web analytics

Review Bryston 7B eindversterker

Voordelen

 • Robuuste looks van 19-inch versie
 • Kracht en souplesse
 • Geluidskwaliteit
 • Prijs-prestatie
 • 20 jaar overdraagbare garantie

Nadelen

 • Flinke investering
 • 17-inch versie mist de premium uitstraling
 • Prijs: € 14990

  Bouwkwaliteit
  Weergave
  Inzetbaarheid
  Prijs

  Eindoordeel: Never change a winning team

  Inhoud

  In dit prijssegment zouden we ook kunnen kijken naar een eindversterker van concurrenten Pass Labs, Esoteric, AVM of bijvoorbeeld Hegel. We hebben echter al vele jaren een uitstekende ervaring met Bryston en dat maakt ons voorzichtig met een ander hifi-ras.

  Nu hebben we gekozen voor een set 7B’s, maar we hadden natuurlijk ook voor de 14B kunnen gaan. Dit zijn namelijk twee 7B’s in een enkele behuizing. Dit spaart weer een netspanningskabel uit, maar het gewicht van de 14 is gewoon erg hoog en bij luistersessies en reviews moeten we de versterkers nogal eens verplaatsen. Hierom zijn we ook bijzonder blij met de ‘love handels’ op onze 7B’s. Als bijkomende voordeel kunnen we de monoblokken nu naast de luidsprekers zetten, waarbij we langere XLR-kabels gebruiken en kortere luidsprekerkabels. Dit maakt ons leven zoveel gemakkelijker en heeft ook nog eens een positief effect op de geluidskwaliteit.

  De meerwaarde van een goede versterker

  We hebben met een drietal verschillende luidsprekers gespeeld. Luidsprekers met een lastiger gedrag komen door de excellente controle en stabiliteit helemaal tot leven en zelfs luidsprekersystemen van bedenkelijke kwaliteit klinken ineens als audiofiele juweeltjes. Dit is de magie van een hele goede versterker.

  Klankverschillen 3B3, 4B3 en 7B3

  We hebben in eerdere reviews bemerkt dat de Bryston 3B3 zeer open, neutraal en verfijnd speelt. De 4B3 is juist weer een stuk krachtiger en levert iets in op eerder genoemde punten van de 3B3. De hier gereviewde 7B3 zit precies tussen de 3B3 en de 4B3 in. De 7 speelt met een zeer open en verfijnd karakter en is neutraler over het gehele frequentiebereik. Hierbij loopt de weergave in het sublaag dieper door, is een fractie krachtiger en wordt chirurgisch goed gecontroleerd.

  Op het gebied van imaging eigenschappen zetten zowel de 3B3 als de 4B3 hele goede scores neer. De 7’s overtreffen elk toets criterium met een halve tot een hele punt. Alles is net een fractie breder, dieper, sneller, scherper en muzikaler. Waar we bij de Bryston 3B3 en 4B3 bijvoorbeeld konden vaststellen dat er in het midden van het podium zangeressen zingen, horen we bij de 7’s hoe veel ruimte er tussen de twee zangeressen zit en met welke kracht ze individueel van elkaar zingen. Bij goede opnames kunnen we ze soms zelfs horen ademen. Zo goed presteren deze 7B3 monoblokken.

  Alles in perspectief genomen

  De driedimensionale eigenschappen van de Bryston 7B3’s zijn hoog, maar hierbij kunnen ze niet altijd wedijveren met de driedimensionale capaciteiten van solid state eindversterkers met een drie tot viervoudige prijskaartje. Ook schieten de driedimensionale eigenschappen te kort in vergelijking met de holografische prestaties van sommige ultra highend buizenversterkers. Erg? Nee. Deze versterkers hebben ook weer haar beperkingen en als we naar de mix van prestaties kijken dan biedt deze 7B3 ons zelfs meer dan waar we naar op zoek zijn.

