Review Bowers & Wilkins 683 S2

Voordelen

 • Open geluid
 • Degelijke afwerking
 • Uitstekende tweeter

Nadelen

 • Vereist versterker met controle
 • Snelle muziek soms rommelig
  • Bowers & Wilkins 683 S2

   De 683 S2 luidsprekers van Bowers & Wilkins hebben we inmiddels al een jaar staan, dus die zijn goed ingespeeld. Hoog tijd om onze mening over deze vloerstaanders met u te delen.

   Bowers & Wilkins 683 S2De 683 S2 is het grotere broertje van de eerder besproken 685 S2. Voor 1.500 euro per paar haalt hiermee een speaker met een nettogewicht van ruim 27 kilogram in huis. Met een hoogte van bijna een meter en diepte van 36,5 centimeter dient u er aardig wat ruimte voor te reserveren in de luisterruimte. Geïnteresseerden hebben keuze uit twee afwerkingsvormen, namelijk zwart of wit. Wij hebben de zwarte variant in huis staan, waarbij opvalt dat Bowers & Wilkins veel aandacht heeft besteed aan de afwerking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een geweven kevlar, fraaie voetplaat en afneembaar voorpaneel. Niet gek voor een speaker met een relatief betaalbaar prijskaartje!

   Loepzuiver

   Net als in de rest van de lijn heeft Bowers & Wilkins de Double Dome tweeter in de 683 S2 geïntegreerd. Deze unit is oorspronkelijk afgeleid van de CM10. Een goede keuze ten opzichte van zijn voorganger, want het hoog klinkt loepzuiver en scherp. Bovendien is er nagenoeg geen vervorming hoorbaar. Zetten we bijvoorbeeld een cd van Santana op, dan klinken de hoogste noten voor ons gevoel neutraal, schoon en bovenal ontzettend ‘dichtbij’.

   Bowers & Wilkins 683 S2Lage tonen

   Deze speaker heeft een groot bereik en is daarom met name geschikt om grote ruimtes met muziek te vullen. Het laag treedt bij de 683 S2 in eerste instantie erg op de voorgrond. Om de juiste balans in de weergave de vinden, besluiten we na verloop van tijd om de luidspreker iets verder van de muur te zetten en de rubberen voetjes te vervangen voor de meegeleverde spikes. Nu klinkt de weergave een stuk natuurgetrouwer en meer gebalanceerd, omdat het laag de midden en hoge tonen niet meer overstemd bij bijvoorbeeld rockmuziek. Bowers & Wilkins levert ook nog schuimdoppen mee die naadloos in de woofer passen. Hiermee lukt het om het laag nog meer te dempen, maar naar onze mening is dat niet nodig.

   Controle

   Bowers & Wilkins 683 S2Bowers & Wilkins luidsprekers staan erom bekend dat ze een versterker met veel controle vereisen en bij de 683 S2 is dat niet anders. Voor onze test hebben we de NAD T787 bi-amped op de vloerstaanders aangesloten en dat gaat prima. De energievoorziening is van Kemp en we hebben Rocket 44 kabels gebruikt van AudioQuest. Wat opvalt is dat de 683 S2 bijzonder veel details uit muziek van diverse bronnen weet te persen en dat vinden we voor een product in deze prijsklasse erg bewonderenswaardig.

   Gerelateerde berichten

   Waterfall Victoria

   De ‘Victoria’ van het Franse bedrijf Waterfall is de grootste uit het Waterfall-segment. Deze 2,5 weg luidspreker is uit glas opgetrokken. Dit maakt de luidpreker gemakkelijk te integreren in elk interieur. Of hij nu bij een raam of voor een muur wordt geplaatst. Het maakt de Victoria niet uit: hij is en blijft een lust […]

