Home Review Bluesound PowerNode en Vault

Review Bluesound PowerNode en Vault

41

Prijs: € ?699 en ?999

Bluesound

Bluesound is een multiroom streaming audio systeem dat ongeveer een jaar geleden is geïntroduceerd door AudioNord. Een bedrijf waaronder onder meer NAD, Dali en dus Bluesound vallen. Wie voorheen een (betaalbaar) multiroom audiosysteem zocht, kwam bijna automatisch uit bij Sonos. Gaat Bluesound dat veranderen? 

De lineup van Bluesound is bijna één op één die van Sonos. Er is de Node: een losse streamer met ingebouwde d/a-converter. Dan is er de PowerNode: een streamer met ingebouwde versterker. Dan is er nog de Pulse: een alles-in-één streamer met versterker en speaker. Bluesound heeft echter ook nog de Vault: een model met ingebouwde discdrive en harde schijf. Dat maakt het mogelijk om een compleet multiroom-systeem op te bouwen zonder nas of pc. De Vault is dan de opslagtank… of dus muziekkluis, zoals Bluesound het noemt.

Eenvoud

Waar het allemaal om draait bij streaming audio – zeker multiroom-systemen – is eenvoud van opzet en bediening. Het is heel simpel gezegd de kracht van Sonos geweest en al zeer lange tijd lopen ze voor op dit gebied. De installatie is doodeenvoudig en ook de app klopt van a tot z. Er is bijna geen één systeem dat kan tippen aan de eenvoud van het Sonos-systeem. Het werkt gewoon en dat vinden veel consumenten belangrijk.

Gelukkig heeft de ontwikkelaar: Lenbrook (ook ontwikkelaar van NAD) goed over eenvoud en gebruiksgemak nagedacht bij de ontwikkeling van het Bluesound-systeem. Ze hebben veel geleerd van de ontwikkeling van de M50-streamer. Deze kennis en technologie hebben ze weer gebruikt bij de ontwikkeling van het Bluesound-systeem. Het resultaat is dat de technologische basis – dus de chipset en software – gelijk is aan de M50. Dus ook de Bluesound-streamers kunnen alle formaten afspelen en high-res streamen. Iets wat Sonos niet kan, vreemd genoeg.

Natuurlijk zijn er concessies gedaan. Dat moet ook wel, want de M50 kost 2500 euro zonder dac. De Bluesound Vault kost 999 euro en de PowerNode (2 x 50 watt) gaat voor 699 de deur uit. Als je zo’n prijspunt wil halen, moeten er zaken aangepakt worden, nietwaar?

Set-up

Het aansluiten en configureren van de streamers is niet lastig. Het is feitelijk een plug-and-play systeem. Het is handig eerst de app van Bluesound te installeren op een tablet of smartphone. Via de app is het namelijk gemakkelijk de spelers te configureren. Daarna is het een kwestie van de spelers aan de stroom en het netwerk ‘hangen’ en koppelen aan een versterker, dac of set speakers. Als u ook netwerk-shares wilt opnemen, is er één stap extra. Daar gaan we zo op in.

Bluesound
De Vault – een mediaserver / streamer – ziet er strak uit. En hij klinkt ook nog zeer verdienstelijk.

Wie geen Vault heeft, maar een PowerNode, Node of Pulse, moet een share uit het netwerk configureren of een harde schijf koppelen via usb. Dat koppelen kan aan één van de spelers, waarna de rest van de spelers deze bestanden ook gewoon kunnen gebruiken: het wordt automatisch een share. Erg leuk gedaan.

Het configureren van de spelers kan zowel via de App (zowel een app voor Android als iOS) als via de webbrowser. Je komt via de webbrowser in de interface door het ip-adres van de speler in te tikken. Denk aan: 192.168.0.25. Aldaar zien we exact dezelfde interface als bij de M50-streamer. Niet verwonderlijk: het is dezelfde software. De interface is eenvoudig, maar daardoor ook erg overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Netwerkmap

Het instellen van een netwerk-map in Bluesound ging bij ons niet vlekkeloos. Dat was ook al het geval bij de M50 streamer die we eerder hebben getest. Allereerst ziet de Bluesound niet de gedeelde mappen van onze Synology-nas (ook geen Windows shares die er wel zijn). We moeten het handmatig invoeren. Dat is geen probleem, maar minder technische gebruikers zullen het lastig kunnen vinden. Ten tweede krijgen we geen submappen ingevoerd. Dus denk aan //mijnnas/music/flac. Wel werkt //mijnnas/music/. Het is dus even opletten en hopen dat NAD / Bluesound snel een update doorvoert voor dit probleempje.

