Review Benchmark DAC3

Voordelen

 • Zeer snel...
 • ... en detailrijk...
 • ... en ruimtelijk
 • Compleet

Nadelen

 • Laag kan íetsje beter
 • Kastje is niet sexy ofzo... (maar ja: who cares?)
 • Prijs: € 2465

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Benchmark DAC3 HGC

  Inleiding

  Inhoud

  De naam alleen al: Benchmark. Dat geeft toch wel aan dat het om serieus spul gaat, nietwaar? Immers: ze geven aan dat zij de referentie zijn; de benchmark. De nieuwe DAC3 van het Amerikaanse merk moet een behoorlijk verbetering bieden over de DAC2 en DAC1. We nemen hem op in de referentieset en laten u onze bevindingen weten. 

  We hebben eerder – vier jaar terug – de Benchmark DAC2 HGC onder handen genomen. En dat is ons prima bevallen. De dac speelt open, eerlijk en krachtig. En de hoofdtelefoonuitgang is een bijzonder mooie bonus. Later – in 2016 – hebben we de AHB2 eindversterker geprobeerd. Wederom een fijn apparaat. Superstrak, superdynamisch en ongelooflijk eerlijk. Mooi ding dus. We hebben dus hoge verwachtingen van de DAC3 HGC; de versie met een “Hybrid Gain Control” om het volume netjes te kunnen regelen (het is een mix van analoog en digitaal). De HGC-versie kost 2465 euro.

  Copy / paste?

  Als we de foto’s van de Benchmark DAC2 HGC er even bij pakken en deze naast de DAC3 HGC leggen zien we een – tsja – gelijk apparaat. De print is gewoon exact gelijk. Nu zien we wel een ESS Sabre 9028Pro in de DAC3 en een ESS Sabre 9018S in de DAC2 HGC. En als we goed kijken, ook andere clocks. Al is dat heel lastig te zien op de foto’s uit 2014.

  Nu is het niet heel gek, want waarom een winning formula veranderen? En eerlijk: als alles om de dac-chip goed zit, heeft de chip zelf uiteindelijk de meeste invloed. Immers: die moet de conversie en de filtering doen. En iedereen die het verschil tussen een 9018 en 9028 heeft gehoord, weet dat de 9028 mooier is. Benchmark zelf geeft al subtiel aan dat de DAC3 doorbouwt op de DAC2, maar vooral door de ESS 9028Pro beter presteert. Lagere vervorming, snellere PLL-lock en betere filters.

  Beide chips ondersteunen high-res PCM en DSD. DSD gaat native en kan via USB – DoP – naar de dac gestuurd worden.

  In- en uitgangen

  Op gebied van in- en uitgangen is er niets veranderd. We zien gebalanceerd en twee keer single ended uit. Twee keer analoog in en vijf keer digitaal in, inclusief usb (driver voor Windows). Wie denkt dat de Benchmark een dac is… ja: deels. Maar eigenlijk is het meer een voorversterker met dac-functie.

   
   

  Winkels met Benchmark

  Emrikweg 25
  2031 BT Haarlem, NL
  Hooikade 13
  2627 Delft, Zuid Holland, NL

  13 reacties

     1. De DAC3 schurkt er wel tegenaan ja. Maar de versie met volumeregeling heeft minder resolutie heb ik gemerkt. De gewone DAC3 speelt beter heb ik gemerkt.

      Ik ga eens checken waarom de mailfunctie niet werkt. Maf.

    1. Heel indrukwekkend dat de ADI-2 zo goed meekomt, meettechnisch. Ik zou echter altijd luisteren. Want metingen vertellen niet het hele verhaal. Wel een deel… en een dac die niet goed meet, zal in praktijk ook niet écht lekker klinken.

    2. Hoi Vincent,

     ik heb de RME Adi 2 thuis en A-B vergeleken met de Benchmark 3. In mijn beleving klonken ze zo goed als hetzelfde. Wat op zich die metingen wel zou verklaren. Ik denk dat het voor minimaal 95% dezelfde sound is. Wat de verschillen zijn vind ik lastig te duiden, maar ik kon het mezelf niet rechtvaardigen dat ik 2x zoveel betaalde voor de Benchmark terwijl ze nagenoeg hetzelfde klonken. De RME biedt ook EQ, en schijnt een zeer goede koptelefoonversterker te hebben, die gebruik ik niet dus dat kan ik niet beoordelen. Ik kan de RME zeer aanbevelen. Ben er op het net ook nog geen negatieve recensie over tegengekomen. Ergens wordt in een recensie ook de vergelijking gemaakt met de Dac3 en die bevestigt dat het nagenoeg identiek is qua sound.

     Dat de Dac 3 zo goed uit de test komt, is voor mij een mooie bevestiging dat ik met de Adi 2 dac een schot in de roos heb, met veel waar voor m’n geld.

  Geef een antwoord