dinsdag, april 16, 2024
Home Review B&O BeoPlay A3

Review B&O BeoPlay A3

0

Prijs: € ? 549

BeoPlay A3 liggend

Als ons gevraagd zou worden om 2 merken aan te wijzen die tot de verbeelding spreken qua designfilosofie en uitstraling, dan zijn dat wel Apple en Bang & Olufsen (B&O). Andere overeenkomsten zijn beider opvattingen over begrippen als eenvoud, gebruiksgemak en functionaliteit. We zijn vooraf dan ook erg benieuwd welk resultaat een combinatie van beide merken gaat opleveren, wanneer we een BeoPlay A3 speakerdock voorzien van een iPad.

Met de lijn B&O PLAY-producten tracht het merk Bang & Olufsen een doelgroep te verleiden die in de basis op zoek is naar draagbare, eenvoudig te bedienen audio-apparatuur, die tegelijkertijd uitmuntende prestaties leveren. Dat heeft tot nu toe geleid tot de ontwikkeling van een 8-tal producten, varierend van hoofdtelefoons tot speakerdocks en draadloze luidsprekers, waarvan we bijvoorbeeld de BeoPlay A9 en de BeoLit 12 al eerder op Alpha Audio voorbij zagen komen.

Horizontaal, verticaal of plat

Als we de BeoPlay A3 uit de doos pakken onstaat er discussie in welke positie je ‘m nou het beste neer kunt zetten of moet leggen. Horizontaal, verticaal, plat neerleggen, of juist onder een hoek neerzetten? Maar de vouwen aan de achterzijde van de behuizing blijken er juist voor bedoeld om het allemaal mogelijk te maken. Apart en gewaagd tegelijk.

Wel wordt snel duidelijk dat al die posities pas haalbaar zijn als er extra gewicht aan de behuizing wordt toegevoegd. Met andere woorden; de A3 heeft het gewicht van een iPad heel erg nodig om te kunnen balanceren. En dan nog hebben we hier gelijk het grootste punt van kritiek te pakken, want ook na het laden en klemmen van een iPad (compatible t/m de 3e generatie) is het als geheel nog steeds niet erg stabiel. Benader de A3 iets boven het zwaartepunt en de kans is groot dat ‘ie dreigt te kantelen of zelfs om te vallen. Dat maakt ‘m jammer genoeg niet heel praktisch…

Uitstraling, (af)werking en techniek

Het uiterlijk en de afwerking van de A3 weten het hierboven beschreven ongemak iets weg te poetsen. Het kenmerkende ‘gaatjes-front’ kwamen we al eerder tegen op de BeoLit 12 en ver daarvoor op de BeoSound 1. Daarbij geeft de kleur rood deze speakerdock een warme en vrolijke uitstraling. De online store laat echter zien dat de A3 voortaan alleen nog maar in het wit of zwart verkrijgbaar is.

In de behuizing bevinden zich 3 tweeters en een 2 inch woofertje. Toch is het een 2.1 setup. De tweeters ‘kantelen’ namelijk actief mee met de positie waarin de speakerdock zich bevindt. B&O noemt dit ‘adaptive stereo orientation’ en legt het principe hier nader uit. Verder heeft de A3 een accu aan boord waarmee je tot 6 uur voort kunt, danwel gelijktijdig de iPad op kunt laden. De klasse D versterker verbruikt in bedrijf dan ook maar 3 Watt en in standby modus 0,5 Watt; zeer efficiënt.

BeoPlay A3 staand verticaal breed
De hoeken en de vouwen in het ontwerp voorkomen hoorbare resonantie.

Spelen maar!

Buiten het fysiek vastklemmen van de iPad in de A3 dienen we alleen nog even de Bang & Olufsen Setup Utility app te downloaden. Daarmee melden we de A3 aan op de iPad en worden ook eventuele andere in het netwerk aanwezige B&O-apparaten zichtbaar. Voor het gemak streamen we met Spotify en zijn de genres divers. De weergave is zonder meer indrukwekkend te noemen en neutraler dan gedacht. Opvallend, vooral omdat allle Apple iOS-devices van zichzelf behoorlijk gekleurd klinken.

De A3 weet een heel behoorlijk ‘laag’ uit een iPad te toveren, waarbij de tweeters zelfs – in verhouding tot de afmetingen van de behuizing – een fraai stereobeeld neerzetten. Al met al komt het zeer ruimtelijk en dynamisch over. Naarmate het volume verder omhoog gaat begint de behuizing weliswaar voelbaar mee te vibreren, maar dit leidt gelukkig niet tot hoorbare resonantie. Grote kans dat alle hoeken en vouwen in het ontwerp dit (knap) weten te voorkomen.

BeoPlay A3 staand horizontaal
Wij vinden de BeoPlay A3 in de ‘TV-stand’ qua weergave het best tot zijn recht komen.

iPad stereo TV

We gebruiken de iPad geregeld als bron voor Uizending Gemist. Handig, maar over het standaard ingebouwde speakertje absoluut geen feest om naar te luisteren. Dat verandert gelukkig met de A3 als speakerdock. Daardoor beschik je ineens over een echte stereo TV. Zonder meer een verademing om naar te luisteren. Met de juiste apps en (streaming)abonnementen is van de combinatie BeoPlay A3 + iPad dus vrij eenvoudig een serieuze portable audio- en videoplayer te maken. Ideaal voor in de keuken, slaapkamer of op het terras. Maar pas op, zet ‘m wel stabiel neer, desnoods met rugdekking!

BeoPlay A3 in wit en zwart
De BeoPlay A3 is voortaan alleen nog leverbaar in wit en zwart.

Conclusie

De meerwaarde van een BeoPlay A3 zit ‘m wat ons betreft vooral in het geluidsweergave. Het ontwerp van de behuizing is op papier fantastisch en in de praktijk een lust voor het oog, maar valt in de omgang flink tegen. Dit had desnoods ondervangen kunnen worden door iets van een verzwaarde fixeeradapter of uitklapbare standaard toe te voegen. Enerzijds word je dus als eindgebruiker enthousiast door de vormgeving en het indrukwekkende geluid. Anderzijds moet je flinke concessies doen in het gebruiksgemak, iets waar B&O zich tot nu toe nou juist mee wist te onderscheiden.

Tot slot de prijs. Op zoek naar zeer goed klinkende portable inzetbare speakerdock? Dan is de adviesprijs van 549 euro wellicht een behoorlijke drempel na het lezen van bovenstaande bevindingen. Daarom is het goed om te weten dat de BeoPlay A3 nu tijdelijk verkrijgbaar is voor maar 269 euro. En dat is inclusief gratis verzending en 3 jaar garantie. Alleen nog in de kleuren zwart en wit, dat dan weer wel.

×