Review: Bryston BCD3 high-end cd speler

Voordelen

 • Klank
 • Optiek
 • Loopwerk en mechaniek
 • Bouwwijze

Nadelen

 • Karig qua levering en features
 • Niet goedkoop
 • Geen dac-input
 • Prijs: € 4240

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs

  Look en feel

  De punten die bij de eerste generatie verbeterd konden worden, hebben de Canadezen bij het ontwerp van de BCD3 effectief aangepakt. Aan de voorzijde vinden we de gelijk de eerste zichtbare aanpassing. Dit betreft de display. De BCD-3 is nu voorzien van een helder en goed afleesbaar OLED scherm. Deze wordt af fabriek naar wens geleverd in het groen of in het blauw. De menuaanduiding is nagenoeg identiek aan zijn voorganger en cd-tekst wordt ook bij de BCD3 niet ondersteund. Nog niet in elk geval. De fabrikant laat ons desgevraagd weten dat dit in de toekomst mogelijk middels een firmware update kan worden geactiveerd.

  Het front heeft een minimale transformatie gekregen en past nu perfect bij de Cubed versterker range. De zijkanten zijn nu niet afgerond maar met een 45-graden afschuining uitgevoerd. Het oppervlak van de zilveren uitvoering is gepareld in plaats van geborsteld. Het logo is met precisie in het front gefreesd en hiermee wordt de uitstraling veel rustiger. We moesten even aan deze nieuwe look wennen, maar het tilt het ontwerp beslist naar een hoger niveau.

  De indeling van het front is, op een paar wijzigingen na, voor een overgroot deel gelijk met zijn voorganger. De BCD3 heeft een rij extra buttons gekregen voor random weergave, herhalen van een track of de gehele disk, en de tijdweergave. Bovendien heeft de BCD3 twee extra toetsen voor snelzoeken. Deze werkt anders dan die van de BCD1. Eenmaal aangeklikt, hoeft de button niet ingedrukt te worden gehouden. Even wennen dus.

  Het achterpaneel heeft zowel een single-ended als een gebalanceerde analoge stereo uitgang. Hiernaast vinden we een tweetal digitale uitgangen. Een coaxiale S/PDIF uitgang en een in de professionele wereld gebruikelijke AES/EBU gebalanceerde digitale uitgang. Naast de netspanningsaansluiting heeft de BCD3 een viertal control-poorten. RS232, USB, Trigger-in en een RJ45 internetaansluiting.

  Deze laatste is nieuw bij de BCD3. Deze aansluiting biedt geen streaming functionaliteit. De netwerkaansluiting is bedoeld om eenvoudig de firmware te kunnen upgraden. Bovendien is de BCD3 hiermee op afstand via de webbrowser te bedienen. Deze is eenvoudig via de browser op te roepen middels de link http://bryston.bcd3-0000nn. ‘nn’ staat hier voor het serienummer van de speler.

  In ons geval is dit 48. Na het ingeven van deze link krijgt u eenvoudig toegang tot het menu van de BCD3. Via dit menu kunt u zelf de firmware updaten en interne settings aanpassen. De verschillende settings en commando’s worden keurig door Bryston in de gebruikershandleiding meegeleverd. Wij hebben er even mee gespeeld en ondanks dat het wat technisch van aard is, kunnen zelfs wij na een paar minuten met de terminal-functie overweg.

  Lastig? Het kan zelfs nog simpeler. Met het invoeren van de link my.bryston.com zoekt de browser zelf het netwerk af naar alle op het netwerk aangesloten Bryston componenten. Hierna is het slechts een muisklik op het betreffende apparaat om toegang te krijgen tot de web-interface van dit specifieke Bryston component.

  5 reacties

  1. Benieuwd hoe hij het doet naast de nieuwe Hegel Mohican, die ook met dezelfde insteek ontworpen lijkt te zijn. Alleen CD!
   Multitestje (4000-5500 euro) met bijvoorbeeld een Marantz SA-11S3, Leema Antilla IIS Eco en Luxman D05U zou leuk zijn.

   Er zijn vast meer “snoepjes” in die prijsklasse van Unison Research, Accuphase, AVM, Roksan, Densen, Esoteric en Electrocompaniet.

   1. Hier zijn ze niet zo voor cd. Vooral streamen bitperfect, losless, mqa, dsd, pcm… Juist hé jaap:)

    Toch lees ik meer en meer kritische artikelen over mqa, dsd… en de meerwaarde er van. maar dat is juist goed. Discussie op een correcte manier moet er zijn. Op alle vlakken trouwens. 6 moons rept nog met geen woord over mqa omdat het daar zelfs nog geen issue is.

    Een mooi loopwerk met super dac is nog steeds moeilijk te overtreffen.

    Keep up the good work guys en meer reviews, meer! Kef ls 50 wireless is up next i believe.

    1. Klopt: we testen niet zoveel cd-spelers. Het medium is niet zo populair meer. En om nu heel veel tijd en energie daar in te gaan steken, vind ik lastig. Ik hoop dat jullie dat begrijpen. Mocht ik dat verkeerd zien, dan hoor ik het graag.

     KEF LS50 zijn we mee bezig, maar de firmware en app zijn nog niet af. Met name Android geeft issues. We zijn in gesprek met de importeur. Zodra er een update is horen we dat en kunnen we de test verder zetten.

     1. Dag Jaap,

      Ik denk dat de meeste van jullie lezers volop in het streamen zitten. Maar een groot deel van de muziekliefhebbers hebben wel nog een cd-speler en een massa aan zilveren schijfjes.

      Af en toe laten we eens van ons horen. Dat is alles. Het was ludiek bedoeld. In elk geval is hier voor mij nog meer dan genoeg te vinden om over te lezen.

      Ook het streamen spreekt tot de verbeelding maar ik weet niet of ik ooit wel de stap ga zetten. Denk dat het wel eens in de set komt als de kids wat groter zijn.

      But for now…

  2. Goeie review. Ik lees toch zo graag reviews. Kan er niets aan doen. Doen je altijd dromen. En hier dan ook nog eens met kennis van zaken gebracht in het Nederlands.

   Ik begin ook te wennen aan de understated look van Bryston. De kwaliteit druipt er van af. Mooi product.

   Draai zelf alleen maar schijfjes en dat valt meestal goed mee. Sommige opnames zijn inderdaad minder maar de meeste zijn meer dan ok. En sommige zijn echt top. Mijn set is nog heel basic maar we komen er wel. Deze zou er ooit goed in passen.

   Keep ’em coming guys. And remember. Cd is not dead . Not by a long shot.

   Groeten

   Geoffrey

  Geef een antwoord