Er zijn heel wat mogelijkheden met de Vault en de PowerNode. Al deze mogelijkheden vindt u in het menu van de speler dat dus ofwel via de app ofwel via de browser te benaderen is. Laten we ze even kort aanstippen.

PowerNode

Bluesound
De PowerNode is een verrassend krachtige jongen. De 2 x 50 watt kan vrij gemakkelijk een zwaardere speaker aansturen.

De PowerNode heeft de mogelijkheid in stereo (2 x 50 watt), mono (80 watt) of left / right modus te werken. Dat geeft de mogelijkheid te ‘bi-ampen’ met deze speler: dus één PowerNode per kanaal. Ook is het mogelijk het uitgangsvermogen in te stellen (in dB) en de replay-gain naar wens in te stellen. (track gain, album gain en smart gain). Met deze instellingen is het volume (of luidheid) ongeveer gelijk te trekken. Iets wat bijvoorbeeld jRiver ook kan. Een prettige feature voor mensen die een playlist samenstellen van diverse albums.

De PowerNode heeft een sub-out. En gelukkig is het mogelijk in de speler aan te geven of er gebruik gemaakt wordt van een subwoofer. De ‘crossover-cap’ is standaard op 80 Hz ingesteld. Een gangbare crossover waar veel luidsprekersets prima mee uit de voeten kunnen.

Vault

De BlueSound Vault is een ripstation met ingebouwde streamer. Omdat het ook een ripstation is (Teac-drive met EAC), is het natuurlijk noodzakelijk encoding-opties in te stellen. Er is keuze uit wav, flac en mp3. Ook is een combinatie van mp3 en flac en mp3 en wav mogelijk. Dat kan handig zijn voor wie een tweede bibliotheek voor mobiele apparaten wil opbouwen.

Overigens combineert het Bluesound-systeem alle ‘shares’ automatisch tot één bibliotheek. Dat is handig, maar kan leiden tot dubbele albums en tracks hebben we gemerkt. De Vault die we hebben gekregen van importeur AND Benelux had al heel wat muziek op de harde schijf staan. Op het moment dat we onze Nas mee laten gaan in het systeem, zien we dat heel wat albums er dubbel instaan, omdat de metadata nét even verschilt. Daardoor ziet de Bluesound twee verschillende albums (of variaties). Deze staan wel onder hetzelfde album, maar alle tracks staan dubbel. Nu zal dit in een normale situatie niet vaak voor komen, maar het is iets om rekening mee te houden.

Bluesound
Prima aansluitingen achterop de PowerNode. Er is ruimte genoeg voor flinke kabels, wat natuurlijk prettig is.

Ook de Vault kan als mono, stereo en links / rechts worden ingesteld. Ook hier dus de flexibiliteit om een geavanceerd multiroomsysteem op te zetten. Uiteraard hebben we hier niet de optie voor een subwoofer of volume-instellingen, omdat er geen sprake is van een ingebouwde versterker. Wel is het mogelijk om de output variabel te houden of vast te zetten. Dat is prettig als u gebruik maakt van de analoge uitgang in combinatie met een voorversterker.

Serieus

AND heeft altijd gezegd dat Bluesound voor de muziekliefhebber is. Het is geluidtechnisch een serieuzer product dan Sonos. Eén van hun troeven is de DDFA / Zetex-chipset die ook voor de C390DD, M2 en M51-dac is gebruikt. Serieuze producten met serieuze muzikale kwaliteiten. De kracht van deze chip zit hem voornamelijk in de snelheid, openheid en bij de C390DD en M2 ook in de controle over de luidsprekers.

