Review Benchmark HPA-4 hoofdtelefoonversterker

Voordelen

 • Alles klinkt uitmuntend
 • Dynamiek, autoriteit
 • Robuust ontwerp
 • Uitstekende prijs/kwaliteitshouding

Nadelen

 • Sober/pro audio uiterlijk
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Benchmark HPA4

  Inleiding

  Inhoud

  Sylvester Stallone sprak in de eerste editie van Rocky de wijze woorden: “If you wanna have a good time, you need a good watch”. We zijn er zeker van dat hij ook zou zeggen: “If you wanna have a good headphone, you need a good amp”. Bij de vele tests die we inmiddels hebben gedaan van hoofdtelefoons kunnen we deze stelling volmondig bevestigen. Een goede hoofdtelefoon komt pas echt tot zijn recht bij een match met de versterker. En Benchmark claimt dat hun versterkertechnologie ervoor zorgt dat er altijd een match is. Enter de Benchmark HPA4 hoofdtelefoonversterker.

  Het is alweer enige tijd geleden dat wij de Benchmark AHB2 eindversterker in de studio hadden. De prestaties van deze kleine krachtpatser staan nog haarscherp in ons geheugen gekerfd! We waren toen bezig met een multitest high end luidsprekers en een van deze had een mid-driver die het niet deed. Dat merkten we pas toen we een andere versterker dan de Benchmark hierop aansloten. De correctieloops tussen versterker en speaker waren zodanig dat we niet meteen hoorden dat er iets met de driver niet goed was. De Benchmark eindversterker corrigeerde de tekortkoming zeer effectief!

  Benchmark

  Eerst iets over het merk zelf. Benchmark werd in 1983 opgericht door Allen H. Burdick en John Siau in Texas. De focus lag aanvankelijk op het leveren van apparatuur voor televisie-studio’s in de VS. In 2019 maakt Benchmark, nu vanuit Syracuse, New York, nog steeds producten die primair zijn gericht op de professionele markt; DA- en AD-converters, voorversterkers, eindversterkers. Wij testten eerder al twee DAC/hoofdtelefoonversterkers, de DAC-2 en DAC-3 en waren ook over deze toestellen zeer te spreken. Zeer informatief zijn Benchmarks zogenaamde Application Notes; achtergrondartikelen van John Siau waarbij niet noodzakelijkerwijs de eigen apparatuur centraal staat. In alles ademt Benchmark no nonsense. Het design is functioneel en sober. Zelfs updates van modellen worden door Benchmark als voorbijdrijvende buien behandeld; “Omdat de verbeteringen zo gering zijn dat de meesten het niet zullen horen. Alleen bij metingen is deze upgrade te zien”. Er zijn niet veel merken die zo nuchter over hun eigen modellen praten!

  THX-888

  THX, opgericht door George Lucas in 1982 (na The Empire Strikes Back) kennen we vooral van de filmindustrie. De organisatie wil film en geluid naar een hoger plan tillen en doet daarvoor aan certificering, onderzoek en onderwijs. Dit overzicht van de verschillende logo’s en bioscooptrailers van THX laat goed zien en horen wat de ambities zijn van THX. Benchmark werkte voor de AHB2 eindversterker en nu ook voor de HPA4 hoofdtelefoonversterker nauw samen met THX . THXAAA en THX-888 (voor hoofdtelefoons of personal audio) zijn technieken waarbij continue feedback loops tussen versterker en weergever moeten zorgen voor een ultra-lage vervorming en een ultra-lage ruisvloer. Ja, horen wij u zeggen, dat claimt elke versterkerfabrikant. Dat klopt, maar Benchmark heeft hiervoor twee versterkers aan boord: een feed forward-versterker die continu de signalen naar en van de weergever meet en een correctiesignaal afgeeft. Dit wordt weer doorgegeven (met een hoge gain) naar de eindtrap, die een lage gain heeft. Voilà: weg vervorming (door de feedback) en omlaag met die ruisvloer (door de lage gain van de eindversterker).

  Door deze techniek is het combineren van de AHB2 eindversterker met de HPA4 een waar feest, althans volgens Benchmark. Deze toestellen zijn op elkaar afgestemd en kunnen door de eerder genoemde technieken (hoge output/lage gain) optimaal presteren. Voor deze review hebben we (helaas) alleen de HPA4 getest.

   
   

  Winkels met Benchmark

  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL
  Hooikade 13
  2627 Delft, Zuid Holland, NL

  1 reactie

  Geef een antwoord