web analytics

Review Bowers & Wilkins P7

Prijs: € ?399

Bowers Wilkins P7 hoofdtelefoon

Romantisch met een opmerkelijke neutraliteit. We openen zelden met een conclusie, maar in dit geval is dat wel nodig, want B&W lijkt met de P7 een heel andere richting in te zijn geslagen. Die van de modebewuste, maar wél kritische luisteraar. En bij de P3 en P5 ligt dat toch anders. 

De Bowers & Wilkins P7 is weliswaar een groter broertje van de P5; het is een heel andere hoofdtelefoon. Allereerst is het een over-ear model, in tegenstelling tot de P5 dat een on-ear hoofdtelefoon is. Dat maakt de P7 al een stuk prettiger om te dragen. De P5 wilde nog weleens wat te hard drukken op de oren, wat ook bij de P3 het geval is. Na een tijdje gaat dat wel weg overigens. De kussen worden dan wat zachter en de hoofdtelefoon gaat zich wat meer ‘zetten’ naar de eigenaar. De P7 heeft dat echter niet nodig. Die zit meteen geniaal.

Afwerking

Zoals we inmiddels wel gewend zijn van de new-media-lijn van B&W, is de afwerking op zeer hoog niveau. Lekker zacht leder om de oren heen, een mooi metalen frame en een met leder beklede hoofdband die – net als bij de P3 en P5 – prettig te verstellen is.

Net als bij de P3 en P5 zijn de oorkussens magnetisch op het frame gezet. U kunt ze er dus afhalen. Waarom?, vraagt u zich wellicht af? Nou… Wellicht wilt u de units bekijken? Deze 40mm-versies zijn best en stukje knappe engineering. Wij als audiofans kunnen daar gerust een uurtje naar kijken… Nu even serieus: achter de kussens zit de aansluiting van de kabel verscholen. Mocht deze stukgaan, dan kunt u deze dus eenvoudig vervangen.

Neutraal?

De vast lezers van Alpha Audio weten dat we een tijd terug begonnen zijn met het doormeten van hoofdtelefoons. Inmiddels hebben we aardig wat metingen gedaan en kunnen we wel het kaf van het koren scheiden. Zo meet de Teufel Aureol Real opmerkelijk goed voor een model van 100 euro. De H6 van B&O is meettechnisch ook een zeer degelijk model. En deze P7 hoort zonder enige twijfel ook in het rijtje hoogvliegers op de meetbank thuis. De metingen zijn nagenoeg subliem.

harry Bowers P7
Harry heeft weinig op de P7 van Bowers & Wilkins aan te merken. De metingen zijn subliem.

Allereerst de frequentierespons: bij de White Noise-meting op een klein dipje bij 3500 Hz na, een keurig verloop met afwijkingen van ongeveer 3 dB rond de as. Netjes dus. Na 15 kHz houdt het wel een beetje op, maar dat zien we vaker bij modellen die grote units hebben.

De vervorming is zonder meer keurig. Rond de 35 / 40 Hz een piek naar 7,5% waarna hij rustig afloopt en bij ongeveer 150 Hz op niveau zit. Bij 17 kHz zien we nog een piek van net geen 7%. Bij 100 Hz zit de vervorming al rond 2% en vanaf 200 Hz blijft het rond de 0,75% hangen tot zo’n 15 kHz. We kunnen gerust stellen dat de P7 geen last heeft van vervorming. En dat mag ook eigenlijk niet in deze prijsklasse.

Overigens is dit de eerste headset waarbij we vervorming meten in procenten. De resultaten zijn dus niet één op één te vergelijken met vorige metingen.

Luisteren

Metingen zeggen lang niet alles. Het gaat uiteindelijk hoe een apparaat klinkt. We hebben het in de inleiding al gezegd: romantisch met een opmerkelijke neutraliteit. De P7 heeft zeker een warm laaggebied. Dat laat de frequentieresponsmeting niet zien, maar wellicht dat de vervorming daar wat parten speelt. We hebben wat losse metingen gedaan en zien wel 2e harmonischen opkomen in het laaggebied. Dat kan voor extra warmte zorgen. Wij vinden het niet storend, al is een goede bron wel een must om het laag in toom te houden.

Bowers Wilkins P7 hoofdtelefoon
Een leuk setje zo! Zorg voor een goede bron en ruim voldoende inspeeltijd… daar is de P7 erg gevoelig voor!