Nu hebben we al vermeld dat er bij de Bluesound wel wat is bezuinigd. Wij vragen ons natuurlijk af hoeveel. En waar. Het eerste punt is natuurlijk de voeding, want de Vault heeft bijvoorbeeld een vrij standaard, externe, schakelende voeding. En aan het gewicht van de PowerNode is te voelen dat er zeker geen grote ringkern in zit verwerkt. Nu hoeft dat niets te zeggen, maar we gokken dat Lenbrook niet dezelfde voeding als een M2 in deze producten heeft verwerkt.

Het tweede punt is vermogen. De PowerNode levert twee keer 50 watt of 80 watt continu vermogen in 4 Ohm. De m2 (2 x 250 watt) en C390DD (2 x 150 watt) zijn heel wat krachtiger. Maar wij weten inmiddels allang dat vermogen weinig zegt over controle. En hier laat Bluesound zijn roots goed zien! Want met een setje PM1 van Bowers & WIlkins heeft de PowerNode geen enkele moeite! Het beeld komt prima los en ook op gebied van laagcontrole hebben we het heel veel slechter gehoord. De PowerNode laat de woofer niet los. Het laag is lekker krachtig en gaat diep genoeg. En dat zegt wat, want dit zijn geen gemakkelijke speakers.

Signatuur

Bluesound
We hebben de PowerNode aangesloten op de Bowers & Wilkins PM1. En dat ging prima!

Voordat we eindeloos doorschrijven over dit systeem; even to the point. Hoe klinkt Bluesound? Open, schoon, los en eerlijk. Het is voor sommigen vast even wennen. Maar dat geldt ook voor de M2, C390DD en M51-dac. Het zijn andersoortige producten waarbij kleuring bijvoorbeeld nagenoeg geen rol meer speelt. De Direct Digital zetex-chip is zo ontzettend snel dat vervorming ook bijzonder laag blijft. Wilt u er alles over lezen: hier staat de whitepaper. We zijn er ook uitgebreid op ingegaan bij de review van de M50 en M51 en van de C390DD.

We hebben diverse genres voorbij laten komen op de Vault en PowerNode. En we hebben een directe vergelijk kunnen maken met de Sonos Connect en Connect:Amp. En wat direct opvalt is dat de Bluesound PowerNode over meer vermogen en controle beschikt. En dat terwijl de specificaties nagenoeg gelijk zijn op gebied van versterker. Kortom: wederom wordt bevestigd dat specificaties niets zeggen.

Daarbij komt dat de Bluesound echt meer openheid, snelheid en detail weet te realseren. Zowel de Vault als de PowerNode spelen een fors niveau hoger dan de Connect en Connect:Amp. Het is even een cliché, maar het voelt alsof er een vlies voor de luidsprekers wegvalt. Tevens gaat veel van de digitale ‘korrel’ weg als we spelen via Bluesound.

M51?

Bluesound
De aansluitingen van de Bluesound Vault. Cinch en optisch uit. Verder natuurlijk lan en usb (voor service en een externe harde schijf).

Tsja…. maar wat als we even de M51 vergelijken met de Bluesounds? Daar moeten we toch concluderen dat de M51 minstens twee stappen omhoog is. Gelukkig maar, want de M51 kost fors meer dan een Node of Vault. Maar waar uit het zich in? Nog meer rust, minder korrel en vooral meer diepte in de beeldvorming. Kortom: Lenbrook heeft wel degelijk ruimte vrijgelaten en een reden gegeven om hogerop te gaan. Dus de échte freaks die meer zoeken dan dit, kunnen met een gerust hart de M50 met een M51 of M2 aanschaffen zonder dat ze zich hoeven te schamen als ze Bluesound horen.

App

Een goede geluidskwaliteit is niet meer genoeg vandaag de dag. Het gaat – en dat hebben we al eerder gemeld – om gemak en eenvoud. En daar komt een goede app natuurlijk om de hoek. Gelukkig zit dat wel goed. Tenminste: op de iPad. Over Android kunnen we op moment van schrijven nog niet zoveel zeggen. Er is een smartphone-app, maar er komt een grondig revisie aan voor de tablet (en vermoedelijk ook smartphone). Wij hebben dus de iPad (mini) app getest.

Zie hieronder een video van de App. Zien is geloven!

