Review Bluesound NODE streamer (2021)

Voordelen

 • Klinkt goed
 • Oogt strak
 • Erg fijne app
 • Connectiviteit
 • Prijs

Nadelen

 • Eigenlijk geen
 • Prijs: € 549

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Bluesound NODE

  Inleiding

  Inhoud

  Na negen jaar in de markt komt Bluesound met de NODE. Gaan we terug in de tijd? Nee. Bluesound laat de cijfertjes voor deze laatste generatie – officieel Gen 3 – vallen. Het is nu gewoon Bluesound NODE, POWERNODE, et cetera. Er lijkt niet heel veel veranderd te zijn. Maar schijn bedriegt! We kijken en luisteren naar de Bluesound NODE. 

  Toen Bluesound in 2012 met hun ecosysteem naar buiten kwam waren we eigenlijk wel direct blij verrast. Ook het design sprak ons wel aan, al was plaatsing wel een uitdaging. Eind 2015 kwam Bluesound met de Gen 2 Node. Een strakker uiterlijk dat iets gemakkelijker te accepteren is. Als ‘update’ is de Node 2i gelanceerd. Die bracht vooral iets meer handige features. Denk aan Airplay 2. Nu is het de beurt aan de NODE. Juist… geen cijfertjes meer.

  Onderhuids

  Zo op het eerste gezicht zien we geen grote veranderingen. De strakke lijnen zijn gebleven. Het wit is wat witter als u de oude met de nieuwe vergelijkt. En bovenop zien we geen klein touch-panel, maar een groter panel wat ook reageert op uw hand al u dichtbij komt (proximity sensor). Luxe hoor!

  Het touch-paneltje is ook anders ingedeeld. De volumeregeling is een streep in het midden over de gehele breedte. Aan weerszijden puntjes voor + en -. Erboven vijf stipjes voor presets. Onder de volumeregeling een < en een > voor track-skip. In het midden een cirkel voor play en pause. Simpel en intuïtief. We blijven het erg handig vinden dat er ook op het apparaat regelingen zijn aangebracht.

  Intern zijn er wat wijzigingen doorgevoerd, waarvan de balangrijkste de centrale processor en de d/a-converter. De processor is nu een snellere, quad core ARM A53 die op 1.8 GHz zijn werk doet. De vorige generatie werkte op 1 GHz. Kortom: indexeren moet sneller gaan net als de respons op een opdracht.

  De DAC chip is een Texas / Burr Brown PCM 5242 32 bit / 384 kHz MQA compatible dac (dat moet wel, want Bluesound is MQA compatible). Het is een stereo-dac chip met een differential output. De ruisvloer ligt volgens de specificaties op -114 dB. Keurig voor een product in deze klasse. Om analoog naar digitaal om te zetten is een PCM1863 gebruikt.

  Wat ook opvalt is dat het processing board compleet los is nu. Deze kan zo via wat interfaces op een mainboard worden geprikt. Kortom: het kan nu zeer gemakkelijk in elke bluesound worden geplaatst. Dat drukt weer kosten (wat nodig is in deze prijsklasse).

  Materialen

  De nieuwe Bluesound NODE zit weer uitstekend in elkaar. Hij is exact even groot als de oude. En ook deze komt in zwart en wit. Het wit is iets witter dan bij de oude. We hebben een ‘nieuwe oude’ dus vergelen kan nog niet, maar als u ze naast elkaar ziet, is het duidelijk dat de nieuwe witter wit meekrijgt uit de fabriek.

  De materiaalkeuze is ook iets anders. De oude heeft een wat softer gevoel. Maar we weten allemaal dat dat materiaal op lange termijn kan vergaan. We snappen dus wel dat Bluesound dat laat varen. Gelukkig niet voor goedkoop plastic. De look- en feel van de nieuwe is uitstekend. Chique, robuust… af. Keurig werk.

  In- en uitgangen

  Aan de achterzijde lijkt niet veel veranderd. Maar niets is minder waar. Er is een HDMI eARC input bijgekomen. En dat geeft veel mogelijkheden. De TV kan namelijk direct in de NODE, waardoor de NODE als hub dienst kan doen. En de digitaal naar analoog omzetting voor zijn rekening neemt. Kortom: iedereen met een tv die (e)ARC ondersteunt, maar geen chique receiver of versterker met een fatsoenlijke dac heeft, zal blij zijn met deze toevoeging! Vanaf nu fatsoenlijk geluid als u naar de tv kijkt. Eindelijk!

