web analytics

Review: Bryston 4B3 – De Nieuwe Referentie

Prijs: € 6390

Klank
Inzetbaarheid
Bouwwijze
Prijs

Techniek

Techniek

4b3-back

Het achterpaneel is qua look, feel en functionaliteit gelijk aan de 3B3. Aan de bovenzijde vinden we een drietal schakelaars, waarbij de linker de gevoeligheid schakelt van -23 dB naar -29 dB. Dit is een zegen bij gebruik van voorversterkers met een afwijkende amplitude van het uitgangssignaal. De middelste switch is voor het ‘bruggen’ van de Bryston 4B3. Hierbij wordt de ingangstap zo geschakeld, dat de 4B kan worden gebruikt als 1000 Watt monoblok-monster. Met de rechter switch kunnen we schakelen tussen gebalanceerd en single-ended aansturing. Rechts onderin vinden we een aansluiting voor een remote kabel, waarmee we de eindversterker op afstand kunnen aan- en uitschakelen. Links van dit aansluitblokje is een switch opgenomen waarmee we deze remote aansluiting al dan niet kunnen activeren. De speakeraansluitingen zijn solide uitgevoerd en bieden plaats aan banaanstekers en spades. Deze spades kunnen echter alleen via de bovenzijde worden ingestoken. Jammer. Kan in de praktijk soms wat lastig werken. Tja, we zijn nu eenmaal muggenzifters.

De zwarte schakelaar onderin links van het midden is geen normale powerswitch, maar een zogenaamde circuit breaker. Deze dient altijd in de aan-positie te staan, anders wil de Bryston 4B namelijk niet opstarten en schiet deze direct in de beveiliging. Rechts van de circuit breaker vinden we een status-LED. Afhankelijk van de status van de versterker, licht deze constant rood of knipperend groen op (normaal). Knippert deze rood, dan is er iets niet in orde. Wanneer de LED constant rood oplicht (standby), kan de powerswitch op het front worden ingedrukt. De unit maakt nu een serie klikgeluidjes waarmee het de inschakelpiek grotendeels reduceert. De twee LED’s op het front lichten eerst rood op (protectie) en als de versterker zichzelf gestabiliseerd heeft, kleuren deze groen. Nu is de unit operationeel. Nu zal deze LED op het achterpaneel eveneens kortstondig groen oplichten. De twee LED’s op het front doen tevens dienst als clipping indicatoren, maar in de praktijk zullen deze niet snel van kleur verschieten.

4b3-intern

Wanneer we de deksel lichten treffen we een mooi georganiseerd en symmetrisch opgebouwd geheel aan. Twee loodzware gestapelde ringkerntransformatoren zorgen voor een links en rechts gescheiden stroomvoorziening. Verder is de 4B3 keurig modulair en dual mono opgebouwd met optisch grote paralellen aan de opbouw van de vorige generaties. Het valt ons op dat de point-to-point bekabeling bij de Bryston 4B3 is gereduceerd, uiteraard om de klankeigenschappen niet nadelig te beïnvloeden. Daarnaast heeft de fabrikant veelvuldig gekozen voor SMD-techniek. Blijkbaar heeft een SMD-bad tegenwoordig geen nadelige effecten meer op de levensduur van de minuscule SMD-componenten. Niet onbelangrijk is de mate van afscherming van deze nieuwe 4B3. Zoals we al bij meerdere nieuwe Bryston componenten de blanke contactvlakken op de pasvlakken van de behuizing aanprezen, is deze 4B3 eveneens voorzien van blanke contactvlakken. Deze zijn op de foto duidelijk waarneembaar. Hiermee wordt een kooi van Faraday gecreëerd en deze zorgt er mede voor dat de interne onderdelen optimaal worden afgeschermd voor RFI-signalen.

Gerelateerde berichten

Hegel H590

Review Hegel H590 geïntegreerde versterker

Techniek InhoudGeïntegreerde versterkers… slecht, toch? Want er wordt een voeding gedeeld. En er is allerhande straling… strooivelden en andere problemen. Kortom: mijden als de pest. Of is het toch wel anders anno 2019? We hebben al wat pareltjes in handen gehad van mooie merken. Denk aan AVM, Hegel of NAIM. Hoe zit het met de […]

Meridian 861 en HD621: reference AV

Techniek InhoudDe koning van de digitale audio, zo mogen we Meridian wel noemen. Het Britse merk is al sinds dag één bezig met digitale audio. Kijk naar de Meridian 203, of de 518. Toch wel iconen in de wereld van cd-spelers. De 861 en HD621 zouden best eens een icoon kunnen worden in de wereld […]

5 reacties

  1. Deze versterker heeft de klank van een high-end buizenversterker maar dan zonder de (gewaardeerde) vervorming en deze tank (degelijk gebouwd) heeft 20 jaar (overdraagbare) garantie. En die is zeker weten niet overdreven, mijn Quad 606 (1986 toen 5000 gld) werkt nog, Maar ook hier heeft de tijd niet stil gestaan, bij de eerste thuiscomputer sprak men over kb geheugen, in de smartphone zit Giga Bytes. Heb deze versterker nooit gehoord, maar de bezoekers van deze site, moeten zich realiseren dat deze versterker niet voor niets als referentie versterker gebruikt wordt. Als het financieel haalbaar is, dan is het verstandig om niet verder te zoeken. Er zijn duurdere maar beslist geen beter klinkende versterkers. Cijfers vergelijken heeft niets met geluid te maken.

Geef een reactie