   Bowers Wilkins 702 S2 (

   Review Bowers & Wilkins 702 S2

   Eind vorig jaar heeft Bowers & Wilkins de nieuwe 700-serie geïntroduceerd. Een compleet nieuwe lijn als opvolger van de CM-serie. Nu zijn de typenummers die we nu voorgeschoteld krijgen niet nieuw, want de 700-serie heeft eerder bestaan. Namelijk begin jaren 2000. Als opvolger heeft Bowers met de CM1 de CM-serie rond 2006 geïntroduceerd. Dit om […]

   Pass Labs X2.5

   Pass Labs is een Amerikaans high-end bedrijf dat onder leiding staat van Nelson Pass. Het merk heeft al vele gerenomeerde versterkers gemaakt die alle gebruik maken van de gepatenteerde supersymmetry-techniek. Een techniek die, zoals de naam het al zegt, er voor zorgt dat de versterker volledig symmetrisch opgebouwd is door onder andere exact dezelfde onderdelen […]

   13 reacties

   1. Ik heb ook een set B&W 683 S2 staan en sta voor de volgende afweging voor een upgrade vd aansturing ervan.
    1. Combi van een Cambridge CXA60 als amp met een Bluesound Node 2 voor streaming. Of
    2. Combi van Cambridge CXN voor streaming en als pre-amp met een Cambridge 651w poweramp.
    Kan iemand iets zinnigs zeggen over welke optie een mooier geluid kan opleveren aangezien deze B&W’s qua voeding veeleisend zijn. Of is de CXA60 daar prima toe in staat?

   2. na het lezen van deze reacties vraag ik me af of deze 683 s2 ook goed klinken op een rotel voorversterker rc1573 en een nad 218 thx eindversterker. het is een zwaare versterker maar ik lees hier dat rotel eindversterker 40w beter klinkt

    wat is jullie verwachting ?

   3. Ik las in de test dat: Bowers & Wilkins luidsprekers staan erom bekend dat ze een versterker met veel controle vereisen en bij de 683 S2 is dat niet anders.
    Behoort de Yamaha S701 versterker ook tot deze categorie ? Zou deze combinatie bij elkaar passen ?

   4. De B&W Speakers zijn lastige jongens over een versterker keuze, je kan ze inderdaad niet zo maar op een versterker aansluiten en gaan met de muziek. Heb hier zelf de oudere 602-2 serie, eerst op een Denon versterker maar daar bleven zij erg vlak met soms klipping van de speakers (heen en weer gaan van de conus zonder geluid) maar daarna aangesloten op een Rotel van 40 watt zuiver vermogen tegenover de Denon met 120 watt is het verschil enorm, De kleinere Rotel geeft deze speakers een enorme kracht en kristal ruimtelijk geluid met zeer zuivere details in muziek enz. Hiermee wil ik dus zeggen dat een vermogen niet zo belangrijk is, maar wel een goed advies welke merk versterker een goed huwelijk heeft met de B&W Speakers. Zo ook dit review zal mooier zijn als de speaker getest zijn op verschillende merken versterkers.

    1. Ik heb hiervoor een NAD D7050 gehad op de B&W683 s2. Het klonk allemaal wat geknepen. Wel zeer helder geluid maar toch miste ik iets. Nu een Lyngdorf Tdai 2170 maar wat komen ze nu los!

    2. Dag Hubert,

     We testen doorgaans ook op meerdere versterkers. Zie de review van de Bryston . Die hebben we op drie versterkers gehad voordat we een oordeel hebben geveld. Ook zo’n lastige speaker. Maar het zegt wel wat over de versterker natuurlijk. Ik ben van mening dat een speaker niet zo lastig kan / mag / moet zijn.

   5. Maar een toch verrassend goede score gekregen. Ondanks dat jullie meer te spreken waren over de 685 S2. Tijdens de review hebben jullie ze ook gebruikt op een AV reciever. Waarschijnlijk hadden ze op een goede stereoversterker nog beter geklinkt!

   6. Dus eigenlijk zeg je dat als je bijvoorbeeld de NAD M12 en M22 combo gebruikt op deze speaker dat het laag goed in controle kan worden gehouden?

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner

   Video review Akiko Audio Minelli power conditioner