Review Bluesound Node 2

Voordelen

 • Klinkt goed
 • Flexibel inzetbaar
 • Degelijke app
 • Netjes gemaakt

Nadelen

 • App toont soms geen coverart
 • Prijs: € 549

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Prijs
  Bluesound Node 2

  Na ongeveer twee jaar was het zover: een nieuwe lijn van Bluesound. De kubusjes zijn verdwenen, de processoren zijn sneller en de netwerk-interface is vervangen voor gigabit. Maar gelukkig is er meer ter vertellen dan dat de hardware en het uiterlijk is veranderd! We testen de Bluesound Node 2… 

  In 2013 is Bluesound de strijd aangebonden met Sonos. Een ‘bold statement’. Maar wel met succes. Bluesound heeft inmiddels heel wat zieltjes geworden. Mede door de betere geluidskwaliteit en high-res ondersteuning. Iets wat veel multiroomsystemen missen. Tenminste: in de prijsklasse waar Bluesound opereert.

  Bluesound Node 2: geen kubus meer!

  Bluesound Node 2
  Nee, geen kubusje meer… maar wel een mooi doosje zo!

  Maar goed. We zijn nu twee jaar verder. En Bluesound heeft natuurlijk niet stilgestaan. Dit jaar is dus de nieuwe serie geïntroduceerd. Er zijn heel wat firmware-updates geweest. Updates die niet alleen wat functies hebben toegevoegd – denk aan een wekkerfunctie, betere stabiliteit, snelheid en bijvoorbeeld een mooiere app – maar ook meer streaming services. Denk aan Tidal. En er komt nog veel meer moois aan waar we later over gaan schrijven.

  Tevens heeft Bluesound afstand gedaan van de kubus-vorm. Er zijn nu platte kastjes gemaakt. En we moeten zeggen: het ziet er gewoon beter uit. Minder plastic, handiger te plaatsen en ook wat chiquer. En wie het zich afvraagt: ja, ook deze komen in wit en zwart.

  Tiptoetsen

  Bluesound Node 2
  Fijne tiptoetsen bovenop het apparaat. Wij hebben het niet écht nodig, maar het kan wel fijn zijn.

  Bovenop de kastjes zijn nu op alle modellen tiptoetsen aangebracht. Handig om even snel een nummer te starten en te stoppen. Of het volume aan te passen. Wij missen het persoonlijk niet op de oudere modellen, maar we kunnen het ons goed voorstellen dat er gebruikers zijn die dit een zéér welkome aanvulling vinden. Daarbij: u hoeft ze niet te gebruiken. En het oogt gewoon netjes, dus storend is het ook niet.

  Leuke extra’s

  Er zijn nog een paar leuke extra’s verwerkt in de nieuwe serie. Denk aan een hoofdtelefoon-uitgang. Die klinkt opvallend goed. Dan nog een ir-leermogelijkheid. U kunt de Node dus ook bedienen met een gewone afstandsbediening. Dat hebben we nog niet echt gezien bij concurrenten.

  Tevens moet de wifi een stuk beter zijn werk doen, omdat er nu betere antennes in verwerkt zijn. Ook zijn het er twee in plaats van één. Meer bereik en stabieler dus. En tenslotte ingebouwde bluetooth; geen gerotzooi meer met dongles… Wel zo prettig, al heeft het altijd gewerkt bij ons op kantoor. Zowel in de M12 als M50 als Node.

  Dan één van de grootste punten: er zijn talloze in- en uitgangen toegevoegd. Denk aan een line-in, coaxiaal en optisch uit, een betere, krachtigere usb-poort en een triggerpoort. Dat zijn bijzonder prettige veranderingen die het de moeite lonen om voor een series 2 te gaan. Nu zijn er nog meer verschillen bij bijvoorbeeld de PowerNode – andere versterker – en Vault – compleet ander ontwerp -, maar daar komen ook nog een andere keer op terug in een review.

  NAD Dutch Dealer Days - DALI Opticon - Bluesound
  De Bluesound series 2 komt dus in wit en zwart!

  Dan nog een laatste item: de processor. Dat is nu een rappe dual core ARM-chip. Deze werkt op 1 GHz, iets sneller dan de versie in de M50 (die werkt op 800 MHz, maar is weer single core). Theoretisch moet de Node 2 dus een stuk sneller zijn dan de vorige modellen. Wij merken het een beetje, maar eerlijk gezegd is het niet schokkend. Wellicht met hele grote bibliotheken is het merkbaar. Bij ons scannen de Node, M50 en Node 2 praktisch even snel.

  De App is gelijk gebleven. Die werkt fijn en logisch. Echte hebben we op Android soms last van een bugje dat de cover art niet verschijnt. De app sluiten en openen is de oplossing.

  Prijs

  Bluesound Node 2
  Veel meer aansluitingen. Erg prettig! Zo kan de Node een centrale hub worden in een hifisysteem.

  Wel een puntje van aandacht: de prijs is omhoog. Was de oude Node 449 euro… de nieuwe kost 549 euro. Ja, u krijgt er meer voor terug. Maar de afstand met de overige multiroomsystemen is nu nog groter: 150 euro verschil met een Sonos Connect en Heos Link. Wij vinden het prijsverschil te rechtvaardigen – high-res ondersteuning en betere weergave – maar dat zal per klant verschillen.

  De sound

  Waar het natuurlijk om draait is: hoe klinkt het? Simpel: een stuk beter dan de oude. En die is al erg goed. Het is dus zonder twijfel indrukwekkend wat Bluesound hier heeft gedaan: een al erg mooi product nog beter maken.

  Wij gokken dat dit voor een deel toch de danken is aan de extra processorkracht. Als een processor minder hard hoeft te werken – en energiezuiniger te werk gaat – heeft dat een positieve invloed op de weergave. Dat hebben we al een paar keer gehoord.

  We hebben de Node in een paar settings getest. Allereerst al op de X-Fi show. Daarna is de Node 2 meeverhuisd naar kantoor en heeft daar een paar keer als bron gediend. De laatste paar weken heeft hij aan de studio-monitors gehangen: de Questeds. Dat is een zeer kritisch studiosysteem dat alles laat horen.

