web analytics

Review Bowers & Wilkins PX7 draadloze NC hoofdtelefoon

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Goede noise cancelling
 • Breed inzetbaar

Nadelen

 • Kan strak zitten
 • Niet geheel opvouwbaar
  • Prijs: € 399

   Bouwkwaliteit
   Comfort
   Weergave
   Prijs
   Bowers PX7

   We (ja, we, want naast ondergetekende zijn er twee extra recensenten betrokken) ontvangen de Bowers & Wilkins PX7 hoofdtelefoon alweer weken geleden. “Neem je tijd, hij hoeft niet snel retour” meldde Jaap Veenstra nog. Mooi, dan gaan we er eens een gedegen review aan wijden. Met gebruik onder verschillende omstandigheden. En door verschillende personen.

   Om ze meteen maar even voor te stellen: mijn twee secondanten in deze zijn onze dochters van respectievelijk 16 en 18 jaar oud. A tough crowd to please… Hun bevindingen heeft uw auteur door de review heen gebruikt.

   We ontvangen de B&W PX7 – de over-ear versie van de PX5 – in de originele doos. Strak vormgegeven, en het geeft wel een premium-gevoel. Als we de doos openen zien we de hardshell (koffer?) waar de hoofdtelefoon inzit en verder… niets behalve een klein vierkant boekje Warranty & Safety. Geen gebruiksaanwijzing. Hebben we die nodig? We ritsen het grijs-gemêleerde koffertje open en halen de hoofdtelefoon uit z’n jasje. Wat opvalt is dat de hoofdtelefoon niet erg compact opvouwt. De headshells kunnen gedraaid worden zodat de hoofdtelefoon in z’n geheel vlakker is, maar niet echt kleiner wordt. Daardoor heeft het koffertje ook wel een kloek formaat. Echt een stuk groter dan de case van mijn Dan Clark Aeon Flow Closed. Nu heeft die een wel héél slim opvouwmechanisme, maar toch is de koffer van de Bowers & Wikins PX7 niet zo klein dat de dochters (om maar wat te noemen) hem mee gaan nemen.

   De bouw

   De hoofdtelefoon zelf is mooi gemaakt, met een fijn gewicht, en een goede “look and feel”. Het straalt kwaliteit uit, en dat voel je ook. Best mooi om te zien met z’n grijs/zilvergrijze uitvoering. Maar nu luisteren! We zitten klaar met de tablet om de hoofdtelefoon met Bluetooth te koppelen. Hoe gaat dit ding aan? Knopje links, knopje rechts, led gaat aan, weer uit, tablet ziet m niet… hoe zit dit? Dat krijg je, zonder manual.

   Die is echter snel gewdonload en wat blijkt? Je moet zo’n draadloze hoofdtelefoon ook opladen :-) Een USB snoertje zat er niet bij (uw redacteur denkt dat dit demo-model al door een aantal handen is gegaan en de inhoud van de doos in de loop der tijd steeds kleiner geworden is (red aanvulling: correct…:-)) dus die halen we er ook bij. In het stopcontact met dat ding (het is inmiddels een uur of half negen ’s avonds) en we rekenen er op de volgende dag met luisteren te kunnen beginnen.

   Vol!

   Uit nieuwsgierigheid checken we niet veel later of er al wat prik in de accu’s zit. Tot onze grote verbazing is de Bowers & Wilkins PX7 helemaal opgeladen! Dat is snel. En een eerste aangename verrassing. Top. Koppelen met de tablet gaat, na een paar pogingen, ook prima. De hoofdtelefoon sluit mechanisch al heel goed af. Ze klemt behoorlijk strak op het hoofd. Voor uw redacteur geen probleem. Onze oudste dochter ervoer dat anders: zij vond het wat te strak zitten na verloop van tijd. Misschien een kwestie van wennen als je louter AirPods gewend bent. In ieder geval is de eerste stap in noise-cancelling, een fysieke afsluiting van de buitenwereld, in orde.

   Vervolgens luisteren we naar een breed scala aan muziek. En dat klinkt zeer behoorlijk. Omdat het een bluetooth-verbinding is zal er altijd wat verlies optreden tegenover de klassieke opstelling met versterker en bekabelde hoofdtelefoon. Maar het gebruiksgemak en buitengewoon effectieve noise-cancelling voegen echt iets toe. Volgens de twee meiden is het geluid echt wel een stuk beter dan de AirPods. Lekker vol en laag. Zij luisteren uitsluitend moderne (commerciële) muziek. Uw redacteur heeft – zoals gezegd – echt alles de revue laten passeren. Jazz, kamermuziek, dance, hiphop, akoestische singer-songwriter, zelfs een stukje metal (Pantera!) is voorbijgekomen. En het moet gezegd: de B&W PX7 lust alles. En doet het echt behoorlijk goed ook. Niet overdreven dik in het laag, redelijk uitgebalanceerd maar wel met een ‘commerciële’- touch door het laag wat aan te zetten.

