web analytics

Review: Bryston 4B3 – De Nieuwe Referentie

Prijs: € 6390

Klank
Inzetbaarheid
Bouwwijze
Prijs

Quad Complementary design

Inhoud

Quad Complementary design

Bij onze eerdere review van de Bryston 3B3 hebben we al uitgebreid stilgestaan bij de techniek achter de Cubed serie en de werking kunnen we nog even in het kort als volgt samenvatten:

Elke halfgeleider (transistor, FET etc.), hoe lineair deze ook is ontworpen, heeft onder bepaalde omstandigheden (belasting/temperatuur) een imperfectie. Geestelijk vader van de ‘Cubed’ techniek, dr. Ioan Alexandru Salomie, onderzocht dit gedrag en concludeerde dat wanneer een halfgeleider van positieve polariteit wordt gecombineerd met zijn negatieve evenbeeld, er een ‘bij benadering’ perfect lineaire karakteristiek als resultante ontstaat. Op deze wijze zal, onafhankelijk van temperatuur invloeden en belasting, de lineaire versterkingskarakteristiek behouden blijven. En voila, de Quad-Complementary techniek is geboren.

Aangezien Bryston ditzelfde trucje al eerder had geïmplementeerd in de output stage van de erg goed ontvangen SST serie, heeft de techniek zich reeds in positieve zin bewezen. Wanneer dergelijke technologie nu tevens aan de ingang van een versterker wordt toegepast, resulteert dit al in een vroeg stadium in een lage vervorming en hoe minder vervorming in het begin, des te minder vervorming er wordt mee-versterkt in de opvolgende stadia van versterking. Resultaat, een neutralere en schonere weergave over de gehele linie. Slimme gedachte.

Nu is Bryston niet over een nacht ijs gegaan en de R&D afdeling heeft sinds de introductie van de SST2 generatie in het diepste geheim met dr. Salomie samengewerkt bij het verder implementeren en doorontwikkelen van deze techniek. Deze inspanningen hebben in 2015 geresulteerd in de nieuwe Cubed-serie met van het begin tot het einde een Quad-complementary opbouw. Dr. Salomie heeft de officiële introductie helaas niet meer mogen meemaken. Tot onze spijt hebben we vernomen dat hij in 2013 op veel te jonge leeftijd is overleden. Zijn briljante techniek leeft dankzij de Cubed serie van Bryston gelukkig nog vele decennia in talloze huiskamers en studio’s voort.

Gerelateerde berichten

Bowers Wilkins 702 S2 (

Review Bowers & Wilkins 702 S2

Quad Complementary design InhoudEind vorig jaar heeft Bowers & Wilkins de nieuwe 700-serie geïntroduceerd. Een compleet nieuwe lijn als opvolger van de CM-serie. Nu zijn de typenummers die we nu voorgeschoteld krijgen niet nieuw, want de 700-serie heeft eerder bestaan. Namelijk begin jaren 2000. Als opvolger heeft Bowers met de CM1 de CM-serie rond 2006 […]

Review AVM Ovation A 6.2 & MP 6.2

Quad Complementary design InhoudAls een Duitse fabrikant een nieuwe toplijn introduceert, weten wij als Hollanders eigenlijk dat het wel goed zit. Tenminste: als u van de ‘Duitse Degelijkheid’ houdt. En tsja: wij bij Alpha Audio zijn doorgaans wel gecharmeerd van het strakke, Duitse design en de grondige klussen onder de kap. We bekijken de nieuwe […]

5 reacties

  1. Deze versterker heeft de klank van een high-end buizenversterker maar dan zonder de (gewaardeerde) vervorming en deze tank (degelijk gebouwd) heeft 20 jaar (overdraagbare) garantie. En die is zeker weten niet overdreven, mijn Quad 606 (1986 toen 5000 gld) werkt nog, Maar ook hier heeft de tijd niet stil gestaan, bij de eerste thuiscomputer sprak men over kb geheugen, in de smartphone zit Giga Bytes. Heb deze versterker nooit gehoord, maar de bezoekers van deze site, moeten zich realiseren dat deze versterker niet voor niets als referentie versterker gebruikt wordt. Als het financieel haalbaar is, dan is het verstandig om niet verder te zoeken. Er zijn duurdere maar beslist geen beter klinkende versterkers. Cijfers vergelijken heeft niets met geluid te maken.

Geef een reactie