Het midden en hoog is zeer mooi open en los met ruimschoots voldoende detail. We hebben zowel gespeeld op een Astell & Kern AK100 en een Asus Xonar Essence STX en tenslotte op de AudioQuest Dragonfly. In alledrie de gevallen bijzonder gecharmeerd van het losse, open en prettige midden- en hooggebied van de P7. Met name goed hoorbaar bij akoestische muziek en échte vocalen. Als we bijvoorbeeld ‘Lost’ van Anouk opzetten (na jaren dit nummer niet meer gehoord te hebben!), zijn we verrast door de weergave van het gitaarspel. Na wisseling met de P3 horen we direct de ?200 extra terug: de P3 lijkt ineens erg gesloten, donker en klein. Het is altijd lastig om een stap terug te doen. Dat hebben we ook al gemerkt bij de D7100 van Denon.

Deze openheid zorgt tevens voor een prettige beeldvorming. De muziek speelt niet langer in het hoofd, maar mooi er omheen. Voor het gezicht wil ik niet zeggen (dat beweren sommigen), maar de ‘show’ speelt zeker niet alleen in het hoofd af. En dat is toch een zeer behoorlijke prestatie van Bowers.

Laatste noot!

Voordat we naar de conclusie springen nog één laatste noot. We hebben tijdens deze test gemerkt dat de P7 erg gevoelig is voor bronnen en inspelen. Koud uit de doos is de P7 vrij hard in het midden en hoog en is het laag erg rommelig en stijf. Wij hebben de P7 bijna een week constant laten spelen en hebben gemerkt dat elke dag een verbetering hoorbaar is. De eerste twee dagen is het verschil het grootst. Daarna is het subtiel. Overigens zijn de verschillen meetbaar: er treed echt minder vervorming op en de frequentierespons wordt zichtbaar beter. Voor ons een bewijs dat inspelen geen fabeltje is… ook bij hoofdtelefoons niet.

Gerelateerde berichten

NAIM NAIT XS 3

Review Naim Nait XS 3

De Naim Nait XS 3 is een uitstekende analoge geïntegreerde versterker. Hij bezit voldoende inputs, zinvolle outputs, een klasse A hoofdtelefoonversterker en nu ook een fijne phonotrap. Hij is daarenboven gebruiksvriendelijk, heeft een uitstekende afstandsbediening en zit boordevol kwaliteitsvolle componenten.

Bowers Wilkins A7

Review Bowers & Wilkins A7

Docking stations zijn hot. Heel erg hot. En dat is helemaal niet vreemd, gezien het feit dat het gewoon leuk is om de muziek op een smartphone of mp3-speler – en dan een Apple iDevice in het bijzonder – gemakkelijk te kunnen afspelen via een betere luidspreker. B&W is snel op de groeiende markt ingegaan […]

38 reacties

 1. Naar mijn mening heb je bij een goede audio speler zoals ibasso en een fiio of een van de vele andere merken een goede en sterke bron om de p7 aan te sturen ..
  Zelf heb ik een ibasso dx50 en bowersenwilkins p5 eerste serie p5 2e serie en de p7 welke bij een goed nummer (flac enz) heerlijk klinkt ….

  Ook kan je meestal de aansturing in 3 stappen regelen bij zo een speler en je accu van je mobiel blijft dan tevens lekker vol..

  Kies dan muziek met lekker veel detail …

   1. Echter met een Dragonfly-red als dac aan de iPhone geeft al wel weer een wereld van verschil. Vanmiddag de P7 aangeschaft en nu maar eens lekker inspelen. Hij bevalt zo uit de doos al beter dan mijn al ingespeelde Sennheiser Momentum 2.0. Vind de Sennheiser erg vermoeiend om langere tijd te luisteren. Hopelijk doet de P7 van Bowers & Wilkins dat strakjes een stuk beter na een lekkere inspeeltijd. Hij heeft al wat meer rust dus mijn hoop is dat dat doorzet. De P7 vind ik nu ook al muzikaler. Ach, ik heb 30 dagen de tijd om de beslissing te nemen hem te houden of te retourneren maar hoop dat dat niet nodig gaat zijn.

 2. Hopelijk wordt nog op mijn berichtje gereageerd maar;
  Kan het zijn dat je bij klassieke stukken je veel ruis hoort ? Dat heb ik namelijk de hele tijd bij mijn favorieten nummers.
  Bijvoorbeeld “Ballade No.1 in G minor, Op.23” by Frederic Chopin

  1. Dat zal voornamelijk van je bronbestand en speler afhangen. Ik heb geen problemen bij de meeste klassieke stukken. Bij sommige merk ik dat het aan de opname zelf ligt.