   Het valt op dat het ondanks het zeer afgesloten model toch aardig ruimtelijk klinkt. Dat had uw redacteur niet verwacht. De zangstemmen staan mooi “in het hoofd” en geluid van blazers hangt lekker los. Het kost ook geen moeite om uren te luisteren. Dankzij het draagcomfort en de geluidsweergave kun je lang van de hoofdtelefoon genieten. De accuduur helpt hier ook bij. We hebben het niet getimed maar ze gaat echt enorm lang mee. We hebben de hoofdtelefoon, ondanks dat ze toch behoorlijk intensief gebruikt is, maar een handvol keer opgeladen.

   Noise Cancelling

   De geluidsweergave van de Bowers & Wilkins PX7 is dus prima in orde. De (draag)kwaliteit ook. Hoe zit het dan met de noice-cancelling? Daarmee hebben we een paar mooie ervaringen opgedaan. Waarvan eentje ook nog bijdraagt aan het verminderen van het broeikas-effect.

   Als we in de huiskamer muziek luisteren, is de noise-cancelling niet zo heel erg effectief. De geluiden “van buiten” zijn namelijk stemmen; live en van tv-geluid. Dat wordt wel gedempt, maar door de onregelmatige aard van dit geluid wordt het niet geheel buitengesloten. Geen ramp; met de muziek op, de stevig afsluitende oorschelpen én een beetje noise-cancelling is het prettig luisteren.

   Het wordt leuker als uw redacteur naar boven verkast, naar de kamer aan de voorzijde van het huis. We wonen in de stad, aan een redelijk drukke weg. Met een schuifraam open hoor je dus alles wat er zich buiten afspeelt. Van voorbijrijdende auto’s en scooters en voorbijvarende boten tot roepen of muziek uit stilstaande auto’s. De noise-cancelling werkt dan echt per-fect.

   U kunt de mate waarin het werkt instellen met een knopje op de oorschelp “noise-cancelling off, auto of on” en kiest u de mate waarin het omgevingsgeluid weggefilterd wordt. We heb de Bowers & Wilkins PX7 maar op ON; de meest effectieve manier, gezet. Niet te geloven hoe u kunt luisteren naar rustige passages in klassieke stukken terwijl buiten de zomer in volle gang is en er om de haverklap auto’s langsrijden. Dat was een echte ear-opener :-)

   We hadden er in eerste instantie niet aan gedacht, maar TV kijken via de tablet met de B&W PX7 werkt zo natuurlijk ook geweldig. U kunt bijna gaan zitten waar u wilt, in een achtbaan, in de berm van de A9, op het horecaplein van de Huishoudbeurs; en toch helemaal opgaan in The Wire of Breaking Bad. Dat zal met een andere noise-cancelling hoofdtelefoon vast ook lukken. Maar deze ziet er ook nog eens lekker uit. En u verschijnt tenslotte toch in het openbaar dus het oog wil ook wat.

   Over A9 gesproken: we gingen een lange autorit maken, het was bloedheet buiten en we hadden de hoofdtelefoon meegenomen. De tablet lag op de bijrijdersstoel en op een parkeerplaats koppelen we de hoofdtelefoon, zetten een muziekstuk aan, de noice-cancelling op ON en gaan rijden. Eerst nog met de ramen dicht en de airco aan. Dan doen we de airco uit en de ramen open. Wat een openbaring! Met het raam helemaal open, armpje naar buiten, de wind in het gezicht maar in bijna volledige stilte rijden we over de A9.

   We hadden de muziek gepauzeerd (kan met een tikje op een knopje op de oorschelp) om te testen hoe effectief de noise-cancelling is in een 100 km/uur rijdende Volvo uit 1993 (niet de stilste auto kan uw redacteur u vertellen) met de ramen open. Afgezien van wat flauw achtergrondgeluid, doodse stilte. Dan de muziek weer aan (Miles Davis’ Live Evil) en met een grote smile op mijn gezicht op huis aan. De hele weg zonder airco. Dat moet toch schelen in CO2-uitstoot?!

   Dat we eerder een opgestoken duim kregen van een automobilist die een tijdje naast me reed om lachend te zien hoe we keihard en zonder gêne mee zaten te zingen met Magnificent Sanctuary Band van Donny Hathaway bevestigd voor mij alleen maar dat de Bowers & Wilkins PX7 een echte pleziermachine is. Zou uw redacteur ‘m willen hebben? Zeker weten. Zoveel plezier hebben we er van gehad. En onze dochters ook!

   Gerelateerde berichten

   Grado SR80i hoofdtelefoon

   Review Grado SR80i

   Portable audio is in rap tempo zieltjes aan het winnen. En daarmee gepaard gaat de verkoop en ontwikkeling van hoofdtelefoons. Grado is een grote speler op dat gebied. Ze maken namelijk niet alleen elementen voor platenspelers, maar ook een zeer uitgebreide serie hoofdtelefoons. Inclusief in-ears. De SR80i is met een prijskaartje van 169 euro een […]

   Review Arcam Solo Neo

   Niet iedereen wil een grote set in huis. Zeker niet als de ruimte het niet toelaat om een groot rek of meubel te plaatsen met grote vloerstaanders aan weerszijden. Voor die doelgroep zijn er de compactere systemen of natuurlijk alles-in-één oplossingen. Arcam speelt al langer in dat segment een rol. De Solo is een goed […]

   Geef een reactie