  Geen prijsverhoging

  Wat direct opvalt, is dat al dit moois zonder prijsverhoging is gekomen. De nieuwe Bluesound NODE kost nog steeds 549 euro. En dat is opvallend in deze tijden van chiptekorten, stijgende transportkosten en grondstoffen die maar duurder en duurder worden. Fingers crossed dat het zo blijft.

  Hier te koop

  De nieuwe NODE is hier te koop:

  Klubben: zwartwit

  Bol.com: Bluesound node wit

  Type product
  Streamer
  Ingangen
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal HDMI
  • Streamer ethernet
  • Streamer wifi
  • Bluetooth
  Uitgangen
  • Analoog RCA
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal USB
  Maxiamale bitdiepte
  24 bit
  Maximale samplingrate
  192 kHz
  Gewicht
  2 Kg
  Afmetingen
  • Breedte: 22 cm
  • Diepte: 15 cm
  • Hoogte: 5 cm
   
   

  Winkels met Bluesound

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  35 reacties

  1. Voor wat het waard is, mijn input over de node. 2 weken terug de 2i vervangen voor de deze nieuwe Node, dit is al zeker een verbetering.

   Vorige week de LPSU interface van PD creative geplaatst en die wordt gevoed door een SBooster BOTW P&P ECO MKII 5-6V. Wat klinkt dit ongelofelijk goed, voller geluid, donkere achtergrond, rust, betere scheiding van instrumenten en meer controle in het laag… echt een dikke aanrader. Dit alles voor onder de 1000,- euro… een “koopje” tegenwoordig

   1. Ik zie metingen, maar nergens een luistertest. Dus het is wat kort door de bocht te concluderen dat het niets is… Ten tijde van de review hadden wij onze Prism nog niet. Dus ik kan het niet checken. Ik zal de ‘oude’ Node 2i eens meten.

    1. Kan niet tippen aan een goedkope cd speler. Bluesound is een grote naam en misschien dat het daardoor in de media als goed wordt neergezet? (advertentiebelangen etc.).

      1. Jaap, toch niet. Ook op youtube een regen aan reacties van mensen die de Node ronduit slecht vinden met een uiterst matige dac. Maar de marketing zegt het is een goed apparaat………..

       1. Ik wil toch even reageren. Ik heb zelf deze Node gekocht voor in de huiskamer. Hier speelt hij op een Arcam SA10 versterker en een set B&W805D3. Dit is natuurlijk geen topklasse set, maar dit zelfde geldt voor de Node. Ik kan zeggen dat ik heel tevreden ben met de sound.

        Ik heb de Node ook in de audioruimte op een wat betere set geprobeerd, hier moet hij ruim zijn meerdere erkennen in een veel duurdere dac met losse streamer, maar de Node slaat zeker geen slecht figuur! Ik denk dat de prijs kwaliteitsverhouding gezien de functionaliteit en sound erg goed is ?

       2. Vind ik ook. Voor het geld is het een prima streamer met goede software en mogelijkheden. Natuurlijk zijn er betere… Maar dat zie je ook terug in de prijs.

       3. Heb je hem zelf in je eigen systeem gehoord en naast streamers gezet in dezelfde klasse?

       4. Ik weet niet of het vergelijkbaar genoemd mag worden, maar ik heb een BluRay speler van Marantz UD7007 (was ooit 900€) deze heb ik wel eens gebalanceerd aangesloten. Dit is geen echte CD speler natuurlijk, maar is in zijn prijsklasse ook zeker geen rommel. Ik had ook ooit de UD9004, die was wel beter t.o.v de UD7007 maar ook niet met kop en schouders, dus de UD7007 is een prima ding!

        Als ik dat vergelijk met de UD7007 en de Node mag maken dan zit er meer leven in de Node.

        Ik denk dat een Streamer heel vaak verkeerd beoordeeld wordt, doordat het netwerk waarop hij aangesloten is niet op orde is. Dat kun je natuurlijk ook niet van iedere Node gebruiker verwachten, maar als dit goed is dan is de Node in zijn prijsklasse voor mij een favoriet!

