de vele features moet de BCD3 het niet hebben. De klankeigenschappen zijn echter exceptioneel; de rust, balans, ruimtelijkheid en de enorme geluidsdiepte zijn, zeker in deze prijsklasse, opmerkelijk.

Aanvulling 23-02-2018

Ten tijde van deze review zijn we wat te streng geweest voor deze BCD-3. We hebben de features, of het gebrek er aan, eigenlijk te zwaar aangerekend. In vergelijking met de huidige concurrentie is het eigenlijk best goed gesteld met de uitrusting van deze Bryston. Ook de prijs hebben we als relatief kostbaar ervaren, maar als we de BCD-3 nu naast de concurrentie zetten blijkt Bryston deze BCD-3 zeer interessant te hebben gepositioneerd. Zeker gezien de bouwwijze en kwaliteit van het toegepaste loopwerk. Hierom hebben we de scores aangepast. De score voor de features gaat van 2,5 ster naar 3 sterren. De prijs gaat van 3,5 naar 4,5 sterren. -HT

Gerelateerde berichten

Metrum Onyx

Review Metrum Acoustics Onyx

Eindoordeel InhoudWie Alpha Audio een beetje volgt zal vast al eens een review over het Nederlandse bedrijf Metrum Acoustics gelezen hebben. En wie hier vaker komt weet dat we op het Alpha hoofdkantoor spelen met de Pavane en de Ambre. Het is dan ook geen geheim dat wij een boontje hebben voor Metrum Acoustics. Voor […]

Sbooster ECO Upgrade

Video Sbooster BOTW ECO upgrade voedingen

Eindoordeel InhoudEen aantal jaren terug hebben we al een review geschreven over de eerste versie van de Best of Two Worlds upgrade voeding van Squeeze Upgrade. Inmiddels heet het bedrijf Sbooster (beter naam, vinden wij) en is er een compleet nieuwe serie ontwikkeld: de BOTW ECO. We bekijken de serie en leggen het even vast […]

5 reacties

 1. Benieuwd hoe hij het doet naast de nieuwe Hegel Mohican, die ook met dezelfde insteek ontworpen lijkt te zijn. Alleen CD!
  Multitestje (4000-5500 euro) met bijvoorbeeld een Marantz SA-11S3, Leema Antilla IIS Eco en Luxman D05U zou leuk zijn.

  Er zijn vast meer “snoepjes” in die prijsklasse van Unison Research, Accuphase, AVM, Roksan, Densen, Esoteric en Electrocompaniet.

  1. Hier zijn ze niet zo voor cd. Vooral streamen bitperfect, losless, mqa, dsd, pcm… Juist hé jaap:)

   Toch lees ik meer en meer kritische artikelen over mqa, dsd… en de meerwaarde er van. maar dat is juist goed. Discussie op een correcte manier moet er zijn. Op alle vlakken trouwens. 6 moons rept nog met geen woord over mqa omdat het daar zelfs nog geen issue is.

   Een mooi loopwerk met super dac is nog steeds moeilijk te overtreffen.

   Keep up the good work guys en meer reviews, meer! Kef ls 50 wireless is up next i believe.

   1. Klopt: we testen niet zoveel cd-spelers. Het medium is niet zo populair meer. En om nu heel veel tijd en energie daar in te gaan steken, vind ik lastig. Ik hoop dat jullie dat begrijpen. Mocht ik dat verkeerd zien, dan hoor ik het graag.

    KEF LS50 zijn we mee bezig, maar de firmware en app zijn nog niet af. Met name Android geeft issues. We zijn in gesprek met de importeur. Zodra er een update is horen we dat en kunnen we de test verder zetten.

    1. Dag Jaap,

     Ik denk dat de meeste van jullie lezers volop in het streamen zitten. Maar een groot deel van de muziekliefhebbers hebben wel nog een cd-speler en een massa aan zilveren schijfjes.

     Af en toe laten we eens van ons horen. Dat is alles. Het was ludiek bedoeld. In elk geval is hier voor mij nog meer dan genoeg te vinden om over te lezen.

     Ook het streamen spreekt tot de verbeelding maar ik weet niet of ik ooit wel de stap ga zetten. Denk dat het wel eens in de set komt als de kids wat groter zijn.

     But for now…

 2. Goeie review. Ik lees toch zo graag reviews. Kan er niets aan doen. Doen je altijd dromen. En hier dan ook nog eens met kennis van zaken gebracht in het Nederlands.

  Ik begin ook te wennen aan de understated look van Bryston. De kwaliteit druipt er van af. Mooi product.

  Draai zelf alleen maar schijfjes en dat valt meestal goed mee. Sommige opnames zijn inderdaad minder maar de meeste zijn meer dan ok. En sommige zijn echt top. Mijn set is nog heel basic maar we komen er wel. Deze zou er ooit goed in passen.

  Keep ’em coming guys. And remember. Cd is not dead . Not by a long shot.

  Groeten

  Geoffrey

Geef een reactie