  Echter: ook hier geen enkel probleem. Het speelt zelfs zo netjes dat we eigenlijk geen idee meer hebben dat we via de Node 2 werken. We schakelen lekker tussen de lijningang, bluetooth (ja, compressie is hoorbaar), streaming vanaf NAS en Tidal. Heerlijk.

  Het feit dat we niet meer bezig zijn met een systeem, maar met muziek spelen, is natuurlijk positief: dat kan alleen als een systeem goed werkt. En zoals dat overal geldt: u wilt niet met de techniek bezig zijn, maar in dit geval met muziek.

  Even nog over de weergave: de fijnere weergave uit zich op een aantal vlakken: meer rust in de weergave, betere verstaanbaarheid en een holografischer beeld. Eigenlijk een overall verbetering dus.

  Waar in de markt?

  Waar hoort Bluesound thuis? Heel simpel: boven Sonos en Heos. Zowel in prijs als in prestaties. Zoekt u dus een multiroomsysteem dat op hoog niveau presteert en prettig bedient… probeer Bluesound eens!

   
   

  Winkels met Bluesound

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  170 reacties

   1. Beste Vincent,

    Deze meneer test via SPDIF TOSLINK!
    Wat wil deze meneer hier mee aantonen? Dat TOSLINK een notoire jitter veroorzaker is?
    En dat een lelijk eend 2 pk heeft en daarom deux chevaux heet???

    TOSLINK is handig om er bij te hebben, en niemand zal zich iets aantrekken van de specs van of via een TOSLINK verbinding.

    Groet
    Theo

    1. Dag Theo

     De 1e meting is met Toslink en daar gaat iets behoorlijk mis.
     De overige metingen zijn met ROON Network playback.
     Inderdaad, over het netwerk en daar komt uiteraard geen Toslink aan te pas.
     Die metingen zijn m.i. wat aan de droevige kant.

  1. Ik speel Flac bestanden vanaf een Gigabyte Barebone (BRIX) & Cambridge Audio DacMagic 100 & Foobar2000.
   Is de Bluesound Node 2 te vergelijken met een dergelijke pc combinatie? Heeft het een vergelijkbare kwaliteit?

    1. Is er vergelijkende test gedaan tussen een pc combinatie en een Bluesound Node 2?
     Alleen dan is de vraag te beantwoorden.

     Btw. verder vraag ik me af of de Bluesound Node 2 futureproof is qua ondersteuning van bestanden.

     1. We hebben eerder een test gedaan tussen een M50, Auralic en een pc. Daarin won de M50 vrij gemakkelijk.

      Over future proof… waarom zou de Node2 niet future proof zijn? Het is een ongelooflijk belangrijk product voor NAD / Dali.

      1. Ik heb de test gevonden, en heb de test doorgelezen: de M50 wint het van de laptop.
       Interessant. Ik ben niet technisch onderlegd, en ben daarom benieuwd hoe komt dat de M50 beter klinkt in jullie oren. Is de software en/of de hardware?

       Wat futureproof betreft: Ik kan me niet voorstellen dat de Node2 heel lang ondersteund zal worden als er een nieuw model op de markt komt. Ondersteuning kost geld. NAD/Dali is en blijft tenslotte een bedrijf.

       1. Beste,

        Bluesound is een ecosysteem en is niet gekoppeld aan een product. De M50 bijvoorbeeld is al jáááren op de markt en wordt gewoon nog steeds geupdatet. Net als bij Sonos dus. Dus ik zou me geen zorgen maken over ondersteuning. Het zijn geen smartphones waar je blij mag zijn als je er een paar jaar van kan genieten.

        Verder raad ik je aan gewoon eens zelf een vergelijk te maken. Ik heb niet het gevoel dat we je kunnen overtuigen. Daarbij: the proof of the pudding is in the eating, nietwaar?

       2. Klopt, je hebt me niet kunnen overtuigen.

        Maar je hebt mijn vraag nog niet beantwoord: hoe komt dat de M50 beter klinkt in jullie oren. Komt het door de software en/of de hardware?
        Gehoormatig testen is leuk, maar het blijft subjectief.

       3. Een toegewijde streamer met een degelijke voeding met lage ruis en een super lichtgewicht stuk software dat toegespitst is op muziek spelen presteert in onze ogen altijd beter dan een pc met een mediaplayer. Dat hebben we regelmatig getest. En keer op keer komen we tot de conclusie dat het weliswaar mogelijk is een toegewijde pc te bouwen voor audio die heel goed klinkt (check onze artikelen over de ultieme audio pc maar), maar dat dit een zeer kostbare aangelegenheid is.

        Dus waarom klinkt de M50 beter dan een pc met Foobar? Simpel: Lenbrook Audio (de fabrikant) heeft een apparaat ontwikkeld dat voor audio gemaakt is. Alles is afgestemd op het afspelen van muziek; zowel de hardware als de software.

       4. Goed, ik blijf de muziek afspelen via Gigabyte Barebone. Voor de barebone & Cambridge Audio DacMagic 100 heb ik aparte voedingen gekocht, met lage ruis. En niet eens duur, er zitten ringtrafo’s in.

        Op de site https://www.qobuz.com/ie-en/info/hi-res-guide/bluesound-node-2-qobuzism-for-this177889 is een teardown van de Node2 te zien.

        Moraal van het verhaal: met wat voor apparatuur het ook wordt afgespeeld, geniet van muziek. Muziekbeleving vindt tenslotte tussen de oren plaats.

   1. Ik speel muziek vanaf een Apple Macmini.
    Die staat nu met een Audioquest Coffee USB op een DAC.
    Ik heb ook de BlueNode 2i. Hoe koppel ik mijn Mac op die BlueNode? Ik zie op de BlueNode geen mogelijkheid voor USB en de Apple heeft geen RCA, coax of opticische aansluitingen.
    Of zie ik iets over het hoofd?

    Verder een prima DAC die BlueNode.

  2. Op dit eerbiedwaardige forum lees ik in de review van de Node 2 alleen maar lof, zeker ook met betrekking tot de kwaliteit van het geluid. Op what-hifi.com lees ik in hun review niet veel positiefs , zeker niet met betrekking tot de geluidskwaliteit. Slechts 3 vd 5 sterren… Toch ook een eerbiedwaardige website…
   Hoe zou dit verschil in reviewscores verklaard kunnen worden..??

