Review Bowers & Wilkins 606 S2

Voordelen

 • Klinkt erg gemoedelijk
 • Strak design
 • Prijs!

Nadelen

 • Goede versterking is wel nodig
 • Prijs: € 350

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Bowers Wilkins 606S2

  Inleiding

  Er zijn van die luidsprekers waar je vrijwel direct verliefd op wordt. Denk aan – in geval van auteur in kwestie – de Raidho D-lijn. Maar ja: in dit geval een vrij onhaalbaar model. Kan het ook met betaalbare luidsprekres? Zeker, want zelfs tijdens de inspeelperiode speelt de nieuwe Bowers & Wilkins 606 S2 de sterren van de hemel op onze nieuwe redactielid: de Hegel Röst. Wat een combinatie. Geweldig. Oeps… geven we daar eigenlijk de conclusie al weg? Nou… sorry. 

  Bowers & Wilkins is hard aan de weg aan het timmeren met zijn nieuwe lijnen. Eerst de 800 D3-serie die radicaal anders was dan de vorige, vrij traditioneel ogende modellijn: de tweeter on top met de gele kevlar-units was er al een tijdje. Daarna de nieuwe 700-serie die de CM-lijn heeft opgevolgd. Wederom Continuüm en modellen met een tweeter on top. En hoewel de 700-serie behoorlijk beter te betalen is, komt het nog steeds op 4.000 euro voor een forse vloerstaander of gemakkelijk 1.200 euro voor een lekker bookshelf-model. Kortom: tijd voor een nieuwe 600-serie om ook onderaan wat interessants te bieden.

  Continuüm

  Ook de 600-serie mag gebruik maken van het nieuwe ‘wondermateriaal’: continuüm. Wat is het? Geen idee… het is een gevlochten materiaal. Maar wat het precies is, weet alleen Bowers & Wilkins. Feit is: het zijn fijne units. Open, snel, rustig… En de 606 S2 die we hier hebben staan, gebruikt het materiaal om het midden en laag weer te geven. Net als bij de 707 die we eerder hebben getest dus.

  Het verschil met de 700-serie is vooral de basket. Die is eenvoudiger uitgevoerd. Niet het ‘fancy’ aluminium. Kosten… Hetzelfde geldt voor de behuizing: die heeft geen matrix voor extra versteviging en resonantiedemping.

  Nog paar verschillen? De tweeter is – vanzelfsprekend – niet voorzien van de carbon-behandeling. Maar het is wel een nautilus-model. Dus ringing beging pas boven de 30 kHz. Genoeg headroom om geen vervorming in het hoorbare gebied waar te nemen. Zoals de metingen ook wel laten zien.

  De afwerking is bijzonder netjes. Net lakwerk – mat wit vinden we mooier dan hoogglans. Een keurige beschermkapje voor de tweeter en terminals die vergelijkbaar zijn met de 700-serie. Kortom: niets op aan te merken.

   
   

  Winkels met Bowers Wilkins

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE
  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  7 reacties

  1. Dat Duitse luidsprekers de hogere tonen (en ook de bas) luider zouden afspelen dan Engelse luidsprekers, was vroeger zeker waar maar inmiddels wel een achterhaalde opvatting. Duitse luidsprekers zijn zeker de afgelopen decennia neutraler gaan spelen. En Engelse luidsprekers zijdezacht in het hoog? In de frequentiekarakteristiek van mijn KEF’s worden de hogere frequenties zeker niet benadrukt door een oplopende frequentiekarakteristiek, maar zijdezacht is wat anders.

   In het geval van de (Engelse) B&W 606S2 is er in de frequentiekarakteristiek sprake van een sterke dip op 6 kHz die daarna sterk omhoog loopt. En de hoge tonen boven 8kHz benadrukt. De hele frequentiekarakteristiek zwabbert overigens alle kanten op en elke zichzelf respecterende engineer zou zich schamen dit product op de markt te zetten.

   Dat een dergelijke kleurende speaker als goed klinkend wordt ervaren is op zich niets mee mis (over smaak valt niet te twisten en zelf hou ik ook wel van een warme kleuring), maar wel opvallend als het om professionele reviewers gaat die normaliter op neutraliteit focussen. Zodra we het over klankregeling op een versterker hebben wordt dit als doodzonde gezien. Bij veel versterkers zit er geeneens een klankregeling meer op. Wel eens overgeschakeld van radio 5 naar radio 2? Bij de laatste dreun je de kamer uit en moet je de bas wel terugdraaien. Vreemde wereld die Audio wereld.

  2. Obi, de Engelse luidsprekers staan in tegenstelling tot de Duitse merken, die een voorkeur hebben voor ‘n nadruk op het hoog, zijn de B&W ‘s en KEF bekend om het zijdezachte hoog. Mijn advies inplaats van jouw huidige versterker ‘n goedkope versterker aan te sluiten, die eigenlijk bedoeld is voor de vele dB’s, ipv High-end weergavekwaliteit. Dan (aangesloten op inferieure kwaliteit apparatuur) klinken jouw boxen net zo slecht als luidsprekerboxen van bijvoorbeeld €20.000,– Dat is de reden dat Alpha-Audio gebruik maakt van topklasse apparatuur (inclusief kabels etc.)

  3. Ik heb vroeger ook met veel plezier naar B&W speakers geluisterd. Totdat ze met die akelig scherpe tweeter begonnen. Dus wat jullie schrijven voor “brede muzieksmaak” niet helemaal mee eens. Voor rock en metal vreselijk. En dat door de zoals in een review elders goed opgemerkt ” too hot treble”.

   1. Het is extreem belangrijk goed te combineren. Ja: sommige B&W’s hebben een minder vloeiend of zacht hoog. Maar indien goed aangestuurd, is de Diamond niet scherp, is mijn ervaring.

   2. De invoering van de metalen tweeters, ook bij de topmodellen, was ook voor mij een afknapper. Ben pas weer aangehaakt bij de invoering van s2 tweeter. Die klinkt voor mij niet onaangenaam.

  4. Je blind staren op specificaties is verkeerd cijfers zeggen vaak niets over hoe het klinkt. Maar de Engelse speaker fabrikanten staan erom bekend dat de hogere frequenties zijdezacht klinken. B&W heeft hier echt iets gepresenteerd, want voor €700,– deze kwaliteit te leveren is subliem. De genoemde geïntegreerde versterker is ook van 5 sterren kwaliteit. Ook hier geldt dat deze geen 100 watt levert en toch €2.500,– kost. Alleen het vermogen zegt niets over de kwaliteit van de weergave. Als je geen LP’s wilt afspelen, dan is dit DE topper onder de alleskunners. Het is een vaststaand feit, de klankkwaliteit van elke luidsprekerbox wordt bepaald door het bronsignaal.

  Geef een antwoord