Home Review Bowers & Wilkins A7

Review Bowers & Wilkins A7

18
Bowers Wilkins A7

Docking stations zijn hot. Heel erg hot. En dat is helemaal niet vreemd, gezien het feit dat het gewoon leuk is om de muziek op een smartphone of mp3-speler – en dan een Apple iDevice in het bijzonder – gemakkelijk te kunnen afspelen via een betere luidspreker. B&W is snel op de groeiende markt ingegaan met de Zeppelin en later Zeppelin Air. Nu komen de Britten met een A5 en A7 AirPlay-speaker. Wij testen nu de Bowers & Wilkins A7.

Bowers Wilkins A7
De Bowers & Wilkins A7 is een prachtige verschijning. De afwerking is subliem, maar dat mag ook wel met 799 euro.

Wie de MM1 desktop-speakers kent, zal ongetwijfeld het ontwerp herkennen. Een zeer strak ontworpen speaker in zwart met zilveren details. Het ziet er erg goed uit. En dat moet ook wel, want net als de MM1, is de Bowers & Wilkins A7 bedoeld voor de fijnproevers met een goed gevulde portemonnee. De A7 kost namelijk 799 euro. En dat is simpelweg een boel geld voor een AirPlay-speaker.

Voor ieder wat wils

Gelukkig biedt Bowers & Wilkins meer dan alleen spelen via AirPlay. Achterop zien we behalve een bedrade netwerkaansluiting nog een usb-poort en een line-in. De usb-ingang maakt het mogelijk om de A7 direct aan een pc te koppelen. Deze wordt dan netjes als geluidskaart herkend (zowel door Windows als door MacOS). Kind kan de was doen! Wel jammer is dat de A7 signalen tot 16bit / 48 kHz accepteert. Dat is toch wel wat achterhaald in deze tijd. En voor 799 euro mag je toch wel 24bit / 96 kHz of 192 kHz verwachten.

De line-in (aux) is zowel geschikt voor een analoog signaal als voor een digitaal optisch signaal. Wel is dan een 3,5mm optisch kabeltje nodig en die zijn niet heel erg standaard. Echter: met een verloopje is een standaard optische kabel toch passend te maken. En we vinden het toch wel prettig dat B&W deze optie biedt.

AirPlay kan zowel via de bedrade netwerkaansluiting als via wifi. Wij gokken dat de meeste gebruikers de draadloze optie zullen gebruiken, maar we vinden het erg lovenswaardig dat B&W ook een gewone, degelijke, cat-kabel ingang heeft toegevoegd. Wij spelen tijdens de test gewoon lekker over de kabel vanaf de desktop naar de A7.

Het schakelen tussen de ingangen kan op de A7 zelf of op de afstandsbediening. Hier heeft B&W naar ons idee een steekje laten vallen. Er valt namelijk niet te zien op welke ingang de A7 staat. Niet altijd handig, vinden wij.

Luxe opbouw

Bowers Wilkins A7
Bowers & Wilkins heeft gedacht aan mooie details. Daar is de doelgroep van deze A7 ook wel gevoelig voor.

Bowers & Wilkins heeft voor de A7 gebruik gemaakt van vijf drivers: twee 25mm buisbelaste Nautilus aluminium tweeters. Daaronder zitten twee 75mm midrange-units. Deze worden weer bijgestaan door een 150 mm woofer. In totaal is er 150 watt aan klasse-D vermogen voorhanden om alles aan te sturen. Er gaat 25 watt naar elke tweeter en midrange-unit. De woofer krijgt 50 watt. Het frequentiebereik van al deze units gecombineerd is 40 Hz tot en met 36 kHz.

Bowers & Wilkins gebruikt tussen de inputs en de versterkers nog een dsp. Deze is wat aangepast ten opzichte van de Zeppelin Air en moet beter klinken. Meer richting de MM1 als we B&W goed hebben begrepen. Dat is een positief punt, want we vinden de MM1’s een stuk lekkerder klinken dan de Zeppelin Air. Nu zal dat ook te maken hebben met het feit dat de MM1’s een echt stereobeeld kunnen neerzetten en de Zeppelin niet. We zijn in ieder geval benieuwd naar hoe de A7 klinkt.

Vol!

Als u van een vol, gul en groots geluid houdt, is de Bowers & Wilkins A7 een schot in de roos. De A7 zet namelijk het laag een tikje aan, waardoor de muziek een warme gloed mee krijgt. Het laag is niet bijzonder detailrijk, maar wel indrukwekkend diep voor een luidspreker van dit formaat. We gokken dat de A7 net zo diep als als een gemiddelde subwoofer bij een soundbar. Toch een prestatie!