Winkels met Bluesound

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

41 REACTIES

  1. Hallo Jaap,

    Ik voeg mij even bij jou omdat ik lees dat je er veel verstand van hebt.
    Mijn vraag is;
    Kan je met de Bluesound ook een surround 5.1 set opstellen?
    Lees alleen dat je er cd’s af kunt spelen en kunt streamen..
    Lees deze bluesound “Vault” ook dvd’s?
    Ik kijk uit naar je reactie.

    Groet,
    Dennis

  2. Ik overweeg een Bluesound Vault te kopen. Graag wil ik mijn bestaande muziekcollectie In itunes kopiëren naar de harde schijf van de Vault. Ook wil ik in de toekomst nieuwe cd’s op die manier toevoegen. Dit lijkt me ideaal omdat ik mijn metadata in itunes keurig op orde heb met steeds de door mij gekozen coverart (ik ben daar erg perfectionistisch in) en ik itunes erg handig vind werken. Gaat dat kopiëren van mijn bestaande collectie (inclusief metadata en coverart) en daarna van nieuwe cd’s naar een Vault, of denk ik daar te simpel over. Zo ja, hoe gaat dat in zijn werk met een MacBook? Ik informeer nu alvast maar want het lijkt me jammer 1000 euro uit te geven aan een apparaat dat niet aan de verwachtingen voldoet. Bedankt alvast voor een reactie!

  3. Ik heb sinds vorige week een Bluesound Node. Ik ben er heel tevreden over, mooi geluid.
    Alleen, mijn tracks in de iTunes bibliotheek van mijn apple pc kan ik nu niet meer via de versterker laten afspelen. Eerst had ik Airport Express, deze heb ik nu vervangen door Bluesound met mijn netwerk te koppelen. Wat kan ik doen? Vast bedankt voor reactie.

  4. Ik zou graag de Powernode aanschaffen, maar vraag mij af of ik ook andere apparaten kan aansluiten op het systeem. Zo wil ik dvd speler en Apple tv ook over de luidsprekers laten klinken. De luidsprekers zijn echter in de Powernode geplugd, die geen ingangen lijkt te hebben voor andere audiobronnen. Is hier een oplossing voor?

  5. Hey allemaal, ik was in de gelegenheid om een Marantz NA8005 uit te vergelijken met de Bluesound Node + Music Fidelity M1Dac

    Zoals ik een beetje verwachte is de klank van de Marantz niet echt beter, bij de meeste tracks doet de Node + M1Dac het zelfs beter.
    Leuk is dat je kunt lezen wat de NA8005 aan het doen is, maar kijk niet naar de ‘app’, want die is triest, zelfs de resolutie van cover art op de iPad is middeleeuws. De Node app is eigenlijk een van de beste die ik al gezien heb..
    Het moet gezegd dat de prijs van de Node + M1Dac niet veel verschilt van de Marantz, alleen dat de Dac in de Node voor mij overbodig is.
    Opvallend is dat de Marantz ‘Radio Paradise? ziet op 192kbps de Node ziet dat helaas alleen op 128kbps, en dat is wel hoorbaar.
    Misschien is het ook wel mogelijk op de Node, maar dat heb ik nog niet gevonden
    Kortom, de Node zal zeer waarschijnlijk hier blijven, de Marantz hoe mooi die ook is, sterke twijfels.

      • Vandaag Marantz teruggebracht en teruggekomen met een Pioneer N5
        Deze laat zich niet zo gemakkelijk instaleren, tijdje aangelaten en zelfde album als gisteren gebruikt. Geluid met de ingebouwde Dac is goed, eenmaal over de M1Dac kan ik gerust stellen dat die erg goed speelt. Maar die bediening en dan nog de ipad app niet vinden (bestaat er wel ene). Handleiding zegt daar ook erg weinig over. De N5 kreeg toch wat awards voor deze streamer, van wie?, waarom?, ik begrijp het niet.
        Misschien zijn er hier andere mening, pas op geluidmatig is de N5 zeker niet slecht en met wat (veel) geduld goed te bedienen.

      • Een veronderstelling, vraagteken.
        U verbind een Node analoog met u versterker en digitaal met externe dac die vervolgens met diezelfde versterker verbonden is.
        Op u versterker is keuzeschakelaar ?A?= Node rechtstreeks analoog en ?B?= Node op externe Dac.
        Nu kan je een A / B test (vergelijking maken)
        Echter,
        -wat gebeurd er als je de Node analoog losmaakt van de versterker en naar ?B? luistert ?
        -wat gebeurd er als je de (externe) Dac losmaakt van de versterker en naar ?A? luistert ?
        Kortom: als beide uitgangen van een Node aangesloten zijn, heeft dit een invloed op het geluid ?

