web analytics

Review Bryston 3B³

Voordelen

 • Snelheid
 • Rust
 • Transparantie
 • Controle
 • Garantie

Nadelen

 • Mist iconische status 4B-serie
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Bryston 3B SST3

  Optiek Bryston 3B³

  Bryston 3B SST3

   

  Bryston houdt vast aan een duidelijke visie. Maak iets dat al heel goed is telkens een beetje beter. Wij verwachten dan ook niet dat de executives bij Bryston tijdens een boardmeeting zullen voorstellen om vanaf morgen alles radicaal anders te gaan doen. Het zal ons zelfs niet verbazen als het behangetje aan de muur van de boardroom grote gelijkenis vertoont met het behangetje van 10 of zelfs 20 jaar geleden. Als het al niet hetzelfde behangetje is gebleven. Waarom ook iets veranderen als het goed voldoet?

  Deze visie is ook duidelijk zichtbaar in het uiterlijk van de Bryston producten. Sinds de introductie van Bryston versterkers heeft het uiterlijk zich telkens op minimale gebieden veranderd en verfijnd. Dit betekent dat een nieuw component niet meteen een stijlbreuk in het geheel zal opleveren en een Bryston is op afstand duidelijk herkenbaar als een Bryston.

  De Cubed Series vertoont grote gelijkenis met de SST2 serie en is voorzien van een paar nieuwe, stijlvol gevormde elementen waarmee de cubed zich optisch van de SST2 lijn onderscheidt. Zoals we van Bryston gewend zijn is een Bryston verkrijgbaar in zwart en zilveren uitvoering en naar keuze in 17 en 19 inch formaat, waarbij de 19 inch (rack mount) variant is voorzien van stevige draagbeugels aan de voorzijde. Er is tevens een 19 inch PRO versie leverbaar. De PRO versie is uitsluitend leverbaar in het zwart.

  5 reacties

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. @Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

   Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

   Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

   Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
   Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
   Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! :-)

  Geef een reactie