   2. Amir van ASR was zwaar gefrustreerd dat de setup niet soepel liep.
    Als je wat meer de reacties leest in het complete draadje om je er achter dat 9-10 mensen het verschil niet hoort tussen de dac van de node of een externe (Topping, RME, Schiit) dac via USB/SPDIF aangesloten. De beperkingen (lees niet iedereen heeft gouden oortjes) van het menselijk gehoor is veel belangrijker.

    Begrijp me niet verkeerd, ik lees elke review van ASR en Archimago en hou van het ontnuchterende aspect hoe slecht sommige high end apparatuur meet 😉

  2. Heb na lang wikken en wegen de overstap van node 2 naar de node 130 gemaakt. Zit klankmatig behoorlijk wat (positief) verschil tussen, dit had ik niet verwacht….Wat valt op? Meer rust, strakker laag en een ronder middengebied, dit laatste wordt goed duidelijk bij stemmen. Zeker bij het laatste album van Adele (30) klinkt de stem wat ronder en is duidelijk meer detail hoorbaar. Ritmisch erg sterk (Toto, Straight for the heart) en superstrakke baslijnen….In het hoog (bekkens etc.) lijk ik soms wat te missen, heel vreemd, bijv. bij Mushanga (Toto) intro, even aankijken of me dit nog meer opvalt. Al met al, erg blij met de overstap. Niet meer die vieze kleverige rubber buitenkant. Veel betere afwerking, nadeel is dat de prijs behoorlijk omhoog is gegaan (van € 549 naar € 599) in een paar weken.

  3. Ik heb sinds 2 dagen de Node (gen3) in huis. De setup over de app verliep niet helemaal soepel. Wellicht te wijten aan dat ik het over Wifi probeerde. De app gaf aan dat de update mislukte alsook de airplay config. Uiteindelijk werkt alles wel gewoon. Wellicht een eigenaardigheid van de IOS app?
   Het te verwijderen stickertje op het bedieningspaneel liet aardig wat plak residu achter. Lastig eraf te halen en niet iets wa je wil op een smetteloos stukje plexiglas/lexaan.
   NAS (Synology) met geen mogelijkheid te vinden, ook niet handmatig. Ligt waarschijnlijk aan het feit dat ik DSM 7.0 RC draai 😉
   Gebruik nu Deezer HiFi en eerlijk gezegd klinkt het heerlijk. Geen detail monster maar gewoon goed. Ik gebruik trouwens de analoge uit naar mijn eindversterker (Audio GD Precision 3).
   HDMI Arc is écht een uitkomst en werkt feilloos.
   Vorige setup was een TEAC AI 503 met als streamer via usb een NUC met Daphile. Klonk compleet anders maar niet slechter.

   1. Dag Haico,

    Een RC-versie heeft soms wat eigenaardigheden. In ons geval vond hij de Syno (DSM 6.2) gewoon direct. Net als de mediaserver op Unraid. Geen problemen. Installatie op een geresette NODE ging ook direct (bekabeld).

  4. Is er verschil tussen de node en de BluOS MDC module?
   Ik heb korte tijd een NAD M12 met de 2i module gebruikt. Na 2 maanden weer verkocht. Positief vond ik eigenlijk alleen de detail rijkdom. Maar verder vond ik het kil, vlak, zonder diepgang klinken. Zeker geen verbetering tov CA CXN en Parasound4 P5.
   Verder heb ik een soortgelijk ervaring als Jannes46. Ondanks het actief laag van de GE Reference ervaar ik met de Audio Analogue Maestro Anniversary veel strakker (niet meer) laag dan met een combi met de CA Edge W.

  5. Is er verschil tussen de node en de BluOS MDC module?
   Ik heb korte tijd een NAD M12 met de 2i module gebruikt. Na 2 maanden weer verkocht. Positief vond ik eigenlijk alleen de detail rijkdom. Maar verder vond ik het kil, vlak, zonder diepgang klinken. Zeker geen verbetering tov CA CXN en Parasound P5.
   Verder heb ik een soortgelijk ervaring als Jannes46. Ondanks het actief laag van de GE Reference ervaar ik met de Audio Analogue Maestro Anniversary veel strakker (niet meer) laag dan met een combi met de CA Edge W.