Nu is dat dikkere laaggebied in veel gevallen niet zo’n probleem, maar bij bepaalde nummers vinden we het gewoonweg iets te veel van het goede. Daarbij komt dat het met name om het diepere laag gaat. Het midlaag houdt de Bowers & Wilkins A7 wel vrij neutraal, waardoor vocalen vrij ongekleurd en open de kamer in komen. Het is soms wat vreemd, vinden we. Het voelt bij bijvoorbeeld Birdy of Adele wat uit balans, omdat dit muziek is die vocaal gericht is. De stemmen zet de A7 prima neer; open, vrij van de luidspreker en goed verstaanbaar. Maar als er wat laagfrequent ingezet wordt, voelt het alsof de stem wat los staat van de rest van de muziek.

Bowers Wilkins A7
Gelukkig niet alleen AirPlay, maar ook usb-in, en analoog en optisch in via de 3,5mm ingang.

Nu is het met name met singer / songwriter en vocaalgericht werk dat het laag wat problematisch kan zijn. Bij heel veel andere genres is het een kwestie van smaak of het fijn is of niet. Wij kunnen het bijvoorbeeld Alan Parsons wel waarderen. Dit zijn wat oudere opnames die aan de kale kant zijn. Dan weet de A7 het iets meer ‘sjeu’ mee te geven. Hetzelfde geldt voor een gemiddelde rock-opname. Denk aan Living Colour of Muse.

Ander gebruik

We moeten bij het beluisteren van een docking station ook niet vergeten dat deze apparaten een heel andere doelgroep hebben én anders gebruikt worden. Niemand gaat een avond lang intensief naar een docking station luisteren. Het is een apparaat wat u doorgaans gebruikt op de werkkamer, slaapkamer of bijvoorbeeld in de keuken. En u zult niet uitsluitend lossless formaten afspelen. Of wel?

Usb, aux of AirPlay?

Bowers Wilkins A7
De usb-ingang werkt plug and play. Wel jammer dat het beperkt is tot 16bit / 48 kHz.

We hebben de Bowers & Wilkins A7 getest met de usb-ingang, aux-ingang (analoog) en AirPlay via iTunes op de pc. We kunnen concluderen dat de Britten de A7 met één bug hebben afgeleverd. De usb-input werkt feilloos, net als de optische en analoge ingang. AirPlay heeft – in onze opstelling met iTunes – een irritante bug: bij het overschakelen tussen pc en de A7 gaat de A7 op vol volume spelen, omdat iTunes nog open staat. Dat is wellicht logisch voor sommige gebruikers, maar wie een desktop speakerset heeft met volumeregeling, heeft – als het goed is – altijd het volume van software op 100 procent. Aangezien de A7 een eigen volumeregeling heeft, is het echt even opletten bij overschakelen. Wij zouden het dus logischer vinden als de A7 verder speelt op het volume van de usb- of aux-ingang. Of in ieder geval op het volume start waarop het de vorige keer is geëindigd.

Klankmatig zijn er ook wat verschillen hoorbaar. De usb-input – die op de htpc hebben aangesloten – vinden we bij de B&W het minst geslaagd. Het verschil tussen de aux-ingang en de usb-input is gemakkelijk hoorbaar. Voor de line-in gebruiken we in onze opstelling de Astell & Kern AK100. Deze high-end mobiele speler weet de A7 toch we een stuk mooier te voeden dan de htpc die alles digitaal doorstuurt. Het klinkt allemaal wat vloeiender en minder korrelig dan via usb, die soms de neiging heeft wat scherpte mee te geven aan de muziek.

AirPlay klinkt natuurlijk ook uitstekend. Zeker op niveau van de Astell & Kern via de analoge ingang. We hebben heel wat albums over het netwerk naar de A7 gestuurd en we hebben in geen geval scherpte of vervorming waargenomen. Kortom: klankmatig heeft B&W het prima voor elkaar. Nu nog de volumebug eruit patchen.

Kamervullend

Doorgaans klinken docking stations klein en wat gedrongen. Het is ook vaak duidelijk dat het geluid uit de docking station komt: het geluid plakt als het ware vast aan de luidspreker. Dat probleem heeft Bowers & Wilkins behoorlijk weten op te lossen. Natuurlijk weet het nog steeds niet zo los te spelen als twee losse luidsprekers, maar de A7 zet een heel behoorlijk stereobeeld neer.

Vocalen komen netjes uit het midden en het is soms verrassend hoeveel ambiance de A7 nog weet te creëren. We horen echt natuurlijke galm en ambiance uit de muziek ver in de luisterruimte. De dsp weet dus wel degelijk een groots beeld te vormen. En in geval van de A7 is dat zonder dat het ten koste gaat van de imaging van vocalen. Petje af daarvoor!

