web analytics

Review Bryston 3B³

Voordelen

 • Snelheid
 • Rust
 • Transparantie
 • Controle
 • Garantie

Nadelen

 • Mist iconische status 4B-serie
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Bryston 3B SST3

  Klank

  Bryston 3B SST3

  Samenvattend kunnen we het volgende over de 3B³ melden. Het is een Bryston en hij klink als een Bryston; muzikaal, levendig en het kan je soms een flinke klap in de maag geven.

  De soundstage, een eigenschap waarin Bryston zich al decennia onderscheidt is, afhankelijk van de opname, holografisch; kamerbreed, kamerhoog en loopt van de achterwand tot ongeveer de luisterpositie. De plaatsing van de instrumenten is exact en de focus is heel precies.

  In het hoog klinkt de 3B³ ruimtelijk, gedetailleerd en realistisch. Nooit fel of analytisch. Voorheen haast onhoorbare aardingsproblemen en andere low-level details in de (live) opnames worden heel subtiel uit het ruisniveau getild.

  Het middengebied klinkt neutraal, open en zonder enige kleuring en met een totale afwezigheid van scherpe rafeltjes. Snaredrums klinken snel, strak en authentiek. Wij ervaren hier een uitstekende definitie en extreme rust; we kunnen uren achtereen luisteren.

  Het laag van de 3B³ gaat meer gecontroleerd dan bij de vorige series en hier lijkt door deze goede controle nog een tandje dieper te gaan dan bij zijn voorgangers. Beslist niet aangezet, maar ultra-lineair. De 3B laat de oorspronkelijke ambiance weerleven en laat ons de registratie tot in de laagste octaven beleven.

  De Bryston presteert zich zo goed, dat we de importeur Mafico hebben gevraagd of we de 3B voor onze grote interlinktest mochten inzetten. Zijn er verschillen in waarneembaar in de interlinks, dan zal de 3B deze beslist aan het licht brengen.

  5 reacties

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. @Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

   Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

   Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

   Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
   Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
   Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! :-)

  Geef een reactie