   1. Hallo Molius.
    Ik kan me voorstellen dat je externe dac hogere sample rates niet aan kan. Misschien dat de optische ingang automatisch de sample rate aanpast en de coaxiale ingang niet. Omdat deze manier van verbinden die begrenzing nooit heeft gehad.
    Anders zou ik het ook niet weten en het gooien op een technische storing.

  3. Even een vraagje: Als je een Bluesound Node op een externe DAC aansluit (bv optisch) zit er dan nog een verschil in geluidskwaliteit tussen de Node 1 en 2?
   Gezien de prijzen van de Node 1 tweedehands zouden dit hele leuke extra endpoints zijn voor Roon….

  4. Goede middag,

   Dit is mijn eerste post op deze website. Allereest wil ik team Alpha Audio bedanken voor alle informatie en reviews. Ik heb uren doorgebracht op deze website en de volgende set aangeschaft: Cambridge cxa-60, bluesound vault, q-acoustics 3020, bekabelt met audioquest slip14/4.

   Mijn vraag gaat over de bluesound. Alles speelt als een zonnetje maar waar ik compleet zenuwachtig van word is de knop: ‘tone controls’. Als ik deze uit zet lijkt er meer openheid, dynamiek en detail te zijn maar lijkt de set bij bepaalde muziekstukken de controle te verliezen. De tonen vliegen dan als een ongecontroleerde brei door de woonkamer.
   Als ik de ‘tone controls’ aan zet dan zakt het geluidsniveau, de dynamiek word minder en het stereo beeld en stuk smaller. Echter de controle is VEEL beter.

   Herkent iemand dit?

   1. Het klopt dat ze dat doen. Dit heeft als reden dat als iemand besluit de bas te boosten met 6dB er een kans bestaat dat de versterker gaat clippen (lage tonen kosten veel energie). Dus wat Bluesound doet, is het geluidsniveau laten zakken en vervolgens die ‘overhead’ inzetten om tonale balans te regelen.

    1. Ha Jaap, dank voor je antwoord. Dat verklaard inderdaad de drop in geluidsniveau maar niet de drop in dynamiek, openheid en detail toch?

     Mag ik vragen op welke setting jullie de bluesound laten spelen?

     1. Je speelt bij een EQ altijd door een DSP heen. En dat kan invloed hebben. Maar ik denk dat je ook door de drop in niveau het gevoel hebt dat de dynamiek en openheid afneemt.

      1. Ik speel nu ca. 15 maanden met de Node 2, heb alle instellingen die het geluid kunnen beïnvloeden uit staan.

       De versterker i.c.m. je speakers moeten die klus klaren.
       Waarbij de opstelling van de speakers en eventueel aanpassen van de akoestiek wonderen kan doen.
       Als je nog niet tevreden bent kun je op zoek gaan naar een losse room corrector (weet even de officiële benaming niet).

       1. Denk ook dat dit de beste oplossing is. Goed om weten, ik ga volgende week de Node 2 ophalen. Zeer benieuwd naar de resultaten!

       2. Heb vanmiddag even getest met optische kabel van bluesound naar CXA-60 en probleem is verholpen. Jaap schreef al dat de DAC van de CXA-60 beter is dan de bluesound en dat kan ik bevestigen! Fijn.

        Nu eens kijken naar een goede optsiche kabel. De kabel die er nu tussenzit is een audioquest forrest. Ben altijd een beetje bang dat duurdere kabels bepaalde tone aanzetten zodat het lijkt alsof het beter klinkt maar in werkelijkheid de balans zoek is.

        Iemand ervaring met een goede optische kabel voor de bluesound?

  5. Dag mensen,

   Na lang wikken en wegen heb ik mijn 7.2 set (Yamaha versterker, 6 Dali 1, sub + center) vervangen door een ‘ouderwetse’ stereo-opstelling. Waarom? Ik luister vrijwel alleen muziek en dan is stereo toch vaak het beste. Bovendien was er door een verbouwing geen ruimte meer voor alle speakers….. :/

   Na lang zoeken ben ik uitgekomen op de Bluesound Node 2, gecombineerd met een Cambridge Audio CXA-60 en 2 Dynaudio’s Emit M20. Kost een paar centen maar dan heb je ook wat.

   Ik heb de installatie nu een paar weken in bezit en ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben. De versterker is een simpele, maar oerdegelijke versterker en geeft een waanzinnig zuiver geluid. Via de Node 2 stream ik alles via Spotify of via mijn NAS in FLAC-kwaliteit. De speakers hangen (nog) in de hoek van de kamer…..dat is niet echt de beste opstelling voor boekenplank-speakers maar binnen afzienbare tijd komen ze op een zuil te staan, van de muur af.

   Ik was Sonos gewend maar vind Bluesound even gebruiksvriendelijk. De Node 2 is wel met een netwerkkabel aangesloten – dat geeft een zeer stabiele verbinding. Het mooie is dat je ook via bluetooth kan streamer en om alles compleet te maken staat er boven een Pulse Flex. Deze draait via Wifi en is ook erg stabiel.

   Waar ik alleen NIET uit kom: kan ik de Node 2 nu het beste via een optische kabel aansluiten of toch via Coax of analoog? In de audio-instellingen van de Node 2 kan je nog wat treble en bas regelen. Ik weet na tig keer veranderen en aansluiten even niet meer wat nu wijsheid is haha. Iemand tips?

   1. Hallo Rotharian,
    Ik heb dezelfde ervaring als jij. Ik heb diverse kabels geprobeerd en hoor geen verschil. Ik heb nu gekozen voor analoge kabels Audioquest coffee.
    Overigens, ik had de Bluesound Node 2 op een Chord Hugo TT DAC staan. Die DAC stond op een Van Medevoort versterker. Onlangs heb ik de DAC losgekoppeld en gebruik de interne DAC van de Node 2. En tot mijn verbazing hoor ik ook geen verschil. Die DAC van de Node levert even zo goede kwaliteit als een DAC van dik 3000 euro.
    Maar goed, ik gebruik nu dus analoge kabels maar echt verschil hoor ik niet.

    (De Chord Hugo TT van 1 jaar oud doe ik in de verkoop).

