donderdag, maart 28, 2024
Home Review Bryston 3B³

Review Bryston 3B³

4

Voordelen

  • Snelheid
  • Rust
  • Transparantie
  • Controle
  • Garantie

Nadelen

  • Mist iconische status 4B-serie

Prijs: € 5250

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Bryston 3B SST3

Audiofiele ambities

Nu, terugkijkend met de kennis van vandaag de dag, kunnen we van de allereerste generatie Bryston versterkers niet zeggen dat het de meest verfijnde versterkers zijn. Ze brommen wat. Zijn niet geheel vrij van een ruisje en de detaillering is naar audiofiele begrippen redelijk tot matig. Maar spelen… Zo krachtig, dynamisch en gecontroleerd, zo muzikaal. En ze spelen tot het einde der tijden. Juist door deze eigenschappen blijven Brystons, ongeacht de uiterlijke staat en leeftijd, enorm geliefd. En niet enkel bij de audio ‘professionals’.

Vanaf de NRB serie worden gebalanceerde (XLR) ingangen standaard toegevoegd en worden Bryston versterkers al voorzichtig geaccepteerd door het ‘audiofiele genootschap’. Halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw introduceert Bryston de ST lijn, volledig herzien en doorontwikkeld door Stuart Taylor. Hiermee bleek het product niet alleen hufterproof voor professioneel gebruik, maar ook nog eens verfijnd genoeg voor audiofiel gebruik. Bij introductie van de SST worden de versterkers, mede door toepassing van nieuwe snellere eindtransistoren, door velen erkend als audiofiele producten. Ondanks de uitmuntende eigenschappen blijven critici argwanend. Wellicht speelt de relatief bescheiden prijs hierin een rol; high-end wordt immers geacht duur te zijn… De SST2 ‘Squared’ brengt hier, mede door toepassing van nieuwe vervorming reducerende technieken, definitief verandering in; deze serie wordt ook door de critici met jubelzang ontvangen en hiermee Heeft Bryston een permanente audiofiele status verworven.

Conclusie

Met de introductie van de cubed lijn bewijst Bryston dat ze haar sublieme SST2 ‘Squared’ lijn toch nog substantieel heeft kunnen verbeteren. Niet alleen de geluidskwaliteit is verbeterd, maar ook het uitgangsvermogen is toegenomen ten opzichte van zijn voorganger. Hiermee staat de 3B ‘Cubed’ wederom een stapje dichter bij zijn grotere broer, de 4B³. Klankmatig en functioneel verschillen de 3B³ en 4B³ overigens niet; de 4B kan wat luider spelen, de 3B is beter te tillen.

Na onze uitvoerige test kunnen wij concluderen dat u met de 3B³ echt een dijk van een versterker in huis haalt. Een krachtpatser die niet alleen enorm hufterproof is gebouwd, maar ook speelt met een delicate, welhaast chirurgisch precisie. We kunnen niet anders zeggen dan dat deze 3B³ thuishoort in de absolute referentieklasse.

4 REACTIES

  1. Overdrijven is een vak, maar met vermogen is dat niet te overdrijven. Elke 3dB is een verdubbeling in volume. Met het wattage is dit x 10 en ben het eens dat bv een 150 watt veel beter kan klinken dan een 100 watt. Maar de 80 watt mono buizenbak doet het ondanks deze watt’s ook perfect. Het is inderdaad een must om nergens op te bezuinigen want met dit materiaal hoor je echt grote verschillen.

  2. ‘@Offgrid. Dankjewel voor deze reactie. De ‘Cubed’ serie is inderdaad heel erg goed.

    Wat u omschrijft over de scherpte van een SST2 ten opzichte van een ‘Cubed’ herken ik niet. Ja, de ‘Cubed’ is beslist beter dan de SST2, maar beide 4B’s zijn zodanig ontworpen dat de vervorming juist bij hogere volumes gelijk blijft. Deze techniek hebben de Bryston amps al vanaf de SST lijn.

    Het zou wellicht een mismatch met de gebruikte voorversterking kunnen zijn. De ‘Cubed’ heeft namelijk een vernieuwde input trap die hem beter laat matchen met een ander merk voorversterker. Toch zou ik ‘scherpte’ zelf elders zoeken.

    Mijn ervaring heeft me geleerd dat als een Bryston scherp klinkt, dit doorgaans wordt veroorzaakt door een zwakke schakel elders in de keten, zoals de stroomvoorziening. Denk hierbij aan een OEM netspanningskabel. Bij zware eindversterkers in een dergelijke high-end klasse is het altijd raadzaam te investeren in kwalitatief hoogwaardige bekabeling.

  3. Onlangs de gelegenheid gehad om de 4BSSTcubed en de 4BSST2 achter elkaar te mogen beluisteren op mijn eigen PMC OB1 transmissielijn speakers bij mij thuis.
    Wat opvalt is de enorme verbetering qua muzikaliteit maar ook de wat zachtere manier waarop de SSTcubed omgaat met het hoog. Waar de SST2 juist erg agressief en soms een tikkie schel klinkt als je op een wat hogere SPL draait, valt het je bij de cubed versie pas op als je iets wilt zeggen tegen diegene die naast je zit en je beseft dat je redelijk onvermoeid naar deze versterker kunt luisteren op meer dan normale geluidsnivo’s.
    Voor wat betreft de controle in het laag zijn beide versterkers zeer zeker aan elkaar gewaagd. Voor wat betreft het prijsverschil van nog geen € 800 tussen de 3 en 4 zou ik eerder gaan voor de laatste, zeker omdat er een ingangsbegrenzing op zit die de versterking een 6? tal dB’s terugschroeft. In mijn beleving kun niet genoeg power reserve ter beschikking hebben en een versterker die wat extra watts kan leveren aan eventueel tegenstribbelende speakers verdient daarom te allen tijde mijn voorkeur. Als analogie: Met een leopard tank je caravan de berg op trekken is natuurlijk pure waanzin, maar de overkill aan vermogen is wél lekker! 🙂