  6. Hi Jaap,

   Op de blog van Hans Beehhuyzen wordt verwezen naar een eenvoudigere voeding in de nieuwe node, dit lijkt een bezuiniging en lees daar bij jullie niets over. Normaal gesproken maakt juist een voeding juist het grootste verschil en niet de dac chip toch?

   Groet,

   Mark

   1. Eenvoudiger wil niet zeggen goedkoper of slechter. Ik heb de voeding gezien (check de foto’s) en zie geen ondermaatse of ongeschikte componenten. Dan lijkt het me niet nodig daar iets over te zeggen.

  7. Dan ben ik blijkbaar op het verkeerde been gezet door de term “Hybrid Digital”. Hoe dan ook, het klinkt muzikaal in mijn oren en daar gaat het uiteindelijk om.
   Overigens heeft de nieuwste Powernode een uitgangsvermogen van 2 x 80W en zijn er nog wat andere verschillen met mijn Powernode 2i maar of dat zoden aan de dijk zet kan ik niet beoordelen.

  8. Hallo Jaap, ik zoek een streamer voor internetradio, Qobuz en beheer NAS.
   NAD heeft de M50.2 die erg duur geprijsd is.
   Is de Node een goed alternatief als je zelf een betere dac bezit en toch gebruik wilt maken van de BluOs app?
   Ik zie coax en optisch out.
   Werkt en klinkt dat goed?
   Heb je de Node naast bv de M50 en M50.2 op een losse dac beluisterd?
   Dan zou deze Node voor mij de oplossing kunnen zijn.

   1. Ik heb een paar keer de Node 2 en 2i naast een andere streaming bridge gezet. Digitaal uit is de Node prima, maar het haalt het niet bij een M50.2 of bijvoorbeeld Ambre. Die winnen in termen van rust en ruimte.

  9. Al enige tijd gebruik ik de Bluesound Powernode 2i dus de versie met ingebouwde 2 x 60W eindversterker die een loot is aan de roemruchte stam van de Hybrid Digital Purifi Eigentakt Amplifier Technology.
   Puur uit nieuwsgierigheid heb ik de Powernode onlangs aangesloten op mij Golden Ear Triton Reference luidsprekers. Het eerste dat mij meteen opviel was het uiterst strakke en ronduit imponerende laag dat de luidsprekers nu produceren. Weliswaar worden de luidsprekers in het laag actief aangestuurd door een ingebouwde klasse-D versterker maar nu blijkt overduidelijk dat de externe aansturing van groot belang is; niet hoe er versterkt wordt maar wat er versterkt wordt. Welnu, naast het imponerende laag is ook de rest van het plaatje anders dan ik gewend was. Veel details die ik niet eerder hoorde, en bij goede opnames een verbluffende ruimtelijkheid en dynamiek. “A Thousand Years” van Toto veroorzaakt kippenvel en zo ook de prachtige live uitvoering van “River of Tears” van Eric Clapton. Binnen afzienbare tijd hoop ik aan de slag te kunnen gaan met de “Eigentakt” NAD M33.

    1. Dag Jaap,
     Geen dank, graag gedaan. Voorheen hing er per kanaal een Hypex NC400 Mono Kit aan, dus eigenlijk de voorouders van de Purify-familie. Uitstekende versterkers maar dat “Eigentakt” heeft iets dat in elk geval mij, en mijn Golden Ear References, als muziek in de oren klinkt.

     1. Volgens mij is de nieuwe POWERNODE geen Eigentakt. Het is Hybrid Digital, wat een NAD-mengvorm is van een bepaalde input stage met Klasse D. In dit geval nCore als ik me niet vergis.

      1. Dan ben ik blijkbaar op het verkeerde been gezet door de term “Hybrid Digital”. Hoe dan ook, het klinkt muzikaal in mijn oren en daar gaat het uiteindelijk om.
       Overigens heeft de nieuwste Powernode een uitgangsvermogen van 2 x 80W en zijn er nog wat andere verschillen met mijn Powernode 2i maar of dat zoden aan de dijk zet kan ik niet beoordelen.

  Geef een antwoord