donderdag, maart 28, 2024
Home Review Bryston 3B³

Review Bryston 3B³

4

Voordelen

  • Snelheid
  • Rust
  • Transparantie
  • Controle
  • Garantie

Nadelen

  • Mist iconische status 4B-serie

Prijs: € 5250

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Bryston 3B SST3

Inleiding

De Canadese techneuten van Bryston hebben de Bryston versterkerlijn weer eens stevig onderhanden genomen. Ten opzichte van de SST2-generatie is er, naar zeggen, weer een flinke sprong voorwaarts geboekt. Maar, is de nieuwe cubed-lijn nu werkelijk zo goed als Bryston zelf beweert? Van importeur Mafico kregen we de splinternieuwe en negende geproduceerde Bryston 3B³ ter test.

Het was na de aankondiging eind 2015 even wachten, maar onlangs heeft Bryston eindelijk haar nieuwe 3B³, ofwel de ‘cubed’ series versterkerlijn gelanceerd. Deze heeft in vergelijking tot de eerdere SST2 serie een flink aantal veranderingen ondergaan.

De belangrijkste verandering is toe te schrijven aan een geheel nieuw ontworpen en recent gepatenteerde ‘Quad-Complementary’ input stage. Hiervoor is Bryston de samenwerking aangegaan met dr. Alexandru Salomie.

Dit vernieuwde circuit heeft, volgens Bryston, een extreem lineair karakter en is geoptimaliseerd voor gebruik met verschillende merken voorversterkers. Het beoogde resultaat is een grotere bandbreedte, een verbetering van de Common Mode Noise Rejection en een reductie van EMI/RFI ruis en vervorming. Volgens Bryston is deze nieuwe inputstage zo transparant, dat er slechts 1/1000ste van een procent vervorming meetbaar is. Maar, dit is slechts een deel van het verhaal.

4 REACTIES

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. ‘@Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

    Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

    Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

    Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
    Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
    Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! 🙂