web analytics

Review: Bryston 4B3 – De Nieuwe Referentie

Voordelen

 • Klankeigenschappen
 • Controle en stabiliteit
 • Krachtig sublaag
 • Detail en microdetail
 • Garantietermijn van 20 jaar
 • Prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Optisch te trendy?
 • Verslavend…
 • Toch wel een stevige prijs in echte Euro’s.
 • Prijs: € 6390

  Klank
  Inzetbaarheid
  Bouwwijze
  Prijs

  Klank

  Klank

  Elke versterker, ook een Bryston, heeft een bepaalde signatuur. Niet elk merk kan zeggen dat de signatuur door de jaren gelijk is gebleven. Zo wel Bryston. Uw redacteur kan het weten. Diverse 4B’s van verschillende generaties hebben voor korte of langere tijd in verschillende sets dienst gedaan. Welke generatie ook wordt beluisterd, een Bryston klinkt als een Bryston. Waar de eerste nog wel eens wat bromden en worstelden met schakelautomaten in de meterkast, werden de latere generaties meterkast-vriendelijker en klankmatig een stuk verfijnder. Duurder helaas ook. Een enorme sprong in verfijndheid werd geïntroduceerd met de SST-modellen en nu wederom een vergelijkbare sprong met de ‘Cubed’ serie.

  Onze referentie-Bryston BP26 met de zeer stabiele MPS2 voedingsunit dient als voorversterking en onze Usher Mini Dancer 2 Beryllium speakers worden gebruikt als weergevers. De Beryllium tweeters van de MD2’s, maar bijvoorbeeld ook van onze nieuwe referentie speaker, de Focal Sopra No1 zijn in de praktijk erg kritisch met de gematchte versterking. Is er ergens iets niet in balans of is er een mismatch, dan bijten deze agressief van zich af. Ook het laag van deze speakers is een goede graadmeter voor de kwaliteit van de versterking. Is de controle goed in orde, dan is de speaker in staat om sublaag in een opname krachtig, gedefinieerd en gecontroleerd weer te geven. Is de versterking ergens niet stabiel, dan klinkt het laag op deze speaker juist erg onrustig en rommelig. Als het al wordt weergegeven.

  Bryston’s marketingapparaat (als we dit bij deze fabrikant zo mogen noemen) is doorgaans terughoudend met het doen van waarde-uitspraken over de capaciteiten van haar nieuwe producten. Uit de mond van het bescheiden Bryston zou dit ook haast klinken als opscheppen. Misschien zijn we hierom ook wel zo gecharmeerd van het merk.

  Direct en koud uit de verpakking klinkt de 4B3 neutraal, relatief steriel met een nadrukkelijk aanwezig laag en sublaag. Dit hadden we niet als zodanig ervaren met de 3B3. Deze klonk direct uit de verpakking ultra neutraal, verfijnd met een vleugje sublaag. Het middengebied van de 3B3 klinkt in onze herinnering wat koeler ten opzichte van de 4B3, maar omdat we deze alweer enige tijd retour is naar de importeur, kunnen we geen direct A-B vergelijk maken en durven we dit derhalve niet met absolute zekerheid te zeggen. De 4B lijkt net even een beetje meer fundament onder de presentatie te leggen en heeft gevoelsmatig meer ‘ballen’ in de lagere octaven. Het hoog is bij beide familieleden al direct gedetailleerd en fluweelzacht. Met name dit laatste stelt ons tevreden.

  Na een paar dagen spelen komt het klankbeeld van de 4B meer in balans. Telkens met kleine stapjes, maar oho, wat een verschil in totaliteit. Het laag wordt telkens neutraler, de definitie wordt beter en steeds gelaagder van opbouw. Het midden en hoog worden steeds een stapje transparanter en subtieler. Dit is niet alleen knap in de prijsklasse waarin de Bryston set is gepositioneerd, dit is knap in algemene zin.

  5 reacties

  1. Deze versterker heeft de klank van een high-end buizenversterker maar dan zonder de (gewaardeerde) vervorming en deze tank (degelijk gebouwd) heeft 20 jaar (overdraagbare) garantie. En die is zeker weten niet overdreven, mijn Quad 606 (1986 toen 5000 gld) werkt nog, Maar ook hier heeft de tijd niet stil gestaan, bij de eerste thuiscomputer sprak men over kb geheugen, in de smartphone zit Giga Bytes. Heb deze versterker nooit gehoord, maar de bezoekers van deze site, moeten zich realiseren dat deze versterker niet voor niets als referentie versterker gebruikt wordt. Als het financieel haalbaar is, dan is het verstandig om niet verder te zoeken. Er zijn duurdere maar beslist geen beter klinkende versterkers. Cijfers vergelijken heeft niets met geluid te maken.

  Geef een antwoord