web analytics

Review: Bryston 4B3 – De Nieuwe Referentie

Voordelen

 • Klankeigenschappen
 • Controle en stabiliteit
 • Krachtig sublaag
 • Detail en microdetail
 • Garantietermijn van 20 jaar
 • Prijs/kwaliteit

Nadelen

 • Optisch te trendy?
 • Verslavend…
 • Toch wel een stevige prijs in echte Euro’s.
 • Prijs: € 6390

  Klank
  Inzetbaarheid
  Bouwwijze
  Prijs

  Quad Complementary design

  Inhoud

  Quad Complementary design

  Bij onze eerdere review van de Bryston 3B3 hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de techniek achter de Cubed serie en de werking kunnen we nog even in het kort als volgt samenvatten:

  Elke halfgeleider (transistor, FET etc.), hoe lineair deze ook is ontworpen, heeft onder bepaalde omstandigheden (belasting/temperatuur) een imperfectie. Geestelijk vader van de ‘Cubed’ techniek, dr. Ioan Alexandru Salomie, onderzocht dit gedrag en concludeerde dat wanneer een halfgeleider van positieve polariteit wordt gecombineerd met zijn negatieve evenbeeld, er een ‘bij benadering’ perfect lineaire karakteristiek als resultante ontstaat. Op deze wijze zal, onafhankelijk van temperatuur invloeden en belasting, de lineaire versterkingskarakteristiek behouden blijven. En voila, de Quad-Complementary techniek is geboren.

  Aangezien Bryston ditzelfde trucje al eerder had geïmplementeerd in de output stage van de erg goed ontvangen SST serie, heeft de techniek zich reeds in positieve zin bewezen. Wanneer dergelijke technologie nu tevens aan de ingang van een versterker wordt toegepast, resulteert dit al in een vroeg stadium in een lage vervorming en hoe minder vervorming in het begin, des te minder vervorming er wordt mee-versterkt in de opvolgende stadia van versterking. Resultaat, een neutralere en schonere weergave over de gehele linie. Slimme gedachte.

  Nu is Bryston niet over een nacht ijs gegaan en de R&D afdeling heeft sinds de introductie van de SST2 generatie in het diepste geheim met dr. Salomie samengewerkt bij het verder implementeren en doorontwikkelen van deze techniek. Deze inspanningen hebben in 2015 geresulteerd in de nieuwe Cubed-serie met van het begin tot het einde een Quad-complementary opbouw. Dr. Salomie heeft de officiële introductie helaas niet meer mogen meemaken. Tot onze spijt hebben we vernomen dat hij in 2013 op veel te jonge leeftijd is overleden. Zijn briljante techniek leeft dankzij de Cubed serie van Bryston gelukkig nog vele decennia in talloze huiskamers en studio’s voort.

  5 reacties

  1. Deze versterker heeft de klank van een high-end buizenversterker maar dan zonder de (gewaardeerde) vervorming en deze tank (degelijk gebouwd) heeft 20 jaar (overdraagbare) garantie. En die is zeker weten niet overdreven, mijn Quad 606 (1986 toen 5000 gld) werkt nog, Maar ook hier heeft de tijd niet stil gestaan, bij de eerste thuiscomputer sprak men over kb geheugen, in de smartphone zit Giga Bytes. Heb deze versterker nooit gehoord, maar de bezoekers van deze site, moeten zich realiseren dat deze versterker niet voor niets als referentie versterker gebruikt wordt. Als het financieel haalbaar is, dan is het verstandig om niet verder te zoeken. Er zijn duurdere maar beslist geen beter klinkende versterkers. Cijfers vergelijken heeft niets met geluid te maken.

  Geef een antwoord