Review Bowers & Wilkins CM6 S2

Voordelen

 • Mooie beeldvorming
 • Erg mooie vocale presentatie
 • Oogt strak

Nadelen

 • Niet neutraal
 • Tikkie fris
 • Vereist een krachtige versterker
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Het Britse Bowers & Wilkins heeft ongeveer een halfjaar geleden de S2-series gelanceerd. De 600-serie heeft daarmee een behoorlijke sprong gemaakt. Maar hoe zit dat met de CM-serie? We testen de Bowers & Wilkins CM6 S2. Een bookshelf van 950 euro per stuk. 

  De Bowers & Wilkins CM6 S2 is een monitor-speaker in de populaire prijsklasse van zo’n 1000 euro per stuk. Een haalbaar prijspunt voor de fanatiekere liefhebbers. En wilt u de voet erbij, dan bent u voor een complete set speakers zo’n 2500 euro kwijt. Een flinke investering. Maar het ziet er wel strak uit. En zet er een mooie versterker met geïntegreerde dac op, koppel er een htpc of streamer aan en klaar is kees! Voor zo’n 5000 euro bent u helemaal het (muzikale) mannetje of vrouwtje!

  Tweeter on top

  Arcam A29 versterker met Bowers & Wilkins CM6 S2
  De tweeter zit bij de CM6 op de bovenkant van het kastje. Dit zijn de bijpassende statieven: 450 euro per set.

  Bowers & Wilkins staat bekend om de Nautilus Tweeter. Die kan zowel ín de behuizing als bovenop de kast worden geplaatst. De Nautilus-tube is een soort pijpje waarin de tweeter wordt gemonteerd. Dat pijpje gaat resonantie tegen door energie naar achteren uit te doven.

  Het pijpje kan dus bovenop de kast worden gemaakt: uiteraard ontkoppeld. Dat oogt wel gaaf…. al is het een kwestie van smaak. En de Bowers & Wilkins CM6 S2 is dus een monitor-model met de tweeter bovenop de kast.

  De belangrijkste voordelen van een tweeter on top zijn een complete ontkoppeling van de units. de midden- en laagunit hebben geen invloed op de tweeter. Zo werkt niets door en blijft het hooggebied wat schoner.

  De pijpvorm – nautilus – heeft als voordeel dat resonanties goed worden uitgedoofd. Tevens werkt het positief door op de imaging: de beeldvorming is diep en groots.

  Bowers & Wilkins CM6 S2 specificaties

  Bowers & Wilkins CM6 S2
  Niet alleen in wit, maar ook in zwart en hout! Ziet er goed uit!

  Dan even wat specificaties. De kast is zoals u al hebt kunnen zien rechthoekig: niet gebogen zoals bij de duurdere 800-serie. Dat zou te duur worden. De speaker weegt zo’n 9 kilogram en meet 20 bij 34 bij 30 cm (b/h/d). Inclusief tweeter komt er zo’n 6 cm bij.

  Bowers kan mede door de kevlar-unit (in sommige gevallen zonder surround) op 4 kHz crossen. Dat is ongelooflijk hoog. Het heeft als voordeel dat er totaal niet in het stemgebied gerommeld wordt. En dat is hoorbaar: vocalen klinken uitermate schoon en eerlijk. En wat prominent, maar daarover later meer.

  Het complete bereik is 50 – 28.000 Hz bij -3dB. De (double dome) tweeter kan verder doorlopen: hij haalt 50 kHz bij -6dB. Het breekpunt van de tweeter ligt dus ver boven het hoorbare gebied. Wij meten overigens iets aandere waarden. Bij ons is de CM6 S2 iets later op stoom dan 50 Hz. Zal ook met plaatsing te maken hebben.

  Set-up

  We hebben de Bowers & Wilkins CM6 op een paar systemen gebruikt. Onder meer in de 1000 euro versterkertest die u binnenkort kunt lezen. Ook heeft hij gediend als luidspreker bij de test van de Arcam A29.

  We hebben zowel in de grote als in de kleine ruimte gespeeld. De kleine klinkt uiteraard beter. We gebruiken kabels van Audioquest, Art Speak en Dion Audio. En een Van Medevoort PFM-2 filter voor bronnen en dacs.

  Holografisch en wat frissig

  Bowers & Wilkins CM6 S2
  De eerste kennismaking met de CM6 S2 was bij Mutrox. Daar op een Rotel. Klinkt prima… Maar dat had ook behoorlijk met de luisterruimte te maken.

  Als we wat kernwoorden moeten vinden voor de Bowers & Wilkins CM6 S2, dan is het holografisch, mooie focus zowel in breedte als in de diepte, en een tikkie frissig in het midden en hoog. Het laaggebied is op zich redelijk warm en rond. En dynamisch. Maar heel diep gaat het niet. Bowers heeft gelukkig ook niet heel erg geprobeerd om het dikker aan te zetten. Dat zou kunstmatig overkomen.

  Tevens valt op dat de CM6 helemaal niet zo gemakkelijk is om aan te sturen. Ondanks het rendement van 88 dB / watt / meter. Het zit hem met name in het strak en gedefinieerd houden van het laag. Er is toch wel een heel stabiele versterker nodig om het laag wat power en strakheid te geven. De Arcam A29 lukt dat wel. Een degelijke NAD of Cambridge heeft er ook niet zo’n moeite mee. Maar een Marantz PM7005 mist aanzienlijk dynamiek en overtuiging. Het wordt direct een saaie speaker.

  Langer spelen

  Bowers & Wilkins CM6 S2 sweep
  Onze meting van de CM6 S2 laat zien dat Bowers het hoog wat aanzet.

  We hebben heel wat werk voorbij laten komen op de CM6 S2. Vocaal werk klinkt goed. Subtiel akoestisch werk ook. Maar steviger werk krijgt toch wat te veel energie mee in het midden en hoog. Het lijkt alsof de CM6 S2 dat wat aanzet om een groter stereobeeld neer te zetten. Later blijkt dat vermoeden juist als we meten.

  We hebben meerdere versterkers geprobeerd en komen als beste match uit bij Cambridge Audio en Advance Acoustic. Die hebben goed grip op het laag. Redacteur in kwestie vindt de Advance het meest passen. Iets meer warmte. Redacteur Quintijn prefereert de Cambridge vanwege extra openheid en een mooiere converter. Kwestie van smaak.

   

   
   

  Winkels met Bowers Wilkins

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  4 reacties

  1. Ik ben benieuwd hoe deze speakers zullen presteren met mijn Electrocompaniet ECI-2 50W klasse A versterker. Het is een stabiele versterker, maar de meeste B&W’s willen graag aangestuurd worden door een flinke versterker.

   1. Het gaat niet zo direct om vermogen. Meer de stroom en stabiliteit die een versterker levert. Electrocompaniet is idd erg stabiel. Zou best eens kunnen werken hoor!

  2. Ik combineer ze met een cambridge ax60. De speakers zijn goudeerlijk en prachtig gecontroleerd. Je hoort precies wat de muzikant en producer willen dat je hoort, ongekleurd en recht voor zn raap. En als dat niet helemaal lekker klinkt hebben ZIJ steken laten vallen en niet de speaker. Toch zijn ze niet alleen maar analytisch. Ze maken gigantische impact door het prachtige midden en hoog en het laag is zo strak EN diep (genoeg) dat zelfs de meest extreme muziek gebalanceerd uit de speakers komt. Iets verder of dichter bij de muur en je vindt wat je evt. mist in het laag. De muziek komt bij goede plaatsing volledig los van de speakers en het is een prachtig plaatje met die tweeters on top.

  Geef een antwoord