    Groet,
    Ron

    1. Bedankt voor je reactie Ron. Top. Ik begrijp nog steeds niet helemaal welke DAC je nu het beste kunt gebruiken. In de Node zit een (goede) DAC. In mijn Cambridge versterker zit ook een goede DAC. Als ik alle reviews goed lees dan wordt de DAC van de versterker alleen gebruikt als je de analoge uitgang van de Node gebruikt. Ga ik maar eens uitproberen dan. Jij succes met de verkoop van de CH TT!

     1. Dag Rotharian,

      Een DAC is een digitaal naar analoog omzetter. Dus het lijkt me sterk dat de DAC in de Cambridge alleen actief is als je een analoge input gebruikt. Ik denk dat je digitale ingang bedoelt. De enige manier om erachter te komen of de dac in de Cambrdige beter is, is te proberen. Ga lekker luisteren en bepaal zelf wat je prettiger vindt.

       1. Getest, getest en getest. Conclusie: ik hoor geen verschil tussen welke kabel ik aansluit. Hou het uiteindelijk bij de coaxiale aansluiting!

  6. Beste,
   Momenteel een Bluesound Node 2 analoog aangesloten op een Musical Fidelity M6 SI ,deze stuurt mijn Dynaudio contour S3.4 aan.
   Ik moet zeggen zeer goede audio kwaliteit,zelfs met Spotify !
   Nu heb ik ook een Denon DCD 1500ae analoog aangesloten op de Musical fidelity.
   Bestaat de mogelijkheid op de CD speler optisch te verbinden met de optische ingang van de Bluesound?
   Naar ik hoor zou de Bluesound toch van een hoogwaardige Dac voorzien zijn ,ook is deze nieuw ,als je rekent dat de Cd speler toch al een tiental jaren oud is.
   Zou dit een klankmatige verbetering zijn ?
   mvg,
   Rudolfie

    1. Hoi Fernand,
     Dat is ook een goed idee !
     maar heb wel SACD ‘s die ik niet kan rippen,dus voor deze kan ik de Cd speler dan nog gebruiken,tenzij er een programma bestaat om SACD’s te rippen…?

  7. Beste,

   Ik ben nieuw hier en lees hier steeds wel mooie ervaringen. Nu ben ik van plan om mij ook een Node 2 aan te schaffen. Momenteel stream ik Spotify en radio via een Argon Stream 2 via een oude DAC. Tidal gaat via men Apple tv, vind het allemaal wat omslachtig zo en wil ik een All in One oplossing.
   Nu nog een vraagje, hoe sluit in mijn cd speler aan op de Node? Ik gebruik nog een Lyngdorf CD-1. Kan ik ook mijn Apple tv op de Node rechtstreeks aansluiten? Zoja welke ingang?

   1. Beste Molius,

    De Node 2 is geen externe dac dus andere digitale signalen aansluiten op de Node 2 gaat niet (zie achterzijde Node 2).

    Je hebt 2 ingangen, waarschijnlijk de meest gebruikte is de ethernet aansluiting (voor vanaf een Nas) en een USB waar een stick of een externe USB HDD aan kan (volgens mij ook een pc over usb maar weet dat niet 100% zeker).

    Dat zijn de mogelijkheden qua ingangen. Dus je kunt je oude dac niet weg doen als je de cd-speler perse over een dac wilt laten lopen.

   2. Hoi Molius,
    Je kan wél een Cd speler aansluiten want de Node 2 heeft een hybride 3,5 mm ingang (Analoog én optische Toslink).
    Er zit bij de verpakking zelfs een Toslink adapter om een Full toslink kabel aan te sluiten.

  8. Ik ben 2 weken geleden overgegaan tot aanschaf van een Bluesound node 2 samen met een Tidal hifi abonnement. Ik de Node 2 nu via de analoge uitgang aangesloten op mijn set Audiolab 8000Q en P ben al heel enthousiast over het geluid. Nu beschik ik ook over een al wat oudere Audio Analogue CD speler die ik ook als DAC kan gebruiken. Deze CD speler maakt gebruik van een Analog Devices AD 1855 24 bit/96 kHz DAC. Nu is mijn vraag: als ik Tidal MQA stream naar deze DAC gaat er dan wat verloren? Ik heb begrepen dat MQA namelijk 24 bit/192 kHz is?

   1. Beste,

    Ik ben nieuw hier en lees hier steeds wel mooie ervaringen. Nu ben ik van plan om mij ook een Node 2 aan te schaffen. Momenteel stream ik Spotify en radio via een Argon Stream 2 via een oude DAC. Tidal gaat via men Apple tv, vind het allemaal wat omslachtig zo en wil ik een All in One oplossing.
    Nu nog een vraagje, hoe sluit in mijn cd speler aan op de Node? Ik gebruik nog een Lyngdorf CD-1. Kan ik ook mijn Apple tv op de Node rechtstreeks aansluiten? Zoja welke ingang?

  9. Beste Jaap,
   Ik heb een Bluesound Node 2 aangeschaft en ben zeer tevreden over de helderheid van het geluid een stuk beter dan de Sonos.
   Echter doet de toonregeling niet heel veel en veel van mijn muziek op de NAS vindt ik nogal schel klinken, geen dynamiek.
   Op de Bluesound Node 2 staat optisch een Transmitter 1 van B&O aangesloten die draadloos naar de actieve speakers BeoLab 18 en Subwoofer BeoLab 19 zend.
   Weet jij of het geluid warmer zou klinken als ik de Transmitter er tussen uit zou halen en de speakers analoog zou aansluiten.
   Ik kan dit natuurlijk ook gewoon proberen maar beschik helaas niet over de juiste kabels.

   1. Als je digitaal uitstuurt, doet de toonregeling het niet. Daarvoor moet je toch echt analoog uit gaan naar de speaker. De analoge output van de Node2 is prima overigens. Dus je zult blij verrast zijn door het resultaat.

