Home Review Brik Audio

Review Brik Audio

2

No nonsense… zowel in opzet als in prijs. Soms iets té no-nonsense voor de kritische gebruiker die veel gebruiksgemak wil, maar feit is: voor minder dan 750 euro haalt u een bijzonder compleet systeem in huis mét externe voeding. En dat lukt niet bij de reguliere hifi-merken!

Brik Audio
Ziet er geinig uit dit setje, nietwaar? De totaalprijs is slechts 750 euro. En daarvoor krijgt u dus een versterker, streamer, dac en aparte voeding.

Wij hebben van Durob Audio een Brik-setje toegestuurd gekregen dat bestaat uit een versterker (165 euro), streamer (220 euro), dac (165 euro) en externe voeding (205 euro). Alles bij elkaar kost dat ongeveer 750 euro. Wie nog wat extra wil, kan nog een extra input-selector aanschaffen (145 euro), en eventueel nog een equalizer (200 euro) en bluetooth-ontvanger (200 euro) erbij nemen.

Modern

Het is vrij duidelijk dat Brik zich richt op de moderne jeugd. Met internetradio’tjes, usb-dacs en bluetooth-ontvangers richt je de pijlen niet op de gevestigde orde. En dat is slim, vinden we. Want wie de jeugd in zijn greep krijgt, zal later trouwen klanten hebben. Daarbij komt dat het vandaag de dag allemaal via smartphones, internet en pc’s gaat. Zowel de e-mails, als de muziek en video. Kortom: een usb-dac en streamer is een must voor wie mee wil groeien.

Geen AB?

Brik Audio
We hebben alles maar via kabel aangesloten. Dat werkt in veel gevallen gewoon stabieler.

En met AB bedoelen we niet klasse-A/B, maar een afstandsbediening. Het is opvallend dat de gehele Brik-set modern van opzet is, maar dat er geen afstandsbediening bij de set zit, behalve bij de streamer. Daar is het namelijk onmisbaar, omdat er niet te navigeren valt zonder. Nu snappen we dat dit een methode is om de kosten te drukken, maar we denken toch dat een grote groep het een gemis vindt. Wij ook, als we heel eerlijk zijn.

Nu zal het niet heel gemakkelijk zijn om deze achteraf toe te voegen, want Brik gebruik dip-switches voor het selecteren van kanalen en inputs (gewoon een ‘tuimelaartje’), dus geen draaiknop of tiptoetsen. De volume-controle gaat via een eenvoudig potmetertje, dus geen gemotoriseerde alps, of andersoortige volumecontrole, wat begrijpelijk is, gezien het feit dat geavanceerde volumecontroles duur zijn. Zeker een gemotoriseerde alps. Wie weet komt er een MK2 van de set mét afstandsbediening.

Lekker!

Brik Audio
Simpel van opzet, maar het klinkt zonder twijfel goed voor het geld. Echter: met twee keer 20 watt moet u geen heel lastige luidspreker aansluiten.

We sluiten de Brik-set aan op een setje Teufel Ultima 40 MK2. De nieuwe versie die wat meer openheid biedt (review komt nog). We sluiten zowel onze htpc, als een Sonos Connect aan op de dac. Overigens valt op dat Brik mini-usb gebuikt, en geen usb-b. Let daar dus even op als u de dac aanschaft. De streamer gaat aan de ethernetkabel om stabiliteit te garanderen. Deze setup staat in de nieuwe Alpha Studio die ongeveer 16 m2 is. Groot genoeg voor dit systeem.

Als we het systeem ruim drie dagen hebben laten spelen, gaan we eens zitten. We zetten – na het installeren van de (Windows 7)-drivers – via de htpc als eerste onze nieuwe, favoriete cd op: Parov Stelar, The Princess. Wat een heerlijke cd is dat! Het moet wel uw stijl zijn, maar goed: is dat niet altijd het geval?

Opvallend is dat de Brik zich niet snel van de wijs laat brengen. Nu is de Teufel geen lastige luidspreker met 87 dB/w/m, maar echt gemakkelijk is hij ook niet. En met twee keer 20 watt continu vermogen, heeft de Brik-versterker ook niet bijzonder veel reserve.

Brik Audio
De dac is eenvoudig van opzet. Met name de voeding. De usb-ingang is van het type mini-usb. Let daar op!

Toch horen we een keurig open, gecontroleerd en vrij dynamisch plaatje. En dat voor 165 euro! De lage dreunen in de cd van Parov komen keurig uit de Teufel. Echter, ook het hoogwerk blijft netjes zonder korrel of scherpte. Sowieso is deze set niet scherp. Natuurlijk biedt een luxer systeem meer detail, verfijning en inzicht. Vergeet echter niet dat u daar gemakkelijk het tienvoudige voor betaalt! Dit gehele systeem, inclusief luidsprekers en bekabeling (instap MIT en RU-connected), kost nog geen 1300 euro! Ongelooflijk, nietwaar?

Als we even naar de spdif-ingang gaan, waar we de Sonos Connect op hebben aangesloten, horen we eigenlijk geen verschil in weergave. En dat is ook niet gek, als u bedenkt dat alle data door een aanta Cirrus Logic-chips gaat: een 8416 receiver, CS4353 dac en een 8221 regultator. Usb komt binnen via een CM108 usb audio controller (tot 24bit / 48kHz) en de optische en coaxiale ingang gaan logischerwijs de CS8416 in. Het enige verschil is dus de receiverchip, die zo te horen zijn werk niet verkeerd doet.

