Review Bose Companion 20

REVIEW – Bose kent iedereen. Het merk heeft een gigantische bewustheid onder hifi- en muziekkenners. Mede doordat ze overal adverteren en in de grote ketens goed vertegenwoordigd zijn. Wij krijgen van Bose het Companion 20 desktopsysteem ter recensie. Een breedbandsysteem voor de pc.

Door de combinatie van een 7cm breedband-unit en een hoornsysteem komt er aardig wat laag uit deze luidspreker. Het hoog daarentegen mist bereik en sprankeling.

Zoals het Bose betaamt, ziet de Companion 20 er uitstekend uit. De twee luidsprekers zijn niet groot met  21.9 bij 8.9 bij 11.9 cm (hxbxd). Heel zwaar zijn ze niet, maar het is duidelijk dat het aluminium echt is. Mag ook wel voor 200 euro. De controle-eenheid is goed afgewerkt en laat het toe om een koptelefoon aan te sluiten. Een mooi detail is dat de luidsprekerset aan gaat als je met je vinger op de eenheid tikt. Het werkt dus met touch. Het volume regelen gaat wel gewoon met de draaiknop.

DSP
Uiteraard heeft Bose geen specificaties vrijgelaten. Het enige dat we weten is dat er per luidspreker een breedband-unit van 7cm is gebruikt. Wat voor soort verstekers of hoeveel watt deze leveren, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat er gebruik gemaakt wordt van een dsp. Deze is zéér goed hoorbaar.

Heel blij zijn we niet met deze processor. Het geluidsbeeld is bijzonder breed en hoog, maar gevolg van deze processing is dat het stereobeeld niet meer klopt en dat de balans zoek is. Zo horen we achtergrondgeluiden bij Massive Attack veel te veel op de voorgrond. En bij Adele staan de achtergrondvocalen gewoon voor Adele zelf. Vreemde zaken dus. Zaken die voor een liefhebben gewoonweg niet acceptabel zijn.

Bring on the Bass
Knap van Bose is het laag dat ze uit deze kleine luidsprekers weten te halen. Het laag gaat behoorlijk diep en komt ook nog relatief detailrijk over. Dat horen we vaak minder goed. Echter, het middengebied is gesluierd en niet energiek. Ook hebben we het gevoel dat het hoog niet erg ver door loopt. Desktopsystemen van Teufel doen het op gebied van klankbalans doorgaans een stuk beter.

Geheimen

De afwerking van de Companion 20 is uitstekend. De muzikale prestaties een stuk minder indrukwekkend…

Helaas hebben we de Companion 20 niet kunnen open schroeven om erin te kunnen kijken. We hebben nergens een schroefje of een klipje kunnen vinden. Dat zegt voldoende over de afwerking: die is uitstekend, maar het is wel jammer, aangezien we in principe bij Alpha Audio altijd even een apparaat van binnen bekijken.

Conclusie
Wat moeten we van dit systeem vinden? Het stereobeeld is duidelijk gemanipuleerd, de klankbalans is matig en de prijs is fors. Dan is er eigenlijk maar één conclusie: de set is te duur en presteert matig.

Gerelateerde berichten

Manger S1

Review Manger Audio S1

Soms heb je iets in de luisterruimte dat enige uitleg vereist. In dit geval een luidspreker die gewoon compleet anders werkt. Manger Audio maakt geen gebruik van een gewone driver voor het midden / hoog. Zij gebruiken de zogenaamde Manger Sound Transducer. Een platte unit met daarachter niet één maar 15 neodymium magneten. Wij nemen […]

Dali Epicon 2

Eerste indruk Dali Epicon 2

Dali boekt goede cijferes met de Epicon-serie. En terecht naar ons idee. De Epicon 6 is een indrukwekkend model. De Epicon 8 idem, maar wellicht wat groot voor menig woonkamer. Maar hoe zit het met de kleine 2? Daar horen we maar weinig over. We hebben ze aangevraagd voor een test (en wellicht zoektoch naar […]

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review KEF R7 luidspreker

Review KEF R7 luidspreker