  Samenvattend kunnen we stellen dat de Bryston 7B3 op de individuele beoordelingscriteria telkens net even beter scoort dan de Bryston 4B3 waarop deze 7’s zijn gebaseerd. Wanneer al deze kleine verbeteringen echter worden opgeteld dan presenteert de 7B3 zich als een versterker van een geheel andere orde.

  Kanttekeningen

  Deze Bryston 7B3 versterkers hebben dan wel een paar honderd uur op de testbank in Canada doorgebracht, maar hiermee zijn de versterkers nog lang niet ingespeeld. De geluidskwaliteit is goed, maar hiermee behalen ze slechts 90% van de kwaliteit die er werkelijk in zit. We hebben bemerkt dat een eindversterker pas echt goed gaat klinken na een 1000 tot 2000 uur inspelen, wat neerkomt op een maand of twee. Pas dan hebben we de openheid en finesse waar Bryston zo vaak van wordt beticht deze niet te bezitten. Geduld hebben dus.

  Eindversterkers van Bryston zijn bovendien gevoelig voor netspanningskabels. Met de meegeleverde stroomkabels spelen de versterkers al best aardig, maar wanneer we spelen met kwalitatief hoogwaardige netspanningskabels dan groeit de geluidskwaliteit van de versterker voor een heel eind mee met het kwaliteitsniveau van de bekabeling. Geloof ons, we hebben meer dan eens achter onze oren gekrabd met de vraag hoeveel aan verborgen kwaliteiten de versterkers van Bryston nog voor ons in petto hebben.

  We bemerken wel een ander zorgelijk punt. De geluidskwaliteit van deze Bryston 7B Cubed loopt zoveel verder door dan onze ‘oude’ 4B Cubed, dat we nu op het punt zijn aanbeland dat de kwaliteit van onze luidsprekers en de akoestiek van onze ruimte de beperkende factoren zijn. Willen we nu nog verbeteren, dan zullen we dit moeten zoeken in akoestische behandeling van de ruimte en mogelijkerwijze in een upgrade van onze geliefde luidsprekers…

  (Aanvulling 12-02-2019: We zijn door meerdere lezers benaderd met oprechte steunbetuigingen, waarvoor dank. De scheiding met de 4B voelt haast als een scheiding op persoonlijk relationeel vlak. Gelukkig hebben we dit, ondanks de plundering van de spaartegoeden, ternauwernood kunnen voorkomen. – HT)

  Gerelateerde berichten

  AVM Ovation MA 8-2

  Review AVM Ovation MA 8.2 eindversterker

  Eindoordeel: Never change a winning team Inhoud 1. Inleiding2. Tweemaal vier is zeven3. Geluidskwaliteit4. Einde van een tijdperk5. Eindoordeel: Never change a winning team6. SpecificatiesReactiesControle, dynamiek, snelheid… het komt – in samenwerking met de luidspreker – voor een groot deel uit de eindversterker. Die moet immers de units in beweging zetten en weer stoppen. En […]

  Metrum Acoustics Flint

  Review Metrum Acoustics Flint mini d/a-converter

  Eindoordeel: Never change a winning team Inhoud 1. Inleiding2. Tweemaal vier is zeven3. Geluidskwaliteit4. Einde van een tijdperk5. Eindoordeel: Never change a winning team6. SpecificatiesReactiesKlein is fijn, toch? In sommige gevallen wel natuurlijk. Een kleine auto als u in een drukke stad moet parkeren bijvoorbeeld. Of een kleine telefoon die je gemakkelijk in de zak […]

  1 reactie

  1. Proficiat! Mooie upgrade voor A-A lijkt mij.
   Trouwens wel bijzonder die garantievoorwaarde van Bryston.

   Zit ook op een setje eindbakken te wachten maar heb meer betaald voor minder.
   Minder vermogen en minder garantie. Misschien toch iets niet goed gedaan… :-)

  Geef een reactie