Review Bowers & Wilkins 805 D4 – Een frisse nieuwe start

Voordelen

 • Open en snelle weergave
 • Veel lucht
 • Gedetailleerd

Nadelen

 • Erg pittige prijs
 • Frissere klankkleur
 • Prijs: € 10.000

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Bowers & Wilkins 805 D4

  Inleiding

  Augustus 2021: Bowers & Wilkins introduceert de nieuwe 800 D4 series. Dat is altijd wel een ‘happening’, aangezien Bowers & Wilkins met recht een icoon in onze industrie genoemd mag worden. Het Britse merk heeft diverse innovaties op zijn naam staan. Met de ‘Nautilus Tube’ als één van de bekendste. In de D4 lijn is deze ‘tube’ weer wat verder ontwikkeld. Maar voordat we in de techniek duiken: eerst een blik op de Baby 800: de Bowers & Wilkins 805 D4. 

  Bowers & Wilkins pakt zaken meestal redelijk grondig aan als het gaat om de 800-serie. Toen de D3-lijn geïntroduceerd werd, ging dit gepaard met de continuüm-unit, een nieuwe tube voor de tweeter en een compleet nieuwe kast voor nagenoeg alle modellen. In feite is de complete speaker opnieuw ontworpen.

  Bij de D4 lijn zijn ook weer behoorlijk wat zaken aangepakt: de tube voor de tweeter is significant langer en is nu één stuk aluminium. We moeten zeggen: het oogt geweldig mooi én bijkomend voordeel is dat het resonanties tot praktisch 0 moet reduceren. Ook is de de spider achter de continuum-unit is opnieuw bekeken en is in feite teruggebracht tot een ring met wat draadjes om de boel bij elkaar te houden. Dit moet reflecties en dus vervorming drukken. Immers: er zit minder in het pad van de airflow. Slim!

  Tenslotte valt op dat de kast nog doder is gemaakt én mooier is afgewerkt. Zo is er een aluminium top-plate gebruikt (waarover weer het nepleer (milieu enzo) is aangebracht. Ook gebruikt Bowers & Wilkins een aluminium backplate bij de D4-versie. Allemaal om de kast zo goed als dood te maken én ook de 805 wat meer premium te laten ogen.

  En zeker bij de 805 valt dit op, omdat deze bij de D3-lijn niet écht grondig is aangepakt. Daar was het vooral de 801, 802 en 803 die compleet anders zijn gaan ogen. De 804 en 805 waren iets subtieler aangepakt. Maar dat is dus veranderd met de D4-serie. Nu zijn ook deze twee modellen meegegaan in het totaalplaatje. Het moet gezegd: de afwerking en styling is subliem…

  Een paar specs

  De nieuwe Bowers & Wilkins 805 D4 is een tweeweg monitor luidspreker. De prijs is op dit moment 8800 Euro per paar exclusief statieven. De statieven kosten ongeveer 1200 euro per setje. Dat brengt de 805 D4 op 10.000 Euro. Serieus geld, waarover later meer.

  De midwoofer is een continuüm-unit met een diameter van 16,5cm. In de 805 D4 is hij wél voorzien van een surround, in tegenstelling tot de andere modellen, waarbij het een FST-unit is (zonder surround). Dit omdat het natuurlijk niet alleen de middenband, maar ook het lagere segment moet weergeven.

  De tweeter is – uiteraard – een diamond-model met een diameter van 25mm. Bij elkaar hebben ze een bereik van 42 Hz – 28 kHz (+/- 3dB volgens het boekje). Dat is netjes. Het filter is een eerste order filter, zoals we inmiddels gewend zijn van Bowers. Minder componenten zorgt voor minder verlies is hun theorie. En daar kunnen we ons wel in vinden. De crossoverfrequentie staat niet in de specificaties, maar we gokken dat deze rond de 2500 Hz ligt. De gevoeligheid komt op 88dB bij 1 watt op 1 meter. En de nominale impedantie op 8 Ohm met het minimum op 4,6 Ohm. Hij is – hebben we het gevoel – wat vriendelijker voor de versterker dan de D3.

  De 805 D4 is zwaar… heel zwaar. De speaker zelf weegt ongeveer 16 Kg, maar de statieven, nadat ze goed gevuld zijn, doen daar – gokken we – nog zo’n 25 Kg per stuk bij. Nu moeten wij helaas nog weleens sjouwen… en dat is geen lolletje met 40 Kg per stuk. Zeker niet als ze niet écht lekker te pakken zijn en je écht niets wilt beschadigen.

  De 805 D4 is van zichzelf 44cm hoog bij 24cm breed en 37cm diep. Met statief komt dat op zo’n meter hoog. Prima.

  Winkels met Bowers Wilkins

  Audio Forum

  Kornoelje 3
  2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  5 reacties

  1. De Yamaha 2200 dunnetjes…..eigenlijk niet verwacht.Zo zie je maar,kun je voor een aardig bedrag toch de mist ingaan.En dan de Marantz….hier en daar wat verguisd bij de high enders-knap gedaan voor dat geld!

   1. De Yamaha is vooral een lichtvoetige versterker met hoge precisie. Het is niet zozeer een rondborstige klank…Bij de 805 wordt dat wat veel… De Marantz klinkt vrij layed back. En dat gaat beter. De Model 40n is qua versterker prima… Gewoon goed gedaan.

  Geef een antwoord