web analytics

Review Bowers & Wilkins 803D3

Voordelen

 • Schone, snelle sound
 • Grootse beeldvorming
 • Fijne voet
 • Ziet er goed uit

Nadelen

 • Zware speaker
 • Blijft een flink setje voor de woonkamer
 • Laag kán wat dominant worden
 • Bowers Wilkins 803D3

  Inleiding

  Laat kenners een Bowers & Wilkins luidspreker tekenen en vermoedelijk komt er een model met een aparte kast voor de woofers en daar bovenop de kop voor de middentoner. En bovenop: het bekende Nautilus-buisje voor de tweeter. Kortom: ze tekenen een 800-serie Bowers & Wilkins met de tweeter-on-top. Logisch: het kenmerkt het Britse bedrijf al zo’n 40 jaar. Wij testen de Bowers & Wilkins 803 D3… de ‘middenklasser’ van de topserie. 

  Bowers & Wilkins heeft eind 2015 de nieuwe 800-serie geïntroduceerd. En het ging niet om een subtiele wijziging. In feite is alles anders. Op een paar zaken na: de aansluitingen voor de speakerkabels, filtercomponenten en de diamanten dome voor de tweeter. De rest is aangepakt: kast, units, mageneten, bracings… voet… et cetera.

  Bowers & Wilkins 803D3

  Bij de 803D3 gaat het eigenlijk nog verder dan bij de andere modellen. De vorige 803 was een vrij grote, lompe luidspreker die niet echt binnen de serie paste. Hij was te groot in vergelijking met de 804 en 802 en op gebied van uiterlijk was hij uit balans. Dat is bij de nieuwe versie gelukkig anders. De nieuwe 803D3 heeft een extra ‘kop’ gekregen. Net als bij de 802 en 800 dus. Boven op die kop is de tweeter aangebracht. Kortom: geen evolutie bij de 803, maar gerust een revolutie…

  De belangrijkste zaken

  De belangrijkste wijzigingen bij de nieuwe 800-serie zijn de continuüm middentoner en de aluminium behuizing voor de diamant-tweeter en nieuwe middentoner. Ook zijn de woofers van een zogenaamde vleugelvorm voorzien. De doorsnede laat zien dat de dikte inderdaad anders is vanaf de buitenrand naar de binnen toe. Bowers noemt dit Aerofoil. En door de verschillen in dikte moet de woofer nog stijver zijn en dus minder vervormen.

  Tenslotte is de interne bracing aangepast. De 803, 802 en 800 zijn voorzien van minder, maar wel dikkere schotten. De woofers zitten in een metalen frame dat weer aan de ‘matrix’ is bevestigd. Deze constructie moet resonantie significant verlagen ten opzichte van de vorige 800-serie.

  Gerelateerde berichten

  Syntaxx dual PSU

  Review Syntaxx bi-volt voeding

  Inleiding InhoudExterne voedingen lijken wel het volgende product… ze worden steeds populairder, zeker nu het computernetwerk onderdeel van de signaalketen is geworden. Er komt aardig wat vervuiling binnen via zowel de ethernetkabel, als de schakelende voedingen van de switches, routers en modems. Als we die ruis weg kunnen nemen met een fatsoenlijke voeding, scheelt dat […]

  Review: Dion Audio ST100 Anniversary Edition.

  Inleiding InhoudLang zal hij leven, lang zal hij leven… Dion Audio heeft recentelijk haar tien jarig jubileum mogen vieren. Maar in plaats van het vieren in gesloten kring met gebak voorzien van tien kaarsjes, viert Dion Audio dit met al haar klanten. In de vorm van de gloednieuwe ST100 versterker. Met vier triode-kaarsjes. En ja, […]

  9 reacties

  1. Goedemiddag, via Google kwam ik op deze review. En uw bevindingen stroken absoluut met die van mijzelf, chapeau! Ik bezit sinds een aantal weken de 802D3 (rosenut) i.c.m. de Luxman L-509X, deze heb ik in een aparte audioroom staan. Na diverse luister sessies in verschillende ruimten en opstellingen. Vooral tussen de 800D3 en de 802D3, dit omdat ik in eerste instantie in de markt was voor de 800D3. Hebben mij doen besluiten voor de 802D3 te gaan. Geheel subjectief vanuit mijn beleving natuurlijk, maar zijn de extra procenten die de 800 t.o.v. de 802 heeft in mijn setup te verwaarlozen. Qua prijs is er natuurlijk een verschil tussen beide, maar in de praktijk bleken deze twee series toch dichter bij elkaar te liggen. Of een set 800D3 liever verkocht wordt dan een set 802D3, dat laat ik even in het midden. Er zijn in mijn zoektocht naar deze speakers wel een aantal exotische varianten, qua voorstel levering de reveu gepasseerd. Zeker gezien de markt in de UK momenteel. Vriendelijke groet, Craig

  2. Dank voor de review. Afgaand op de foto’s is B&W de hogeschool voor de luidsprekerbouw. Erg fraai gemaakt. Met dat profiel op de achterkant…hmmm leent zich wellicht in de toekomst voor een actieve versie? En kan men samenwerken met stalgenoot Classe….
   € 17K is wel een stevige smak pepernoten.

    1. Ik dacht dat de bowers misschien nog wat kleine zaken uit de set konden naar boven brengen. Dat de metrum nog meer kon dan je al dacht of dat de pass toch nog net iets anders was dan je vermoedde, dat de nad toch wel wat oud wordt. Dat je door de bowers meer te weten kwam dan door de focals.

  3. ‘Ziet er goed’uit’ is nogal subjectief en vooral een kwestie van smaak, Jaap. Voor geen goud zou ik ze in mijn klassieke interieur willen plaatsen en daarbij hebben ze veel ruimte nodig, die ik niet heb. Nee, geef mij dan maar Sonus Faber, of zo.

  Geef een reactie