  10. Na lang twijfelen, dan toch voor de BS node2 gegaan.
   Ik heb hem coaxiaal aangesloten op mijn Hegel H360 met een Chord Clearway en ook een AQ 1.5 netkabel voorzien.
   Ik was de ingebouwde streamer van de Hegel beu, die met de Bubble upnp app regelmatig vastliep.
   Tsja streamen met de kabel i.p.v. wifi is altijd stukken beter!
   Geluidskwaliteit is uitstekend , zeker in combinatie met de mooie dac van de Hegel.
   De voornaamste reden van de aankoop was gebruiksgemak en dat is gewoonweg TOP.
   Een bijzonder gemakkelijke installatie en de bediening is super, leuk is dat het ook met het bakje van de Hegel kan.
   Ik ben zeer tevreden met de aankoop.

   1. Ik heb de BS Node 2 een klein weekje in huis. Met digitale kabel gekoppeld aan Chord Hugo TT DAC en vandaar analoog naar van Medevoort versterker.
    Hiervoor streamde ik met Apple MacMini. Die staat nu met z’n dure Audioquest Coffee Usb wat werkloos te zijn. De Node 2 was een impulsaankoop.

    Tja, wat is nu beter? Ik weet het nog niet. De BlueSound app op tablet en smartphone werkt wel erg gemakkelijk.

    Ik wil nog wat zaken uittesten.
    1. Hoe klinkt de Node 2, als ik de Hugo TT er tussen uit haal? (Ik hoop toch echt dat het een achteruitgang is).
    2. Zit er verschil tussen digitale kabel of optische kabel tussen Node 2 en de Hugo?
    3. Alles staat nu nog op WiFi. Klinkt bekabeld netwerk beter?
    4. Is er voor de Node 2 een betere voedingskabel?
    5. Wat is nu fijner, de Node 2 of de Mac Mini?

    Kortom, ik heb wat te doen dit weekend!

    Groet,
    Ron

   2. Ik heb net hetzelfde gedaan. De Hegel is een prachtversterker – DAC maar hun ‘streaming’ is een echte ramp, en helaas trekken ze hun niets aan van de problemen. Na meer dan een jaar is er nog geen enkele update geweest van de H360 geloof ik…

    Voor dergelijke prijs zou een stabiele app toch geen overbodige luxe mogen zijn.

    Eens de app van de Kef LS50 wireless stabiel is, toch maar eens overwegen om over te stappen. Zou het geluid in de buurt komen? Volgens bepaalde reviews kan de Kef veel systemen tot 25 000 € bijbenen, of heeft Kef die reviewers een paar gratis speakers gegeven? 🙂

    Ik had net de Hegel H360 om wat ‘bakjes’ uit te sparen, en dan lijkt hun streaming nergens naar, en in tegenstelling tot bij andere merken negeren ze de klachten volledig.

    Ondanks het prachtige geluid, zal er geen tweede Hegel meer binnenkomen in dit huis. Aan dergelijke prijzen is een beetje klantvriendelijkheid toch wel het minste dat je kan verwachten. Zeker aangezien overal dezelde frustraties opduiken, het ligt dus niet aan mij of jou maar aan hun producten.

    1. Beste Popdroid,

     De H360 heeft geen volwaardige streamer, maar is wel uitstekende versterker/Dac.
     Het kon inderdaad beter, maar volgens mij niet voor die prijs.
     Toch ben ik alles bij elkaar zeer tevreden met de combinatie H360 en de node2..

  11. Ik zit naar een streamer te kijken en lees erg goede berichten over de Cambridge CXN; die ook door jullie lovend is onthaald. In het verleden klonk Cambridge erg kil, koud, niet smooth genoeg. Eigenlijk het tegenovergestelde van NAD. Dat is niet meer zo? Valt het klankverschil met de bluesound node 2 aan te geven?

   1. Dag Robert,

    De CXN is een mooi product. Wij hebben deze niet getest, maar wel de StreamMagic. En ook die klinkt goed. Ik denk dat de CXN mooier gaat spelen dan de BS Node 2. App-technisch is het een ander verhaal. En over MQA durf ik al helemaal niets te zeggen.

    1. Dank voor je antwoord Jaap. MQA is nog een beetje ver van mijn bed show. Ik heb mijn cd’s geript op een NAS en stream van daaruit. waarbij ik overigens WAV beter vind klinken dan FLAC (zag hier de discussie hierover). Ik zat eigenlijk naar 2 streamers te kijken die alle 3 goed onthaald zijn; de hier besproken Blue sound node 2; de genoemde Cambridge CXN en de Pioneer N50A. En mijn keus wordt bepaald welke het lekkerste klinkt met metal en rock hoewel ik ook weer niet weet hoe groot de invloed van de streamer hierop is. Denk dat dit toch grotendeels door speakers gevolgd door versterker wordt bepaald?

  12. Hallo Jaap,
   Heeft het zin om voor het geluid een Squeezebox touch (optisch uit naar REGA DAC) te vervangen voor Bluesound Node2 (ook optisch uit naar de REGA DAC)?

    1. Ik heb precies dezelfde vraag, ik heb een Squeezebox touch en kijk nu naar de node2. Ik wil een “bit perfect” digitale uitgang van mijn streamer. Oftwel, ik stop er een lossless FLAC stream in en daar moet de streamer met zijn vingers afblijven. De Squeezbox Touch doet dat precies als je het volume op max houdt. Maar dan moet ik voor volume regeling de analoog uit gebruiken (interne DAC is best goed) of een externe pre-DAC met volume regeling gebruiken. (Wil ook nieuwe pre-DAC maar dat is een ander verhaal.)

     Als je zegt “De Bluesound geeft een veel schoner spdif-signaal af.” wat bedoel je dan? bit perfect is bit perfect wat kan daar anders aan zijn?

     Ik denk wel dat de bluesound een betere interne processing heeft dan de Touch. Dus als je de volume regeling gebruikt van de bluesound werkt dat mooier dan die van de Touch. Maar als ik “bit perfect” wil dan maakt dat allemaal niet uit.

     De BS2 is wel moderner met een betere app… Het display van de Touch is echter ook erg handig/mooi en familie-vriendelijk.

     Keuzes…

     1. Hallo Erwin,
      De BS2 blijkt ook erg familie vriendelijk! De app werkt probleemloos met de iPad of MacBook. En nu Tidal naar MQA aan het overgaan is ben je met de BS2 zeker beter af. De Logitech heeft geen updates meer, waar de BS2 actief blijft verbeteren.
      Ik ben heel tevreden met mijn overstap naar de Node2!

