web analytics

Review Bowers & Wilkins PX5 NC Hoofdtelefoon

Voordelen

 • Ontspannen klank
 • Adaptieve noise cancelling werkt goed
 • Prettige app

Nadelen

 • Gevoelig voor goede plaatsing op het oor
 • Gekleurde weergave; bassy
 • Wear detection sensoren erg scherp afgesteld
 • Design minder onderscheidend dan P5
 • Prijs: € 299

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Weergave
  Prijs
  Bowers PX5

  Inleiding

  Inhoud

  Vijf jaar na de Bowers & Wilkins P5 Series 2 hoofdtelefoon komt het merk met een update van deze populaire on ear; de Bowers & Wilkins PX5 waarbij de X staat voor noise cancelling. Wij gaan er eens flink mee op stap om te kijken hoe deze nieuweling presteert op gebied van muziek én … noise cancelling. 

  Bowers & Wilkins heeft met de introductie van de Formation-serie wat meer structuur gebracht in zijn collectie. De Formation-serie bestaat uit draadloze, multi room luidsprekers. Dan is er de Home Audio, waarin de 600/700/800 serie centraal staan. En er is een aanbod voor de thuisbioscoop en custom install. O ja; als u een BMW, Maserati, McLaren of een Volvo rijdt, kunt u een Bowers & Wilkins audiosysteem kiezen. Collega Jaap heeft ooit een test-drive gedaan van een Volvo/Bowers combinatie, en ja: dat klinkt uitstekend.

  Als we dan kijken naar de hoofdtelefoon-lijn van Bowers & Wilkins, valt op dat deze wat bescheiden is. Er zijn twee in-ears, de P13 en P14. De on ear is de PX5 en de over ear de PX7. Laatstgenoemde is met een prijs van € 399 de duurste in de serie. Vier stuks. Bowers & Wilkins heeft geen hoofdtelefoons in de hogere prijsklasse en dat is best bijzonder want we zien juist in de prijscategorie tussen pakweg € 500 en € 1.500 een groeiend aanbod van merken; denk alleen al aan Hifiman, Final of Focal. De hoofdtelefoonmarkt is een snel groeiende markt, zowel in verkoopaantallen als in (wereldwijde) omzet. Het zou in de serie-opbouw van Bowers passen om ook in het hogere segment een aanbod aan hoofdtelefoons te hebben.

  Terug naar de Bowers & Wilkins PX5. Het is netjes dat de prijs van deze ‘5’ hetzelfde is gebleven. Voor 300 euro krijgt u met de PX5 fors meer functies dan de P5: Noise cancelling, bluetooth, een app (waarover later meer). En wat wij van belang vinden; het blijft mogelijk om ouderwets bekabeld te luisteren.

  Look…

  De PX5 heeft alle functies aan de rechter oorschelp: aan/uit, bluetooth pairing, volume, play/pause/skip. Ook de USB-C ingang voor opladen en voor het gebruik van de PX5 als DAC en de 3,5 mm stereo-ingang zitten aan de rechterzijde. Geen tiptoetsen of een aanraakgevoelig oppervlak, gewoon druktoetsen. Wat verder opvalt aan functies en uiterlijk zijn de microfoonrasters aan beide zijden, nodig voor de actieve noise cancelling; er zijn hiervoor niet minder dan vier microfoons aan boord. Verder is aan de binnenkant van de oorschelp op de bekledingsstof een grote L dan wel R aangebracht; erg handig! Ook handig is de ‘wear detection’-functie; als u de hoofdtelefoon afzet, stopt de muziek en vice versa. We zagen deze functie al eerder in de Libratone Q Adapt On Ear, die daar als een van de eerste merken mee kwam in 2017.

  & Feel

  Met 241 gram is de Bowers & Wilkins PX5 niet zwaar en niet licht. In de productomschrijving schrijft het merk trots dat de gebruikte materialen zijn geïnspireerd op de autorace-praktijk. Composiet koolstof is sterk en licht. Onze indruk was dat het materiaal wat kunststof-achtig aanvoelde; we vinden het design van voorganger P5 met chroom en metaal chiquer en onderscheidender dan de PX5, die er veel gewoner uitziet. In eerste instantie drukten de beide oorschelpen ook wat stevig op het hoofd en was het door de stugheid van het materiaal nogal zoeken naar de goede pasvorm. Na een langere periode gebruik werd alles wat soepeler.

  Use

  Met zoveel bedieningsfuncties aan één oorschelp is het soms best zoeken welk knopje de juiste is; we grijpen wel eens mis, ook omdat de knopjes niet op de plek zitten die we verwachten. En we hebben die knopjes ook wel nodig omdat de sensoren voor de ‘wear detection’ erg gevoelig zijn. Zo gevoelig dat de muziek na een abrupte hoofdbeweging wel eens stopt; en pas weer aangaat als we het play-knopje op de PX5 hebben ingedrukt. We hebben deze functie dan ook gedeactiveerd; hopelijk wordt dit in een volgende software-update opgelost.

  Wat wel in de gebruiksaanwijzing staat is dat de hoofdtelefoon gevoelig is voor plaatsing. Het maakt echt uit hoe de oorschelpen ten opzichte van het oor zijn geplaatst. Voor brildragers en langharigen even passen en proberen tot het goed zit. Dit merkten we overigens ook al bij de P5.