Voeding

Brik Audio
De optionele voeding levert echt meer stabiliteit en openheid in de weergave. Gewoon doen!

De voeding van de dac is wat karig. Er is nagenoeg geen afvlakking, wat verklaart waarom de optionele voeding zo’n groot verschil maakt. Als de energie al lekker gestabiliseerd en opgeschoond wordt, voordat het de dac ingaat, heeft de dac daar veel baat bij. Immers: die voeding kan niet echt goed overweg met rotzooi op het lichtnet.

De optionele voeding is een vrij serieus product met een grote ringkernvoeding, een aantal degelijk gebufferde uitgangen en prima afvlakking. We raden het aan deze gewoon erbij aan te schaffen. We hebben met en zonder extra voeding gespeeld en zijn tot de conclusie gekomen dat het dik de 205 euro waard is. Vocalen klinken veel meer ontspannen en er komt meer lucht in de weergave. Ook het laag knapt er enorm van op: strakker, beter gedefinieerd en ook een stukje dieper naar ons idee.

Dat is ook niet gek: de versterker heeft ook maar een eenvoudige voeding. Nu heeft klasse-D ook niet veel nodig om dat het zo efficiënt zijn werk doet. Maar klasse-D heeft wel veel baat bij schone voeding! Het haalt zonder twijfel scherpe randjes weg. Bijvoorbeeld bij Adele horen we dat met name de vocalen veel meer souplesse en verfijning meekrijgen door de optionele voeding te gebruiken. Een leuk testje!

We snappen de opzet van Brik overigens prima: een goede voeding is prijzig en door een eenvoudige voeding in de apparaten te maken, zijn de kosten gemakkelijk te drukken. Wie graag een stapje wil maken, kan de voeding aanschaffen. Al dan niet na een paar maanden. Zonder twijfel een goede upgrade.

Streamer

Brik Audio
De streamer vinden we tegenvallen. Die werkt niet prettig en klinkt ook minder goed dan de dac. Jammer genoeg geen digitale uitgang.

De dac doet goed zijn werk en de versterker is een verrassing op gebied van controle en openheid. De voeding biedt overduidelijk meerwaarde als het gaat om controle en rust. Hoe zit het met de streamer? Die valt eerlijk gezegd een beetje tegen. Ja, hij kan vanaf upnp-bronnen spelen. En ja: er zit een fm-tuner in, en er is een hele lijst van internet-stations. Maar het bedienen is echt een ramp. Het display is klein en erg traag: het is nog een ouderwets lcd-scherm dat tegenwoordig in rekenmachines zit: slecht af te lezen dus.

Als Brik nu een app erbij zou doen, zou dit probleem geen probleem meer zijn. Immers: na het instellen van het wifi-accesspoint, of instellen van de verbinding via de kabel, hoeft u nooit meer op het display te kijken. Echter: wij hebben geen app kunnen vinden. En dan is dit wel een probleem.

Daarbij is er nog een tweetal problemen: er is geen digitale uitgang, wat we jammer vinden, aangezien Brik een dac in het productgamma heeft. Een gemiste kans, want de dac klinkt beter dan de streamer. En de streamer kan alleen maar mp3 en wma afspelen. Nu zal dit onder de doelgroep geen problemen opleveren, maar wij vinden het wel erg karig. Flac is een open source codec, dus waarom zou je het niet ondersteunen?

Al met al voelt dit product nog niet helemaal af. Geen app, een matig tot slecht display en matige codec-ondersteuning. En dat terwijl dit met 220 euro het duurste product in de line-up is! We hopen dat Brik dit product nog een update gaat meegeven, zodat het op niveau van de rest van de producten komt.

Conclusie

Voor 750 euro een compleet systeem dat gewoon lekker klinkt! Tenminste: de versterker en dac. Koppel er de optionele voeding aan en het setje klinkt toch vrij indrukwekkend! Zeker gezien de scherpe prijs. De streamer voelt niet af. Er zijn teveel punten waar we tegenaan zijn gelopen. Maar goed: laten we die even buiten beschouwing – er zijn genoeg alternatieven op de markt – dan kan Brik nog een doorn in het oog zijn van het instapsegment!

2 REACTIES

  1. Misschien een stomme vraag maar ik vraag me af voor welk doelgroep deze producten zijn gemaakt.

    Is dit puur gericht op mensen die gewoon een leuk “high-end” micro stereosetje zoeken?
    Ik neem namelijk aan dat je dit niet als een “serieuze” (stereo)hoofdsysteem kunt gebruiken ook gezien het maximale “lage” vermogen van 20 watt?

    • Dag HiFi noob,

      Zeker geen stomme vraag! Naar ons idee is dit een setje voor een leuke werkkamer, studentenkamer of kleinere woonkamer. De kwaliteit is niet verkeerd. Zeker niet voor deze prijs. Voor de serieuze liefhebber is dit niet écht geschikt. Overigens kan je met 20 watt behoorlijk spelen. Vergis je daar niet in. Het is met name de match met de luidspreker die belangrijker wordt bij deze lagere vermogens. Maar 90 dB is vaak wel haalbaar hoor. En dat is vaak hard zat.

×