   Na meer dan 2 jaar nog steeds uitermate tevreden, nog steeds in geweldige staat. Ik hunker alleen naar die nieuwe P9.

 3. Beetje laat, maar mag ik vragen of jullie hem direct op de headphone uitgang van de Asus Xonar Essence STX hebben aangesloten? hadden jullie geen externe versterker nodig?

  1. Hallo,

   Recentelijk heb ik een Hauptwerk systeem gebouwd en als geluidsbron mijn 22AH270 voorversterker met twee 22AH 587 MFB boxen en dat klinkt prime. Maar met beetje realistisch volume kan ik niet ‘s avonds spelen zonder de buren lastig te vallen. Dus zoek ik geschikte koptelefoon. Ik heb een tweetal BeyerDynamic koptelefoons mogen testen en de D990 viel door de mand wegens de hoge impedantie van 250 Ohm. Mijn voorversterker is daar niet geschikt voor.. Ik lees in deze review niets over de impedantie. Zou de B&W P7 geschikt zijn voor mijn toepassing?

   Groeten, Fred Mellink

 4. sorry ,ben beetje laat deze review pas net ontdekt ,maar een vraagje over inspelen.
  Ik heb mijn p7 net gekocht van iemand die er naar eigen zeggen 3 keer gebruik van heeft gemaakt.
  Moet ik hem perse 1 dag wegleggen met radioruis ?of speelt hij vanzelf in na mijn gemiddeld 2 uur luisteren per dag.
  En ik hoeft toch geen versterker bij mijn ibasso dx50 ??
  Het geluid klinkt als een dijk en net als mijn p5 heerlijk .
  denk er zelf over om mijn akg 701 maar weg te doen .
  Bedankt voor je review..

  1. Inspelen kan op vele manieren. De snelste manier is om gewoon ruis (witte of roze ruis is prima. Radio aan kan ook gewoon) af te spelen. Liefst twee of drie dagen met de P7, want hij is er gevoelig voor. Het is namelijk geen mylar-unit, maar een ‘gewone’ dynamische unit met een surround. Die moet loskomen.

   Ik ken de ibasso dx50 niet, maar als je tevreden bent met het resultaat is het toch prima? :-).

 5. Zelf overweeg ik de P7 aan te schaffen, maar vroeg me af hoe hij het doet t.o.v. de SENNHEISER HD 700 Hoofdtelefoon. Hij kost welliswaar bijna het dubbele, maar doet de P7 veel onder aan deze koptelefoon? Perfect geluid is voor mij het belangrijkste!

 6. Beste Ticho, heb je de P5 kunnen inruilen en was deze nieuw of al gebruikt. Kun je deze P5 overal inruilen ( natuurlijk bij de dealer ) ik hoor graag van je.
  Alvast bedankt

  1. Beste Jo,

   Mijn B&W P5 was onder garantie in reparatie gegaan bij Mediamarkt vanwege lijmresten onder het magnetische kussen na een vorige herstelling (van de bekabeling). Daarvoor heb ik een nieuwe P5 ontvangen als ‘reparatie’. En omdat ik tijdens de afwezigheid van m’n P5 de heerlijke P7 ontdekt had, heb ik de nieuwe P5 kunnen omruilen voor de P7 mits 100 euro opleg. (bovendien ook weer 2 jaar garantie bij gekregen) Dus niet een algemeen geval.

   De P5 was heel aangenaam maar qua comfort ietsje minder na een lange tijd. Geluidsprestaties waren ook geweldig, maar die van de P7 liggen nog net iets hoger. Voor lichtere genres als klassiek en jazz een vrij groot verschil, wat ik ten zeerste apprecieer.

 7. De P7 klinkt echt geweldig goed in mijn beleving en is een enorme stap na een P3. Ik heb zowel de P7 als de P3, en ik vind de P7 eigenlijk opvallend onkritisch qua bron. Ik gebruik hem aan een iPod Touch 4g, iPod Shuffle 4g, iPhone 4s en Marantz PM17. Waar ik de P3 echt heel veel beter vind klinken aan de Marantz dan op alle iDevices lijkt de P7 vrijwel zijn gehele kunnen al aan mijn iPod Touch te laten horen. Ik vond het verschil echt opmerkelijk t.o.v. de P3 omdat die duidelijk het minst klinkt aan de Touch. De openheid en de stemweergave van de P7 zijn echt van een uitzonderlijk hoog niveau. Ik schat het midden van de P7 zelfs hoger in dan dat van mijn B&W nautilus 804 luidsprekers….en dat was tot daarvoor mijn referentie.