Conclusie

We vinden het lastig om een conclusie te schrijven voor de Bowers & Wilkins A7. Het is een waanzinnig mooi apparaat om te zien. Aan alle details zijn gedacht. Dat zal de high-end shopper zeker bekoren! Ook is het lovenswaardig wat Bowers & Wilkins gedacht heeft aan meer inputs dan AirPlay. Met usb, analoog en optisch in is de A7 echt een zeer compleet apparaat die meer mensen zal bevallen dan alleen de Apple-fans. We vinden het echter een misser dat de A7 op vol volume speelt bij het schakelen via AirPlay. Ook is het jammer dat usb niet verder gaat dan 16 bit / 48 kHz. Dat kan niet meer in deze klasse. Ook vinden we de A7 wat aan de warme kant. Soms pakt het goed uit, soms niet, vinden wij. Dat is echter echt een kwestie van smaak. Echter: toch we vinden 799 euro wat aan de pittige kant voor de A7.

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 799.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Bowers & Wilkins A7

Winkels met Bowers Wilkins

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

18 REACTIES

  1. Ik heb zojuist een Astell & Kern AK100II aangeschaft en zou deze graag willen gebruiken om via Airplay (dus zonder kabels) aan te sluiten op mijn A7 of A5 of het liefst allebei tegelijkertijd. Kan iemand mij vertellen hoe ik dat voor elkaar krijg?

    Bedankt!

    Wouter

    • Ik vind de A7 echt een beest. De zeppelin vind ik wat gemoedelijker. Maar ik moet zeggen op dance muziek klinkt de A7 denk ik een stuk lekkerder als de zeppelin air. Ook op volume blijft die heerlijk klinken ik vind het een topaankoop. Behalve de airplay optie waar ik nog steeds mee aan het vechten ben. Maar dat heeft met mijn routertjes te maken

          • Beste Michael,

            Ik weet wel zeker dat het ligt aan de Experia box. Dat zijn ronduit drama-apparaten. Is de Experia Box die je hebt staan – er zijn meerdere versies – niet te bridgen waardoor je de TP Link kan gebruiken als router? Anders zou je de TP Link in de DMZ kunnen zetten, waardoor alles direct door de Experia Box gaat. DHCP en alle andere services in de Experia Box uitzetten en alles laten overnemen door de TP Link. Dan moet het al beter werken, gok ik zo.

          • Heb ik al gedaan alles gaat via de tp link nog steeds veels teveel uitval. Ik ga hem nu aansluiten via de ethernet kabel dan werkt het tenminste altijd. Maargoed wel jammer natuurlijk ik meen toch dat ik een redelijk schoon netwerk heb met weinig apparaten in huis.

          • Tsja… wat kan ik zeggen: wifi :-). Voor mij is kabel heilig… nooit gezeur mee. Wifi is vaak een kwestie van ‘fingers crossed’. Ik heb een Engenius EAP350 accesspoint centraal in huis hangen en dat werk zeker aardig. Maar dat ding kost ook zo’n 150 euro.

          • Hij is mij die 150 euro wel waard als ik er zeker van ben dat het werkt. Maar ik heb vandaag b&w gebeld en 1 op de 100 is de wifi ontvanger niet goed zeggen ze. Dus ik ga hem eerdaags ff na laten kijken

  2. Heerlijke kritische review!

    Ik heb al meerdere reviews over de a5/a7 gelezen, echter weet Alpha audio toch wat minpuntjes te vinden, welke in de andere recensies nog niet had gelezen.
    Een 5 sterren beoordeling zal dan ook maar af en toe moeten worden gegeven, in tegenstelling tot sites als bijvoorbeeld Whathifi, waar ik tussen de al de 5 sterren reviews geen fatsoenlijke beoordeling meer kan vinden.

    Alpha audio maakt zijn naam, als kritische en objectieve site, weer waar met deze review.

    Kent u de “Teufel Raumfeld One” toevallig ook Jaap Veenstra? En zo ja, wat is uw mening over deze vergelijkbare netwerkspeler?

    • Dag Kevin,

      Dank je voor het compliment. We proberen altijd zo kritisch mogelijk naar een apparaat te kijken. Perfecte apparaten komen we zelden tegen en daarom zijn vijf sterren heel zeldzaam op Alpha Audio. :-). Ik ken de Teufel helaas niet. Ik heb regelmatig spullen van ze gehoord en ik moet zeggen: de verhouding prijs / kwaltieit is vaak heel erg goed bij Teufel. Maar goed: ik kan echt niets zeggen over de Raumfeld One.