    2. Ik sprak onlangs een dealer die beweerde dat de cd speler nog steeds beter klinkt dan een in prijs vergelijkbare streamer. Hij vond het geluid van streamers plat klinken.

     1. Dat is dan een vreemde dealer die meer winst maakt op zijn cd spelers dan op zijn streamers of verkoopt hij geen streamers, of misschien niet beter weet dan het bestaan van mp3

     2. Ach ja Robert,
      En nu? Een andere dealer zal een andere mening hebben.
      Ik zou een dealer zoeken waar je mag testen en thyis luisteren.
      Al die persoonlijke meningen en voorkeuren helpen je niet verder.

      1. Ik heb onlangs de Node 2 aanschaft en ben na een week of twee luisteren en vergelijken met mijn Marantz SA 8400 (Van Medevoort) Super audio CD-speler zeer onder de indruk van de prestaties van deze Blousound streamer. Wellicht is het wishful thinking, maar ik heb nog geen greintje spijt van de aankoop.

       1. Mijn ervaring is gelijk… mooie speler die gemakkelijk menig cd-speler verslaat.

      2. Precies. Beetje vreemde uitspraak. Er is ongelooflijk veel keuze. Mijn ervaring is dat een degelijke streamer van een degelijke fabrikant met fatsoenlijke software gemakkelijk een cd-speler kan verslaan. Immers: geen loopwerk en dus een variabele minder die roet in het eten kan gooien. Neemt niet weg dat er prachtige cd-spelers zijn die op een bizar hoog niveau kunnen spelen.

   1. Absoluut, ik had de squuezebox touch op een Music Fidelity dac en daarna de eerste Node (kubus) en dat was met deze al een opmerkelijke stap voouit

    1. Jaap en Fernand,

     Bedankt voor jullie reacties ik ben over.
     Gisteren aangesloten via Coax ipv optisch en het klinkt veel rustiger, ruimtelijker.
     Nu is Spotify Premium niet goed genoeg meer. Dan toch naar Tidal?
     Gr Hein

  13. Beste Jaap,
   Ik sta op het punt om de Node 2 aan te schaffen. Om zo eindelijk ook muziek te gaan streamen. Ik wil de Node dan aansluiten op mijn Marantz PM7001 KI. Al een oudere versterker, maar nog altijd een geweldige combinatie met mijn Dynaudio Focus speakers.. ik zal de analoge uitgang van de Node 2 moeten gebruiken. Mijn twijfel is nog of ik met die analoge verbinding niet al te veel inboet aan geluidskwaliteit. Je reactie zo ik zeerop prijs stellen. Karel

   1. Niet twijfelen, doen, zoals Jaap schrijft zeker okee, de Node heeft een goeie dac aan boord, Later kan je nog altijd beslissen om afzonderlijke dac te gebruiken.

    1. Vandaag tot aanschaf overgegaan. Eerste indrukken zijn geweldig. Moet nog eens rustig gaan vergelijken om te zien of ik nog een buitenboord DAC zou willen. Van Praalder Den Haag mocht ik ze zonder enige verplichting uitproberen. Maar voorlopig lijkt de Node 2 aan de verwachtingen te voldoen. Dank voor jullie adviezen.

  14. Frits, de bluesound/nad app is een van de beste apps die er zijn en dat zal je na een tijdje wel ontdekken. De tegenwoordig o zo bejubelde maar betalende Roon app is een optie die eraan zit te komen, is die beter ??, weet niet, maar denk het niet.

   1. Hallo Ferdinand
    Dank je. Maar waar kan ik vinden wat er allemaal met de app wel en niet kan. Ik ben geen doorgewinterde digibeet. Integendeel. 😉

  15. kan iemand me hier iets wijzer maken,
   ik had een Bluesound, met coax verbonden met mijn Arcam AVR 850, klonk altijd wat gewoontjes, gewoon radio,
   nu heb ik sinds vrijdag een Arcam UDP411 als test, van mijn dealer, en dat klinkt echt 100keer beter, je denkt helemaal niet dat je een mp3 formaat internet radio hoort.
   Ik was er altijd al van uitgegaan dat bv de Bluesound een digitaal signaal afgaf aan de versterker, en het dus niet uitmaakt welke streamer je gebruikt zolang het digitaal is,
   Maar de Arcam speler klinkt zowel digitaal via HDMI als ook Analoog veeeeeel beter als de Bluesound, dat is wat ik niet snap,
   Probleem alleen is, App van Arcam werkt slecht, loopt vaak vast, zeker als je omschakelt van internet radio naar Tidal,
   Arcam gebruikt Vtuner voor radio, en niet zoals Bluesound Tunein.

   1. Dag Ben,

    Digitaal is veel meer dan 1’en en 0’en. Digitaal werkt met talloze gevoelige clocks, bufferes en is in geval van streaming ook nog afhankelijk van hoe goed de dienst is die erachter zit. Kortom: je kan niet zeggen: de bron is digitaal dus alles moet gelijk klinken.

    De Arcam is daarbij ook bijna 3 x zo duur. Dus het moet ook wel beter klinken. Zou een beetje gek zijn als het niet zo was :-). Alle waar naar zijn geld!

    TuneIn streamt soms op andere bitrates dan Vtuner. Soms biedt TuneIN een hogere bitrate, soms Vtuner. Daar ligt dus al een verschil. Dan de gebruikte dac-chips, voeding, clocks, buffers… te veel om op te noemen. Hoop dat je iets wijzer bent.

  16. Ik heb pas node 2 gekocht. Ik vind het nog knap ingewikkeld om op mij mini i-pad het apparaatje te bedienen; aanmaken en wissen van afspeellijsten, installeren van een opgegeven radiostation enz. Je merkt dat ik een beginner ben. Is er een (liefst Nederlandse) gebruiksaanwijzing te vinden. Ik heb Bluesound note mediaplayer gevonden maar dat is niet precies de blue node 2.

    1. Dank Jaap. Vooral voor de link naar gebruikershandleiding.com. Het gaat om de het werken met de app. De node-2 zelf doet gewoon wat hij doen moet.De handleiding van de node-2 geeft alleen aan hoe je het apparaat aan de praat krijgt; niet hoe de bediening via de app gaat.