 8. Ik heb me laten vertellen dat de iPod Classic een iets betere voorversterker heeft dan de doorsnee mobiele muziekspeler (dus geen Hifiman of andere DAP). Zou dit in het voordeel spelen van de P7?

  Momenteel heb ik de P5, geweldig toestel, z’n prijs waardig. Topkwaliteit. Alleen het comfort kan beter als je langer dan een uur luistert.

  Hoe vergelijkt de P7 zich ermee? Is er een groot verschil merkbaar? Zowel in comfort als in geluidskwaliteit. Ik neem aan nog neutraler?

  Alvast bedankt!

  1. De P7 is een zeer detailrijk en muzikaal model. Aanzienlijk minder kleuring dan de P5. Ook het comfort is een stuk beter geregeld, omdat het een over-ear model is: geen on-ear. De P7 heeft veel baat bij een goede versterker: pas dan trekt het echt open en heb je voordeel van dit model.

   1. Dus best de iPod Classic ook met een DAC gebruiken. Maakt dat een groot verschil zelfs als je niet naar lossless muziek luistert? Hebben ergens een overzicht welke de beste prijs/kwaliteit beschrijft?

    Alvast bedankt! Ik heb deze site net ontdekt toen ik reviews van de P7 aan het zoeken was op youtube. Top!

    1. Beste Ticho,

     Het gaat niet alleen om de dac, maar met name om de versterker die meer stroom kan leveren om de P7 aan te sturen. Natuurlijk maakt de dac ook uit, maar in dit geval zal de versterker het grootste verschil maken. De P7 heeft namelijk best wat energie nodig, al is hij ook niet superlastig om aan te sturen.

     We hebben niet echt een overzicht. Wel een idee om een keer uit te werken. Met een FiiO of AudioEngine zit je wel goed.

   2. Ik heb ondertussen mijn B&W P5 kunnen inruilen voor een P7. Gewoon wauw. Ongelooflijk neutraal, heel comfortabel. Een waardige verbetering van de P5, zelfs zonder externe DAC.

    Kortom nog meer plezier tijdens het luisteren.

   3. Beste Jaap,

    Ik heb net een nieuw album gedownload van iTunes, van laat ons zeggen degelijke audiokwaliteit.

    Maar bij een van de nummers (solo piano) krijg ik enorm veel gekraak door resonantie of zo? Alsof de B&W P7 niet krachtig genoeg is om dat geluid te produceren? Zou het opgelost worden als ik de P7 met een voorversterker gebruik?

    Alvast het nummer in kwestie: https://itunes.apple.com/be/album/superbia/id877593359?i=877593393

    Mocht je de P7 nog hebben liggen, zou je het dan misschien ook eens kunnen uittesten? Ik gebruik een iPod Classic als speler, maar ook op m’n MBP krijg ik hetzelfde probleem.

  1. Dag Dominique,

   Dat ligt eraan wat je zoekt voor geluid. De H6 is wat cleaner en wellicht meer open dan de P7. De P7 vind ik een overall mooi product. Geschikt voor heel veel soorten apparaten. De Momentum is niet mijn favoriet. De gesloten en te donker.

   Comfort is geweldig van zowel de H6 als de P7. De P7 vind ik wat mooier afgewerkt.

  2. Over B&O kan ik niet mee praten daar ik nog nooit heb getest maar heb wel een Momentum 2.0i liggen kan ik vermelden dat vooral na wat langere sessies het comfort de wensen overlaat. Ook het mid vind ik te veel aanwezig waardoor de balans wat mij betreft behoorlijk ver te zoeken is. Erg vermoeiende hoofdtelefoon en een stuk minder muziekaal. Zit tijdens het schrijven nu te luisteren naar de B&W P7 en mijn voeten kan ik hierbij niet stil houden dus er is hierin een geheel andere chemie. Erg muziekaal wat de Momentum totaal mist.

 9. ik vroeg me af hoe deze hoofdtelefoon presteert wanneer ik hem aan een iPhone hang en vervolgens muziekbestanden afspeel uit de iTunes Store (256kbps AAC). Weet je daar misschien iets over te vertellen?

  1. Ik heb de P7 getest op een smartphone – HTC One X – en dat werkt. Wil je echter het maximale eruit halen, dan is een degelijke speler wel vereist. De P7 is niet lastig aan te sturen, maar wat ‘grunt’ is wel welkom om een strak en vol laag te krijgen.

Geef een reactie