        • Poe… dat zijn lastige vragen, Fernand. In principe zou het niet moeten uitmaken natuurlijk. Als je de Node optisch koppelt, maakt het sowieso niet uit. Indien coaxiaal, zou de elektrische verbinding wel iets kunnen uitmaken, maar ik gok dat het bijna niet hoorbaar is. Ik test veel en heb soms van alles aan de voortrap hangen. Ik hoor eigenlijk geen verschil als ik alles los heb en maar één bron aan de voortrap (en dac) heb gekoppeld.

  6. heb een Blue Sound Node. CD collectie reript met Easy Audio Copy. Gaat op zich prima echter bij een 10-15 cd’s wordt geen cover gevonden. Als ik deze via internet als JPEG (en kleiner dan 600Kb) opzoek en toevoeg op de NAS wordt deze door de Node niet gevonden.
    Ook als ik de keuze “herlaad artwork”kies wordt niets gevonden.
    hoe kan ik dit oplossen??

  7. Gedaan met zoeken, Bluesound Node staat hier naast mij, nog optical kabel afhalen en morgen instaleren.
    Doorslag was dat na mailen met Music Fidelity Engelse dealers (eens toetsen) blijkt dat de M1Clic verdwijnt, vandaar de prijsdaling ervan.
    Squeezebox is verkocht en M1DAC blijft,

      • Als alle eerder genoemde varianten mogelijk zijn opteer ik liever een 2,5″ vanwege de flexibiliteit (niet weer extra voedingsbron), rippen doe ik met mijn laptop en overzetten op de schijf via usb 3.0 gaat razendsnel. Schijf aan de Note via usb is zeer stabiel (van bron direct in de speler). De schijfjes die ik nu heb zijn NTFS geformatteerd, dan deze speler hiermee uit de voeten of moet de schijf FAT32 geformatteerd zijn ?
        Aansluiting op mijn modem/router zou dan alleen nodig zijn voor het gebruik van de app.
        Lijkt mij een stabiele oplossing gezien ik eigenlijk meer op zoek ben naar een HHD-speler.
        Ik kan er toch vanuit gaan dat de functionaliteit van de app op deze manier gelijk is als een aansluiting via een NAS in je netwerk.

  8. Ik heb sinds kort een Node en deze bevalt mij prima. Ben op dit moment bezig om mijn CD verzameling te rippen en op de NAS te zetten. Ik heb in het begin wat problemen gehad met het artwork / CD hoesjes, maar dat is opgelost.

    Ik ben als volgt te werk gegaan, wellicht dat er meer mensen hier iets aan hebben:

    De NAS is van Synology.
    Deze sluit je aan op je router en start je op.
    Vervolgens installeer je DSM (supereenvoudig, staat goed omschreven in handleiding van Synology).
    Geef je NAS een naam, als je niks invult staat deze standaard op DiskStation.
    Dit heb ik in mijn systeem zo gelaten.
    Als dit gelukt is, kun je kiezen in welke RAID-soort je de NAS wilt gebruiken.
    E.e.a. Is ook afhankelijk van de beschikbare schijven, maar ik heb voor RAID 5 gekozen.
    Nu is het zaak om 1 of meer volumes aan te maken.
    Dit kun je vergelijken met een soort partitie op een ‘normale’ schijf.
    Naast de gebruiker ‘admin’ is het verstandig een extra gebruiker aan te maken met bijvoorbeeld je eigen naam (Pietje) met eigen wachtwoord.
    Maak nu een gedeelde map aan met de naam ‘muziek’ en zorg dat Pietje lees en schrijfrechten heeft in deze map.
    De NAS is nu gereed om gevuld te worden.

    Ik gebruik iTunes om mijn CD’s te rippen in Apple Lossless (ALAC) formaat.
    Stop een CD in de Mac en iTunes start op.
    In instellingen kun je opgeven in welk formaat en bitrate je wilt importeren.
    Als je dit voor een CD hebt gedaan, bijvoorbeeld Adèle – 21, ga je in de Finder op zoek naar de geripte files.
    Deze kun je op je Mac vinden in JeNaam – Muziek – iTunes – iTunes Media – Music.