  17. Dag Job, de vragen en antwoorden doen mij aan iets denken. Lang geleden gebruikte ik een Squeezebox Toutch analoog uit aan versterker, de SBT had een ingebouwde dac ziet u.
   Men kan de SBT een soort voorloper van een Node2 noemen, die heeft ook een dac aan boord.
   Na een tijd heb ik een CA DacMagic tussen mijn SBT en versterker gebruikt, dus …SBT digital uit naar CA DacMagic …. CA DacMagic analoog uit aan versterker. Dit was een verbetering.
   Of de DacMagic nu een betere dac is dan de ingebouwde dac van de Node valt te betwijfelen want deze laatste is veel recenter. Een Node aan bijvoorbeeld een Nad M51 zou een heel ander verhaal zijn.

   1. Kijk Fernand, dat is een antwoord waar ik wel wat aan heb! Dankjewel. Uiteraard zal ik eerst even goed moeten luisteren om mijn conclusies te kunnen trekken maar ik denk dat ik met de node geen miskoop zal maken. En tja de nad m51 zal natuurlijk wel ff mooier klinken. Dat kan ook niet anders.. Die kost ook 2000 eurie!

  18. Vraagje,

   als je een externe HD aansluit op de Bluesound note 2; is er dan een beperking betreffende het aantal mappen/muziektracks die hij kan indexeren?
   Meer mappen/tracks zal wellicht iets langer duren voordat alles is ”ingelezen”, maar zit hier een limiet aan?

  19. In de Hegel zit iets dat ze repareren noemen , die het signaal beter maakt.
   Momenteel heb ik kwalitatief het resultaat met bubble upnp , maar die loopt nu en dan eens vast.
   Misschien ga ik dan toch het best tot aankoop van de node2.
   De beste manier om de bluesound aan te sluiten lijkt mij optisch en dan misschien een wat duurdere AQ cinnamon of vodka?

  20. Dag Jaap,
   Ik stream al mijn muziek met Tidal via Airplay/upnp naar de Hegel H160, dan gaat alles draadloos door het netwerk en dan pas naar de versterker.
   Met de bluesound haal je alles direct van het internet.
   Kwaliteitsverschil zal er wel zijn, is het de moeite of zal het verschil relatief klein zijn?

    1. Ca. 100 uur gemaakt met de Node 2. Direct een premium Spotify abo erbij. 20 uur muziek (flac) van NAS en 80 uur Spotify. Gewoon aangesloten op de router met bijgesloten cat 5e kabel en via 2x RCA op versterker. Mijn bevinding tot nu toe zijn zeer positief. De kwaliteit van Spotify valt me eerlijk gezegd erg mee. Apparaat werkt gewoon goed. App. werkt prima en ik heb in die 100 uur geen 1 keer uitval gehad. Vooral de app voor op de pc ben ik blij mee gezien ik vaak achter de laptop zit als de muziek aan staat. Over het algemeen zeer tevreden met deze aankoop.

  21. Vragen:
   Ik wil een Node 2 kopen. I.p.v. een NAS te gebruiken wil ik een externe HD rechtstreeks aansluiten op de USB van de Node 2. Welke HD is aan te raden wat USB betreft (2.0 of 3.0), SSD of niet, HD met externe voeding, of is dit niet nodig?

  22. Nog even een vraag, klopt het dat de Node II 6w in standby stand verbruikt, zo ja, dan is dit erg hoog.

   Gaan er instellingen verloren als je hem helemaal van de netspanning haalt?

  23. Interessante review. Ik vraag me af wat beter klinkt: de bluesond node 2 (zonder losse dac) of een laptop/desktop met een dac van het niveau Audiolab of Marantz HDDAC1? Kun je hier iets zinnigs over zeggen?

   Groet,

   Eddie

   1. Poe… bij PC Audio speelt zoveel mee. Denk aan software, OS, optimalisaties, usb-kabel (indien dac er gevoelig voor is), etc. Node2 klinkt gewoon heel erg fijn. Maar een pc met dac ook. Dus ik kan hier geen eenduidig antwoord op geven. Sorry.

    1. Met een audiolab pc combinatie heb ik al hele mooie resultaten geboekt. Het gegeven dat de bluesound niet direct afvalt zegt in ieder geval iets over de kwaliteit.

  24. Hi Jaap,

   Ik speel al jaren met veel plezier van Squeezebox Touch met usb out naar een audiolab dac/preamp naar vM pa333 monoblokken met twee scan speak reference plus luidsprekers. De Node 2 lijkt qua functionaliteit sterk op een SB Touch, Heb je misschien kans gezien om beide te vergelijken?

   1. En ik zoek mij rot naar een squeezebox touth om te gebruiken naast mijn Nad M50 , gewoon voor de fun of it, wat heb ik spijt die weg gedaan te hebben

  25. Misschien een vraag van een audio-dummy maar kan ik op de Vault 2 rechtstreeks bvb. het Duo 2.1 speakersetje aansluiten of heb ik dan ook nog een versterker zoals de Powernode nodig?

  26. Hallo Jaap,
   Ik heb zelf een M2 en twijfel over de aanschaf van een M50. Echter na deze review twijfel ik nog meer want in beide gevallen gebruik ik de M2 als DAC. Wat zou het verschil zijn tussen de M50 en de Node 2 aangesloten op een M2?

   1. Er is wel degelijk een verschil hoorbaar. De M50 blijft mooier én veelzijdiger. Het voordeel zit em in de hdmi-aansluiting. Dat maakt een soort i2S-aansluting waardoor alles toch wat strakker klinkt.

    1. Hallo Jaap,
     Inzake de HDMI aansluiting op de M50. Ik stream louter muziek vanaf mijn NAS, ik doe helmala niets met beeld. Dan heeft de HDMI aansluiting geen pro toch?. Begrijp ik in dat geval dat beide apparaten buiden de HDMI gelijkwaardig zijn.
     Roland

     1. Dag Roland,

      Zeker wel… De M50 is geen beeldstreamer. De M50 stuurt via hdmi geluid door naar de M51 of een andere dac met hdmi-inputs. Daar gaat geen beeld overheen.