  App

  De speciale app voor de PX5 en PX7 is een echte toevoeging aan de functionaliteit van de hoofdtelefoon. We kunnen er bijvoorbeeld nog een tweede Bluetooth hoofdtelefoon mee aansluiten, zodat je samen naar muziek kunt luisteren. En er is een menu voor ‘soundscapes’; kies voor het geluid van een bos met knisperende bladeren, het ruisen van de zee, regen.

  Winkels met Bowers Wilkins

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  12 reacties

  1. In de handleiding van de PX5 zien we hier niets over terug en dat is jammer.

   Dat is de vraag.
   Het hele fenomeen “burn-inn” is zeer omstreden.
   Ik kan mij levendig voorstellen dat Bowers & Wilkins zijn reputatie niet op het spel wil zetten middels het verspreiden van verhalen waar goed onderbouwde empirische evidentie aan ontbreekt.

   Afgezien van de psychologische kant (de luisteraar die kennelijk 200 uur nodig heeft om te wennen aan dat rot geluid) kan er ook een fysiologische verklaring bedacht worden. Dat is niet het inspelen van de driver maar het zetten van de oorkussen!
   https://www.soundguys.com/headphone-burn-in-isnt-real-17463/

     1. Ik vind dit geen aardige reactie van je, Vincent. En ik weet ook niet zo goed wat ik hierop moet antwoorden. Maar goed. Hier mijn visie.

      Ik heb inmiddels meer dan 1000 apparaten in mijn handen gehad. Misschien wel 1500. Waaronder heel veel luidsprekers. En ook dacs, versterkers, etc. Ik luister niet naar luidsprekers als ze inspelen. Ik zet ze neer, luister of alles werkt en laat ze dan inspelen. Elke dag check ik of alles nog speelt en goed werkt. Ik hoor bij nieuwe speakers dat ze elke dag beter worden. Dat is geen gewenning, want ik heb de tijd niet te wennen. Het zijn in feite elke keer indrukken.

      Ook stel ik vaak dezelfde vragen bij elke fabrikant. Puur om visie te checken. En natuurlijk mijn kennis te checken / fact checking. Inspelen van speakers is geen fabel of onzin. Elke fabrikant onderschrijft het. Sterker nog: er zijn fabrikanten die het al voorbereiden. Volgens mij Dynaudio en DALI. Maar er zullen er meer zijn.

      Bij Cees Ruijtenberg van Metrum heb ik weleens gevraagd hoe het zit met dacs en andere elektronische apparaten. Dat heeft vooral met vocht te maken die achter kan blijven bij het spoelbad die prints reinigt. Bijvoorbeeld na solderen. Dat vocht is er nog niet allemaal uit na productie. Door spelen / opwarming verdampt dat langzaam totdat het helemaal ‘droog’ is. Dat beïnvloed wel degelijk de klank.

      Ook hier speel ik amper als een apparaat nieuw is. Ik zet hem aan, zet er signaal op en check gewoon of alles nog goed gaat… pas als het een week heeft gespeeld, ga ik er eens voor zitten. Gewenning? Nope… dat kan niet.

      Anyway. Dat is mijn visie. Als je het onzin vindt, prima. Maar mijn ervaring is wel degelijk anders.

      1. Op menig audio forum wordt dit fenomeen besproken en meestal gaan de discussies over of het wel/niet bestaan van dit fenomeen en voor zo ver het bestaat of het niet gewoon perceptie is en als er al meetbare verschillen zijn of die überhaupt wel hoorbaar zijn.
       Meestal wordt het een stevige scheldpartij.
       Ik kan rondhangend op verschillende fora niet anders concluderen dat het een zeer omstreden onderwerp is.
       Vandaar mijn verbazing over jou uitlating “Burn in is niet omstreden”

       Voorbeeldjes
       https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/do-audio-speakers-break-in.11898/
       https://forums.stevehoffman.tv/threads/burning-in-vs-brainwashing.831407/
       https://www.hififorum.nl/index.php?topic=1847.msg43788#msg43788
       etc

       1. Voor mij is het niet de vraag of het wel of niet wat doet… ik geloof mijn oren. Ik heb er geen baat bij om onzin te vertellen. In tegendeel: als ik dat doe, raak ik mijn lezers en positie snel kwijt. Ik – en eigenlijk het hele Alpha team wel – heb speakers horen transformeren. Met name in het mid /hoog. Anyway. Of je er wel of niet in gelooft, maakt me niet zoveel uit. Voor mij is het overduidelijk.

       2. Ha die Vincent,
        het is helemaal geen omstreden onderwerp…..er zijn gewoon mensen die horen het niet en die dan de mensen die het wel horen voor gek verklaren, weet niet waarom, misschien wel jaloezie/afgunst of zo dat zij iets niet horen wat anderen wel horen……..

     1. Net een goeie fles oude wijn, vlak na het openen stug en stroef, maar als ie een tijdje openstaat uiterst aangenaam….chin!
      Wel interresant artikel over dat inspelen…
      Ciao

  Geef een antwoord