    Op de NAS maak je in de gedeelde folder Muziek als volgt de structuur:
    Gedeelde map Muziek
    Map genaamd Adèle
    Map genaamd 21
    In deze map zitten al de geripte muziekbestanden, bij mij dus met extensie m4a.
    Zoek op internet op de bekende sites (maar Googlen kan ook) de hoes van 21 op en download deze als .jpg. (Bestand mag niet groter zijn dan 600 kB)
    Hernoem deze afbeelding naar folder.jpg en zet deze file bij de geripte muziekbestanden.

    Connect de Node / PowerNode whatever via WiFi aan je netwerk (bedraad kan ook)
    Hiervoor staat ook een goed filmpje op YouTube.
    Download de app en als de Node met WiFi verbonden is, start deze op.
    Nu kun je in de app je speler een naam geven etc.
    Maar wat je wilt is naar Adèle luisteren.
    Hiervoor moet je het pad opgeven (share-positie) waar je muziek zich bevind.
    In mijn geval heet de NAS DiskStation, dus is de share als volgt:

    \DiskStationMuziek
    Dan vraagt hij nog naar een naam, dus vul in Pietje, gevolgd door het wachtwoord voor deze gebruiker.
    Als je nu op OK drukt dan vindt de app de gedeelde map op de NAS.
    Laat de app naar de muziek zoeken (Bibliotheek opnieuw indexeren) en als het goed is staat er nu onder Lokale Bronnen een regel met Verzameling.
    Daar staat als het goed is nu 1 album van Adèle (21) inclusief afbeelding van de hoes.
    Vul de NAS (map Muziek) met de rest van je verzameling.

    Het is een heel verhaal geworden maar bij mij werk het zo prima.

    Gr.

    Marco

    • Dag Marco,

      Uitstekende uitleg! Ik kan hier weinig aan toevoegen. Ik heb op dezelfde wijze de collectie in het netwerk gezet. Alleen heb ik als Windows-gebruiker DB Poweramp en EAC gebruikt. Deze zoeken zelf cover-art. Missende covers heb ik via Windows gezocht.

      Je vergeet alleen één klein dingetje: er zijn ook programma’s die coverart ín het bestand zetten…

      • Dat klopt, embedded heet dat volgens mij.
        Echter, bij ALAC is dat bij mijn weten niet mogelijk.
        Vandaar dat ik de coverart als jpg in de map erbij moet zetten.

        In iTunes wordt ook de cover er ook bij gezocht, maar deze wordt niet aan het eigenlijke muziekbestand gekoppeld.

        Op internet ben ik best lang aan het zoeken geweest om voor specifiek BlueSound en ALAC de covers toe te voegen (methode).

        In een Vault worden de covers er kennelijk ook bij gezocht en embedded opgeslagen. Als er dus een verkeerd plaatje wordt gekoppeld heb je een probleem. Zie dat er maar weer uit te krijgen.

        Mijn doel is om met standaard spullen en goede meegeleverde (Apple) software tot een goed resultaat te komen.
        Hoe dit bij Windows zit weet ik eigenlijk niet en heb daar geen ervaring mee.
        Ik vindt dat handleidingen tegenwoordig van een belabberde kwaliteit zijn, vaak niet up-to-date.
        Vandaar dat ik hoop dat mensen wat aan mijn relaas hebben.

        Gr.

        Marco.