      1. Ik snap het nu Jaap, bedankt.
       In wil, de de NAD M2 als DAC/versterking voor de M50 gaan gebruiken omdat deze zo goed is maar deze M2 heeft geen HDMI ingang.
       Dat bedoelde ik met mijn opmerking dat de M50 in dat geval dan geen voordeel heeft t.o.v. Bluesound.

       1. Dag Roland,

        Ook dan is de M50 wel wat mooier hoor, maar de vraag is dan of het prijsverschil niet te groot wordt. Je betaalt ook voor de drive en ripping-mogelijkheid namelijk.

  27. Ik denk dat ik het wel weet maar hoe verhoud zoiets zich tot bijvoorbeeld een minix X7 of X8?
   aangezien ik deze bezit en via KODI en software op mijn tablet alles afspeel?

   1. Hoewel zo’n mini PC erg leuk is, komt het op audio gebied niet in de buurt van een bluesound. Dat is niet erg, want daar zijn spelers als de Minix niet voor gemaakt. Die zijn met name voor video bedoeld… En dat doen ze goed.

    1. Okay. Ik had hem idd eerst voor films maar omdat ik na jaren weer met audio ben begonnen nog niks anders. Ja mijn onkyo nx515 kan ook via het net maar dat is drama…
     dus de minix via optical aan onkyo nx515 gehangen.

     Nu heb ik spijt dat ik voor het prijzenfeest voor een koptelefoon en niet voor een Node ben gegaan. 🙁

     1. Even een vraagje.
      als ik mijn minix met optical aansluit. Werkt hij toch alleen als doorgeef luik naar mijn versterker en worde de versterker de DAC?
      Buiten eventuele ruis/storingen uit mijn minix heeft dat toch geen kwaliteits verlies?
      of snap ik nu het principe niet. (wat goed kan als beginner..)

      1. Ik heb zelf een MiniX8, deze gebruik ik alleen voor films. Aangesloten via de optische (spdif) aansluiting op de actieve soundbar.
       In het menu ingesteld op “spdif passtrough”. Dit betekend idd dat de actieve soundbar de omzetting voor haar rekening neemt.

       1. Dat dacht ik dus ook.
        Uiteraard zou het kunnen zijn dat door vervuiling vanuit de minix er iets vermindering kan zitten in de kwaliteit maar de onkyo heeft een 24-bit/192kHz Burr-Brown DAC die zeker beter is dan die van de minix. Vandaar deze keuze.

       2. Dacs kunnen geen wonderen verrichten… en een dac-chip heeft ook stabiele voeding nodig. En een degelijk klokking-circuit. Ik heb regelmatig dacs te test en het is altijd leuk om te horen dat als drie dacs dezelfde chip gebruiken ze alle-drie anders klinken. Zet maar eens een Weiss Dac2 (Burr Brown PCM1792) naast een Tentlabs b-Dac (volgens mij ook een PCM1792). Klinken totaal anders. En dat zegt genoeg, toch?

      2. Dag Discocandy,

       Zo werkt het helaas niet. Er speelt bij audio meer dan alleen 1’en en 0’en doorsturen. Bij streaming speelt ook conversie een rol, klokking, trancodering, voedingsruis, etc. Nu zou je kunnen zeggen dat optisch het geheel elektrisch ontkoppelt. En dat klopt. Maar dan los je maar één van de vele ‘problemen’ op. Een hoogwaardige streamer zal altijd beter klinken dan een alles-in-één oplossing voor film een geluid. Helaas…

  28. In hoeverre is een systeem als Bluesound een toevoeging als je, bijvoorbeeld, al een HTPC hebt staan?

   Hebben jullie wel eens een RPi met (bijv.) HifiBerry Digi+ module getest/vergeleken met dit systeem? Zo nee: jullie kunnen die van mij wel even lenen om mee te spelen. 😉

   1. Bluesound klinkt gewoon veel beter dan een htpc… uiteraard zijn er grote verschillen in htpc’s, maar bij een degelijk gebouwde gok ik dat bluesound nog steeds wint.

    1. Ik heb me rot gezocht naar de review van ca versterker maar kan het niet vinden helaas. Ik zou graag willen weten welke er beter klinkt..de bluesound node of the dacmagicplus…
     thx!

      1. bert 69 had het over een review ca versterker waarin die 2 blijkbaar met elkaar vergeleken werd…. Ik ben dus benieuwd wat het verschil in luisterkwaliteit is tussen de cambridge dac en de bluesound…

       1. Ik weet even niet waar het over gaat. Maar ik weet dat ik nooit een Node 2 met een CA heb vergeleken. Dat is ook niet logisch, want een Node 2 is een streamer. En om dat te vergelijken met een CA dac is niet zo zinnig toch?

       2. sorry Jaap, ik heb begrepen dat de bluenote streamer en DAC in een is…. ik wil hem aansluiten op een analoge versterker vandaar…. Dus het is alleen maar een streamer?

       3. Dag Job,

        De Bluesound Node 2 is een streamer met ingebouwde dac. Het heeft een paar inputs die je kan gebruiken. De DacMagic is gewoonweg een dac. Dus die twee vergelijken heeft niet zoveel zin: het is een heel ander product.

       4. Oké dat snap ik maar je kan hem toch ook als dac gebruiken toch? Ik wil graag weten of er kwaliteitsverschil qua dac That’t it!

  29. Even een stukje gekopieerd uit het MQA verhaal;”Bluesound krijgt een update voor de streamers”. Weet je wanneer Bluesound dit gaat toepassen op haar streamers of moet ik het meer zien in een softwarematige update die beschikbaar wordt gesteld voor bezitters van de bluesound 2 versie?

  30. Erg mooi ding, onlangs gezien op een open deur dag, ik kan wel geen beoordeling geven, wel een tijdje een kubusje thuis gehad en die klonk al erg goed, geen M50 maar niet veraf, ben bijna zeker dat aangesloten op een M51 dac het verschil erg moeilijk zou worden.

   1. Dag Fernand,

    Op een minder transparant systeem is het verschil niet heel groot. Bij een systeem dat alles laat horen, is het verschil wel hoorbaar hoor. Op X-fi nog een demo mee gedaan op een Metrum Acoustics Pavane-dac.

  Geef een antwoord