donderdag, maart 28, 2024
Home Review Bose SoundLink

Review Bose SoundLink

5

Draadloos, mobiel en streaming zijn kernwoorden voor wat hip is in de audiomarkt. Apple heeft deze onomkeerbare trend in beweging gezet met de iPod en nu AirPlay. Talloze docks verschijnen op de markt. Een markt waar Bose graag een graantje meepikt. Wij testen de Bose SoundLink Wireless Mobiel Speaker met bluetooth.

De voorkant van de Bose SoundLink met het karakteristieke Bose-logo… afwerking is prima!

Wie een dock zoekt, kan beter doorklikken. De SoundLink is namelijk geen docking station voor een iDevice. Om het te vergelijken met een ander Bose-apparaat: het is in wezen een SoundDock zonder dockingmogelijkheid. Muziek is alleen via bluetooth te zenden. Of voor wie dat niet  wil: er zit een aux-input achterop de actieve luidspreker.

Prima afwerking
Bose heeft veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de SoundLink. De afwerking is simpelweg uitstekend. Het product voelt stevig en heeft een ‘premium’ look en feel. Dat mag ook wel, want de SoundLink kost 299 euro. Wil je hem in leer – wat uitstekend oogt – dan kost dat 50 euro extra.

Bose heeft de SoundLink grondig getest, laten ze weten – en zien – tijdens de introductie. Zout, stof, hitte en vallen is geen probleem. De reden dat ze deze speaker zo zwaar testen is logisch: het is een portable product, dus hij gaat overal mee naar toe: ook het strand. We gaan de tests niet nadoen, maar vermelden graag dat het product inderdaad stevig aanvoelt. Het is geen troep.

Bluetooth?

De SoundLink is echt gemaakt voor bluetooth-streaming vanaf mobiele telefoons of tablets… Pairen gaat uitstekend en de SoundLink onthoud zelf zes apparaten.

Wij vinden het altijd bijzonder dat hifi-kwaliteit en bluetooth gekoppeld wordt. Bluetooth is niet echt geschikt voor audio. Er moet vaak gecomprimeerd worden, omdat – hoewel de theoretische bandbreedte voldoende lijkt – de bandbreedte van bluetooth niet voldoende is voor lossless doorvoer.  De linksnelheid is sterk afhankelijk van de apparaten die koppelen en storing van andere netwerken.

Maar goed: praktisch is bluetooth wel. Het koppelen met de Bose is een fluitje van een cent. Het is een kwestie van bluetooth activeren op de telefoon, tablet of bijvoorbeeld pc. Dan de SoundLink aanzetten en de bluetoothknop even ingedrukt houden. Het logo gaat nu langzaam knipperen. In het overzicht van apparaten op het mobiele apparaat moet nu de SoundLink verschijnen. Selecteer de speaker en bevestig dat je wilt koppelen… klaar!

Handig is dat er tot zes apparaten te koppelen zijn. Kortom: het hele gezin kan zijn mobieltje koppelen aan de speaker. Uiteraard na elkaar. Overigens is de verbinding zeer snel gelegd als het apparaat al in het geheugen van de Bose zit.

De sound
Laten we even heel duidelijk zijn: geen enkele dock of mobiele luidspreker klinkt echt goed. Ook de B&W Zeppelin Air heeft beperkingen. Deze Bose dus ook.  Het laag is bijvoorbeeld véél te wollig en dik. Daardoor is het middengebied versluierd. Dat probeert Bose te compenseren door het hoog weer wat aan te zetten. De balans is dus behoorlijk afwezig.

Er zit ook een aux-ingang op de Bose SoundLink… daar horen we ook wat compressie. Waarschijnlijk de invloed van de dsp.

Afgezien daarvan – en er zijn mensen die van deze sound houden – weet de Bose best te verbazen met een krachtig geluid. Er komt behoorlijk wat volume uit het kastje. Meer dan je zou denken.Wel is de compressie van bluetooth hoorbaar: er zit minder dynamiek in de muziek dan bij een docking station of bijvoorbeeld een Sonos Play:3 of Play:5.

Opvallend is dat de compressie ook hoorbaar is bij de aux-ingang. Al is het iets minder. Wellicht dat de dsp van de SoundLink wat met de dynamiek rommelt… Het is een wat vreemde gewaarwording.

Twee karakters
Ga je heel hard draaien, dan gaat de dsp goed hoorbaar zijn werk doen en wordt het laag (hard)  geknepen om vervorming te voorkomen. Op zich een slimme stap, want een rammelde behuizing of overgestuurde units is niet wat je wil natuurlijk. Deze ‘knijp-actie’  is erg goed hoorbaar en wellicht wat te enthousiast, want de SoundLink heeft daardoor een heel ander karakter op hoog en laag volume. Als je zacht draait is hij eigenlijk te wollig en op heel hoog volume kan hij kil worden. Wellicht kan Bose dit met een update corrigeren?

Grote accu

De toetsen bovenop de SoundLink… ze voelen stevig en zeker.

Aangezien de SoundLink een mobiel apparaat is,  zit er een accu in verwerkt. Deze kan op normaal volume acht uur spelen. Opladen duurt ongeveer twee uur. Gelukkig is de speaker ook te gebruiken als hij aan de adapter hangt. Goede zet van Bose dus.

Conclusie
Is de Soundlink dé mobiele luidspreker? Het ligt eraan wat je zoekt. Wij vinden 299 euro veel geld voor een mobiel luidsprekertje. De SoundLink klinkt niet slecht, maar ook niet heel goed. Met name de twee karakters zijn vreemd. Hij is afhankelijk van het volume te wollig of te kil. De klankbalans is ook wat vreemd en tevens missen we wat dynamiek. Toch weet de SoundLink te verbazen door de kracht waarmee het speelt. Ook werkt het paren uitstekend, is de afwerking goed en is 8 uur speelplezier op één acculading niet slecht. Een leuk product voor erbij wellicht?

Bekijk hier de video van de SoundLink

5 REACTIES

  1. Bose heeft een uitgekiende marketing. 20 Jaar geleden keken veel mensen vreemd op toen ik 1500 gulden uitgaf voor 2 luidsprekers van Kef.
    Niet lang daarna betaalde diezelfde mensen 1800 gulden voor twee van die kleine melkpakje met bijbehorende basbox. ?De basbox kunt u uit het zicht onder uw zitbank plaatsen?, aldus Bose.
    Ik heb nog nooit zo?n lelijk geluid gehoord; een schril hoog en een boemmerig laag. De kopers hadden het alleen over die schattige witte kleine luidsprekerboxjes ook wel melkpakken genoemd.

  2. Jammer van dat geluid, want in leer versie vind ik de Bose Soundlink een jaren zestig look hebben waar ik wel gevoelig voor ben.
    Bose staat erom bekend dat ze met het geluid rommelen. De serieuze muziekliefhebber met er niets van hebben, maar in de mp3 wereld struikel erover.