  9. sinds een maand of twee ben ik in het bezit van een Vault. het aansluiten verliep redelijk soepel, maar je moet wel een beetje verstand van de materie hebben. tot mijn verbazing lukte de communicatie met de PC ook goed. en toen aan de slag! CD’s erin en afwachten. dat duurt lang en gaat gepaard met veel herrie van het loopwerk. Als de CD niet te oud is en van een bekend label, vind de Vault snel de tags erbij. Cover en tracks staan keurig in de app op de Ipad. Maar helaas hebben de meeste gebruikers niet alleen maar CD’s van een bekend merk. Dan worden wel de tracks herkend maar bv niet de cover. Die moet je er dan zelf bijzoeken via het handige programma Mp3tag. Als je dat programma onder de knie hebt tenminste. Als dat lukt heb je ook de cover. Als het niet lukt kun je de cover zelf onder de scanner leggen en er een Jpeg afbeelding van maken die niet al te groot moet zijn. Als de Vault helemaal niets herkent, en dat gebeurt meer dan je denkt, moet je alle tags er zelf inzetten. dat kost een klein uur per CD.
    Het kan erger. Soms verzint de Vault een cover die helemaal niet bij de CD past of uitvoerenden die niet kloppen met de werkelijkheid. De covers veranderen is me tot nu toe niet gelukt, terwijl je de goede wel in de database op de PC ziet. Maar in de app blijft de oude cover hardnekkig zitten. het gevolg is inmiddels dat het in mijn Vault een onoverzichtelijke chaos is. ik had me er iets anders van voorgesteld. Wifimedia, waar ik hem heb gekocht, heeft me ook niet erg veel kunnen helpen. Veel kopers denken wat te lichtvaardig over deze streamer, het is echt niets voor mensen die geen verstand van zaken hebben. Over de geluidskwaliteit kan ik kort zijn. die is prima, maar ik bewaar toch maar mijn oude CD’s in een doos op zolder

    • Beste Bob,

      Wat jammer dat je ervaring zo is. Het opzoeken van meta-informatie is bij heel veel streamers een ‘issue’. Geen enkel merk heeft een eigen database, omdat dit niet te realiseren is. Ze leunen dus op één van de bestaande databases. Deze zijn nooit helemaal compleet. Kortom: bij elke streamer zul je dus wat handwerk moeten verrichten. Of correcties moeten uitvoeren.

      Cover-info kan op diverse manieren. Door een folder.jpg in de map te zetten of door de cover daadwerkelijk in de bestanden op te nemen. Ik gok – als ik het verhaal zo lees – dat Bluesound beide doet. Het is dan overigens nog steeds prima mogelijk om de cover te wisselen.

      • beste Jaap,
        de folder rechtstreeks in de map zetten lukt bij mij niet, maar via mp3 tag wel. eerst een cover scannen en dan met de rechter muisknop op het venstertje links in het window van mp3tag met de muziek klikken. dan volgt “cover toevoegen” en kun je het bestandje erin zetten. vergeet niet eerst alle nummers te selecteren, anders lukt het niet. daarna “tags opslaan”

    • Ik spring even binnen
      Vault misschien beter niet naar cover alten zoeken, hoesje scannen ook niet nodig.
      Ik die het zo, titel/artist van het album in google — afbeeldingen en hij staat er zeker tssen, meestal als eerste te zien, opslaan als — cover.jpg en deze in de map van het album bijzetten.
      Terloops, mocht bleuadio te besturen zijn met windows had ik er ook al eentje gekocht.

    • Beste Laura,

      Als ik je goed begrijp, gebruik je de computer om muziek te delen. Dus je wil een map met muziek delen vanaf de computer. Een map delen gaat door in Windows met rechts op de map te klikken en te kiezen voor ‘Delen Met’ of Share With. Als je een Thuisgroep / Homegroup hebt opgezet, kun je kiezen voor de Thuisgroep en daar leesrechten te kiezen. Echter, dit wordt een lastig verhaal met de Bluesound. Beter kun je kiezen voor Specifieke Personen en daar ‘Iedereen’ te kiezen uit het uitvouwmenu. De map staat nu ‘open’ in het netwerk.

      Bij de bluesound tik je bij Share name: “computernaam of IP-adresmap waar muziek staat”. De username en password is gelijk aan de windows login.

      Ik hoop dat dit wat helpt.

    • Dag Will,

      Het is niet echt de bedoeling dat je apparatuur aanbiedt via Alpha Audio. Daarvoor zijn andere websites die services aanbieden voor verkoop. Daarbij vermoed ik dat het niet aan de Vault ligt dat het niet werkt. In veel gevallen ligt het probleem elders.

      Is er bijvoorbeeld al gekeken naar de router, switches, kabels en / of wifi-netwerk? Ik gok dat daar de kink in de kabel ligt en niet bij de Bluesound Vault.

×