web analytics

Review Bryston 3B³

Voordelen

 • Snelheid
 • Rust
 • Transparantie
 • Controle
 • Garantie

Nadelen

 • Mist iconische status 4B-serie
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Bryston 3B SST3

  Connectivity

  Bryston 3B SST3

  Bryston is niet van toeters en bellen, maar als er een feature op zit, dan is deze met zekerheid bruikbaar. De 3B beschikt, net als zijn grotere broer, aan de achterzijde over een van 23dB naar 29dB omschakelbare gain, is de versterker omschakelbaar naar bridged modus en is de versterker voorzien van een omschakelbare single ended (RCA) ingang en een gebalanceerde gecombineerde XLR of TRS ingang.

  Uiteraard is er een aan en uitschakelbare remote trigger aansluiting, waarmee de 3B op afstand kan worden aan- en uitgeschakeld. Bij de pro-versie zijn er aan de achterzijde een tweetal instelpotmeters geplaatst om de gain per kanaal traploos te kunnen bijregelen. De speakerterminals zijn zwaar uitgevoerd en bieden plaats aan zowel spades als banaanstekkers. Daarnaast is er ook een zogenaamde circuit-break schakelaar aan de achterzijde. Deze maakt onderdeel uit van de protectie en het soft-start systeem van de 3B.

  Dit is geen powerswitch en dient normaliter in de aan stand te staan voordat de 3B aan het lichtnet wordt aangesloten. Tot slot is ook op het achterpaneel een status-LED opgenomen die de status van de soft-start procedure weergeeft.

  Aan de voorzijde vinden we (gelukkig) een normale powerswitch om de 3B manueel aan en uit te schakelen. Boven de powerswitch vinden we, zoals we dit van dit merk gewend zijn, een tweetal LED’s. Bij muting kleuren deze rood en bij normaal gebruik constant groen. Bij clipping verandert de kleur van groen naar rood en indien de versterker thermisch overbelast raakt, tonen ze zich oranje.

  De enige optie die we, ten opzichte van de vroegere Brystons, misten is de ground-switch. Hiermee kan de gebruiker, indien dit noodzakelijk blijkt, bij de oudere modellen aardingsproblemen opheffen. Maar wat er niet op zit, heb je bij een Bryston in de praktijk ook niet nodig.

  5 reacties

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. @Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

   Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

   Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

   Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
   Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
   Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! :-)

  Geef een reactie