web analytics

Review Bowers & Wilkins 606 S2

Voordelen

 • Klinkt erg gemoedelijk
 • Strak design
 • Prijs!

Nadelen

 • Goede versterking is wel nodig
 • Prijs: € 350

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Bowers Wilkins 606S2

  De test-setup

  We kiezen bij de Bowers & Wilkins 606 S2 voor een eenvoudige set-up. De reden is eenvoudig: de klantenkring die gaat voor een 606 gaat waarschijnlijk niet met talloze losse componenten spelen. Het ligt meer voor de hand dat er een geïntegreerde versterker aan wordt gekoppeld. We pakken dus onze Hegel Röst all-in-one. Een fantastische alleskunner. De Hegel kan streamen, fungeren als dac en heeft een voor- en eindversterker. Het enige dat zou kunnen missen is een phono-input.

  De Hegel Röst wordt dus de aansturing en bron. We pakken een paar Qed XT25 kabels en een simpel Kemp SNS-filtertje om de Hegel wat te helpen met de energietoevoer. That’s it… Als bronnen gebruiken we onze NAS, Tidal en sinds kort gebruiken we ook Qobuz sublime om high-res te streamen uit de ‘cloud’.

  Winkels met Bowers Wilkins

  Audio Forum

  Kornoelje 3
  2262 AX Leidschendam, Zuid Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  7 reacties

  1. Dat Duitse luidsprekers de hogere tonen (en ook de bas) luider zouden afspelen dan Engelse luidsprekers, was vroeger zeker waar maar inmiddels wel een achterhaalde opvatting. Duitse luidsprekers zijn zeker de afgelopen decennia neutraler gaan spelen. En Engelse luidsprekers zijdezacht in het hoog? In de frequentiekarakteristiek van mijn KEF’s worden de hogere frequenties zeker niet benadrukt door een oplopende frequentiekarakteristiek, maar zijdezacht is wat anders.

   In het geval van de (Engelse) B&W 606S2 is er in de frequentiekarakteristiek sprake van een sterke dip op 6 kHz die daarna sterk omhoog loopt. En de hoge tonen boven 8kHz benadrukt. De hele frequentiekarakteristiek zwabbert overigens alle kanten op en elke zichzelf respecterende engineer zou zich schamen dit product op de markt te zetten.

   Dat een dergelijke kleurende speaker als goed klinkend wordt ervaren is op zich niets mee mis (over smaak valt niet te twisten en zelf hou ik ook wel van een warme kleuring), maar wel opvallend als het om professionele reviewers gaat die normaliter op neutraliteit focussen. Zodra we het over klankregeling op een versterker hebben wordt dit als doodzonde gezien. Bij veel versterkers zit er geeneens een klankregeling meer op. Wel eens overgeschakeld van radio 5 naar radio 2? Bij de laatste dreun je de kamer uit en moet je de bas wel terugdraaien. Vreemde wereld die Audio wereld.

  2. Obi, de Engelse luidsprekers staan in tegenstelling tot de Duitse merken, die een voorkeur hebben voor ‘n nadruk op het hoog, zijn de B&W ‘s en KEF bekend om het zijdezachte hoog. Mijn advies inplaats van jouw huidige versterker ‘n goedkope versterker aan te sluiten, die eigenlijk bedoeld is voor de vele dB’s, ipv High-end weergavekwaliteit. Dan (aangesloten op inferieure kwaliteit apparatuur) klinken jouw boxen net zo slecht als luidsprekerboxen van bijvoorbeeld €20.000,– Dat is de reden dat Alpha-Audio gebruik maakt van topklasse apparatuur (inclusief kabels etc.)

  3. Ik heb vroeger ook met veel plezier naar B&W speakers geluisterd. Totdat ze met die akelig scherpe tweeter begonnen. Dus wat jullie schrijven voor “brede muzieksmaak” niet helemaal mee eens. Voor rock en metal vreselijk. En dat door de zoals in een review elders goed opgemerkt ” too hot treble”.

   1. De invoering van de metalen tweeters, ook bij de topmodellen, was ook voor mij een afknapper. Ben pas weer aangehaakt bij de invoering van s2 tweeter. Die klinkt voor mij niet onaangenaam.

  4. Je blind staren op specificaties is verkeerd cijfers zeggen vaak niets over hoe het klinkt. Maar de Engelse speaker fabrikanten staan erom bekend dat de hogere frequenties zijdezacht klinken. B&W heeft hier echt iets gepresenteerd, want voor €700,– deze kwaliteit te leveren is subliem. De genoemde geïntegreerde versterker is ook van 5 sterren kwaliteit. Ook hier geldt dat deze geen 100 watt levert en toch €2.500,– kost. Alleen het vermogen zegt niets over de kwaliteit van de weergave. Als je geen LP’s wilt afspelen, dan is dit DE topper onder de alleskunners. Het is een vaststaand feit, de klankkwaliteit van elke luidsprekerbox wordt bepaald door het bronsignaal.

  Geef een antwoord