web analytics

Review: Bryston 4B3 – De Nieuwe Referentie

Prijs: € 6390

Klank
Inzetbaarheid
Bouwwijze
Prijs

Eindoordeel

Eindoordeel

Het reproduceren van een natuurgetrouwe klank van stem en instrument, een combinatie van het instrument inclusief grond- en boventonen (‘timbre’), blijkt in de regel een lastige missie. Muzikanten onder u zullen dit beamen. De keuze van de juiste versterker heeft hier in belangrijke mate invloed op. Focus, plaatsing, stereobeeld en geluidsdiepte zijn op zichzelf al lastige criteria voor een versterkerfabrikant. Het resultaat van 40 jaar doorontwikkeling en innovatie; de 4B3 blinkt op alle vlakken uit.

De openheid, neutraliteit en lineair gedrag over het gehele frequentiespectrum zijn opmerkelijk. Met name de snelheid van het geheel geeft een betere articulatie aan stemmen en een strakkere definitie van het mid-bas gebied. Alle tonen, resonanties en instrument-eigen imperfecties worden mooi en natuurgetrouw weergegeven. Ondanks het snelle karakter van de eindversterker weet de 4B3 koperinstrumenten zonder scherpe randjes weer te geven en dit is vaak de achilleshiel van solid-state versterkers. Dit effect is duidelijk hoorbaar bij cymbals en rides in slagwerk. Hierbij horen we dikwijls een minimale ‘sssh’ klank, maar deze ontbreekt bij de 4B3. In plaats hiervan horen we een warme, ‘zingende’ koperklank.

We moeten toegeven, het resultaat van de Salomie inputstage is fenomenaal. De verfijndheid en het geluidsbeeld van de 4B3 komt heel dicht in de buurt van een high-end buizenversterker. De krachtreserves van de Bryston 4B3 zullen onder normale omstandigheden zelden worden aangesproken, maar het garandeert een optimale controle en stabiliteit onder de zwaarste omstandigheden. Dit maakt de 4B3 net even beter inzetbaar dan de eerder geteste 3B3.

We hebben de Bryston combinatie met een grote diversiteit aan muziekstijlen beluisterd en we kunnen niet zeggen dat deze uitsluitend geschikt is voor een specifiek genre. Van klassiek, jazz tot pop en (hard)rock, de Bryston toont zich als een allemansvriend en speelt alles af op kippenvelniveau; en ongeacht het volume. De verfijndheid in de weergave, natuurlijke timbre en de capaciteit de luisteraar te betrekken bij de muziek werkt aanstekelijk op ons. Zo aanstekelijk dat we er eigenlijk geen afstand meer van willen doen.

De Bryston heeft zo’n goede indruk op ons achtergelaten dat we besluiten onze oude referentie-4B met pensioen te sturen en deze 4B3 voortaan in te zetten als referentie versterker. Voorzichtig benaderen we de importeur en bereiden we deze voor op het onvermijdelijke; deze 4B3 wordt een blijvertje. Zesduizend Euro is voor ons best een flinke investering, maar met een garantietermijn van twintig jaar weten we dat we tot het bereiken van onze pensioengerechtigde leeftijd geen onvoorziene kosten zullen hebben.

Nu maar hopen dat wijzelf de levensduur van onze Bryston mogen overtreffen.

Gerelateerde berichten

Review Teufel RearStation 4

Eindoordeel InhoudEen versterker die draadloos zijn werk doet? Nou ja: zonder interlink. Dat kan erg interessant zijn voor thuisbioscopen. Immers: het zijn vaak de achterkanalen waar u meters en meters kabel voor moet trekken. Niet handig. Teufel heeft een oplossing: de RearStation 4. 

Teufel Ultima 800 MK2

Review Teufel Ultima 800 MK2

Eindoordeel InhoudWe hebben eerder de Ultima 800 onder handen gehad; de crème de la crème van het Berlijnse Teufel. Een prima luidspreker, maar de afwerking kon beter voor een set van 3000 euro. Daar heeft Teufel wat aan gedaan. En volgens ons ook wat meer dan dat!

5 reacties

  1. Deze versterker heeft de klank van een high-end buizenversterker maar dan zonder de (gewaardeerde) vervorming en deze tank (degelijk gebouwd) heeft 20 jaar (overdraagbare) garantie. En die is zeker weten niet overdreven, mijn Quad 606 (1986 toen 5000 gld) werkt nog, Maar ook hier heeft de tijd niet stil gestaan, bij de eerste thuiscomputer sprak men over kb geheugen, in de smartphone zit Giga Bytes. Heb deze versterker nooit gehoord, maar de bezoekers van deze site, moeten zich realiseren dat deze versterker niet voor niets als referentie versterker gebruikt wordt. Als het financieel haalbaar is, dan is het verstandig om niet verder te zoeken. Er zijn duurdere maar beslist geen beter klinkende versterkers. Cijfers vergelijken heeft niets met geluid te maken.

Geef een reactie